BERKHAYAL BUAT KITA LEBIH KREATIF

12.6.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Berkhayalan ni kategori berangan la jugak. Benda yang paling best buat.. Aku dulu suka jugak berangan/berkhayal ni sebab masa zaman muda rumaja aku suka mengarang cerpen, puisi bagai. So salah satu cara nak mendatangkan ilham adalah dengan cara berangan. Aku dulu suka berangan kalau travel jauh2 sebab aku tak payah drive tapi sekarang jangankan nak berangan nak mimpi pun rasa macam tak sempat.

Sumber Google

Sebenarnya orang suka berkhayal @ berangan ni bukan semua spesis mat jenin @ minah jenab yer.. Setiap perkara tu ada baik & buruknya termasuk la berangan. Antara kebaikan berangan ni adalah mampu meningkatkan kreativiti. Tu aku memang setuju sebab berangan ni kadang2 mencetuskan idea yang best nak2 lagi untuk seorang penulis. Tapi tulis blog macam tak berapa sesuai pulak.. tulis novel,cerpen, skirp drama @ filem memang sesuai untuk orang suka berangan.

Selain boleh tingkatkan kreativiti berangan @ berkhayal ni boleh gembirakan hati. Ni pun aku setuju.. Bila sedih try berangan sesuatu yang best Insya Allah even cuma khayalan mampu buat kita rasa happy. Sebab apa aku cakap, sebab aku pun pernah buat. hahahaha. Berkhayalan jugak di katakan boleh menajamkan ingatan. Yelah.. otak asyik bekerja so takde la berkarat sangat. Otak orang suka berangan ni kategori otak yang rajin bekerja kerana sentiasa berfikir.

Selebihnya nak tahu kebaikkan berkhayal ni korang baca sendiri la kat sini >> Mengelamun Baik Untuk Anda? Bagaimana?

Moral of the story... Berangan @ berkhayal ni memang bagus kalau tak di lakukan 24 jam sehari. Tapi kalau 24 jam berangan jer.. kerja apa pun tak jalan memang la tak lama kau yang selamat jalan. hehehehe

Yang Menarik
 Orang malaysia kategori kurang subur sejak 2010?? Nak tahu sebab apa meh tengok kat sini >> Ini Sebab Malaysia mempunyai tahap kesuburan yang rendah <<



Jom tengok apa cerita ibu muda anak berderet ni.. muda2 lagi dah rajin beranak katanya
Clik banner untuk ke blog ibu muda ni

3 comments:

  1. Akak dulu-dulu lagi dah suka buat cerpen dalam kepala. Maklumlah masa tu bukan zaman teknologi canggih. Kalau ada masa terluang, siap tulis novel dalam buku latihan yang tak habis guna lagi. Pendekata memang kuat merapu sejak dari dulu lagilah!

    Kalau dah 24 jam berangan, itu memang mat jeninlah. Satu kerja pun tak boleh buat dengan betul! Sikap orang malas juga tu *_*

    ReplyDelete
  2. tiba-tiba teringat yang diri ini dah lama tak sempat nak berkhayal...he he he....

    ReplyDelete
  3. Hehehhe... Memang org kreatif kerap berangan kot. Hehe..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!