PANTYLINER JENAMA KOTEX & LAURIER BAHAYA DI GUNAKAN?

10.7.15 Suria Lekatlekit 10 Comments

Sapa yang ada guna pantyliner dari 2 jenama terkenal ni? Rasanya ramai sebab jenama popular & senang dapat kat luar kan. Tapi tahukah anda 2 jenama popular ni antara pantyliner yang bahaya di gunakan? Nak tau kenapa tetiba jadi bahaya pulak sedangkan selama ni kita guna takde pulak ada apa2 kesan sampingan pun...


Katanya Pantyliner yang mempunyai klorin, yang biasanya di gunakan sebagai pemutih dalam pembuatan kertas dan kain dan juga turut digunakan untuk membunuh serangga ni bahaya di gunakan. Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Lembaga Konsumen Indonesia (YLKI) mendapati 7 daripada 9 jenama panty liner mengandungi zat kimia klorin. Bahan klorin ini sebenarnya mengancam kesihatan manusia. Jenama terkenal seperti Kotex, Laurier masing-masing mengandungi zat klorin 6-8 ppm. Bahan klorin yang bersifat racun itu menurut, penyelidik YLKI sangat berbahaya kepada kesihatan repoduksi wanita. Selain keputihan, gatal-gatal, klorin juga penyebab kanser yang mana menurut pertubuhan kesihatan dunia (WHO) kanser serviks merupakan salah satu kanser yang membunuh wanita.

Maybe kesan dia tak nampak sekarang tapi akan datang..  jadi lepas ni nak beli pantyliner belek2 dulu lah yer. Bab gatal2 tu memang ada jugak pantyliner yang menyebabkan kegatalan.. Maybe ada klorin la kot. Tapi sekarang aku pakai carefree, Alhamdulillah ok jer la. Takde menyebabkan effect2 macam gatal, keputihan bagai. Tapi nak kena semak jugak tu..

Moral of the story.. Produk sekarang tak kira la untuk luaran atau dalaman memang kena alert betul2 sebab banyak produk even di sahkan selamat oleh KKM pun kadang2 bahan2 kimia di gunakan mungkin memberi kesan untuk jangka masa panjang. Pilihan di tangan kita.. nak semborono je guna atau nak jadi cerewet sikit demi kesihatan kita.

10 comments:

  1. yeke ni? saya pakailah jenama kotex tu terutama lepas period
    nak kena belek label lah lepas ni
    memang main beli aje selama ni

    ReplyDelete
  2. Tak pernah guna dua jnama ni tp tau psl tu masa dorang buat kajian bhn buat paddan pantiliner ni. Pad pun byk jenama guna dr paper terpakai tu yg bahaya utk jangkamasa pjg. Huhu ngeri kan?sedangkan pad herba payah nk dpt di kedai2 biasa. Smua kena order

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak.. yang herba ni bukan semua tempat ada jual.. kadang2 ada la booth kat pasaraya jual tu pun bukan semua

      Delete
  3. sudah bertukar kepada jenama yangAdibah Noor tu..Adeh lupa dah

    ReplyDelete
  4. akak pakai kotex..oh..kena tengok la lepas ni..yang herba2 tu akak tak suka pakai sebab ada bau..pernah pakai dulu lepas tu boleh pulak dengar orang dok cakap bau apa ni ye macam bau kapur barus..terus tak pakai..hahahah

    ReplyDelete
  5. Akak pon pakai libresse gak...ok ke jenama tu dik?

    ReplyDelete
  6. Sy pakai laurier sejak ank dara lg... tp skrg setahun 2 ni... sy xblh pkai... mnderita sy stiap kali period... sy ingtkn kulit sy sensitif, rupenye da kesan drp pmakaian laurier...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com