YANG PERLU KORANG TAHU SEBELUM PAKAI CONTACT LENS

21.7.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

Contact lens pun dah jadi macam kosmetik.. Ramai yang nak cantik sekarang ni pakai contact lens tapi entah kenapa aku rasa macam rimas bila pakai contact lens.. Pernah la dulu pakai.. Rasa lagi selesa dengan bijik mata original ni. Takpe la bijik mata standard orang melayu... Syukurlah ada biji mata katanya. Takde warna warni aidilfitri pun takpe dari rasa ada benda melekat je kat biji mata.


Tapi biasa la tuntutan trend & fesyen.. Ramai muda mudi termasuk tua bangka pun nak nampak cantik dengan contact lens... Takpe pakai jer. Semua berhak untuk rasa diri dia cantik. Tapi sebelum korang beli & pakaikan kat bijik mat korang ada beberapa perkara korang kena tahu dulu. Jangan semborono main tempek je kat bijik mata. Silap haribulan nak cantik lain pulak jadinya.

Banyak perkara kena ambil kira dalam pemilihan contact lens ni.. Dari segi kesesuaian hingga pada tahap keselamatan & kesihatan. Jangan ambil mudah.. Kanta lekap ni bila pakai melibatkan keselamatan kornea mata. Kornea mata kategori tisu yang tidak di lindungi & mudah kena jangkitan & menyebabkan kerosakkan kekal pada mata. Sebab tu sangat bahaya kalau korang tersilap beli & pakai contact lens. Mata salah satu deria penting. Jangan nak cantik sekejab.. meraba seumur hidup.

So, atas dasar ke prihatinan aku.. Bila jumpa artikel yang aku rasa bermanafaat nak share dengan hangpa semua maka tanpa ragu ragu aku park la kat blog ni. Tapi tak syok pulak main copypaste jer artikel orang kan. Lebih sopan hangpa sendiri pi baca kat sini >> Cara pilih,pakai & jaga kanta lekap dengan betul <<

Semoga artikel tu dapat membantu hangpa yang memang suka pakai contact lens. Moral of the story.. Hargailah anugerah penglihatan yang Allah bagi. Jangan modified sampai memudaratkan.. Takut nikmat melihat di tarik balik sebab ketidak syukuran kita.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!