AWAS! MESEJ CURANG PASANGAN BOLEH JADI BAHAN BUKTI UNTUK DI PENJARA

2.9.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

AWAS! MESEJ CURANG PASANGAN BOLEH JADI BAHAN BUKTI UNTUK DI PENJARA. Zaman teknologi ni memang meningkatkan kes kecurangan. Tak kira bagi pihak perempuan mahupun lelaki. Dua2 sama naik bak kata orang kedah. Kalau dulu nak curang dia banyak step sikit nak buat.. Tapi sekarang duduk dalam rumah sambil tengok tv dengan family pun depa boleh curang hanya semudah hujung jari. Yelah.. berapa kerat yang takde smartphone & access internet.


Kalau kita dapat kesan pasangan kita curang melalui media sosial.. Jangan nak mengamuk dulu atau dok tadah berkoyan koyan airmata sebab makan hati. Tengok tahap mana kecurangan pasangan tu. Kalau boleh slow talk.. elok la bawa berbincang. Kalau suami/isteri makin teruk sampai mengabaikan tanggungjawab pada keluarga ini masanya anda bertindak dengan lebih agresif. Agresif bukan kata pi belasah pasangan atau orang yang jadi orang ketiga dalam rumahtangga hangpa tu.. Satgi depa selamat hangpa yang mereput dalam lokap pulak. Ambil langkah selamat & bijak.

Caranya.. simpan mesej2 & gambar2 curang pasangan. Sebab benda tu boleh di jadikan bahan bukti untuk mendakwa orang ketiga kesalahan mengganggu atau memecahbelahkan rumah tangga pasangan berkahwin sehingga mereka bercerai mengikut Seksyen 36 dan Seksyen 37 Akta Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997. Individu berkenaan perlu melaporkan kepada Jabatan Agama Islam di kawasan mana kesalahan itu berlaku. Pihak jabatan akan membuat siasatan dan jika ada bahan bukti, saksi dan kes kuat, barulah pihak ketiga akan didakwa di bawah prosedur jenayah syariah. Jika sabit kesalahan, mereka terbabit boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya.

Mereka yang dikategorikan sebagai orang ketiga boleh merujuk antara pasangan kekasih lelaki dan wanita, wanita dengan wanita (lesbian), lelaki dengan lelaki (gay), kalangan keluarga, saudara mara, adik beradik, ibu bapa atau datuk dan nenek.

Dengan cara macam tu mungkin jugak boleh menyelamatkan rumahtangga anda. tapi kalau memang cinta depa dah ikat mati bukan ikat tepi lagi at least takde la sakit hati sangat lepas macam tu je. Sekurang kurangnya orang yang pernah jadi parasit dalam rumahtangga kita tu di kenakan tindakkan undang undang dunia.

Apapun kenapa perlu ganggu hubungan rumahtangga orang. yer Islam Menghalalkan poligami tapi cara kena la betul. Kalau dok skandal sembunyi2 tu dah tak betul caranya. nak2 lagi sampai meruntuhkan rumahtangga orang. Cuba tengok kisah cinta Shaheizy Sam & Juliana Evans ni. Sama2 bujang so perjalanan cinta pun sweet jer >> Pelangi Cinta Shaheizy Sam & Juliana Evans <<. Nak jumpa pun senang apatah lagi nak text @ call. Buat apa nak cari masalah dengan pilih suami orang. Ye dak??

Moral of the story.. Setiap masalah ada jalan penyelesaian. hati hati pada mereka yang sekarang tengah skandal dengan suami atau isteri orang lain. Nasib tak baik belum sempat hangpa lari pi kawen kat siam dah dapat pakej honeymoon kat hotel besi biru putih.

3 comments:

  1. Lepas ni mintak2 kurang la sikit kes2 curang kat malaysia ni....akak sebagai orang pompuan cukup sensitif bab curang2 ni...cepat je angin kus2 akak naik....hahaha

    ReplyDelete
  2. ok la buat begitu ...tak de istilah teraniaya lagi ..jgn malu turun pej agama klu ade masalah

    ReplyDelete
  3. Mudah sanagt tergoda ..tak kuat iman namanya tu..orang kata kalau isteri ni susah nak curang,zaman sekarang tak kira dah semua tu..lagi2 perempuan ni insan yang lemah..mudah tergoda pada rayuan manja..Dosa besaq tu.minta dijauhkan lah..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!