INILAH RUPA SAMBAL BELACAN ORANG BRUNEI

24.9.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

INILAH RUPA SAMBAL BELACAN ORANG BRUNEI. Hari raya pun kau ada masa nak beronline & update blog yer lekatlekit. Biasa la kalau tak balik kampung banyak free time. Siang tadi dah keluar beraya rumah mertua, selayang mall, guardian,round jalan2 kat KL.. lalu depan highland tower & makan kat subways. Malam balik rumah siap2 mandi semua habis kan laksa sotong aku buat untuk menu raya haji lepak2 depan pc maka merayau la jari clik sana sini. Kebetul terbaca artikel best nak share, maka terjadilah entri ni.


Kalau dah nama melayu ni kan tak kira warganegara dia punya citarasa memang tak jauh beza. Orang Melayu ni memang terkenal dengan makanan bercili, berbelacan & pedas. Nak2 lagi jenis melayu kawasan utara katanya. Tak pedas tak utara la. Orang brunei pun majoriti orang melayu jadi kalau depa pun suka makan sambal belacan tak pelik sangat cuma resepi sambal belacan orang brunei ni lain sikit.

Kita buat sambal belacan takde masak2 atas api dah. main belasah sampai lumat dalam lesung batu jer tapi orang brunei lain sikit sambal belacan dia ada step kena masak atas api jugak. Kalau nak tau macam mana orang brunei buat sambal belacan & resepinya sekali boleh tengok kat sini >> Cara nak buat sambal belacan & 9 jenis sambal yang lain << Bukan je ada resepi sambal belacan brunei malah ada 9 jenis lagi berbagai resepi sambal. Nak masak tak payah google banyak2 dah. Kau clik je kat link aku bagi bersepah resepi sambal dari utara,pantai timur, selatan & luar negara.

Sambal Belacan Brunei. Menyelerakan tak??

Manalah tau.. hari raya nak buat masak2 jamu tetamu yang datang takde idea boleh la list kan sambal2 ni sebagai salah satu menu. Makan nasi dengan sambal memang membangkitkan selera katanya

1 comment:

  1. Salam aidiladha dik....semalam akak buat sambal ketuk lawankan dgn lauk sup ikan serkut....bepoloh2 anak beranak makan....yum sangat....akak ada amik gambo cecantik nanti akak buat n3...hehehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!