KEJADIAN MISTERI YANG PERNAH BERLAKU DI BULAN SEPTEMBER 1752

1.9.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

KEJADIAN MISTERI YANG PERNAH BERLAKU DI BULAN SEPTEMBER 1752. Hari ni dah masuk 1 september 2015. Maka malam ni untuk segmen seram serik lekat lekit nak share satu kejadian misteri yang tak semua orang tahu pernah berlaku di tahun1752. Masanya kita ke mood sephia tone untuk mengimbau kembali zaman dahulu kala... Time ni aku yakin semua yang baca entri ni jangankan dah lahir kejadian pun takde lagi. Jangankan segumpal darah, persenyawaan pun belum berlaku. hahahaha.. Mak bapak kita pun time ni tak wujud lagi apatah kita ye dak...


Aku pun tak pernah tahu sebenarnya tapi tu la berkat kerajinan aku menggoogle & membaca jadi aku dapat info pasal ni. Katanya pada september 1752 berlaku satu kejadian misteri, aneh & pelik.. Pada tahun tu bulan september kehilangan 11 hari dalam kalender. Aku sendiri pun jadi pening fikir macam mana 11 hari boleh hilang dari kalender tahun tu. Serius.. tak jumpa logik langsung.

Mengikut cerita pada 2 September 1752, seluruh kepulauan dan koloni England, termasuk Amerika telah kehilangan 11 hari (3 September hingga 13 September) Hal ini berlaku apabila mereka bangun tidur pada keesokkan harinya, tarikh telah berubah menjadi haribulan ke-14.
Disebabkan kehilangan 11 hari ni, telah berlaku rusuhan di sekitar kampung kerana penduduk mendakwa pemerintah cuba untuk menipu mereka dengan hilangkan 11 hari daripada kehidupan mereka. Dikatakan, perkara tersebut bukan sahaja pernah berlaku di England pada 1752 sahaja, namun pernah berlaku di tempat lain seperti Perancis pada 1582, Austria pada 1584 dan Norwegia pada 1700. Ada jugak yang kata pada masa itu, mereka menggunakan kalender yang salah atau dalam perkataan lain "kalender cacat" -sumber Misteri hilangnya 11 hari di bulan september 1752-


Katanya pengguna linux boleh set tarikh ke tahun 1752 & boleh lihat bukti pada tahun tersebut september hilang 11 hari dari kalender. Tapi sayangnya pengguna windows macam aku tak boleh pulak. Diskriminasi sungguh!! hahahaha..

Sejauh mana kebenaran perkara ni berlaku kesahihannya aku tak dapat pastikan. Samada ia benar benar misteri atau sekadar mitos. Tapi bila aku google banyak jugak artikel pasal ni. Korang yang guna linux tu apakata try test tengok. Betul ke bohong??

Moral of the story.. dalam kehidupan kita sememangnya banyak perkara misteri yang tiada jawapan pernah berlaku. Salah satu contoh misteri kehilangan pesawat MH370.. ia bukan mitos atau cerita dogeng rakyat tapi benar2 berlaku. Pesawat bersama anak kapal & penumpang ghaib. Jadi apa nak pelik kalau pernah berlaku 11 hari hilang dari kalender di bulan september 1752 benar2 pernah berlaku.

1 comment:

  1. Semoga kejadian MH370 tak terus deselubungi misteri..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!