KENA IKTIRAF SATU LAGI MUSIM WAJIB SETIAP TAHUN DI MALAYSIA

14.9.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

KENA IKTIRAF SATU LAGI MUSIM WAJIB SETIAP TAHUN DI MALAYSIA. Musim hujan, musim kemarau,musim tengkujuh.. Tu biasa je musim2 yang ada kat Malaysia kan. Dah tak heran la sejak azali lagi kita hadapi musim2 tu kat Malaysia. Tu tak termasuk lagi musim buah,musim menuai,musim dera & buang anak... Ops! lain la tetiba Malaysia turun sajli memang pelik la. Tapi kat Malaysia sekarang nampaknya dah ada musim baru sejak setahun dua ni. Kalau ada lagi tahun depan memang dah tak pelik sangat sebab bukan kali pertama berlaku di sekitar bulan yang sama setiap tahun. Kiranya tiap2 tahun dah sekarang benda ni berlaku. Jadi aku rasa Malaysia kena mula iktiraf benda ni sebagai satu musim di Malaysia.

Sumber Google

Mana tidaknya kalau tiap2 tahun sekarang Jerebu melanda malaysia. Kang ada yang salah faham katanya memang jerebu ada kat Malaysia dari sejak zaman tok nenek lagi kan? Kan tu nama salah satu tempat kat negeri sembilan. Hek kau! tu bukan jerebu tu jelebu la. Jangan salah sebut nanti buek malu yo muka ekau tu. Jelebu dengan jerebu pun tak tau beza. Hahahaha

Bukan je yang berada di luar aku dengan anak aku berkurung dalam rumah ni pun terkesan. Sampai betul2 rasa macam dalam penjara dah. Tingkap pun tak buka. Memang kalau takde internet ni tengok tv je la. Memang terpisah dengan dunia luar terus la minggu ni. Jangankan nak keluar.. nak jenguk keluar tingkap pun tak sanggup. Buka sekejab jenguk terus sakit mata & sakit kepala. Gila tebal jerebu. Jadi pesanan penaja.. time2 jerebu macam ni janganlah pentingkan diri sendiri bawak anak2 beriadah kat luar. Sekali sekala lepak dalam rumah hari minggu tak mati keras kot. Tak payah nak ber family day sangat time2 jerebu ni. Jangan sebab nak berseronok sehari dua dapat sakit berpanjangan. Bukan apa risau benda tu mudaratkan kesihatan anak anak.

Duduk rumah macam aku ni time2 jerebu. Masak2.. makan2. Boleh jugak bereksperimen dengan kombinasi makanan & minuman yang mungkin selama ni kita tak pernah cuba & terfikir. Yelah.. sebelum ni sibuk manjang. Yang bekerja hari biasa bekerja.. hari minggu nak bershopping bagai mana la ada mana nak try benda2 tak senonoh bagai di dapur katanya. Time2 kena kuarantin dalam rumah ni la kita benda2 pelik sikit kat dapur macam aku masak nasi ayam chicken curry tu. Bukan apa kalau karipap pun boleh berintikan bihun goreng.. Apalah sangat nasi ayam berlaukkan kari.

Sumber Google

Tiap2 tahun berlaku kebakaran hutan yang sama kat Indonesia. Alasan depa bukan pembakaran terbuka tapi sebab suhu panas yang melampau buat hutan terbakar. Ntah ye ntah tidak aku pun tak tahu. Harap indonesia dapat lakukan sesuatu supaya benda macam ni tak jadi macam satu musim wajib setiap tahun. Tak sanggup nak sedut asap.. cukuplah asap kenderaan, asap vape, asap rokok yang memenuhi ruang udara bumi.

Sekarang ni tengok kat luar  atau ambil gambar dah nampak macam gambar hitam putih jer macam gambar2 kat sini >> 25 Gambar Hitam Putih Mengembalikan Nostalgia Di Malaysia << Yelah nampak asap jer dah tak nampak warna lain. So, tak payah lagi nak guna fake effect untuk dapat kesan gambar hitam putih dah semenjak malaysia berjerebu ni. Sebab tu la kot orang panggil kelabu asap kan.

Moral of the story.. Tak dapat bayangkan jika jerebu menjadi musim wajib kat Malaysia. Matilanak.. sepanjang musim jerebu kena kuarantin dalam rumah. Mau habis musim keluar rumah jadi macam makhluk hutan amazon. hahahaha

3 comments:

  1. Eh, eh,eh... sehati sejiwa pulak kita hari ni! Akak panggil ni acara tahunan ^_^ Yalah, time jerebu ni yang rajin bershopping, yang rajin ukur shopping mall mahupun yang rajin pergi Guardian bila terlepas keluar rumah, silalah duduk diam-diam dalam rumah. Masak-masak pun aktiviti menyihatkan juga. Kecualilah kalau termasak lemak lebih, masalah kesihatan pulak timbul. Cukup-cukuplah masalah yang dibawa oleh jelebu ni, opppss...malu den... jerebu ler ^_^

    ReplyDelete
  2. Tak kan lah tiap² tahun kebakaran hutan kot. Tak masuk akal langsung lah. Dah tau macam tu, takkan tak der langkah² pencegahan? Menyusahkan negara jiran yang lain tau.

    ReplyDelete
  3. haah kan akak pon terpikir camtu gak...ntah ye ntah tidak kebakaran secara semulajadi akak syak diorang sengaja bako sebab nak buka tanah baru untuk pertanian....tiap2 taun pon camtu jelah alasan dia...cam kebetulan pulak hutan tu tebako time2 yg sama cam taun lepas...kikiki...tempat akak pon hari ni makin teruk pulak jerebunye padahal pagi2 tadi ada gak ujan turun tapi jerebu tetap tebal gak....apo nak di kato

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!