MANUSIA YANG DI BENCI MONYET

17.9.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

MANUSIA YANG DI BENCI MONYET. Setiap hari sebelum fenomena jerebu melanda Malaysia.. bangun pagi aku akan buka tingkap & jenguk kat luar. yelah.. pagi2 tengok permandangan hijau memang memberi aura positif & segar. Penting nak mulakan hari kita tengok sesuatu yang menenangkan sebab ia akan mempengaruhi mood kita hari tu. Itu dulu tapi sekarang.. permandangan hijau tu dah sedikit cacat bila buka tingkap nampak kesan tarahan hutan. Dulu nampak hutan sekarang dah nampak jalan seberang sana..


Hutan kecil sekangkang kera tu banyak beruk & monyet. Beruk2 & moenyet2 nakal yang pernah suka usik2 aku masa aku mula2 datang sini dulu. Terfikir andai hutan tu di tebang & di bangunkan.. kemana beruk2 tu akan pergi. Kawasan bandar memang tak banyak dah hutan. Yelah.. hartanah memang macam emas sekarang. Sangat2 berharga jadi manusia jadi tamak & kejam sehingga menafikan hak makhluk lain di muka bumi ni. Apa saja dalam dunia ni semua jadi milik manusia.

Kesian sangat aku fikir nasib makhluk2 hutan & rimba ni.. Sebab tu la banyak haiwan mula mengalami kepupusan semuanya sebab manusia yang melakukan kerosakkan & kemusnahan flora & fauna. Sebab tu banyak bencana alam berlaku, tanah runtuh, jerebu & macam2 lagi la akibat ketamakkan manusia.

Manusia2 macam ni memang bukan kata sesama manusia.. monyet pun meluat dengan dia. Selagi ada tempat boleh buat duit selagi tu dia akan rampas & jadikan sesuatu yang mendatangkan keuntungan besar pada dia tapi memusnahkan habitat & tempat tinggal makhluk lain. Ni kalau terserempak dengan monyet confirm monyet pun rasa nak gigit. Orang macam ni confirm monyet tak lepaskan dia untuk lari. Kalau test kat sini pun memang result dia jenis manusia yang takkan dapat lepaskan diri dari monyet punya. Kalau korang nak test korang mampu lepaskan diri dari monyet atau tak,  test kat sini kalau tak dapat lari tu maybe korang pun spesis di benci monyet hahaha >> Test! Adakah Ada Mampu Lepaskan Diri Bila Di Serang Monyet? Jom Tengok <<

Moral of the story.. kalau taknak jadi manusia yang di benci makhluk lain maka berkongsilah bumi Allah dengan seadil adilnya. Kita semua cuma menumpang tak kira dari apa spesis sekalipun. Bumi di jadikan untuk semua kehidupan bukan hanya manusia.

1 comment:

  1. 6teringat zaman study dulu ...monyet mmg akan curi bj spenda, underear sape2 yg rajin sgt sidai bj kat ampaian luar

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!