PERKARA PALING BAHAYA ORANG BUAT MASA JEREBU

29.9.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

PERKARA PALING BAHAYA ORANG BUAT MASA JEREBU. Musim jerebu kembali lagi tahun ni. Tak mustahil tahun depan pun still ada lagi. Semalam bacaan IPU berada di paras bahaya & banyak sekolah di tutup atas faktor kesihatan. Aku ada kat kampung yang memang totally bebas jerebu. Rasa bahagia sangat sebab kulim kedah takde jerebu cuma hujan jer. Hujan tu la men Nyah kan jerebu dari muka bumi kulim. Nasib baik sampai ke sini semalam jerebu dah kurang.


Bila jerebu melanda ramai orang mula jatuh sakit, merungut, marah kepada negara yang menyebabkan jerebu. Walau depa tau jerebu tu bahaya untuk kesihatan tapi ramai nampaknya tidak kisah sangat la pasal kesihatan diri sendiri. Buktinya ada orang boleh buat rutin harian macam biasa macam tak ada jerebu tanpa ambil langkah keselamatan untuk mengelakkan risiko jatuh sakit akibat asap jerebu. Inilah 5 perkara yang kalau tak buat di waktu jerebu sangat bahaya pada kesihatan tapi ramai yang pilih untuk tak buat walau bukan susah sangat nak buat. Nak tau apa 5 perkara yang sering kita ambil mudah semasa jerebu meh baca kat sini. Adakah anda tergolongan dalam golongan yang degil suka jugak buat benda ni >> 5 Perkara Paling Teruk Orang Buat Semasa Musim Jerebu <<

Walau macam2 pesanan melalui media massa, elektrik, elektronik di buat untuk memberi tips kesihatan semasa jerebu melanda tapi macam biasa la.. tengok.. dengar & keluar ikut telinga kiri. Bila dah sakit mula la rasa betapa nikmatnya sihat & menyesal tak ambil langkah keselamatan dari awal. Inilah manusia dah terhantuk baru tergedik katanya.

Moral of the story.. aktiviti luar yang tak penting tu tak payah la buat di waktu jerebu ni. Takpe la berkurung dulu dalam rumah macam aku ni. Biar mereput bosan dalam rumah jangan meraung sakit sebab jerebu.

4 comments:

  1. Menahan diri dari melakukan aktiviti di luar rumah.. anak2 pun kena paksa dok dalam rumah.. macam cacing kepanasan dorang.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. nak tanya ni..blog ni dah tak pakai comment luv ke?bukan hari tu pakai ke?

    ReplyDelete
  3. hehe...rasanya tu habit biasa orang malaysia
    semangat time memula aje, pastu...entah mana hilangnya

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com