RESEPI NASI AYAM PALING SENANG DALAM DUNIA

13.9.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

RESEPI NASI AYAM PALING SENANG DALAM DUNIA. Tajuk memang melampau tau! Paling senang dalam dunia tu. yelah.. bagi aku memang senang sangat. Rasanya sambil update status kat FB pun boleh masak.. Tapi aku jarang pulak buat perangai masak sambil dok ber FB bagai. Aku kalau masak memang fokus kat dapur enpon ke tab jauh sekali pc aku nak angkut pergi dapur even dapur aku ni sekangkang kera je dengan ruang tamu. Almaklum duduk rumah merpati ni paham2 je la. Space dia bukan macam banglo, ye dak.

Resepi ni aku terserempak kat blog mana ntah aku lupa nak bookmark. Sebab takde idea nak masak apa. Bahan2 kat rumah ni pun rasa tak meriah karipapusing sangat. Nak masak apa boleh masak je dengan bahan bahan yang ada. Kebetulan ada lebih ayam mentah yang asben beli untuk masak bak ku teh tu. Laki aku tetiba nak makan bak ku teh tapi bak ku teh halal la masak sendiri kat rumah. Bak ku teh ayam. Bak ku teh ni nama menu yang tak semestinya kena guna daging babi ok. Ramai yang salah faham. Aku tengok lebih kurang macam sup herba je. Bau herba kuat aku pulak yang rasa tak berapa selera nak makan.

Alamak.. nak cerita pasal lain tercerita pasal lain pulak. Berbalik pada cerita nasi ayam tadi. Bahan nak masak nasi ni memang ringkas & cara nak masak memang senang.

bahan bahannya adalah
Beras
Bawang putih
Halia
mentega
Daun pandan

Cara - caranya..
Bawang putih, halia ditumbuk lumat. Panaskan mentega.. masukkan halia & bawang putih tumbuk tadi bersama daun pandan. Dah naik bau.. masukkan dalam beras yang dah siap di basuh & di toskan. Kemudian tambah air & garam secukup rasa. Kemudian masak je dalam rice cooker.

Senang tak?? Lauk ayam pulak.. aku buat kari ayam. Yelah. haritu makan kat The chicken Rice Shop Nasi Ayam Hainan Chicken Curry macam best pulak. Maka aku buat la Malay curry tanpa santan untuk di makan dengan nasi ayam super duber senang nak masak ni. Kenapa tanpa santan.. Nasi tu dah bermentega bagai. Banyak pulak krimer kang jadi muak pulak. Resepi kari tanpa santan aku pun simple.

Bahan - bahan yang aku guna
Ayam
daun kari
Rempah kari (aku campur kari ikan & kari daging)
Bawang besar
bawang putih
Halia
Bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
Ubi kentang

Macam biasa. Bancuh serbuk kari dulu dengan air. Kupas ubi kentang & potong ikut suka kau la nak bentuk macam mana. Tumbuk (blend pun boleh saja aku malas nak basuh blender lepas tu sebab tu alang2 lesung batu yang dah aku guna tumbuk halia dengan bawang putih untuk nasi ayam tadi, sekali kan la) bawang besar,bawang putih,halia (kalau ada lengkuas & kunyit hidup pun boleh je masukkan tapi aku malas jadi aku skip walau bahan ada dalam peti sejuk). Dah hancur berkecai bahan tumbuk tu kena belasah.. panaskan minyak & tumis bahan tumbuk tadi bersama daun kari,bunga lawang,kulit kayu manis & buah pelaga. Tumis sampai naik bau ke langit (melampau kan?hahaha)  baru masuk rempah kari. Masak Sampai rempah tu pecah minyak baru masuk ayam & ubi kentang. Sebatikan dalam rempah tu sekejab baru tambah air kalau pekat sangat. Masukkan garam sesuka hati. Tunggu sampai masak. Siap

tapi aku buat jugak ayam goreng bermadu.. Ayam je bermadu ok bukan aku. Hahahaha... alah simple je perap ayam dengan kunyit,garam & madu sekejab kemudian goreng dalam minyak yang banyak sehingga ayam tenggelam. Settle.

Maka terhasilah resepi nasi ayam paling senang di cakerawala ni. Pun aku rasa dah sedap kat tekak aku. Kira ok la tu.. Kita masak untuk rasa sedap tekak sendiri kan jadi peduli hapa aku kalau orang lain kata tak sedap janji laki aku makan sehingga menjilat kuku.

Kombinasi nasi ayam & kari yang mungkin korang belum pernah cuba sebelum ni. Yelah normally nasi ayam kita makan dengan ayam perap di goreng, sup,sambal cili & kicap jer kan. Yang ni nasi ayam bersama kari. Lagipun ni je bahan yang ada maka ni je la hasilnya.

Moral of the story.. Masak ni tak semestinya kita kena ikut sebiji sebiji resepi asal. Pandai2 la kita ikut kreativiti sendiri mengikut citarasa & bahan yang ada dalam rumah. kan? Lagipun menu makanan ni kita boleh kombinasikan dengan apa je yang mungkin kita tak pernah cuba sebelum ni. Macam nasi ayam & kari ni.. Satu kombinasi yang jarang2 kita nampak. Tu salah satu contoh la.. Sebenarnya banyak makanan lain yang biasa kita makan boleh di kombinasi dengan makanan yang kita tak pernah terfikir rasanya boleh matching sebelum ni macam makanan2 ni. Tentu korang belum pernah cuba makan strawberi dengan ikan masin kan? Meh tengok macam mana orang makan strawberi dengan ikan masin kat sini >> 10 Kombinasi Makanan & minuman Yang Mungkin Anda Belum Pernah Cuba << So, boleh cuba lepas ni kan?? tak mustahil makanan biasa boleh jadi sesuatu yang luar biasa sedap bila kita bereksperimen dengan kombinasi baru.

5 comments:

  1. setahu aku kalau ayam dia panggil chi kut teh... haahahah hasben aku kan cina :D sebab bak kut teh tu mmg babi......

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la.. tengok iklan bak ku teh halal guna ayam dia panggil menu tu bak ku teh jugak. takkan dorang nak iklankan guna artis popular tak buat research kan

      Delete
  2. aku pun suka masak nai ayam bila mls nk pikir nk masak lauka pe hahaha

    ReplyDelete
  3. Ni memang senang. Cuma antara nak buat dengan tidak ajelah. Akak ni senang macamana pun resepi kalau dah lepas baca, memang tak senang lagi jadinya. Makanya, takdalah sibuk nak meniru resepi orang buat sendiri kat rumah :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!