RESEPI SAMBAL MERAH KOSONG TIGA RASA

19.9.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

RESEPI SAMBAL MERAH KOSONG TIGA RASA. Aku kalau buat tajuk mesti melampau kan? Sambal merah kosong tiga rasa kau. Tak tau apa hangpa bayang sambal merah kosong tiga rasa ni tapi memang betul pun sifat dia macam tu. Sambal merah ada tiga rasa tapi kosong jer.. Bukan aku tipu pun. Gamaknya macam mana rupa sambal merah kosong tiga rasa ni. Apa rasa yang dia ada??

Asal usul dia cuma sambal merah yang kebiasaan orang utara buat untuk makan dengan bihun sup. Sebenarnya lain orang kadang2 lain cara masak sambal merah ni. Aku sendiri pun ada dua cara masak sambal merah. Kalau guna cili serbuk lain caranya. Kalau guna cili kering lain pulak bahanya. Tapi sambal merah yang aku nak share resepi dengan hangpa ni aku guna cili kering. Sebab ada yang tanya resepi sambal merah ni, maka insan pengasih,penyanyang & prihatin macam aku terpaksa jugak share resepi rahsia ni. rahsia la sangat kan??? hahaha

Bahan bahan nak buat sambal merah ni
cili kering
bawang putih
kicap masin
kicap manis
garam
gula

Simple je bahan dia. Nama pun sambal merah kosong kan. Cara nak masak sambal merah ni..

1. Rendam dulu cili kering dalam air panas. Cili dah kembang sikit masukkan dalam blender bersama bawang putih blend sampai halus sehalusnya.

2. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan blend tadi. Masak sehingga pecah minyak baru masukkan sedikit kicap masin,kicap manis,gula & garam secukup rasa. Biar sekejab. Kalau rasa dah cukup masak tutup la api.

Pekat melekat kau memang da'bom sambal merah aku ni. terliur?? jemput la ke dapur

Aku suka masak cili tu lama sikit baru kurang risiko sakit perut & sambal merah tahan lama. Sebab sambal merah ni kita boleh simpan untuk makan dengan nasi ke, roti ke atau jadikan pes untuk masak nasi goreng ke bihun goreng ke mee goreng ke atau apa2 korang rasa bersesuaian la nak campur dalam masakan korang. Atau boleh di jadikan cili kicap macam orang johor selalu makan dengan pisang goreng. Multifuction kekdahnya sambal merah kosong 3 rasa ni.

Sebab apa aku namakan dia tiga rasa. Sebab dia ada tiga rasa la.. pedas,masin & manis. Almaklum la orang utara ni memang jenis selera pedas pedas jer tapi aku bukan kategori pengemar pedas yang extreme lagi la. Ada orang lagi teruk selera pedas dia sampai seram aku tengok depa makan. Nak tau ciri2 orang yang suka makan pedas tahap extreme hangpa boleh tengok kat sini >> Ini baru penggemar makanan pedas tahap extreme << adakah hangpa tergolong dalam golongan suka makan pedas tahap menyeramkan atau tidak, lepas baca hangpa tau la result dia. hehehe.

Apapun selamat mencuba resepi mudah sambal merah kosong tiga rasa original resepi lekatlekit katanya. Kalau sedap share entri ni kalau tak sedap meh bisik2 kat aku. hahahaha.. kalahkan orang meniaga pulak. tapi tekak aku rasa sedap je

5 comments:

  1. akak selalu kalau makan mee sup suka makan dgn cili kicap tapi kalau beli mee goreng atau mihun kat kedai selalu diorang taruk sambal....camni la kot diorang masak sambal tu...simple tapi sedap untuk tambahkan perisa...nampak senang nanti akak nak try buat...

    ReplyDelete
  2. Oh macam tak pernah try lagi sambal merah seperti ini

    ReplyDelete
  3. Teringat plak rasa sup mee hun utara ni..sedappp..sambalnya memang pedas..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!