TAHUKAH ANDA MONYET SUKA MENGORAT MANUSIA

7.9.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

TAHUKAH ANDA MONYET SUKA MENGORAT MANUSIA. Sapa kat sini takut dengan monyet. Aku pun bukan la berani sangat sebab haiwan sekor ni kadang2 dia boleh jadi ganas jugak. Spesis makhluk ada mood ni sukar di ramal sikit. Walau kita jadikan pets pun kadang2 ada hari dia mood tak baik mengamuk & boleh jugak kita tercedera. Monyet ni dari pembacaan aku haiwan yang sangat cemburu. Kalau jenis bertuan lagi kuat cemburunya. kadang2 monyet jantan ni ada yang gatal.. dia suka dengan orang perempuan. Pendek kata kadang2 perangai monyet ni ada sikit2 macam perangai manusia.

Gambar dari Sumber Carian Google

Tu info tak rasmi tentang monyet yang aku tahu la. Aku ada pengalaman dulu masa baru2 datang kesini. Kat rumah aku ni ada hutan kecil yang di biarkan untuk monyet2 hidup sebab sekeliling hutan ni semua dah di bangunkan. Tinggallah di tengah2 ada hutan sekangkang kera. Sekarang nampak dah mula di gondol untuk project apa aku tak pasti. Gamaknya kalau hutan tu pun di rampas manusia.. monyet2 yang banyak hidup kat sini nak pergi mana??

Kisahnya pasal monyet tu.. masa mula2 aku baru datang. Tiap hari aku nak pergi kerja mesti menyakat aku. Yelah opis aku waktu tu tak jauh dari rumah. Aku jalan kaki je. Hari2 aku terpaksa menempuhi detik yang menakutkan walaupun monyet2 tu tak pernah langsung sentuh aku. tapi cuak jugak la.. dia datang dekat je kemudian dia patah balik. Macam tu la gaya dia menyakat aku hari hari. Selalu dia acah2 macam si teruna ngorat di dara je. Memang la masa tu aku anak dara lagi. Maybe sebab aku baru kat situ.. kemain dia menyakat. Bila dah hari2 nampak muka aku dia pun mula biasa gamaknya. Tak menyakat aku lagi. Tu la antara perangai monyet kalau hangpa nak tau. Nakal Yarabbi! gatal pun boleh tahan. tapi kadang comel jugak perangai depa ni.hahahaha. Tu pengalaman aku la berdepan dengan monyet2 teruna yang nakal nakal. hahahaha

Sapa tak lari kalau kena kejar dengan monyet kan even dia acah2 macam nak kejar je. Kalau hangpa kena kejar dengan monyet gamaknya hangpa lari ke hangpa tunggu untuk berperang dengan depa? Kalau aku dah tentu la langkah seribu shila Amzah la aku ambil. erkkk.. shila Amzah patah seribu.. silap pulak. hehehehe. Nak tunggu lagi. tak berapa serikandi sangat la nak berlawan dengan monyet ni. Tapi hangpa yakin ke boleh lepaskan diri bila di kejar monyet?? Kalau nak tau hangpa boleh lari dari monyet atau tak hangpa boleh test kat sini >> Bolehkah anda cabut lari bila di serang Monyet? Ini Jawapannya <<

Dah dapat jawapan nanti hati hati la berdepan dengan monyet yer.. Kalau korang spesis memang tak boleh lari dari monyet maka elakkan diri dari terserempak dengan monyet kalau tak habis anda di monyetkan oleh monyet monyet. hahahaha

Moral of the story.. Apapun walau monyet haiwan yang nakal & kadang2 bertindak ganas ketahuilah setiap haiwan bertindak selain untuk mencari makan adalah untuk melindungi diri bila mereka rasa terancam. Mereka adalah makhluk tidak berakal namun ada nafsu & kehendak.

3 comments:

  1. kikiki...akak tak penah lagi kene sakat dengan monyet mcm suria mungkin monyet tu tau akak dah kawen jadi dia takmo la rosakkan rumah tangga akak...kahkahkah...tapi kak long dan kawan dia penah kene kejo dengan monyet...yg kelakar tu kak long bole siap lompat pago lagi padahal pago tu sikit punye tinggi...tapi bila dah kecemasan camtu sume pon bole...sampai skng kalau dia buka kisah tu akak bole hentam gelak guling2

    ReplyDelete
  2. Eh, gatal juga rupanya monyet jantan ni ek! Ingatkan manusia aje ada sifat gatal dan mengenyam tu!

    Akak takut dengan monyet. Masa pergi Bukit Malawati dulu, akak yang teruja nak lari dari monyet walaupun monyet-monyet tu tak teruja pun tengok perempuan anak dua ni. Anak lari, akak pun lari sama. Kata bapaknya tak tahulah nak selamatkan siapa dulu kalau dah macam ni :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!