CARA NAK DAPAT BACKLINK BILA ENTRI KENA COPYPASTE

15.10.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

CARA NAK DAPAT BACKLINK BILA ENTRI KENA COPYPASTE. Hari ni blog lekatlekit.com jadi blog tutorial sekejab. Almaklum la blog caca marba ni suka hati dia je la nak tulis apapun. niche blog hari2 bertukar katanya. Spesis blog tak ada identiti ni memang macam tu kekdahnya. Lebih senang nak update bila blog tak ada niche ni. Apa kau rasa nak tulis kau boleh tulis jer. Tak payah fikir niche ke, konsep ke, tema bagai.

Sumber Google

Alkisahnya semalam tetiba aku pelik sangat kenapa ada kat stats blog aku banyak sangat traffic masuk dari blog klon beautifulnara ni. Mula2 aku tengok ingat blog beuatifulnara rupanya blog copy paste. Jangankan entri dia copypaste sampai nama url pun dia copypaste jugak. Ni betul2 pure blog copypaste ni. Dari url sampai entri 100% copypaste katanya. Aku pun buka la mula2 tak perasan sangat. Dok cari kat sidebar kot2 dia letak aku dalam bloglist dia ke.. takde pun bloglist. Blog copypaste jarang ada bloglist. tengok entri2 dia.. ada la satu entri dia copy dari akhbar yang aku pun ada up berita tu kat blog aku tapi tak nampak pun mana entri aku yang dia copy. Rupanya aku tak perasan sebab aku tak buka readmore. Aku baca tajuk je.. Bila aku bukan readmore tu baru aku nampak atas dia copy artikel akhbar & bawah entri tu dia letak entri copypaste dari blog aku. Aku pun jadi pelik jugak la.. macam mana boleh dapat traffic dari blog dia sedangkan dia tak letak pun link dari sumber asal.

Bila dua tiga kali buka blog tu nak cari kepastian dari mana datangnya traffic yang banyak dari blog tu.. baru aku sedar rupanya link tu adalah dari tajuk entri yang aku letakkan dia permulaan entri aku pada perenggan pertama. Aku ada link tajuk entri tu dengan url entri tu & bold kan. Cara dia lepas dah publish ambil url entri yang sama kemudian link kan balik pada tajuk entri tu. Tu petua dari Abang Kamil Saleh la. Dia ajar aku untuk buat entri SEO salah satu cara macam tu. Sebab aku rasa tak merumitkan sangat perbuatan tu jadi aku pratikkan. Rupanya secara tak sengaja bagi kelebihan lain pulak. Elok la sapa2 yang entri dia selalu jadi mangsa blog copypaste ni amalkan cara tu. At Least kita dapat jugak traffic dari hasil kita mengarang kan? Nak membenteras blog copypaste ni sesuatu yang mustahil la. Jadi apa yang perlu kita buat sesuatu yang boleh kita merasa keuntungan dari pencuri entri orang ni.

Nasihat aku pada blogger yang suka curi entri blogger lain ni.. Belajar2 buat kerja senonoh sikit. Cuba jadi macam pakcik ni. Walau dia seorang anggota polis tak bermakna dia suka buat kerja haram je macam makan rasuah nak tambah pendapatan. Korang pun kalau nak cari income melalui blog banyak cara selain mencuri entri orang. Nak tau apa dia buat untuk jadi kaya raya meh tengok kat sini >> Bukti bukan semua anggota polis suka makan rasuah <<

Moral of the story.. Tak salah mengambil isu yang sama untuk di tulis dalam blog cuma jangan ambil kerja orang mengaku sebagai karya sendiri. Ingat.. curi tu dosa termasuklah curi hati orang yang dah di miliki macam aku ni hahaha.

5 comments:

  1. Hahhaaaa dasar pencuri, tulah tapi kurang cerdik.
    Tips SEO tu bagus ya..
    Bolehlah Mrs. A try test ;-)

    ReplyDelete
  2. Akak tak faham lah LL..
    Maklumlah dah berumur baru nak berblog..
    Kena letak url kita kat atas ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tengok entri saya tu. Kat barisan depan perenggan pertama entri tu saya ada taip balik tajuk entri kan? Kemudian saya akan publish dulu entri tu kemudian lepas publish saya akan edit balik masukkan url entri tu jugak & link kan pada tajuk entri yang saya taip balik kat perenggan pertama tu

      Delete
  3. klu org copy paste entry kita byk sgt pon tak bagus jugak utk kesihatan blog wpon dia letak backlink... yg bertugas utk crawler entry kita ke index google tu cuma robot.. ada kalanya dia ralat jugak... silap2 dia treat blog kita yg copy paste... sy dah pernah kena banned... sbb org copy sy jadi mangsa... dan 1 of the reason knp sy tukar domain... copy entry citer personal itu takde masalah... sbb blh dianggap penyumbang trafik... tp klu entry yg kita pertaruhkan trafik dari google itu masalah....

    ReplyDelete
  4. ohh cenggitu .. baru tau lah lekat

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!