INILAH CARA ORANG DULU TONTON TV YANG RAMAI TAK TAHU

29.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

INILAH CARA ORANG DULU TONTON TV  YANG RAMAI TAK TAHU. Aku ni nak kata orang dulu sangat pun tak la.. nak kata lahir dalam zaman gadget elektronik yang canggih2 pun tak sangat. Tapi masa aku kecik sempat jugak la tengok tv peti yang hitam putih tu. Rumah aku pun pernah guna TV tu sebelum bertukar ke tv warna. Tapi masa rumah aku dah ada tv warna ada lagi rumah orang lain yang masih pakai tv peti hitam putih.


Tapi kan makcik aku pernah cerita zaman dia muda2 dulu ada seorang orang kampung yang kategori kaya jugak la. Kiranya rumah dia je ada TV jadi rumah dia jadi macam panggung wayang jugak la bila hari2 orang datang tengok TV. Dia siap caj 20sen seorang. Kalau dah ramai mesti banyak side income dia masa tu kan? 20sen zaman tu kira mahal jugak la. Tahun bila aku tak ingat la. Makcik aku sekarang pun dah umur 70tahun++ . Zaman dia muda tu tak tau la umur berapa.

Tv dulu tak ada remote control. Kalau tak tekan butang kat TV.. jenis yang pulas2 untuk cari siaran. Kadang malas nak bangun guna kaki je. Tu kalau Tv jenis button la., Kalau pulas2 gila nak guna kaki. Kalau tengok satu channel tu memang malas dah nak tukar channel. Sebab malas nak bangun duduk. Dah tu siaran tv pun bukan banyak. Kalau raya la rasa paling meriah sikit banyak filem tayang kat TV. Tak macam sekarang tengok filem sampai naik muak sebab stesen tv asyik ulang tayang cerita sama.

Punya struggle orang dulu2 nak tengok tv tak macam kita sekarang. Tak cukup dengan Tv, langgan astro bagai. Tak cukup astro layan movie @ drama online. Punya senang la nak menonton. Budak2 sekarang memang tak terbayang la macam mana orang dulu tengok tv. Confirm ramai budak2 sekarang tak pernah tahu macam mana siaran TV orang dulu. Kita yang yang generasi Y pun kadang2 tak tahu macam mana rupa siaran Tv orang dulu. Jadi bagi mengimbau kembali zaman Tv peti meh kita tengok macam mana orang dulu layan siaran TV >> 5 Perbezaan Ketara Siaran TV Zaman Dahulu & Sekarang <<

Moral of the story.. Beruntung la budak2 sekarang yang lahir zaman semua pakai robot je. Nak tukar channel tak payah bangun bagai. tekan je remote sebab tu la orang2 sekarang banyak yang obesiti. Salah satu sebab kurang bergerak. Semua boleh control dari jauh. hehehe

3 comments:

  1. Kenangan tuh, saya sempat guna kaki untuk alih channel dulu, tapi tu time ayah saya kerja, mak saya sibuk buat kerja kat dapur la hehehe

    ReplyDelete
  2. Yg mega tv tu dedula rumah kak ngah akak ada langgan...banyak cite industan kalau tak silap akak....kikiki...pastu bab tengok siaran tv kat sokabo tu memang betol sesangat sebab akak dulu pon selalu buat gitu....hehehe...kenangan betol la :D

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!