JEREBU KUNING YANG MENAKUTKAN

20.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

JEREBU KUNING YANG MENAKUTKAN. Jerebu bukan makin pulih malah makin teruk. Dari kelabu terus jadi kuning. Sampai menakutkan tengok permadangan luar. Aku tak berani nak buka tingkap. Selak sikit jer dah bau asap kuat. Cuaca kuning ni dari dalam rumah aku pun nampak walau tutup tingkap. Memang teruk giler asap jerebu hari ni. Kat Facebook pun ramai update pasal jerebu kuning ni.

Ni permandangan di Malaysia yer.. Menguning bagaikan perhimpunan bersih katanya. Sumber gambar FB Mohd Hairey Yahya

Kita kat Malaysia dah kuning macam ni gamaknya kat Indonesia sana warna apa sekarang. Bila fikir jadi takut. Serius rasa macam bumi dah nak musnah sedangkan kita dok update blog lagi.. erkk.. segmen mengumpat diri sendiri ok! hehehe.

Gamaknya kalau Indonesia tak ambil iktibar lagi apa yang berlaku tahun ni & tahun2 sebelum ni tak tau la. Tahun2 sebelum ni takde la sampai kuning jadinya bumi Malaysia ni. Tahun ni habis Malaysia kena demam kuning. Kalau baby demam kuning boleh jugak mandikan air daun kucai, jemur bawah panas pagi bagai.. Ni kalau bumi kena demam kuning nak mandikan air kucai macam mana, ye dak??


Time2 jerebu ni kalau dapat lari ke tempat bebas jerebu pun best jugak kan? Gamaknya kalau lari sekejab atas Genting Highland tu selamat dari Jerebu tak? Kalau selamat memang elok la kesana nak2 lagi ada Promo 2 hari 1 malam menginap di First World Hotel  dengan harga serendah dari RM50. Erkk.. bukan aku tipu. Tak caya tengok kat sini >> Promo! 2 Hari 1 Malam Di First World Hotel Hanya Serendah RM50 <<

Semoga jerebu kuning ni akan berlalu pergi & lenyap di telan bumi. Semoga jerebu kuning tak lama menyinggah di bumi Malaysia. Sama2 kita berdoa semoga Allah melindungi kita dari sebarang malapetaka. Sesungguhnya bumi terlalu tua untuk menampung kerosakkan yang manusia buat. Jadi bertaubat

* Nak Menang Wang Tunai & Banyak lagi hadiah menarik Jom Join GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY *

3 comments:

  1. nampak menakutkan...
    beracun kah?

    ReplyDelete
  2. Amaran dari Allah.. Tapi ramai lagi yang leka..

    ReplyDelete
  3. mmg sgt bahaya sbnarnya.. kene lebih berhati hati dan jaga ksihatann..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com