KISAH HANTU WANITA PALING SERAM & POPULAR DI DUNIA

1.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

KISAH HANTU WANITA PALING SERAM & POPULAR DI DUNIA. Lama rasanya Geng Puaka Lekat Lekit dah menjelajah ke serata dunia memburu hantu2 yang ada jadi malam ni segmen seram serik lekat lekit dapat tiket flight murah Air Asia maka mampu la travel jauh sikit mencari hantu hantu untuk di beri publisiti ke blog puaka lekat lekit ni. hantu pun dah macam retis kan.. ada kategori wanita & lelaki paling popular pulak. Yelah.. depa pun macam public figure dah sekarang sebab cerita2 depa memang mendapat sambutan. Tak caya usya je kat popular post lekat lekit tu.. Orang memang suka baca cerita seram di zaman IT ni. Tu la hakikatnya.

Sumber Google

Dalam banyak banyak hantu katanya inilah senarai hantu hantu wanita paling popular di dunia. walaupun popular ada antara hantu ni aku tak kenal atau pernah baca cerita pasal dia pun. Entah macam mana boleh kategori popular pun tak tau hahaha

Calon calon hantu paling popular adalah...

1. Hantu Mary Gentayangan
Aku tak sure hantu Mary Gentayangan ni adalah hantu Bloody mary ke tidak sebab aku google ada jugak keluar kisah bloody mary tapi bila baca kisah hantu Mary Gentayangan ni macam lain je ceritanya. Bukan apa banyak artikel indonesia so takut panggilan bloody mary ni kat sana jadi Mary Gentayangan. Hantu Mary Gentayangan ni mati pada tahun 30an lagi & menjadi lagenda seram la kat tempat dia. Katanya hantu ni sering berkeliaran Ballroom & kawasan perkuburan Willowbrook. Aku tak sure kat mana yang aku tau kat negara omputih je hahaha. Dia selalu menjelma sebagai perempuan cantik, muda,berambut perang & bermata biru. Pakaian dia standard hantu2 la warna putih cuma hantu mary ni dia pakai pakaian ke party. Tapi pakaian party dia tak tau la moden ke klasik. Kalau klasik2 gaun la kan. Dia akan tahan kereta yang lalu lalang kat situ untuk minta tumpang. Bila ada kereta sudi menumpangkan dia, dia akan minta di hantar ke kawasan perkuburan. Tapi orang yang menumpangkan dia takkan perasan tempat tu kawasan perkuburan mungkin dah di kaburi dengan sihir hantu tu kot. Bila sampai ke destinasi dia.. Hantu mary ni akan hilang macam tu saja. Nasib baik dia hilang, kalau tetiba dia tunjuk muka seram mau terus kering darah mati terkejut macam tu je.

2. Hantu Lady White Di Balete Drive
Nak tau kat mana Balete Drive korang google la sendiri. Aku nak cerita pasal hantu ni je. Biasa la hantu.. Putih jugak jadi pilihan. Memang depa tak minat fesyen2 kpop color block macam ais krim paddlepop tu. Depa suka warna warna suci jer macam kain kapan. Hantu ni dia suka pakai gaun panjang warna putih. Katanya hantu ni suka menjelma di tengah jalan Balete Drive dengan gaya rambut panjang berwarna hitam, muka yang takde wajah (muka kosong) & berlumuran darah. Ni spesis hantu yang tak main la menyamar jadi perempuan cantik bagai. Dia selesa jadi diri sendiri biarpun seram. hahahaha. Petua orang kat situ kalau nak drive jangan sorang2 & pastikan semua seat dalam kereta tu mesti ada orang duduk sebab kalau ada kosong katanya hantu Lady White ni akan duduk di seat kosong tu. Maybe dia mengamalkan konsep berkongsi kereta untuk jimat minyak. hahahaha

3. Hantu Brown Lady Di Rayngam Hall
Hantu Brown Lady ni tak berapa tipikal hantu la sebab dia pilih pakaian berwarna brown (coklat). Hantu ni seramnya terletak pada matanya yang berlubang atau terlopong. Tak tau la kenapa mata dia macam tu maybe kisah kematian dia sama macam cerita kassim selamat kot. Frust lepas tu cucuk mata dengan garfu... erkk.. jangan percaya pulak tu aku punya teori je hahahaha.

4. Hantu Sundel Bolong
Aku ingat Sundel bolong ni cuma cerita dalam filem rupanya sundel bolong ni ada dalam kisah lagenda seram Indonesia tapi di kategorikan sebagai mitos jer. Semua orang tau hantu sundel bolong ni macam mana. Badan dia berlubang kat belakang. Mati akibat di perkosa & menurut cerita mitos indonesia dia melahirkan anak dalam kubur. KatanyA sundel bolong suka menculik bayi2 yang baru lahir.

4. Hantu wewe Gombel
Wiwi Gombel ni dalam bahasa jawa tapi kalau di translate bermaksud roh jahat atau hantu. Kerja dia culik budak budak tapi dia tak buat apa2 la kat budak budak tu. Biasanya budak2 yang di culik tu tergolongan dalam golongan anak anak yang terabai dengan tujuan nak takutkan mak bapak budak2 tu supaya depa ni sedar tanggungjawab depa sebagai mak bapak. Bila depa dah insaf & sedar kesilapan depa baru wewe gombel ni pulangkan anak anak depa. Hantu ni maybe cita2 dia nak jadi kauselor atau parenting blogger kot hehehe. Wewe Gombel ni katanya roh seorang wanita yang mati bunuh diri sebab tak tahan di tuduh membunuh suami sendiri. Katanya laki hantu wewe gombel ni main kayu tiga dengan perempuan lain sebab dia tak boleh beranak. Sebab tak boleh bagi zuriat suami wewe gombel ni hilang perasaan sayang pada dia sehingga dia menjadi gila. Gombel tu adalah nama sebuah daerah di Semarang. Menurut cerita orang2 kat sana Hantu wewe gombel ni suka sangat bertenggek kat satu signboard iklan bir. katanya tempat tu memang tempat kerajaan hantu. erkk.. kerajaan hantu?? Mungkin penempatan hantu la kot. almaklum bahasa indonesia ni lain sikit. Sebab kat situ jadi penempatan hantu sebuah hotel kat bukit gombel tu terpaksa di tutup operasinya akibat muflis. Takde orang menginap la kot. Asal menginap je ada hantu mengendap. hahahaha. Depa kata hantu wewe gombel ni dia punya breast besar & macam buah betik. Hahahaha...

6. Hantu Kuntilanak
Kuntilanak ni bahasa indonesia kalau melayu panggil puntianak. Biasa la pontianak ni asal usul dia yang di momokkan sejak dari kita kecik hantu perempuan yang mati beranak. Kuntilanak ni di namakan sempena cara kematian dia. Gabungan Bunting & anak maka jadilah kuntilanak @ pontianak. apa2 je la kan.. Kat Indonesia kan ada satu bandar bernama pontianak jadi asal usul nama tempat tu katanya ada kaitan dengan pontianak jugak, Menurut cerita pengasas tempat tu di ganggu pontianak ketika dok plan nak buat Istana kat situ. Pontianak ni kategori hantu pendendam. Dia selalu menjelma sebagai perempuan cantik dengan haruman bunga kemboja. Bosan pulak nak cerita panjang2 pasal kuntilanak @ pontianak ni sebab kita sedia maklum kisah dia kan. Cuma dia juga tersenarai sebagai hantu wanita paling popular di dunia la. hahaha

Itulah hantu wanita yang paling popular. Kalau popular tu mesti hantu Malaysia tak tersenarai, pelik betul aku!! Tapi tipikal hantu perempuan ni selain baju putih, rambut mesti panjang. Takde curly, gaya tomboy ke bagai. Hantu perempuan macam wajib rambut panjang. Sapa yang rambut panjang tu pastikan rambut anda terurus & lurus jangan sampai orang tak dapat bezakan hangpa dengan hantu pulak. Selain tak nampak macam hantu banyak kelebihan orang berambut lurus ni. Nak tau apa kelebihannya meh baca kat sini >> Kelebihan wanita berambut Lurus <<

Moral of the story... hantu pun ada jantina sebab depa pun hidup berpasangan & beranak pinak jugak. Depa bukan spesis kuda laut. Cuma hantu lelaki je jarang sangat nak jumpa. Kalau ada pun spesis hodoh2 macam jembalang, hantu raya bagai la. hahahaha

2 comments:

  1. Dulu wan sangat suka tengok citer antu.
    Wifey jer yang tak suka. Kadang-kadang lepas wan tido kan anak and wifey, wan layan sengsorang. Ju-On pun besh gak. Hehehe

    ReplyDelete
  2. kena simpan dulu cerita ni. Sbb nak kena pegi outstation (tido hotel sorang2) takut terbayang bayang laks...huhu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!