TRAJEDI SAKITOBER

26.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

TRAJEDI SAKITOBER. Mesti semua pening menda pulak sakitober tu kan? Bukan apa dok tengok dayang deno selalu up status inktober aku pun nak buat jugak sakitober katanya. Bersempena cerita pasal sakit di bulan oktober. Aku ni jarang la nak dapat sakit teruk2.. Sebab aku memang takut sangat dengan sakit. Aku tak suka jumpa doktor sebab aku tak suka kalau kena cucuk (injection) atau makan ubat sebenarnya. Tapi bila dah sakit memang kadang2 tak ada pilihan terpaksa hadap semua benda yang aku tak suka.


Kisahnya semalam.. aku syak aku kena keracunan makanan lepas makan nasi lemak yang asben aku beli kat luar. Tapi yang pelik asben aku makan benda yang sama malam sebelum tu ok je sihat. Aku pulak melampau2 sakitnya. Pagi2 dah rasa perut memulas. Rasa sakit perut yang aku tahu ni mesti salah makan. Awal pagi tu ada la sikit cerry berry tapi tak berpanjangan. Dua tiga kali jer masa.. lepas tu perut makin sakit macam contraction bersalin. Sekejab2 sakit macam ada orang tarik usus2 dalam perut disusuli dengan muntah non stop sampai pedih & berdarah jugak tekak aku ni. Sampai petang berlarutan macam tu. Badan pun dah rasa macam layang layang terbang melayang. Dah la dari pagi satu hapa pun tak masuk dalam badan.. minum pun semua keluar balik. Asben suruh siap jugak nak pergi hospital. Tapi mention siap2 tak payah makeup. hahaha.. almaklum la dia tau bini dia jenis selangkah nak keluar rumah pantang tak menconteng arang kemuka katanya. tapi semalam rasanya kalau dia tak pesan pun aku dah tak daya nak tenyeh bedak sekalipun. Keluar dengan muka bogel. Anak aku pun keluar dengan versi mak lampir. rambut tak berikat bagai.

Sebelum ke hospital singgah jalan duta, kebetulan adik aku datang dari kedah. Dia nak pergi kursus kat terengganu hari ni. Singgah kl kejab. Dia malas nak drive so dia naik bas je la. Lepas ambil dia terus ke hkl. Kat hkl sakit menjadi2 sampai melutut aku atas lantai pintu masuk hkl tu. Suruh adik aku je pergi buat pendaftaran. Sebab rasa nak muntah aku pergi la jauh sikit. duduk dekat longkang kering. Dia gaya menahan sakit teramat. Aku duduk je atas lantai tepi longkang. Datang sorang pakcik ni dengan panik tengok aku sakit, tanya kenapa. Dia suruh masuk terus jumpa doktor. Banyak soalan dia aku tak boleh jawab sebab sakit sangat. Aku minta maaf je la.. Aku paham dia sangat prihatin. Muka dia pun nampak risau. Asben aku time tu tengah cari parking tak dapat2 lagi. Sampai adik aku datang cakap dia dengan aku baru pakcik tu beredar. Kesian pakcik tu. Risau betul dia.

Lepas jumpa doktor sakit pun kurang. Lepas bawa adik aku pergi makan sebab aku memang tak masak apa2 kat rumah. Balik rumah malam tu sakitober datang balik. Ni pun masih sakit cuma kurang sikit. Tapi azab masih rasa la. Kalau hari ni gejala yang sama berterusan doktor dah pesan kena refer balik kat hospital sebab sekarang musim demam kepialu. Dengar kepialu terus pilu jadinya. Hope cepat sembuh. Kalau sakit sapa nak jaga anak aku ni wei. Memang terus awan yang terpilu la kenang anak.

Orang kata sakit penghapus dosa2 kecik.. Hope ringan la bahu belah kiri tu yer. Sapa2 yang dok menyumpah aku terima musibah tu mohon la reverse balik doa tu yer. Kesian anak aku takde orang jaga. Sekarang ni aku jadi trauma nak makan apa2. Kalau orang bagi 10 alasan ni keluar makan pun rasanya aku tak pergi >> Awas jangan tertipu! 10 Taktik Yang Biasa Orang Guna Untuk Ajak Makan <<

Moral of the story.. tengah2 penyakit macam2 ni kurangkan makan di luar & kalau nak makan pun pastikan tempat tu bersih. Yang meniaga tu jangan nak untung je lebih.. Sila jaga kebersihan. Jangan sampai tikus berjamban di dapur masak anda.

1 comment:

  1. adeh kenapa skt smpi mcm tu ye..dh tu doc ckp ape je?

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!