AWAS! SMARTPHONE MAMPU MEROSAKKAN PERCUTIAN ANDA

27.11.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

AWAS! SMARTPHONE MAMPU MEROSAKKAN PERCUTIAN ANDA. Teknologi banyak dah merosakkan keseronokkan yang pernah kita rasa sebelum wujudnya smartphone. Kalau dulu pergi bercuti memang fokus bercuti je la. Fokus nak melawat atau berkunjung tempat best best. Paling2 pun bawa camera je nak simpan gambar buat kenangan. Tak sibuk nak buat live update bagai.. Setengah jam sekali update & upload gambar.. Tak tau la apa nikmat bercuti kalau asyik melekat dengan telefon je.


Sebab tu aku bersyukur jadi diri aku yang tak kaya.. tak bekerjaya & tak kejar teknologi smartphone ni. Dengan Galaxy Y yang aku masih guna sampai sekarang aku tak jadi sangat manusia anti sosial yang kat mana2 saja asyik nak online & buat live update. Keluar jer dari pintu rumah aku selalunya akan terpisah sekejab dari dunia maya. Sebab tu kalau nak tau aku ada kat rumah atau tak.. Kalau tak aktif kat media sosial tu aku memang berada di luar la. Aku masih old school yang kalau nak online banyak depan pc & tab jer... Tab tu sebab ada whatsapp & instagram. Tapi ada jugak aku install facebook & Blogger Android tu. Kalau pergi bercuti nak ambil gambar aku usung je dslr gedabak tu. Jadi smartphone aku fungsi untuk call je la. Aku memang tak langgan apa2 mobile internet sebab tu aku sentiasa ada masa bersembang dengan asben aku bila dalam perjalanan kemana mana tak kira jauh & dekat. Kat rumah pun aku letak pc aku sebelah TV jer.. Supaya aku boleh layan anak & bersembang dengan laki aku sesambil menghapdet blog.

Apatah lagi kalau pergi holiday.. Kalau aku nak online sangat pun guna wifi hotel time2 dah lepak atas katil. Tu pun jarang sangat la aku nak online bila pergi holiday ni. Memang aku nikmati sebaik baiknya percutian tu. almaklum la.. Aku ni surirumah yang banyak duduk dalam rumah. Seminggu sekali je keluar. So bila di luar takkan aku nak online jugak. Dah la susah nak keluar...

Tapi travel blogger atau blogger yang terlibat dalam percutian yang di taja atau di bayar jangan pulak terasa. Bagi aku kalau blogger yang buat live update masa mereka bercuti tu sebenarnya walaupun digambar kan macam satu percutian sebenarnya mereka bekerja. Tu aku pun paham.. Takde pertikaian la sebab mereka bekerja bukan bercuti semata mata. Ni yang memang ambil cuti, keluar budget sendiri konon nak tenangkan fikiran. Nak melawat tempat best.. Nak rest pun tak lekang dengan smartphone apa beza kau duduk rumah dengan pergi holiday. Beza mungkin gambar selfie kau je la kat lokasi berbeza yang lain2 sama je tetap masa kau habis dengan alam maya. Tu baru pakai iPhone dah melekat je atas tapak tangan gamaknya kalau pakai smartphone ni >>Smartphone Untuk Yang Suka Berselfie & Buat Live Update di media sosial << Aku rasa mandi pun dia bawa smartphone masuk bilik air. Dah jadi kembar siam yang tak boleh operate dah. Kalau terpisah mesti mati.

Sebenarnya nak buat live update ke hapa tak salah bagi yang kebal tak takut dengan penjenayah yang bersepah kat mana mana.. Cuma korang tak rasa sia sia ke percutian korang kalau banyak masa korang hanya habis dengan smartphone. Tiket flight, duit minyak,duit tol,hotel, tiket masuk kat tempat2 berbayar semua tu pakai duit bukan pakai bulu kaki atau bulu ketiak. Rugi kalau tak nikmati percutian tu. Jangan biarkan smartphone merosakkan percutian anda & orang yang pergi bercuti dengan anda pun rasa spoil tengok perangai korang yang tak abis belek smartphone.

5 comments:

  1. sama ngan akak la... sejak smartphone hilang, belum pakai smartphone lagi... mmg guna manual tenet kat umah, wifi library, n tenet kat ofis ja tuk update blog... huhu

    ReplyDelete
  2. Kalau akk lak mmg x pki mobile tenet. So bila kat luar mmg x online la kecuali klu g lelama ada tenet kat hotel . Tu pun klu ikut suami keje br online dan update sbb laki xde. Klu g mkn angin mmg 100% masa pd family. Dh balik baru update sbb keselamatan pun ye x sempat pun ye. Ank ramai kan..

    ReplyDelete
  3. Sangat setuju. Kalau gi holiday atau shopping2, x yah la nak hapdet status memanjang..huhu

    ReplyDelete
  4. Saya hairan juga... Banyak betul masa diorang ye.. Sampai dok pegang je handphone tu kan.. Sy kalau dah bercuti handphone tak sempat tengok sbb sibuk layan anak je lebih...

    ReplyDelete
  5. Takdalah nak buat live update dah sendiri pun tak aktif kat media sosial. Kalau berjalan ke mana-mana tu, handphone memanglah sentiasa ada ditangan sebabnya nak snap photo. Habis snap photo buat kenangan katanya, sudahlah. Beramah mesra dengan anak-anak dan suami pulak sambil menikmati kenangan yang tak mungkin berulang kembali kecuali tempat makan ler....

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!