BUKAN AKU YANG KENA ROGOL & BUNUH,RILEX SUDAH

18.11.15 Suria Lekatlekit 14 Comments

BUKAN AKU YANG KENA ROGOL & BUNUH,RILEX SUDAH. Bila baca berita yang jadi viral semalam seorang kerani merangkap seorang isteri & ibu yang di rogol & di bunuh kecam oleh penyamun warga nepal memang bagi kesan jugak la kat aku. almaklum la aku pun perempuan & ada anak. Tinggal di kawasan rumah yang memang ada banyak warga asing dari macam2 negara ni. Cuma level aku duduk ni je majoriti orang tempatan tapi depan rumah aku ni rasanya penyewa baru orang asing jugak. Sebab tu aku kalau duduk dalam rumah pun pintu semua bermangga berkunci. Takde la nak ambil fresh air bagai..


Setiap kali berlaku pembunuh kejam macam tu akan bersepah la orang share tip keselamatan. Bukan tak bagus tapi aku rasa benda tu rasanya semua orang dah tau tapi berapa kerat manusia yang ambil kisah & anggap benda tu sangat penting untuk keselamatan. Sebab tu aku malas nak share. Aku anggap kebanyakkan perempuan sekarang tak takut pun kena rogol & bunuh.Sekadar baca & tak bagi apa2 kesan sebab bukan depa yang mati kena rogol & bunuh tu. Sekadar share sebab orang lain share. Kalau cuak pun masa baca berita tu jer.. Lepas tu dah tak ada rasa apa2 kembali melakukan aktiviti berisiko di media sosial. Jadi lantak depa nak share apapun kat media sosial. Nak share check in kat Pavillion ke.. Nak share alamat rumah ke.. Nak share pasal laki depa outstation & depa kesepian atas katil sorang2 ke.. Memang manusia sekarang lebih risau kalau tak show off semua benda dari risau keselamatan diri. Kita pun terlebih prihatin buat apa.


Kita yang jenis tipikal perempuan yang overprotected ni katanya.. Kita jagalah diri kita  sendiri. Yang rasa memang diri boleh di lunyai oleh penjenayah.. Biar la. Nak tegur atau tegah, siapa kita. Silap2 bukan takat putus silaturrahim boleh putus urat jari bergaduh kat media sosial. Biarlah depa bagitau semua maklumat diri kat media sosial.. Kita bersangka baik kalau depa tak buat macam tu mungkin urat kentut akan terputus & hilang nafsu terhadap suami. Jadi.. nak tak nak depa terpaksa jugak bagitau orang setiap detik & ketika keadaan & lokasi mereka. Kena jugak bagitau perasaan ketika berjauhan dengan pasangan sebab depa cuma reti bagitau cara tu je kat media sosial je tapi depa tak reti nak buat cara macam ni >> Ni lebih Awesome Kalau nak Bagitau Kita cintakan seseorang <<

Moral of the story.. Walau orang selalu cakap, tegur kalau saya silap jangan percaya sangat sebenarnya dia harap puji & sokong saya tak kira betul atau salah. Jadi kesimpulannya siapa rasa sayang diri sendiri tu pepandai la jaga.

14 comments:

  1. Selalu je tgk member update status husband outstation...takde apa nak masak...terpaksa order pizza delivery...terus la koi pu order pizza juga...eh


    ReplyDelete
  2. kan... kan ... sy diri syg keluarga pk sendiri ...

    aku mmg tak reti nk check in2 ..hahahafb terbengkalai ...sebuk dok like status org je kah kah

    ReplyDelete
  3. Tajuk entry ko pun dah kejam dek non...hahahahaha
    Sy pun tak suka update kita berada di mana sekian2 waktu. Lepas balik rumah @ 2-3 hari lepas kejadian baru la update status kat fb takpun baru update kat blog..

    ReplyDelete
  4. Jenayah semakin berleluasa sekarang ni LL..
    Kita kena ambil perhatian utk diri sendiri dan keluarga walaupun perkara itu tidak berlaku kpd kita.

    ReplyDelete
  5. ish...takutnya akk....sbb akk pun bila balik sekolah dok berdua je dengan aish...huhu..nauzubillah minzalik..mtk simpangla....

    ReplyDelete
  6. betol tu pikir dulu dalam2 ape yg kite nak tulis...silap tulis mengundang bahaya...sian dgn nasib arwah dan moga2 arwah tenang di sana...

    ReplyDelete
  7. Tidak la nak update status macam tu. mengundang bahaya namanya. Iday selalu check in tempat bila ada event. tapi lepas ni dah tknak check in. takut. huhu

    ReplyDelete
  8. Al-fatihah buat arwah semoga damai di alam sana.
    Ada benarnya kepada yang suka sangat share status tu berhati-hatilah orang jahat ada di mana-mana dan suka aje ambil kesempatan tambahan pulak dengan keadaan ekonomi sekarang ini.

    ReplyDelete
  9. menakutkan betul zman sekarang ni..warga asing ramai sangat sampai nak pi mana2 dok dalam rumah pun rasa tak selamat.akak ni kalau suami kerja malam memang nak lelap sat pun tak berani.bunyi sikit dah terjaga..takut.dah la depan belakang rumah warga asing.

    ReplyDelete
  10. Memang patut lebih berhati2 skrg. Jgn main share je.

    ReplyDelete
  11. Terkesan sungguh dengan kes-kes camni..sedih..memang betul malang tidak berbau tapi selagi boleh dielak perkara2 yang mengundang bahaya ni, elakkanlah.

    ReplyDelete
  12. sekarang ni semua yang kita share kena hati-hati kan..macam-macam boleh jadi..

    ReplyDelete
  13. zaman sekarang keliling kita ada aje bahaya
    saya pun dah banyak belajar lepas kena sekali dulu
    terutama sekali di FB sebab apa-apa di FB paling cepat tersebar

    p/s-kalau saya yang kata part akhir tu, saya memang benar-benar maksudkannya =)

    ReplyDelete
  14. sendiri mau hengat la kan.
    sendiri jaga diri sendiri.
    hati-hati!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!