INI SEBAB KENAPA HANDPHONE WAJIB BAWA KETIKA HENDAK BERSALIN

2.11.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

INI SEBAB KENAPA HANDPHONE WAJIB BAWA KETIKA HENDAK BERSALIN. Banyak perkara yang kita tak boleh nak samakan dulu & sekarang. Kalau dulu tak ada.. tak jadi masalah besar berbanding zaman sekarang kalau tak ada mungkin menyebabkan benda tu jadi masalah besar.


Kita hidup tak sama zaman jadi kelengkapan bersalin pun dah banyak berubah. Kalau nak di bandingkan dulu & sekarang.. Dulu orang bersalin kat rumah je dengan bidan kampung. Zaman sekarang mana nak cari bidan kampung. Memang dah tak ada sangat bidan kampung yang sanggup ambil risiko sambut bayi. Bidan kampung sekarang fungsi lebih kepada mengurut atau jaga orang lepas bersalin je. Sebab zaman dah berubah. Orang sekarang pun masa mengandung macam2 penyakit hinggap. Dari faktor pemakanan sampailah faktor persekitaran yang semakin tak sihat jadi bersalin tanpa doktor bertauliah dah tak relevan untuk kita pratikkan. Tak payah la nak support sangat kempen home birth yang berisiko tinggi tu.

 Zaman dulu orang nak bersalin tak sibuk dengan enpon atau sematpon bagai. lagipun zaman dulu mana ada handphone jauh sekali smartphone, ye dak? Tapi zaman sekarang dah jadi macam satu keperluan & kelengkapan pulak untuk persediaan masuk labor room. Aku dulu enpon pun campak dalam beg jer masa nak bersalin. Mula2 tu aku rasa macam.. Gigih sangat la kau nak bersalin pun sibuk dengan enpon bagai. Tapi logik jugak la alasan kenapa kena sentiasa stanby handphone yang full batery ketika membawa diri ke hospital untuk bersalin.

Antara sebab kenapa handphone @ smartphone sangat penting ketika nak bersalin korang boleh baca kat sini >> 15 Perkara Yang Perlu di Bawa Ke hospital Sebelum Bayi Anda Lahir Termasuk Handphone <<

Jadi.. handphone zaman sekarang bukan lagi satu kehendak. Kebanyakkan dah jadi satu keperluan. Cuma yang penting pastikan sentiasa ada full bateri & kredit kalau yang guna prepaid. Persediaan awal sekiranya berlaku sebarang perkara yang tak di ingini.

5 comments:

  1. Memang penting hp bawa kat labour room tapi masa kathy 5 tahun lepas tu blh lak misi tak bagi bawa masuk. Grrr.

    ReplyDelete
  2. mna leh simpan hnphone canggiih kt umh. nk update status..hehehhe

    ReplyDelete
  3. Yelah SL.... kang kalau nak bersalin tak de hp tak bolehlah pulak nak berselpie hihi....

    Tp zaman okje beranak dulu hp mahal ......maklumlah zaman batu hihi....so duk sepital mmg boring tak boleh nak WA ....hihi

    ReplyDelete
  4. Time akak beranak kan si mak enon tiga taun lepas pon ntah mana henpon hakak campakan...hahaha...tetiba doc bagitau pembedahan di cepatkan mengelupur carik henpon tak jumpe....rupe2nye cik boss bawak balik henpon hakak T_T nasib bole pinjam henpon doc kalau tak terpakse pakai tipon awam yg sumbat syiling tu...berbelas taun kot akak tak penah guna tipon awam....tapi akak dari dulu pon memang buka minah gayut jadi memang jarang gila guna tipon...hehehe

    ReplyDelete
  5. hehe...macam2 dunia akhir zaman ni
    saya bawa juga handpone tapi idak sampai labour room
    dah selesai segala urusan dekat labour room, barulah contact sesapa yang patut

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!