PEMBONGKARAN TENTANG BAHASA MELAYU DI MEDIA SOSIAL

21.11.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

PEMBONGKARAN TENTANG BAHASA MELAYU DI MEDIA SOSIAL. Bahasa melayu sekarang pun dah ada pecahan. Macam suku kaum jugak. Contoh macam orang sabah tapi banyak suku kaum. Macam tu jugak orang kedah walau sesama kedah tapi dialek/loghat dia tak sama. Sebelah hulu loghat dia lain sikit.. sebelah hilir bunyinya lain. Begitulah perumpamaan bahasa melayu sekarang. Bahasa budak2 lain.. bahasa remaja lain.. bahasa dewasa lain & bahasa orang tua pun lain walau kita tetap guna bahasa Melayu.


Zaman dah berubah katanya.. Semua ada zaman & trend dia sendiri. Nak2 lagi sejak banyak UFO tersadai atas bumbung2 rumah kat Malaysia ni, orang pun walau rupa manusia bahasa dia tak macam manusia sangat la. Bak kata orang sekarang, tak hiphop la guna bahasa baku ni. Osman Baku boleh la.. Dia kategori warga emas. Selagi di zon gangsa & perak.. Kita salam Yo Yo jer. hahaha..

Dah masuk kategori makcik makcik ni aku terpaksa la belajar banyak cabang bahasa dalam Bahasa melayu moden ni kalau tak susah nak berkomunikasi dengan level adik2 kat media sosial. Sebab nak rasa macam adik adik gigih aku mengenali 7 jenis bahasa budak budak zaman sekarang. Yang mana geng makcik makcik nak belajar meh belajar kat sini >> Terjemahan Bahasa Melayu Budak Budak Zaman Sekarang <<

Cikgu Bahasa Melayu pun di cadangkan belajar jugak. Sebab takut student mengutuk cikgu dalam karangan guna bahasa melayu media sosial ni cikgu tak tahu pulak. Jadi tak salah ambil tahu tapi jangan cikgu pulak terpengaruh hancur bahasa melayu jadinya. Hahahaha

1 comment:

  1. pelajar sekarang lagi terror English lagi Bahasa Melayu....

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com