PEMBONGKARAN TENTANG BAHASA MELAYU DI MEDIA SOSIAL

21.11.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

PEMBONGKARAN TENTANG BAHASA MELAYU DI MEDIA SOSIAL. Bahasa melayu sekarang pun dah ada pecahan. Macam suku kaum jugak. Contoh macam orang sabah tapi banyak suku kaum. Macam tu jugak orang kedah walau sesama kedah tapi dialek/loghat dia tak sama. Sebelah hulu loghat dia lain sikit.. sebelah hilir bunyinya lain. Begitulah perumpamaan bahasa melayu sekarang. Bahasa budak2 lain.. bahasa remaja lain.. bahasa dewasa lain & bahasa orang tua pun lain walau kita tetap guna bahasa Melayu.


Zaman dah berubah katanya.. Semua ada zaman & trend dia sendiri. Nak2 lagi sejak banyak UFO tersadai atas bumbung2 rumah kat Malaysia ni, orang pun walau rupa manusia bahasa dia tak macam manusia sangat la. Bak kata orang sekarang, tak hiphop la guna bahasa baku ni. Osman Baku boleh la.. Dia kategori warga emas. Selagi di zon gangsa & perak.. Kita salam Yo Yo jer. hahaha..

Dah masuk kategori makcik makcik ni aku terpaksa la belajar banyak cabang bahasa dalam Bahasa melayu moden ni kalau tak susah nak berkomunikasi dengan level adik2 kat media sosial. Sebab nak rasa macam adik adik gigih aku mengenali 7 jenis bahasa budak budak zaman sekarang. Yang mana geng makcik makcik nak belajar meh belajar kat sini >> Terjemahan Bahasa Melayu Budak Budak Zaman Sekarang <<

Cikgu Bahasa Melayu pun di cadangkan belajar jugak. Sebab takut student mengutuk cikgu dalam karangan guna bahasa melayu media sosial ni cikgu tak tahu pulak. Jadi tak salah ambil tahu tapi jangan cikgu pulak terpengaruh hancur bahasa melayu jadinya. Hahahaha

1 comment:

  1. pelajar sekarang lagi terror English lagi Bahasa Melayu....

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!