PERMAINAN ILUSI PALING TAK MASUK AKAL DI PETROSAINS

10.11.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

PERMAINAN ILUSI PALING TAK MASUK AKAL DI PETROSAINS. KLCC lambang kebanggan orang2 KL katanya. Sebab aku pernah terbaca satu viral yang bebudak KL yang bangga sangat sebab kat KL je ada KLCC.. kedah ke? takde kan?? Ye ye.. kedah memang tak ada KLCC.. tapi kedah ada banyak benda yang tak ada kat KL jugak. Kang senaraikan.. menangis pulak anak jati KL katanya. Tak kisahlah KL ada KLCC negeri lain tak ada.. Kita ni satu Malaysia ok! KLCC bukan milik orang KL jer.. malah sesapa saja boleh masuk kesitu. Yang buat KLCC tu pun bukan semua anak jati KL. Disebalik bangunan berkembar tu di bina.. ada macam2 manusia dari berbagai negara, bangsa,negeri yang terlibat. Cuma lokasi dia kat KL je orang KL nak claim benda tu hak milik Kuala Lumpur.

Gambar pinjam jer ni.. 

Kalau masuk KLCC tu yang ada anak anak mesti rasa nak singgah jugak kat petrosains. Aku pun suka juga ke petrosains. Kadang2 masuk ke KLCC tu semata mata nak bawak anak aku ke petrosains je.. Sebab anak aku memang nampak enjoy setiap kali masuk ke situ. Almaklum la banyak permainan dalam tu. Permainan dia semua merangsang perkembangan otak kanak kanak. Paling anak aku suka main benda macam wheel bergerak. Kat dalam tu ada kereta. Kena masukkan bola & pastikan bola tu tak langgar kereta2 dalam tu. Suka betul anak aku main benda tu tiap kali masuk ke petrosains. Kadang2 bawak jugak naik train explorer & belajar tentang alam semulajadi. Sesetengah budak mungkin takut sebab suasana dalam tu gelap lepas tu ada muzik & suara latar dok cerita setiap destinasi dalam tu. Tapi anak aku ok jer...

Ni la benda paling favorite anak aku main kalau ke petrosains. Gambar dari google

Kat petrosains ni yang best bukan budak2 jer enjoy. Orang dewasa pun boleh enjoy jugak sebab banyak permainan menguji minda berbentuk ilusi kadang2 kita sendiri rasa mati akal macam mana benda tu boleh berlaku. Macam satu permainan ni aku tak pernah cuba tapi tengok pengunjung kat situ main. Dia macam permainan guna bola tapi untuk gerakkan benda tu kena guna otak. Bermaksud dia guna kekuatan dari fikiran kita. Susah aku nak describe benda tu.. Sebab nak main benda tu kena pakai satu benda kat kepala. kemudian benda tu akan bergerak ikut macam mana kita guna kekuatan dari fikiran kita. Pening jugak aku nak fikir pasal permainan tu.

Sumber Gambar Google

Memang banyak permainan berbentuk ilusi kat petrosains yang kita otak tak berapa saintis sangat akan pening fikir macam mana benda tu boleh berlaku macam permainan2 macam ni >> Permainan Ilusi Paling Tak Masuk Akal di petrosains << Gila jugak la kalau fikir. Nampak macam magic.. mistik tapi ianya cuma menggunakan teknologi sains. Jadi perkara mistik jugak mungkin memberi ilham pada sains untuk mencipta sesuatu permainan berbentuk ilusi tanpa menggunakan kuasa ghaib.

Mistik & sains dua perkara yang berbeza tapi kadang2 macam ada kaitan. Perkara mistik yang berlaku kadang2 ada alasan dari sudut sains macam mana ia boleh berlaku. Sains juga kadang2 nampak macam guna kuasa ghaib walhal ia cuma di hasilkan dengan teknologi yang tinggi di mana tak nampak kejadiannya dengan mata kasar. So, kesimpulannya.. semua benda dalam alam ni adalah untuk manusia belajar. tiada satu pun yang Allah jadikan itu adalah sia sia & tidak bermanafaat.

3 comments:

  1. baru sekali je pernah masuk sini hahaha

    ReplyDelete
  2. Belum berkesempatan nak ke sana..

    ReplyDelete
  3. dari bujang dah beranak empat memang tak berkesempatan masuk ke petrosains

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com