RAMAI YANG TAK TAHU PENTING AKTIFKAN DATA PERANTAUAN DI TELEFON

24.11.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

RAMAI YANG TAK TAHU PENTING AKTIFKAN DATA PERANTAUAN DI TELEFON. Aku ni jangan kan keluar negara.. keluar je rumah kadang2 enpon pun aku tak tengok dah. Kat mana aku campak dalam beg, kat situ la dia duduk selagi enpon tu tak berbunyi atau anak dengan asben aku hilang dalam mall. Biasa la.. anak dengan bapak memang kadang2 malas sikit nak layan bila si mak mula membelek saka2 dalam mall tu. So, depa akan cari aktiviti yang best sementara tunggu si mak siap merembat apa yang patut. Tiap2 hari enpon aku ni anak aku je dok perabih bateri layan youtube.


Sebab tu la aku dalam ke luar negara tak pernah kisah langsung pasal enpon ni. Tapi sebenarnya penting sangat tau enpon ni bila kita berada di luar negara. Normally bila travel luar negara tak kira pergi Thailand je pun samada kita beli simcard sana punya atau active data roaming @ data perantauan tu. Bukan murah caj bila aktif data roaming ni. Pernah dulu pergi Thailand Asben aku active data roaming ni mak aii boleh tahan mahal tapi aku tak ingat pulak berapa dia caj. Yang aku ingat mahal je hahaha... Tapi tak sekarang ada data perantau yang  murah gila. boleh tengok kat sini >> Flexiroam <<

Mesti ramai yang tak alert pasal ni. Mungkin segelintir dari kita anggap nak pergi bercuti tak payah sibuk sangat la dengan telefon. Bukan 24jam nak tengok telefon tu. Ini sebab Kenapa perlu talian kita kena sentiasa aktif & boleh access walau kat luar negara sekalipun. Takut berlaku perkara perkara kecemasan macam ni >>Ini Sebab Anda Kena Active data Roaming Bila Travel Ke luar Negara << at least kita senang nak buat call. Sebab masalah2 macam ni tak mustahil boleh berlaku bila kita travel ke luar negara. Akan jadi masalah besar jugak kalau kita tak ada access talian telefon untuk data perantau ni kalau berada di luar negara. Silap2 kita boleh stuck kat sana tak boleh balik Malaysia.

Moral of the story.. sebab tu pepatah melayu kata, sediakan payung sebelum hujan. Kalau dah hujan baru sibuk kau nak cari orang jual payung mungkin kuyup dulu baru jumpa payung. Time tu payung pun tak guna dah. Macam tu juga dengan data perantau ni... Tak payah tunggu sampai jadi masalah baru rasa penting. Sebelum naik flight tu stanby siap siap. Kalau jadi apa2 pun kita dah ada backup @ persediaan awal untuk hadapi kemungkinan yang berlaku.

1 comment:

  1. yup!
    mmg perlu tahu nk aktif call ni

    jom join GA LIKE DAN MENANG PS IKEA !!

    http://ekinrazallibisnes.blogspot.my/2015/11/like-dan-menang-hadiah-misteri-rm1000.html

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!