RESEPI SPAGHETTI GORENG MELAYU PERASAN ITALI

14.11.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

RESEPI SPAGHETTI GORENG MELAYU PERASAN ITALI. Di sebabkan ada yang minta aku tulis resepi spaghetti goreng maka aku tak sanggup nak hampakan harapan peminat resepi aku katanya.. Tu dia statement minta kena pijak sampai lunyai. Peminat la sangat kan.. Tapi tajuk entri mesti tak kalah. Resepi Spaghetti goreng Melayu Perasan Itali. yelah.. aku kan penggemar pasta walau berdarah melayu. Dah berapa hari aku asyik makan spaghetti je ni cuma dengan masakan yang berbeza la. Semalam pun belasah lagi spaghetti bolognese. kegemaran laki bini katanya.

Bagi menyempurnkan permintaan peminat yang nak tau gamaknya aku campak apa dalam spaghetti goreng sehingga sedap hingga menjilat skrin orang tengok gambar.. Ok! Meh sini aku nak bongkarkan bahan2 rahsia yang sebenarnya bukan rahsia lagi.. hehehe

Bahan2 untuk masak spaghetti goreng
Pasta San Remo.. sebab dia halus & cepat lembut
Kicap manis (Jalen)
Kicap masin (jalen)
Sos Cili
Sedikit cili serbuk
Cili Kisar aku guna yang instant cili giling puteri
Sayur (terpulang nak letak apa. Kalau ada brokoli pun sedap)
telur (boleh juga masukkan daging, ayam,fishball bla.. bla.. ikut suka)
Bawang untuk menumis

Cara nak masak
Rebus pasta sampai lembut & toskan
campurkan cili kisar,kicap manis/masin, sos cili & cili serbuk buat macam pes
Panaskan minyak.. tumis bawang.
Masukkan bahan perasa tadi (cili kisar,kicap manis/masin,sos cili)
Kalau ada daging/ayam.. masukkan & masak sekejab.
Masukkan telur & sayur
Masukkan spaghetti (pasta)
gaul sampai sebati sehingga masak & hidangkan.

Maka terhasilah.. Spaghetti Goreng Melayu perasan Itali. Bahan2 sangat simple. Bukan apa.. resepi simple ni kalau orang bujang senang nak masak. Kenapa kena guna pasta san remo. Selain ia sedap, aku rasa pasta jenama ni sesuai sangat gantikan mee kuning. Lebih sihat makan pasta berbanding mee kuning.

Kalau korang jenis suka makan pedas boleh la tambah cili padi dalam spaghetti Goreng ni. Atau korang nak cipta kelaian dengan mengabungkan makanan macam ni pun boleh cuba >> Ada berani Cuba Makan gabungan Makanan Macam ni? Confirm tekak Orang Malaysia failed dengan rasa macam ni punya << Tapi tak jamin la korang mampu makan pulak. hahaha


Jadi mana2 anak dara yang baru belajar pegang senduk tu.. Elok la cuba resepi simple2 dulu. Belajar matching rasa sampai pandai baru belajar masak yang berat2. Kalau tak reti nak matchingkan rasa setiap bahan yang guna memang masak apa pun fail. Tu petua dari makcik lekatlekit. hahaha.

4 comments:

  1. ahhaha. kn ubah untuk citarasa kita.. lidah org kita ni x sama dgn org itali

    ReplyDelete
  2. Ni kalau orang italy rasa mesti diorang nangis hujung tangga....sedap bebeno kekdahnye...kuikuikui

    ReplyDelete
  3. Sekali pandang macam mee goreng mamak.... hahahhaa aku terliurrrr sesangat ! terima kasih share resepi ye kak..... tertunggu2 resepi sambal merah utara versi lekatlekit ni...

    ReplyDelete
  4. Resepi ala2 Spagetti Goreng Mamak...hehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!