ANAK TAK NAK MAKAN BUKAN SEBAB MAK PEMALAS

28.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

ANAK TAK NAK MAKAN BUKAN SEBAB MAK PEMALAS. Ada anak yang sentiasa berselera dengan makanan best jer kan.. Anak aku ni makan & minum memang memilih. Dalam hidup dia sekarang ni makan roti jer.. Yang lain2 tu ada jugak dia makan tapi bukan makan sampai kenyang. Kadang2 sekadar rasa je. Minum pulak susu & milo.. Semalam baru aku nampak dia try nak minum sirap. Tu pun selepas dia mula gosok gigi dengan ubat gigi. Sebelum ni gosok gigi dengan air jer. Sejak dua menjak ni je aku biasakan dia gosok gigi dengan ubat gigi walau mula2 dia rasa pelik & nak mengelak. Sebenarnya ramai tak tahu gosok gigi salah satu cara meransang deria & sensory kanak kanak nak2 macam anak aku yang ada masalah speech delay. Lepas dia tak melalak lagi kena gosok gigi memang nampak berkembang banyak la speech & deria rasa dia tu. Selera pun improve sikit berbanding dulu. Jadi yang ada anak masalah lambat cakap ke.. picky eater ke.. rajin2 gosok gigi depa.


Aku memang semua makanan yang aku makan kecuali yang super pedas je.. lain lain aku akan pelawa anak aku rasa. Kadang2 dia datang tengok je kemudian blah macam tu. Kadang2 dia cuba jugak rasa jugak. Tapi sekarang dia macam minat dah nak rasa macam2 makanan. Aku tak nak paksa dia makan.. sebab dulu masa umur dia melepasi 6 bulan.. Memang kadang2 aku paksa dia makan. Mungkin sebab tu dia jadi trauma dengan makanan. Semua ni terlampau dok ikut cakap pakar yang tak bertauliah la.. Tak ajar konon dia memang takkan makan. Padahal dah ajar makan semua.. Cuma kadang2 dia tak nak makan makanan yang kita rasa berkhasiat tapi kita paksa lama2 dia jadi trauma langsung tak nak makan. Jangan paksa.. tapi pujuk perlahan lahan. Aku sekarang guna cara pujuk perlahan lahan tanpa mendesak. Yang pakar tak bertauliah konon anak dia senang je bagi makan bagai.. Memang aku takkan dengar. Keluar dari perut berbeza jadi perangai pun berbeza. nak compare2 hang pi join geng2 makcik tak bertauliah bagi tips. Cheq meluat nak dengaq perbandingan hangpa dengan anak hangpa yang tak ada masalah tu. Sebab statement hangpa kadang2 memang menyakitkan hati sampai ada yang kias kias mengata kita ni mak mak pemalas.

Kena faham bukan semua anak di lahirkan dengan kelebihan & kekurangan yang sama.. Tak payah dok rasa mak bapak orang malas nak bagi anak makan bagai la kalau hangpa tak ada anak yang susah nak makan ni. Kadang2 menangis bawah tudung saji mak mak yang ada anak yang susah nak makan ni hangpa bukan tau! Mentang2 anak hangpa suka makan sampai obesiti.. Hangpa rasa pandai dah la ajaq anak.

Kadang2 ada jugak anak ni bukan dia tak suka makan tapi dia makan apa dia suka jer yang kebanyakkan tak berapa berkhasiat. Sedangkan mak dia kat rumah dah cuba bagi makanan berkhasiat tapi bila di luar pandangan mata mak bapak dia tetap apa yang di makan tak sama macam mak bapak dia ajar dia makan kat rumah. Ada jugak tau.. macam budak budak ni. Bila di beri kebebasan pilih apa yang mereka nak makan, mak bapak pun terkejut dengan pilihan makanan anak depa ni sebab mungkin apa yang depa makan selama ni tak sama apa yang depa suka makan di belakang pandangan mak ayah depa. Tak caya boleh tengok kat sini >> Bila Anak Memilih Apa Yang Mereka Nak Makan, Ini reaksi ibu bapa mereka <<

Moral of the story.. setiap kekurangan anak bukan sebab mak bapak tak pandai ajar atau malas nak ajar. Jadi kalau rasa tak tahu banyak perkara tak payah berlagak macam mak bapak paling terbaik di muka bumi dok compare dengan anak orang & cara orang ajar anak. Bersyukur la kau tak di uji dengan anak anak yang ada kekurangan.. Kadang2 kekurangan tu orang tak nampak dengan mata kasar, macam anak aku. Nampak normal je tapi dia ada delay. Jadi persepsi orang yang tak tahu tentang budak2 macam anak aku anggap mak bapak la yang tak reti ajar & malas ajar bila tengok anak aku mungkin tak makan banyak benda & memilih apa dia nak makan. Kalau depa doktor pediatric mungkin depa paham..

1 comment:

  1. Aqil pn sama mcm lala le mummy..
    Memilih makan..
    Kadang kecik ati bila ada yg kata "ibu x bg mkn ke aqil kurus ni..
    Tengkorak kome!!
    Kome x tgk ke ibu dia mmg genatik kurus kering..
    Hahahhahahahahhaha
    Bukan x bg mkn tp mkn deme memilih..
    Tak mcm setengah bdk@anak mkn berpinggan2 mengalahkan org tua mkn..
    Tp kita x penah nak kisah anak org mkn mcm mana kan?!
    Alhamdulillah pd yg berselera mkn..
    Tp jgn lah sampai mengkondem anak2 yg kurang mkn ni..
    Apalah salah bebudak tu dikondem2..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!