BABY SHOWER MAKAN DALAM PAMPERS, AKIL BALIGH MAKAN ATAS TUALA WANITA

15.12.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

BABY SHOWER MAKAN DALAM PAMPERS, AKIL BALIGH MAKAN ATAS TUALA WANITA. Dulu viral pasal restoran yang bertemakan tandas. Segala pinggang mangkuk, meja kerusi & makan pun di bentuk ala2 benda2 yang ada dalam jamban. Kalau mangkuk berbentuk mangkuk jamban, makanan tu di deco ala2 taik. Tak tau macam mana benda tu boleh jadi tarikkan orang nak makan sebab aku ni walau tengok tahi yang palsu pun aku geli inikan nak jamah makanan berbentuk tahi.


Tu tak rare sangat.. Yang terbaru konon nak cipta kelainan la kot dalam majlis baby shower depa. Nama pun majlis untuk menyambut bakal baby.. Tu dia. Makan tak ada pinggan. Semua kena makan dalam pampers @ diaper (lampin pakai buang). Memang la benda tu belum guna.. Tapi rasa macam tak beradap dengan rezeki yang Allah bagi. Benda orang buat alas kencing berak kau nak buat alas benda makan. Ya Allah.. Manusia sekarang makin pelik. tak lama lagi majlis akil baligh makan atas pad @ tuala wanita pulak la kot.  Walaupun majlis akil baligh ni kebanyakkan orang india yang buat tapi orang Melayu tak silap panggil majlis bertindik ke hapa untuk anak dara baru akil baligh. Hope takde yang nak buat simbolik merapu macam tu la.. Yelah.. manalah tau kan. Bila akil baligh auto ada kaitan dengan pad kan...

Tak tau la.. Otak2 orang macam ni tahap urban dah masuk zon jahiliah. Sebab terlebih kaya tak tau nak bazir duit celah mana tu yang buat benda2 merepek sampai di luar adab. Hukum hakam aku tak berani nak cakap.. Sebab aku pun tak tahu. Tapi kalau dari segi adab & budaya orang melayu memang nampak janggal la.

Mujurlah kita ni tak kaya raya. Nak beli pampers alas bontot pun mahal apatah lagi nak buat alas benda makan yang memang ada pilihan lebih murah macam pinggan kertas pakai buang. sebab duit tak melimpah ruah macam air bah musim tengkujuh di pantai timur . jangankan nak buat majlis makan alas pampers.. Nak buat baby shower pun tak mampu. gamaknya kalau kita kaya macam depa pun.. Mungkin kita pun jadi macam tu.hahahaha. Jadi bersyukur la jadi orang mesekin.. hehehe

Nak buat simbolik pun cari la benda senonoh sikit atau tak payah nak simbolik sangat la. Sebut baby shower pun orang tau majlis tu untuk sambut baby yang bakal lahir. Kau buat prop ala2 tema baby sudah la. tak penting pun kau nak buat tema makan alas pampers bagai. Sesebuah majlis ni yang penting makanan sedap. Tu pun dah cukup. Kalau nak buat tema melayu mix mat saleh pun boleh je buat macam ni . Ada berani?? t >> Makanan Tradisi Melayu Di Mix dengan Masakan Sempena Christmas. Berani cuba << Takde la merepek & membazir.

Moral of the story.. Bila budaya luar mula di pratikkan oleh orang2 Melayu kat Malaysia, pelik2 je jadinya. Kalau buat kenduri doa selamat tu nampak Kuno sangat ke berbanding baby shower tu?

5 comments:

  1. Ni kalau dijemput ni, mahu cari jalan tak mahu datang. Kalau tak dijemput, syukur lega sungguh rasa di hati ^_^

    Sekarang ni macam-macamlah. Pening nak ikut peredaran zaman yang urban sangat-sangat. Kalau nak juga buat baby shower, ikut tema sikit-sikit sudah. Ni bab makan dalam pampers ni, tetiba aje teringat pampers yang anak pakai! Aduhai...

    ReplyDelete
  2. Samapu ke sudah hakak langsung tak dpt nak faham cara memikiran diorang yg kenkononnye urban sangat ni...mak konfius nyahhhh T_T

    ReplyDelete
  3. Haha.. mcm2... nak kan kelainan tp mcm salah gaya je.. btw, kita ada tag awk..

    http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2015/12/jawapan-kepada-10-soalan.html?m=1

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!