BLOGGER POPULAR TAPI BLOG TAK POPULAR

26.12.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

BLOGGER POPULAR TAPI BLOG TAK POPULAR. Ada ke blogger lebih popular dari blog? Ada jer.. sapa cakap tak ada. Tapi ramai yang tak perasan wujudnya fenomena ni. Aku dulu pun mentaliti fikir.. sipolan tu agak di kenali kat media sosial, muka keluar majalah bagai.. Mesti blog dia traffic tinggi sampai ke langit ketujuh. Upload gambar pun beribu orang like.. Paling lekeh pun ratus jugak la like dia dapat. Kalau macam aku ni.. memang bukan saingan depa la.


Tapi kita boleh tahu sejauh mana blog tu popular ke tidak bila orang minta tolong aku untuk rekemen blogger untuk review. Sebab aku rajin jugak buat kerja2 macam ni walau aku buat takde komisyen cuma aku tolong rekemen blogger kalau ada mana2 client nak blogger untuk review. Saja buat kerja sukarela. Kadang2 orang offer aku review tapi aku akan tanya maybe dia perlukan blogger lain lagi untuk review aku boleh rekemen. Walaupun aku tak ambil apa2 upah rekemen blogger untuk depa aku percaya rezeki tu dari Allah.. Kita berkongsi rezeki dengan orang lain, Allah permudahkan urusan kita mencari rezeki. Aku anggap benda ni win win situation jer.

Bila kita buka offer untuk job review ramai la blogger akan try apply. Bila nak apply traffic blog memang perlu untuk menentukan samada layak atau tak dapat job review tu. Time tu kadang2 macam tak caya.. Rasa blogger tu macam antara mereka yang hotstuff jugak tapi traffic blog serius kadang2 ada yang pageviews tak sampai 1k per day, hokay! Tu yang ada muka keluar majalah bagai. Bukan merendahkan mereka ni cuma nak bagitau popular kat media sosial belum tentu blog dia pun popular. yang popular tuan punya blog jer.. Blog dia masih level2 biasa je la. Ada yang tengok je blogger biasa2 jer.. Traffic cecah ratus ribu. Macam tak caya.. sebab kalau dia post apa2 kat media sosial feedback dia takde la gempak sangat. Tapi bab blog memang dia power meraih traffic.

Kat situ aku belajar & tahu dalam berblog apa sebenarnya yang aku nak? Kalau setakat nak popular semua orang kenal muka kita.. keluar masuk majalah padahal blog orang malas nak clik sebab pengisian dia tak cukup menarik pun motif berblog tak sampai jugak. Kalau nak jadikan blog sumber pendapatan.. Blog harus menyerlah sebab orang nak bagi job pun bergantung pada populariti blog. Kalau blog kita takde orang clik, takde fungsi orang nak beriklan, kan?

Moral of the story.. Nak berjaya kadang2 tak perlu sangat populariti untuk diri sendiri cuma perlukan populariti apa yang kita buat & apa yang kita jual jer. Contoh macam wanita ni.. serius aku sendiri tak kenal dia tapi dia antara wanita yang berjaya dengan cara luar biasa >> Wanita Yang Sanggup Tinggalkan Kerjaya yang dah stabil Demi Nak buat semua ni <<

P/S : Aku tulis isu ni bukan bermakna aku cakap aku ni blogger tak popular tapi traffic blog meletop kebabom.. Aku pun kategori traffic blog biasa2 lagi.. tapi Alhamdulillah sejak blog mengalami transformasi ni traffic memang meningkat berganda ganda la dari sebelum di transformasikan. So,tak sia2 jugak pelaburan aku pada blog. Labur tak banyak mana.. tapi berbaloi.

5 comments:

  1. info yang buka minda. nice sharing:)

    ReplyDelete
  2. yang penting sy tak popular pun...huhu

    ReplyDelete
  3. memang sy tak nak org kenal sy tapi cukup kenal blog saya... hehe

    ReplyDelete
  4. kikiki...ada jugak lagu tu ye dik...tak penah terpikir pon sebelom ni...yg akak pulak dua2 pon tak populer....blog dan tuan blog sesama hot2 taik ayam je.. :p

    ReplyDelete
  5. blog sy nak capai 500 pun susah..tak pernah kot..huhu..

    apa tips2 lain ye? hehe :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!