HANYA BLOGGER DALAM RUMAH..

7.12.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

HANYA BLOGGER DALAM RUMAH.. Siapa kat sini blogger dalam rumah? tak tahu siapa sebenarnya blogger dalam rumah? Alahai.. Baru nak buat survey dah kena explain ciri2 blogger dalam rumah ni. Contoh paling senang korang nak kenal blogger dalam rumah ni adalah aku. Sebab aku hanya berblog dari rumah.. Keluar rumah memang takde nametag atau pakai baju2 dengan tagline blogger bagai. Aku pun memang tak suka orang kenal aku sebagai blogger kat luar rumah. Buat masa ni la.. Aku selesa jadi blogger yang hanya orang kenal blog & penulisan aku bukan diri aku seadanya yang comot lagi menyeramkan ni. Hahaha


Blogger dalam rumah normally... dia buat kerja2 di blog hanya dari rumah. Memang takde nak join apa2 event luar melibatkan blogger atau ber aktiviti dengan group2 blogger di luar. Segala kerja yang melibatkan blog hanya berurusan secara online. tak kira la tulis review ke, tulis iklan ke hapa. Semua 100% online. Alhamdulillah.. Aku jugak bahagian rezeki untuk blogger dalam rumah macam den ni ha. Jangan risau.. Bak kata pepatah "ulat dalam batu pun ada rezeki dia, inikan kita dalam rumah." Atau pepatah arab ada kata Man Jadda Wajadda.. Siapa berusaha pasti berjaya contoh 7 orang malaysia yang tengah berebut rebut nak dapat RM250,000 ni. Kalau depa tak usaha mustahil la boleh sampai ke level ni. Nak tau siapa mereka boleh tengok kat sini >> 7 Individu Yang Sedang Berebut RM250,000 <<

Tapi kesian jugak la bila terbaca blogger yang pergi event2 luar ni.. Ada yang penat2 depa pi sana alih2 dapat voucher RM5. jangankan duit parking, duit minyak pun tak cover. Tu tak masuk duit elektrik, internet bagai nak tulis review. Alahai.. jahat sungguh penganjur macam tu mempergunakan Blogger. Tak baik tau.. kami blogger dalam Rumah pun tulis review tak ambil job2 RM5 ni. tak berbaloi. Mungkin pacak banner kotak kecik tu ada la yang sewakan RM5 sebulan tapi aku memang rasa tak sampai hati nak letak banner kecik2 macam tu. Aku sendiri tengok pun macam tak berapa nampak & menarik apatah lagi orang. Ambil job review ni.. Dah la kadang2 kena jadi tikus makmal cuba produk tu produk ni.. Lepas cuba dah nak kena menulis review. Menulis ok! Bukan bayar mahal2 copypaste je apa yang client bagi. Tidak.. Blogger picisan macam kami yang buat kerja untuk blog memang mengarang dengan sepenuh hati. Paling terbaik kami cuba buat untuk menjadikan entri review tu mendapat perhatian pembaca. Walaupun bayaran yang di kenakan celah gigi je client boleh bayar tapi cheq tak tulis entri semudah kunyah2 & ludah. Kadang2 bersimpul ikat tepi sel2 otak cheq ni punya cari idea nak tulis review yang menarik.

Bagi aku la.. Bila terima tugas untuk review itu adalah tanggungjawab. Aku tak kata review aku yang terbaik tapi memang apa yang aku buat paling baik yang aku termampu. Takde review nak tulis aku tulis la cerita2 yang boleh relate dengan iklan2. Tapi aku menulis dalam bentuk cerita, Hokay! Bukan menulis semata2 untuk orang clik iklan. Pendek kata apa yang aku tulis mesti jadi cerita panjang lebar. Dasar suka membesarkan tajuk kecik. hahahaha.

Sebab aku cuma blogger dalam rumah. Aktiviti blog aku cuma dari rumah jadi nak tak nak terpaksa improve dari segi menulis la nak naikan blog. Berbeza dengan blogger yang berpeluang dapat publisiti dari majalah, suratkhabar,keluar tv radio bagai. lepas keluar media cetak & media elektronik mungkin membantu dari segi memperkenalkan blog mereka. Tapi blogger dalam rumah macam cheq ni nak publisiti ke, traffic blog bagai.. semua kena usaha secara online menggunakan medium media sosial sahaja. Tu yang kena kerja kuat sikit. 1 hari 3 4 entri aku tulis. Orang tengok macam takde live padahal aku enjoy je dengan live aku.

Tak kisah la blogger dalam rumah ke, luar rumah ke,tepi rumah ke,belakang rumah ke atau tak berumah sekalipun.. asalkan kita enjoy dengan kerja & tugasan yang kita buat, Insya Allah apa yang kita buat takde la mengundang stress & tekanan melainkan bila anda menjadikan blog itu sebagai kerjaya & pendapatan utama. Bila dah jadi satu kerjaya ni.. pepaham la tanggungjawab dia lebih berat dari berat badan sendiri berbanding yang jadikan blog sumber pendapatan sampingan.

Moral of the story.. Nak berjaya dalam apa yang kita buat bukan mudah. Jadi nak jadi blogger yang berjaya tak kira blogger dalam rumah atau blogger luar rumah, boleh je. Takde kata yang rajin join event & aktiviti blogger tu je boleh jadi blogger berjaya. sesiapa sahaja boleh berjaya dalam blog dengan cara dia sendiri.. Yang penting usaha, doa & tawakal. Jangan cepat sentap & putus asa. Sebab berblog ni kalau jenis hati tisu basah sikit koyak memang susah sikit la nak bertahan.

5 comments:

  1. cam hakak ni hah pon sama je dik...kirenye blogger dlm rumah je...nak mengaku blogger pon malu2 meow katenye...sebab blog hakak ko ni senduuu...hahaha

    ReplyDelete
  2. Akk setuju...yg ptg sumber pendapatan kita hsl dr blogging halal kan sis...

    ReplyDelete
  3. huhu...sy bukan blogger dlm rumah, sbb tu penulisan susah nak pjg2 sgt..huhu...

    ReplyDelete
  4. PC pun blogger dalam rumah..syukur apa danya..alhamdulillah..idea..rezeki semua daripada Allah..blogger dalam rumah..blogger luar rumah...SEMUA rezeki daripada Allah..

    ReplyDelete
  5. Akak ni pulak blogger dalam pejabat, Suria ^_^ Akak pun kalau boleh memang tak mahulah terexpose sangat sebagai blogger. Macam ni kira okeylah. Orang kenal kita di alam maya tapi di luar tak siapa pun tahu siapalah si mulut becok MD tu ^_^ Janji kita happykan!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!