PEMBOHONGAN BESAR DI SEBALIK PERAYAAN KRISMAS

11.12.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

PEMBOHONGAN BESAR DI SEBALIK PERAYAAN KRISMAS.  Perayaan yang ada kaitan dengan santa claus memang takde lain dah selain krismas. Kat Malaysia pun ada sambutan perayaan ni untuk penganutnya. Sebab Malaysia kan negara yang mempunyai rakyat berbilang kaum & agama jadi perayaan ni jugak salah satu perayaan yang di rayakan kat Malaysia.

Sumber Google. Santa Claus Yang Sentiasa Di Kaitkan dengan Perayaan Krismas

Kalau kita orang Islam hari raya kita tak bagi orang hadiah tapi pemberian dalam bentuk duit raya. Macam tu jugak tahun baru cina.. Depavali pun rasanya bagi duit raya jugak kot. Cuma Krismas jer sinonim dengan bagi hadiah. Sebab tu kepercayaan mereka kan. Kalau ikut cerita mitos pasal santa yang datang bagi hadiah kepada kanak kanak menjelang krismas , santa akan memberi hadiah mengikut perangai & kelakuan seorang kanak kanak. Kononnya kalau baik dapat la hadiah macam mainan & gula gula tapi kalau nakal cuma dapat kayu atau arang je. Mungkin dogeng ni di cipta untuk mengawal kelakuan budak budak kot. Macam kita jugak la. Orang melayu pun banyak pantang larang dogeng untuk mengawal tingkah laku anak anak. Aku rasa kepercayaan santa ni pun di cipta sama tujuan macam tu jugak.

Katanya kepercayaan santa claus ni ditentang sesetengah penganut agama kristian sebab menyimpang dari sudut kepercayaan agama kristian & tujuan sebenar sambutan perayaan krismas ni. Santa Claus bagi mereka adalah satu pembohongan besar & di anggap tidak beretika jika ada ibu bapa masih memupuk kepercayaan tentang santa kepada anak anak. Ada juga yang menganggap santa claus ni cuma lambang komersial untuk perayaan krismas & menjadi salah satu pencabulan terhadap tradisi mereka. -Sumber Wikipedia -

Biasa la orang dulu dulu.. Bukan kata penganut agama kristian jer.. Kita orang melayu pun banyak mereka cerita & kepercayaan yang kadang2 boleh merosakkan akidah sebagai seorang Islam. Dulu.. Mungkin ilmu agama mereka kurang & depa nak cari guru agama untuk belajar pun susah. Tapi dah hidup zaman teknologi yang senang nak dapat rujukkan berkaitan hal ehwal agama ni hope kita tak jadi jahil sangat la yer.. Sesuatu kepercayaan yang di amalkan orang dulu2 tu kaji2 balik la. Jangan semborono je terus pratikkan.

Apapun yang best sempena  hari krismas ni adalah hadiah. Sebab bukan je orang yang merayakan dapat. Kita yang tak sambut pun tempias jugak dapat. Sapa2 yang lahir bulan december untunglah orang mesti banyak bagi hadiah best2 sebab time ni la barang2 branded untuk di jadikan hadiah di jual dengar harga murah macam ni >> 7 Idea Hadiah Yang Mampu Buat Orang Tersayang pengsan sambil tersenyum. hahahaa << Jadi kalau hangpa nak beli hadiah maka beli la time2 sekarang sebab krismas sinonim dengan pemberian hadiah maka hadiah2 di jual dengan harga mampu histeria kita tengok. hahahaha

2 comments:

  1. Soal ketuhanan pun diorang boleh kelentong inikan pula setakat perayaan..huhu

    ReplyDelete
  2. Dulu kecik2 selalu tengok langit bila malam Krismas.. dengan harapan nampak Santa naik rusa terbang tu... harapan sangattt kan?? hahahaa... sampai dah besar ni pun dok berangan lagi dapat tengok santa dengan rusa terbang tu... kah !

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!