16 PERKARA PALING POPULAR JADI KEBANGGAN RAKYAT MALAYSIA

30.6.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Orang kata.. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Buruk2 pun pemerintahan kerajaan Malaysia tapi kalau kita pergi duduk negara orang confirm kita akan rindu negara sendiri & akui lebih selesa berada di tanahair kita. Tak payah tipu la kita kita yang kadang2 kutuk Malaysia sampai lunyai macam Malaysia dah takde apa yang best untuk di banggakan takkan rindu Malaysia bila berada di tempat orang.


Sebab Setiap negara tu ada keistimewaan yang tersendiri. Macam tu jugak Malaysia. Kita terbiasa dengan cara hidup, makanan, budaya yang ada di negara kita pasti lebih selesa melakukan rutin harian di negara sendiri berbanding negara orang.

Keistimewaan orang Malaysia selain dari banyak guna perkataan 'lah' kat belakang ayat contoh ok lah... Ini dia 16 perkara yang hanya ada kat Malaysia yang maybe tak sama kat tempat lain. Nak tahu apa 16 keistimewaan Malaysia yang buat kita patut rasa bangga menjadi salah seorang warganegaranya meh baca kat sini >> 16 Perkara Paling Popular menjadi kebanggan Rakyat Malaysia <<

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MESTI ANDA TAK SANGKA 8 BENDA NI CIPTAAN RAKYAT MALAYSIA

30.6.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Kita asyik dok berbangga dengan teknologi & ciptaan luar negara jer sampai kadang2 apa yang kita nampak hebat sikit kita mesti akan benda tu mesti ciptaan orang luar. Macam tak percaya dengan kemampuan rakyat tempatan untuk cipta benda yang hebat setanding produk luar.


Kadang2 kita barang yang kita guna hari hari pun kita tak tahu benda tu adalah hasil ciptaan orang Malaysia. Macam aku kadang2 memang aku tak ambil pot sangat pun sapa pencipta barang tu. Asal selamat di guna, aku guna jer. Jadi tibalah masa kita kenali barang yang selama ni maybe kita guna hari2 cuma tak tahu ia ciptaan orang malaysia.

Nak tahu apa 8 barang yang mungkin kita guna hari hari yang di cipta oleh orang Malaysia sendiri meh tengok kat sini >> 8 Benda kegunaan harian yang di cipta oleh Rakyat Malaysia <<

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAHSIA BEDAK AGNESIA YANG MUNGKIN KORANG TAK TAHU

29.6.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Punya la banyak produk dok beli alih2 bedak agnesia jugak paling membantu di musim panas ni. Yelah.. masuk je bulan puasa, cuaca dari agak panas dari kebiasaan. Kebetulan aku pulak baru jer nak cuba pencuci muka baru yang tak pernah aku cuba sebelum ni. Maka tetiba kulit aku jadi masalah balik even masalah lama pun bukan settle lagi. Mood terus dari beauty rasa jadi beast. Hahahaha

Panas menyebabkan kulit aku jadi berminyak lepas pakai pencuci muka bio essence Tanaka white. Lepas tu aku tambah pulak dengan koleksi skin care baru Evesoft skinz youth recall hydrating toning lotion.. konon nak bagi pori mengecil. rekemen akak kerja kat guardian kat kulim. Dah la kulit jadi berminyak.. pakai pulak tonner eversoft tu.. masalah jadi double. Minyak tambah muka aku tepi2 hidung jadi macam ruam & naik jerawat pasir pulak. Faktor cuaca panas jugak. Gelabah punya pasal aku order ephyra skin bar dengan dkna abza.

Produk yang kena kuarantin dulu.. hahaha

Sementara tunggu sabun pencuci epyhra tu sampai.. aku stop dulu semua skincare yang aku guna.. aku pakai bio essence miracle bio water foamy cleaser  yang ada fungsi oil control kemudian.. aku tempek je bedak agnesia. Pakai macam bedak sejuk tu. Alhamdulillah 3 kali jer pakai bedak agnesia.. minyak, ruam & jerawat pasir dah takde. Sebab bedak agnesia memang membantu menyembuhkan ruam pada kulit. Musim panas memang sesuai sapu kat anak anak bedak agnesia ni. Dia macam menyejukkan kulit jugak la. tapi sebelum ni mungkin ada antara korang yang tak tahu bedak agnesia boleh jugak di gunakan untuk masalah kulit wajah seperti jerawat, gatal,ruam,kulit berminyak bagai..Sebenarnya untuk kulit berjerawat pun boleh rawat dengan bedak agnesia sebab dia ada antiseptic yang membunuh kuman. Yang penting bedak ni murah jer berbanding skincare yang lain. Di percayai turun temurun & di gunakan kat kedai gunting rambut india sejak dulu kala hahahaha.


Semalam aku nak keluar pun aku skip pakai foundation. Aku cuma pakai bio essence sunscreen moisturizing cream yang ada spf 56, Maybeline pure concealer Mineral (aku pakai macam foundation. Tempek satu muka hahahaa) & bedak ronasutra. Alhamdulillah.. even cuaca panas muka tak jadi kuali goreng ikan sangat.


Skincare pulak aku pakai yang biasa aku pakai sebelum ni lepas minyak kat muka terkawal, ruam dah takde & jerawat pasir dah hilang .. Pakai balik la Bio essence bio gold water, Bio essence bird nest double whitening cream, Nour Ain night cream & cleanser aku pakai bio essence miracle bio water foamy cleaser. Yang aku reject buat sementara waktu.. Tanaka white cleanser & Eversoft tonner. Rasanya aku berani dah pakai kot hahaha..

Moral of the story.. petua yang aku boleh share bila korang cuba sesatu produk tu macam bagi effect tak baik kat kulit korang jangan terus pakai dulu. Stop & rawat. Macam aku stop semua termasuk skincare yang aku pakai sebelum ni.. aku rawat dulu dengan bedak agnesia... lepas dah ok baru pakai skincare yang aku pakai sebelum ni. Jangan ambil risiko.. nanti takut korang sendiri tak sudi tengok muka sendiri. hehehe


Yang menarik
Ni cara pelumba kereta profesional malaysia buat duit, jom tengok >> Berapa banyak duit pelumba kereta profesional boleh buat <<  

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TIBA MASA PEMINAT PERLU BOIKOT AZWAN ALI

29.6.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Tu dia kalau Diva AA baca mampuih aku kena maki dengan dia berkajang. Silap2 dia buat press conference nak maki aku katanya. Ada berani kau kempen boikot Azwan Ali. Kau nak mampus!! Kau tak tau ke dia dulu study law.. Silap haribulan dengan kau kau dia heret ke court. Hope dia heret aku ke court mamont jer la yer dekat2 nak raya ni.


Bukan la aku kata boikot sampai kalau nampak muka dia kat TV.. terus tutup. Kadang2 ada rancangan yang jemput dia memang menghiburkan jugak macam rancangan lari. Rasanya kalau takde dia bosan jugak. hahahaha atau kalau nampak muka dia keluar surat khabar jangan beli.. cuma tiba masanya peminat perlu boikot Azwan Ali melalui media sosial. Bukan kata pakat unfollow & unfriend dia.. Tak payah. Just kalau dia post apa2 jangan berkomen. Sebab apa aku tengok Azwan Ali sekarang ni makin menjadi jadi puaka niyang rapik dia. Tak boleh silap sikit asyik nak maki orang jer.. Takde langsung hormat orang lain.

So, selagi ada yang dok melayan dia meroyan kat laman sosial selagi tu dia akan rasa besar kepala & biadap dengan semua orang. Terbaru sebab salah faham seorang peminat yang suggest dia makan kat satu restoran steak.. sebab nama restoran tu bunyi macam tak berapa sedap di baca terus di maki hanjing bagai hamba Allah tu. Parah sungguh mental Azwan Ali sekarang ni.

Jadi kita perlu ajar azwan Ali supaya menghormati orang lain dengan cara ignore segala post dia.. seolah2 kita tak pedulikan dia. Biar jangan seorang pun yang respond. Manalah tau cara tu boleh bawak dia kembali ke pangkal jalan. Baru dia hargai orang2 yang sentiasa support dia walau dia tak nampak. baru dia tahu betapa penting orang yang selama ni follow dia kat laman sosial.

Tapi kalau hangpa memang jenis memang suka kena maki terus la melayan Azwan Ali. Jangan kena maki nak melalak satu alam maya pulak padahal semua orang tahu perangai dia yang suka memaki hamun tu. Hangpa pilih untuk terus buat rasa diri dia diva yang boleh maki hamun orang sesuka hati so kalau kena maki jangan nak salahkan Azwan Ali.

Moral of the story..  Azwan Ali sebenarnya seorang attention seeker yang kesepian cuma cara pembawakkan diri dia yang salah. So, marilah kita doakan semoga Allah Azwan Ali mendapat hidayah dari Allah.. Amin...


Yang menarik
Pernah tak korang bayangkan kalau Ayam pupus di muka bumi ni? Nak tahu apa berlaku kalau ayam tak wujud lagi di muka bumi ni meh tengok kat sini >> WARNING: Sesiapa yang suka makan ayam mungkin susah nak terima apa yang bakal dibaca ni <<

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

WARNING:YANG SUKA MAKAN AYAM MUNGKIN TAK BOLEH TERIMA

29.6.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Buat penggemar ayam terutama orang asben den mesti tak boleh terima kalau benda ni berlaku. Nak2 orang yang kalau nak makan je mesti ada ayam.. Kalau takde daging ayam.. telur ayam pun jadilah katanya. Janji ada berkaitan dengan ayam. Tahap obses dia terhadap ayam memang bagai isi dengan kuku.. asal makan kena ada ayam. takde ayam tak makan.


Sekarang ni kita boleh tengok ayam kat mana mana jer.. Tak kira la ayam hidup, ayam dah kena sembelih atau ayam dah siap di masak. Kat rumah kita pun ayam umpama makanan biasa dah.. tak macam orang dulu2 ayam antara makan mewah la. Kadang2 setahun sekali je makan bila time perayaan. Ayam ni kebanyakkan di makan semua kaum kecuali yang vegetarian jer.. Sebab golongan vegetarian memang tak makan apa2 daging yang berdarah atau senang benda hidup la. Tapi kalau ikut majoriti semua agama boleh makan ayam.

Pernah tak korang terbayang seandainya satu hari nanti ayam jadi macam dinasour.. pupus & lenyap terus di muka bumi ni. Apa yang berlaku. Mungkinkah akan berlaku semua perkara perkara ni. Kalau nak tahu perkara apa yang berlaku kalau ayam dah pupus meh baca kat sini >> 8 Perkara Menyedihkan Yang Terpaksa Malaysia Lalui Jika Tiada Ayam Raya Ini <<

Bayangkan raya tanpa ayam.. Tiada lagi rendang ayam. gamaknya laki aku makan ketupat cicah nutella je kot hahaha... 

Moral of the story.. sayangilah ayam sebelum ia mengalami kepupusan. hehehehe

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA SEORANG PELUMBA KERETA PROFESIONAL MALAYSIA BUAT DUIT

29.6.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

Kita selalu bayangkan racer Malaysia ni dapat duit dari hadiah yang di menangi dalam setiap perlumbaan kereta tapi pernah tak kita terfikir kalau yang tak menang tu dia dapat apa? So, dari mana sumber pendapatan dia untuk menampung kehidupan seharian? Dia ada buat kerja lain ke selain menjadi pelumba profesional? Aku ni tak arif la sangat pasal kerjaya seorang pelumba kereta profesional kat Malaysia sebab aku tak minat race race ni. almaklum la.. aku kan pakai driver jer hahahaha


Tapi bagi peminat kereta lumba.. Tapi bukan kereta lumba remote control yer.. Ni pelumba kereta yang tak pakai remote control kena pakai manusia jugak pulas stereng. Tapi bukan spesis 6 pemilik myvi dari Familia myvi club yang jadi viral sebab racing haram kat highway sampai menyebabkan kemalangan pada sepasang suami isteri & seorang bayi& terkorban. Yang tu tak di panggil pelumba profesional.. Setakat myvi nak buat race, apa barang kan?? hehehehe..

Bagi orang orang macam aku yang memang tak tahu sangat pasal pelumba kereta profesional ni mesti nak tahu dari mana depa dapat duit selain dari hadiah yang di menangi. Kalau korang nak tahu dari mana seorang pelumba kereta tu dapat duit meh baca kat sini >> Berapa banyak duit pelumba kereta profesional boleh buat <<

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HUKUM MANDI SELEPAS ASAR SEMASA BERPUASA

28.6.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Kat blog lekat lekit ni memang kadang2 macam rancangan melodi.. kadang2 macam buletin utama tv3 & kadang2 macam portal mynewshub.. Yelah.. blog konsep macam2 ada so apa jer yang best aku sumbat je dalam blog ni. So, di hari minggu ni kita mood setazah sikit.. Takpe kalau ada yang nak sindir setazah google bagai.. Insya Allah.. sumber yang aku ambil ni aku yakin sumber yang boleh di percayai. Bukan berlagak alim sekadar berkongsi.


Kita biasa dengar orang cakap kalau kerap mandi bulan puasa makruh... mandi selepas asar semasa berpuasa makruh.. Tapi sebenarnya tidak. Bukan aku kata.. aku terbaca post dari Dr Maza pasal hal ni so aku rasa bermanafaat jugak aku kongsi kat blog.


Moral of the story.. Sesuatu yang meragukan elok la kita rujuk pada mereka yang lebih berilmu dari kita menyebarkan sesuatu yang kita sendiri tak pasti kesahihannya.. Banyak sangat perkongsian hadis2 & hukum hakam palsu tersebar kat laman sosial.. Jangan niat kita yang baik nak berkongsi kebaikkan dengan orang lain jadi sebaliknya bila apa yang kita kongsi tak betul.


yang menarik
Sebenarnya lelaki ada sifat semulajadi yang memang boleh handle anak dalam beberapa perkara ni yang ibu nampak tak pakar untuk selesaikan. Nak tahu apa perkara yang seorang Ayah lebih pandai handle berbanding ibu meh baca kat sini >>  11 Perkara Yang Ayah Lebih Pandai 'Handle' Dengan Anak-Anak Berbanding Ibu <<

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERANG ANTARA AMRAN FANS, SIAKAP KELI & OH!MEDIA

28.6.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Masuk 10 ramadhan semalam masing nak nak test power. Ni semua berpunca dari si Meran @ Amran Fans la. Mula mencabar page2 lain kat FB. Maka terjadilah peperangan antara mereka bila masing masing nak tunjuk kecanggihan senjata masing masing walau aku tengok semua lebih kurang sama jer pattern dia. hahahaha


Sejak tadi aku tengok Amran Fans, siakap keli & Ohmedia dah mula berperang meriam kat FB. Pencabar2 la lain tak nampak lagi tunjuk kekuatan. Aduhai.. boleh putus orang kentut dengan kerenah depa. Sekurang kurangnya terhibur jugak kan. Yelah.. nak usik2 orang lain satgi kena block bagai.. Maka kita cuit2 Amran Fans sudah. hahahaha




Moral of the story.. Aku seorang yang anti mercun, anti meriam. Barangsiapa bermain benda2 yang aku benci tu maka dengan hangpa2 sekali aku benci katanya. hahahaha... Mohon jiran sebelah & jiran seberang jalan rumah aku kat kampung tahun ni dapat hidayah. Hope.. tradisi berlawan mercun & tembak kat atas bumbung rumah aku.. tingkap dinding bagai tu di pupuskan. Polis cawangan Padang serai pun jangan dok nganga sangat bila orang report pasal mercun. Sekadar buat kerja asal siap.. orang report datang la dengan kapcai seround dua lepas tu balik balai. Tu dia amaran keras dari kerajaan lekat lekit katanya. Yelah.. berpuluh tahun kawasan kejiranan rumah aku hidup tak tenteram menjelang pertengahan puasa & malam raya. Gila beb! pukul 3 empat pagi pun macam bom meletop sana sini. JKKK kampung jenis tuli.. asal orang kuat depa jer semua jadi betul. Esok mati kubur tak terima baru tau!!

P/S : Ahad kita warm up dengan entri santai dulu sebab dalam draft dah ada entri hot & spicy bakal jadi kontroversi hahaha..


Yang menarik
12 Langkah mudah yang perlu korang buat untuk balik kampung & di pandang macam artis yang bergaya. Nak tahu meh tengok sini >> bayangkan kepulangan anda menjadi perhatian semua orang kampung <<
 

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TESCO PROMOSI PRODUK TIDAK HALAL SEMPENA RAMADHAN

27.6.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ramadhan ni bukan kat negara Islam jer sambut malah seluruh dunia kat mana jer ada umat Islam meraikannya. Macam tu jugak promosi yang di buat sempena ramadhan ni. Boleh kata negara bukan Islam pun ada promosi ramadhan selagi ada umat Islam kat situ. Maka berlaku la perkara yang nak kata tak hormati sensitiviti umat Islam pun tak jugak tapi mungkin sebab majoriti penduduk kat situ bukan beragama Islam.. So, depa alert la produk2 yang tidak sepatutnya di jadikan barang promosi sempena ramadhan.


Benda ni bukan berlaku kat Malaysia kalau berlaku kat tesco Malaysia memang minta kena viral & kena kecam hingga lumat la. Tapi berlaku kat Tesco, Liverpool Street, London. Katanya pekerja kat situ tersilap susun makanan ringan Pringles berperisa smokey bacon di rak promosi sempena ramadhan. Tapi yang berkongsi perkara tu tak rasa ia menghina atau tak menghormati agama Islam cuma kesilapan yang di anggap kelakar.


Yelah.. tak boleh salahkan depa jugak. Macam kita la.. kita mengamalkan ajaran Islam kita bukan faham sangat tentang agama lain. Ketidaksengajaan macam tu tak mustahil boleh berlaku. Almaklum la di negara bukan Islam dimana penduduknya majoriti bukan Islam. Tapi jadikan pengajaran jugak la untuk semua pasaraya kat Malaysia.. Pentingnya buat kerja betul2 bukan asal siap.

Moral of the story.. Walau di negara bukan Islam, mereka tetap meraikan sambutan umat Islam disana dengan membuat promosi sempena ramadhan macam tu. Ok la tu.. sekurang kurang Islam masih di terima disana, kan??

Sumber : Tesco London Tersalah Promosi Bulan Ramadan

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA MUDAH BEZAKAN DAUN BAWANG,DAUN KUCAI,DAUN SUP & DAUN KETUMBAR

27.6.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Hari ni kita ke dapur ada sempadan sekejab yer.. Almaklum rumah sempit la katakan. Nak buat dapur tanpa sempadan ni kang tak cukup space dalam rumah so buat dapur ada sempadan je la. Hari ni Chef lekat lekit nak bagi sedikit penerangan pada daun yang selalu orang konpius.. Nak beli daun ni terbeli daun tu. Sebab rupa depa ni macam kembar seiras kalau sekali pandang kena belek sikit baru nampak perbezaan

Antara daun masakan yang paling buat orang konpius adalah daun bawang & daun kucai. Laki aku pun pernah silap beli. Nak beli daun bawang terbeli daun kucai. Padahal kalau di amati sebenarnya nampak jer hijau panjang2 macam sama tapi tak sama. Sebab daun kucai dia leper.. Tapi daun bawang dia bulat sikit macam ada gelembung udara dalam daun tu. Daun bawang selalunya orang jual masih ada bawang dia di hujung tapi daun kucai selalunya orang dah potong di hujung.

Daun Bawang

Daun kucai

Daun kedua daun sup & daun ketumbar. Daun sup dia lebih besar & daun dia jarang2 sikit berbanding daun ketumbar daun dia kecik2 & agak rimbun. Bau pun tak sama. Walau nampak macam tak ada beza sebenarnya kalau tengok betul2 ada perbezaannya.

daun sup

Daun ketumbar

Jadi.. Pada yang selalu konpius atau tersilap beli moga tips & petua ni dapat membantu yer. Aku ni bukan pandai sangat tapi yelah sejak jadi surirumah yang bergelumang di dapur hari hari.. maka terbelajar la semua benda ni secara tidak sengaja. so, apa yang aku tahu aku share la. Manalah tau dapat membantu.

Moral of the story.. si suami jangan silap beli lagi yer... Sebab orang laki ni memang jenis nak membeli jarang membelek.. asal nampak sama rembat terus bayar. hahahaha


yang menarik
Sebenarnya lelaki ada sifat semulajadi yang memang boleh handle anak dalam beberapa perkara ni yang ibu nampak tak pakar untuk selesaikan. Nak tahu apa perkara yang seorang Ayah lebih pandai handle berbanding ibu meh baca kat sini >>  11 Perkara Yang Ayah Lebih Pandai 'Handle' Dengan Anak-Anak Berbanding Ibu <<

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INI SEBAB ANDA PERLU SHARE KISAH RAYA DI LAMAN SOSIAL

27.6.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

Sapa ada pengalaman raya yang best tak kira sedih ke, suka ker janji kita anda memang menyentuh hati & menarik. Jangan sia2 kenangan raya korang macam tu jer... Manafaatkan dengan peluang yang ada.


Terbaca satu iklan petronas yang mencari kisah pengalaman raya untuk di jadikan filem pendek untuk iklan mereka. Wah just share kisah raya anda dengan hashtag #RayaTreasures korang berpeluang untuk lihat kisah korang dalam filem pendek iklan petronas nanti.

Macam best jer... Yang mana suka mengarang cerita lebih - lebih lagi blogger ni elok la try la karang pengalaman raya korang tu. Manalah tau.. Tuah korang kan. Tak cuba jangan harap tuah bergolek2 macam pocong datang kat hangpa noh.. Tak payah malu bukan suruh hangpa berlakon pun suruh karang cerita ja. Amboi tulis blog kisah sweet like kencing manis dengan partner hangpa tak malu pulak nak tulis kisah pengalaman raya tetiba tersiput siput malu pulak. Aku dah join. Alah senang jer.. karang entri kat FB/twitter/Instagram/Google.. post & hashtag jer...

 
Aku rasa macam best jer tu yang aku share dengan hangpa semua. Jadi kalau hangpa minat nak try boleh tengok syarat & peraturan contest ni & macam mana nak submit kisah pengalaman raya korang melalui media sosial macam FB,IG, Google & Twitter kat sini >> Biar betul! PETRONAS nak jadikan pengalaman Raya korang filem pendek untuk iklan mereka? <<

Moral of the story... semua kisah adalah menarik jika kita pandai mengolah dengan baik. Percayalah..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BUDAK PENGHANTAR @ RUNNER PALING POPULAR DI MALAYSIA

26.6.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Lepas ni aku rasa mesti ramai mat mat rempit dapat hidayah untuk bekerja sebagai seorang runner sebabnya sejak menjadi viral kisah seorang runner yang mengambil upah menghantar barangan orang dengan upah ikut ikhlas orang nak bagi. Memang bukan semua orang mampu buat macam tu. Normally orang caj ikut kilometer paling tak ada rate tertentu. Gamaknya kalau orang bagi RM2 pun dia hantar jugak.

Sebab service dia yang cekap & amanah ramai yang mula guna khidmat dia termasuk artis lagend Fauziah Ahmad daud. Ramai kot kenal Ogy Ahmad Daud ni.. kalau dia jadi juri rancangan realiti tv confirm kritikan dia pedas2 belaka. Orangnya pun garang. Ternampak dia post pasal runner yang semakin popular ni.



Tu la kan orang kata bila kita melakukan sesuatu dengan ikhlas kita tak perlu mencanang keikhlasan kita orang sendiri boleh nampak & nilaikan. Mungkin sebab keikhlasan & sikap jujur dia buat kerja.. Ganjaran yang mungkin dia sendiri tidak pernah sangka akan dapat menjadi rezeki dia hari ni. Tiba tiba jer dia jadi popular.

Kalau korang nak baca kisah Runner popular ni korang boleh baca kisah hidup dia yang mungkin menjadi inspirasi & motivasi kepada kita kat sini >> Kisah Ahmad Faizal, 'Runner' Yang Terima Upah Seikhlas Hati Tanpa Paksaan <<

Moral of the story.. Nak buat perkara baik ni tak perlu muka ensem, badan sado popular seantero alam maya atau luar alam maya.. Cukuplah di hati kita tersemat satu sifat jujur & ikhlas melakukannya.. Insya Allah kecantikkan dari dalam tu akan terpancar di wajah & perwatakkan kita. Orang tengok muka pun tak menyampah. hehehehe. Ok lepas ni aku nak jadi baik macam dia... Peace!

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INILAH AKIBAT BILA ADA FOLLOWER KAKI BODEK

26.6.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Kadang2 aku tak faham nak kata attention seeker rasanya tak perlu kot kalau dah ada populariti cuma kenapa jugak perlu buat kalau kita tahu perkara tu memang agak sensitif & mungkin menjadi salah faham pada orang lain. Bila orang salah faham.. salahkan orang balik padahal dia yang mencetus kemudian dia yang nak terasa bila orang mengkritik.


Sungguh aku tak faham.. Motif sebenar bila seseorang itu memuat status yang agak sensitif yang boleh menjadi kontroversi & salah faham tapi lepas dah kena hentam dengan ramai tetiba keluar pulak statement konon dia tak bermaksud seperti orang fikir padahal apa yang dia tulis jelas menunjukkan apa tujuan dia sebenar walau bukan niat dia sekalipun tapi orang takkan boleh baca niat kita kalau kita tak beritahu secara jelas so bukan salah orang kalau kau salah tulis. Bila kena kritik.. tuduh orang tu haters.. orang tu memang dengki & nak jatuhkan dia. Tak semak balik apa yang dia tulis.. Ingat yang membaca tu semua nujum nak nampak apa yang tak boleh nampak??

Yelah.. kang ada mencebik. Kononnya dah jenis suka berprasangka buruk dengan orang memang macam tu. Semua nak fikir buruk.. habis kalau yang tertulis seperti mengambarkan benda yang buat orang salah faham.. Kalau dah ramai salah faham kena kaji balik silap tu dari mana. Dari orang yang salah faham atau salah sendiri yang up status yang mengundang salah faham.

Kadang kadang lawak dengan manusia macam ni.. selalu berlaku pada mereka yang bergelar publick figure atau orang popular la. Nak cover balik salah sendiri atau malu sendiri.. jalan mudah salahkan orang kemudian angkat diri sendiri. Yang kaki kipas pun semua jadi upin ipin.. betul.. betul.. betul.. jer.. Salah ke betul semua angguk2. Jilat sampai licin katanya.

Kesian kalau orang yang ada ramai pengikut kaki bodek.. Sebabnya kalau dia buat salah pun dia akan terus buat salah sebab tak ada orang nak tegur. Selamanya dia rasa betul dengan cara yang salah tu. Dia akan terus buat & buat sebab setiap kali dia buat ramai yang menyokong. Yelah.. selagi kau suap, selagi depa kenyang selagi tu kau akan jadi sempurna tiada salah silapnya. berani kau kritik.. terus kena tendang keluar. Kau nak jadi pengikut sila jadi macai. hahahaha

Moral of the story... yang mengkritik tak semestinya dengki yang puji tak semestinya jujur. Pepandai la menilai pengikut anda kebanyakkan dari golongan kaki bodek atau yang telus menyatakan pendapat.


Yang menarik
Nak tau apa 8 perkara yang tak sepatutnya kita kongsi di laman sosial meh baca kat sini >> 8 PERKARA YANG BAHAYA DI KONGSI DI LAMAN SOSIAL <<

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

8 PERKARA YANG BAHAYA DI KONGSI DI LAMAN SOSIAL

26.6.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Semalam kecoh pasal gambar anak anak artis di letakkan di web lucah. Sebagai mak bapak berderau jugak darah sebab aku pun ada anak yang lebih kurang sebaya anak2 artis yang jadi mangsa gambar mereka di gunakan untuk web lucah tu (boleh rujuk entri ni >> gambar anak artis dalam web lucah ). Bila katanya ada unsur pedofilia.. Mak bapak mana tak risau. Kecuali mak bapak yang jenis rasa selagi anak dia tak jadi apa - apa tak perlu nak gelabah sangat. Spesis kena terpacak atas batang hidung baru dia rasa benda tu bahaya. Tu lantak la.. kalau dah jenis takde kesedaran, biar la dia rasa sakit tu tapi tu la kalau sakit tu dia je rasa ok cuma kalau sakit tu anak dia jugak yang dapat bahagian memang kesian.

Benda macam ni boleh berlaku adalah di sebabkan keterbukaan kita sendiri. Kita rasa macam Malaysia ni terlalu selamat untuk berkongsi apa saja di laman sosial. Semua benda kita nak bagitau orang. Setiap minit setiap saat & setiap apa yang kita buat.. Kita nak update. Tanpa fikir apa yang kita buat tu mungkin boleh mengundang bahaya bukan jer pada diri kita malah ahli keluarga kita sendiri.


Kadang2 apa yang kita kongsi maybe meletakkan diri kita dalam target penjenayah, penipu & risiko yang mungkin kita di kenakan tindakkan undang undang tapi sebab ketaksuban kita berkongsi sampai kita tak sedar benda tu sebenarnya boleh menyusahkan kita balik. Banyak antara kita kongsi 8 perkara ni di laman sosial tanpa rasa benda tu adalah berisiko cuma nasib kita selama ni masih baik jadi kita rasa takde apa yang memudaratkan. Nak tau apa 8 perkara yang tak sepatutnya kita kongsi di laman sosial meh baca kat sini >> 8 PERKARA YANG BAHAYA DI KONGSI DI LAMAN SOSIAL <<

Moral of the story.. berkongsi tak salah yang jadi salah bila kita berkongsi dengan cara yang salah, di tempat yang salah & perkara yang salah. So, hati hati ada yang memerhati.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JAMBATAN BERHANTU INI JADI TEMPAT ANJING BUNUH DIRI

25.6.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Lama rasanya tak open segmen seram serik lekat lekit. Yelah.. Masuk bulan puasa ni setan semua kena ikat so dia tak menghasut sangat suruh popularkan dia tapi tetiba malam ni terima satu bisikan Yusof taiyob suruh tulis cerita seram sebab katanya maybe ada yang rindu nak rasa terkencing dalam seluar lepas baca kisah seram kat blog puaka lekat lekit


yelah.. yelah.. tanpa perasan dengan lebih lanjut meh la kita mulakan pengembaraan seram kita malam ni. Jauh sikit la kena ambil tiket flight. Tak pe Air Asia ada buat promosi free seat. Dah tempah tiket flight moh ler kita terbang sekarang ke timur Dunbartonshire. ia terletak berhampiran istana Gothic Overtoun House. 

Katanya ada satu jambatan berhantu yang bila anjing lalu kat situ mesti terjun.. ada di antara anjing tu mati & ada yang tidak. Lebih 600 ekor anjing yang pernah cuba membunuh diri bila melalui jambatan tu tanpa di ketahui sebabnya. Yang pelik kesemua anjing yang terjun dari jambatan tu akan memilih tempat yang sama untuk membuat terjunan. Macam biasa la bila berlaku benda2 macam tu di kaitkan dengan kisah mistik. Menurut penduduk tempatan kejadian tu ada kaitan dengan hantu  'White Lady Overtoun". Ada yang berkongsi pengalaman melalui jambatan tu katanya seperti ada kuasa yang cuba menolak dia dari jambatan tersebut. 

Kejadian mistik & pelik tu berlaku sejak sedekad lalu.. Hurmmm.. gamaknya hantu ni nak apa yer. Asyik dok campak anjing dari atas jambatan jer. Maybe dia berdendam dengan anjing kot sebab kata orang tua2 anjing boleh nampak hantu. Bila anjing boleh nampak dia maybe spoil sikit la aktiviti dia nak menakutkan orang... entah la. hahahaha

Moral of the story.. setiap yang berlaku pasti bersebab kerana tak ada sesuatu pun di jadikan atau terjadi tanpa sebab musabab. Tu memang lumrah hidup.

Sumber : Ratusan Anjing Terjun Di Jambatan Berhantu Ini 

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

STUNTMAN MALAYSIA DI LANGGAR BETUL BETUL DALAM FILEM

25.6.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Bila tengok babak aksi yang boleh gugur jantung kita cuma kagum dengan pelakonnya tapi tak semua benda tu di lakukan oleh pelakon. Disebalik aksi bahaya & hebat tu.. Ada seseorang yang mempetaruhkan nyawa bagi menjayakan babak babak bahaya dalam sesuatu filem atau drama. Jarang kita ambil tahu kisah hidup seorang pelakon lagak ngeri @ stuntman kat Malaysia ni. Mereka tak popular sebab hanya bekerja belakang tabir.. Kita nampak aksi tapi bukan wajah mereka.


Bila tonton video seorang stuntman malaysia ni.. berderau jugak darah sebab ada babak langgar yang secara tak sengaja pelakon yang membawa kereta terlebih had laju semasa dia melakonkan babak di langgar kereta. Melambung stuntman tu kena langgar real punya. Korang boleh tengok video tu sendiri kat sini sebab aku tak reti nak upload kat entri >> Beraninya lelaki ni! Isteri dia tak suka pun dia buat jugak kerja bahaya ni... <<

Kalau aku jadi bini dia pun memang aku tak berapa restu dengan pekerjaan suami aku seorang stuntman ni... So tak pelik la katanya dari sebelum kawen sampai dah ada anak isteri dia memang tak pernah restu dia melakukan pekerjaan bahaya ni.

Tapi itulah demi menyara keluarga.. memenuhi nafkah isteri.. membesarkan anak anak.. walau berdepan dengan bahaya setiap hari mereka meneruskan jugak kerja berisiko ni. Jika di bandingkan dengan kaki ragut.. Even pekerjaan meragut ni pun bahaya tapi tetap depa nak buat, lebih baik la jadi stuntman. At Least mencari rezeki pada jalan yang betul.

Moral of the story.. itulah kasihnya seorang suami & seorang Ayah.. Jadi hargailah lelaki yang di jodohkan dengan kita jangan hanya reti dok menyindir laki kat FB jer...

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GAMBAR ANAK HARITH ISKANDER,ERRA FAZIRA & TOMOK DI WEB LUCAH

24.6.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Rasa takut pulak nak upload gambar anak dalam media sosial sekarang. Rasa macam nak padam atau private semua gambar anak aku kat media sosial.. Rasa perlu jugak buat sebab sekarang ni bahaya ada di mana mana. Bila terbaca kat astroawani pasal gambar anak anak artis ni di sebarkan di web lucah yang ada unsur pedofilia.. rasa darah turun sampai kekaki.


Kang ada yang cakap.. alah gambar jer bukan orang culik anak kau untuk di jadikan pemuas nafsu golongan pedofilia.. kalau ada yang cakap macam tu memang minta makan kaki la. Bukan anak kau senang kau cakap.. Small matter. Rasanya para ibu bapa sekalian kita kena mula bertindak dari sekarang. Padam atau privatekan atau berhenti upload gambar anak anak kita. Kita tak tahu dari gambar apa ancaman bahaya yang menanti mereka.


 Sumber Astroawani

Hope parenting blogger berhati hati. Sebab niche blog depa orang tahu cerita pasal anak anak mungkin akan jadi target golongan macam ni. Kalau boleh tapis gambar anak2 sebelum di kongsi. Hari ni maybe target anak anak artis tapi tak mustahil lepas ni mungkin anak anak kita pula.

Moral of the story.. zaman sekarang memang takde tempat selamat lagi, so kita perlu lebih berhati hati dengan tindakkan kita & kena sentiasa mohon perlindungan dari Allah


Yang menarik
Adakah anda tergolong dalam golongan yang suka berkongsi 8 perkara ni kat laman sosial meh baca kat sini >> 8 PERKARA YANG BAHAYA DI KONGSI DI LAMAN SOSIAL <<

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INILAH 15 BENDA KEBAL KITA GUNA HARI HARI

24.6.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Bila baca artikel pasal 15 benda Kevlar ni aku rasa nak tergelak pun ada. Bukan apa benda ni kadang2 ada di sekeliling kita yang kita tak perasan selama ni. Kadang2 benda tu kita guna hari hari.. kita belasah hari hari.. kita campak hari hari.. Kita jadikan tempat lepas geram bagai.. Tapi tetap jugak berada dalam keadaan baik & sihat walafiat. Memang kebal sungguh.


Bagi yang tak tahu apa tu kevlar.. kevlar adalah satu jenis benda yang di gunakan untuk buat perisai melindungi sesuatu dari rosak atau tercedera. Macam baju kalis peluru tu.. Tu salah satu jenis benda yang menggunakan kevlar la. Tapi kalau korang nak tahu apa benda yang mungkin di perbuat dari kevlar yang kita guna hari hari meh tengok kat sini. Amaran! artikel ni maybe buat korang kata.. "yelah.. dia di perbuat dari kevlar sebab tahan lasak" >> 15 BENDA YANG KITA GUNA HARI HARI YANG MUNGKIN DI PERBUAT DARI KEYLAR <<

Paling penting contoh dia yang dia bagi handphone 3310 memang lagend. 3310 memang terkenal dengan handphone baling anjing yang kebal. Susah nak rosak. Kalau la smartphone sekarang boleh menandingi kekebalan yang di miliki 3310 kan best... hahahaha

Moral of the story.. Apa benda pun yang kebal tapi dapat kat orang yang tengah emosi tak stabil hancur jugak di kerjakannya. Tak caya try buat bini korang mengamuk... hahaha tapi bukan aku. Aku bini yang tak tantrum. hahahaha

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENDUDUK TAMAN DAHLIA PASIR GUDANG AMBIL MINYAK MASAK DALAM LONGKANG

24.6.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Nak buat apa la depa dok kutip minyak masak yang tumpah dalam longkang tu. Takkan nak buat masak pulak. Mak Aii.. geli tekak. Boleh morning sickness aku kalau ada yang buat masak minyak yang tumpah dalam longkang tu.


Bukan soal kaya ke miskin tapi soal benda tu dah kotor & tercemar. Di kutip lagi buat apa. Tak tak tau depa nak guna untuk tujuan lain bukan memasak. Jangan yang dok kutip minyak dalam longkang tu buat masak untuk jual kat bazar ramadhan sudah. Kesian orang yang beli makanan... teraniaya. Makan makanan di masak dengan minyak yang tumpah dalam longkang.

Sumber Harian Metro

Macam tu la rakyat Malaysia.. Asal kemalangan melibatkan kenderaan yang bawa barang tak kira la makanan ke hapa mesti ada tukang kutip bawak balik rumah. Nak cakap pasal halal haram memang aku bukan orang selayaknya tapi kalau bukan milik kita, kita ambil kemudian bagi anak bini suami makan... Pi la tanya ustaz ke ustazah. Kang aku tolong jawab di gelar "setazah mee segera" pulak. hahahaha

Moral of the story... Jangan jadi manusia selekeh sangat kecuali darurat. Benda kotor tu memudaratkan kesihatan. Jangan nak save budget terpaksa keluar lagi banyak budget bila sakit.


Yang menarik
Inilah 15 benda yang kita guna hari hari yang mungkin di perbuatan dari kevlar iatu bahan yang sama di gunakan untuk buat perisai,baju kalis peluru >> 15 BENDA YANG KITA GUNA HARI HARI YANG MUNGKIN DI PERBUAT DARI KEYLAR <<

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MALAS NAK MASAK SERUNDING TAPI NAK KUMPUL PAHALA SILA BACA

24.6.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sapa kat sini malas nak masak serunding?? Ramai.. termasuk aku. Bukan tak reti nak masak serunding sendiri tapi nak goreng semangkuk serunding pun aku rasa keras urat saraf. Nak buatnya tak susah tapi sangat penat la bagi aku kalau buat sorang2 sebab nak kena goreng lama sampai betul2 kering baru serunding tu tahan lama. Aku pernah masak sendiri serunding & kalau nak suruh aku buat banyak2 sorang2 memang tak sanggup. Angkat spender putih katanya hahahahaha... matilakau!

Yang malas tu tak payah risau sebab melambak orang jual serunding tapi special serunding yang aku nak suruh hangpa beli ni memang 2 in 1 punya. Membeli sambil mengumpul pahala. yer yer.. dosa pahala bukan aku yang tentukan tapi Insya Allah setiap perbuatan baik di sertakan dengan niat yang betul ada ganjaran pahalanya. Sebab tu tajuk entri tu ada perkataan "Pahala" kat situ.

Kalau korang berniat nak beli serunding tak kisah la untuk makan2 sempena ramadhan atau nak buat stok raya nanti aku sarankan belilah dengan Puan Alia Haryanie. Kenapa perlu beli dengan dia?? Sebab dia seorang ibu tunggal yang sedang uzur dengan penyakit kanser. Ada 2 anak yang perlu di sara.. Dalam kudrat yang tak seperti kita yang sihat ni dia membuat jualan serunding, mini popia, karipap mini & macam2 lagi sebenarnya tapi kat sini aku highligt serunding je dulu. Dia PM aku pagi semalam minta tolong promosikan jualan dia.. Ya Allah terharu sungguh aku. Allah hantar dia untuk memberi peluang aku membantu orang lain. Yelah.. selama ni orang label aku blogger lantang suka cari pasal jer kan. Tak sangka masih ada yang percaya dengan kemampuan aku untuk membuat kebaikkan.


Untuk pengetahuan korang Puan Alia haryanie ni dia sangat uzur pergerakkan dia pun banyak guna kerusi roda dulu.. sekarang tak sure tahap kesihatan dia macam mana. Tapi yang pasti dia tidak la sekuat kita. Kalau sesapa yang tak membantu dia tak minta derma tapi cukup la membeli jualan dia. Insya Allah dengan niat yang betul.. Allah akan membalas dengan ganjaran setimpalnya kebaikkan kita semua, Insya Allah.

Serunding ayam 250 gram rm18
 serunding daging tempatan 250 gram rm18

serunding ikan 250 gram rm12
Kalau rajin pergi la jenguk blog beliau http://aliaharyanie.blogspot.com/ . Atau kalau nak order boleh call 012 921 8016 & add di FB beliau Alia Haryanie. Kalau korang nak buat post bagi membantu mempromosikan jualan beliau boleh PM nanti aku boleh bagi detail atau korang nak share entri ni silakan. Tak kisah la cara mana kita membantu. Kecil atau besar pertolongan kita bukan satu ukuran cukup kita ikhlas membantu insan2 yang memerlukan.

mini karipap rm32 sekilo 
mini popia rm32 sekilo
Moral of the story.. Kita tak perlu jadi orang terkenal, di bawah komuniti popular atau di kelilingi orang yang berpengaruh untuk membantu cukup la kita berusaha membantu mereka yang memerlukan dengan kemampuan kita, Insya Allah siapa tahu dengan pertolongan kecil kita memberi manafaat besar pada mereka yang memerlukan.


Yang menarik
Inilah pekerjaan seorang ayah yang sangat bahaya tak mustahil boleh terbunuh bila bila masa sahaja. Pekerjaan ni memang berlaku di Malaysia. Jom tengok >> Bapa ni lompat dari bangunan dan kena langgar kereta setiap hari untuk keluarga dia?! <<

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIDEO! JENG JENG JENG.. BAPAK BUAT APA KAT DAPUR..

24.6.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Bulan2 puasa ni awal2 pagi & tengahari orang jarang jenguk dapur sangat kecuali yang berniaga.. Normally abis berkemas kita melepak jer kat ruang rehat rumah. Kecuali la ada anak kecik so maybe rutin di dapur tak banyak beza dengan hari2 biasa.


Tapi yang nak story ni pasa sorang bapak yang nak buat suprise untuk anak dia kat dapur.
Aku tak reti pulak nak upload video tu kat blog. Kalau ada coding macam kat youtube copy & paste jer tahu la aku masukkan. Tapi video2 camni tak reti pulak aku. Jadi kalau korang nak tengok si bapak buat apa kat dapur siang2 hari sampai anak dia jadi pelik tengok meh la tengok kat sini >> Excited betul bapa budak perempuan ni! OMG <<

Moral of the story.. para bapak rajin2 la belajar buat kerja kat dapur jangan bulan puasa jer baru nak curi2 masuk dapur hahahaha... Bahaya! kalau para bapak yang tak pernah masuk dapur tetiba bulan puasa rajin pulak ulang alik ke dapur.

Apapun selamat menjalani ibadah puasa hari yang ke 7. Sekejab jer seminggu dah puasa. Jangan puasa yang yok nak2 lagi dah masuk kategori bangkalusia tu.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HARUS BACA SEKIRANYA MASJID & SURAU TIADA KARPET ATAU SUDAH LUSUH

23.6.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

 Cuba tengok kat surau atau masjid atau pejabat korang berkarpet ke tidak. Atau karpet tu masih elok atau dah uzur koyak & lubang sana sini. Sekiranya masjid,surau atau pejabat korang memang memang tak pernah berkarpet atau karpet tu dah terlalu lama di gunakan & keadaan dia pun dah tak macam karpet elok la korang baca entri ni sampai habis. Sebab masa itu emas bukan fake gold maka janganlah kita membuang masa merata rata. Moh ler kita baca cerita pasal karpet ni...


Hari ni kita nak story pasal karpet tapi bukan karpet yang benggali kayuh basikal jual dari rumah kerumah tu. yang tu lain. Tapi ni karpet untuk ruang solat macam masjid, surau atau pejabat. Jadi yang berhajat nak pasang karpet kat sini aku nak suggest satu company yang menyediakan service pemasangan karpet iatu D Strike Solution. Manalah tau pihak pengurusan masjid atau surau nak tukar karpet baru untuk keselesaan jemaah sebelum raya. Boleh la berurusan dengan D Strike Solution. Nak tahu kenapa mesti pilih D strike Solution?



Kepakaran syarikat D Strike Solution ialah membekal dan memasang karpet surau dan karpet masjid serta memberi ruang dan peluang kepada pelanggan memilih 1001 corak serta mengikut bajet mereka sendiri. Sebab tema mereka ""Kepuasan pelanggan keutamaan kami", syarikat mereka menyediakan tenaga mahir dalam melakukan kerja pemasangan karpet ni. Paling penting syarikat dan pekerja2 mereka semua beragama Islam bersesuaian dengan perkhidmatan mereka yang memasang karpet di ruang solat, surau & masjid. Yelah.. lebih elok yang buat kerja pemasangan karpet di rumah Allah ni dari mereka yang beragama Islam sebab lebih faham adab dalam masjid @ surau. Almaklum la non muslim bukan faham sangat.. nama pun non muslim, ye dak?? Lagipun lebih baik support perniagaan orang Islam untuk mengukukuhkan ekonomi umat Islam.



Bagi yang berhajat nak pasang karpet tak kisah la di surau, masjid atau pejabat boleh hubungi :
Alamat Pejabat
PUTRAWALK
(berhadapan Jusco Taman Equine)
JALAN PP25, TAMAN PINGGIRAN PUTRA
43300 SERI KEMBANGAN, SELANGOR
TEL. NO.:
 019-3800890 – SUKUR /
019-6359772 – SYAZWANI
FAX NO.: +603-89580890
EMAIL: dstrikesolution@gmail.com

atau korang boleh tengok contoh - contoh pemasangan karpet yang pernah di lakukan oleh D Strike Solution kat sini >> D Strike Solution << >>D Strike Solution 2 <<

Moral of the story.. Bila bersolat di ruang yang selesa & cantik benda tu bagi semangat kita untuk melakukan ibadah. Takkan bersama Allah kat tempat2 selekeh pulak kan sedangkan kita berkemampuan untuk adakan tempat yang bersih,selesa & cantik.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BAHAYA MENCANGKUNG SEMASA PAKAI SKINNY JEANS

23.6.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sapa kat sini peminat skinny jeans. Ramai.. Tak payah ngaku sorang2. Tengok gambar2 hangpa upload kat FB pun tau jenis seluar hangpa tu. Skinny ni jeans ni bukan golongan free hair je pakai golongan bertudung pun pakai jugak. So, skinny jeans memang ramai penggemarnya. Memang cantik tapi tahukah korang bahaya di sebalik pakai skinny jeans ni nak2 lagi semasa korang mencangkung.


Jangan bohong la korang tak mencangkung langsung masa pakai skinny jeans. Kadang2 korang perlu mencangkung jugak. Mencangkung ni bukan masa nak berak jer... hahahaha.. Tahukah anda mencangkung semasa memakai skinny jeans dalam jangka masa yang lama boleh merosakkan otot dan urat saraf di kaki. Hasil pemeriksaan terhadap 1 kes wanita di US yang dilaporkan terjatuh dan terbaring beberapa jam di lantai kerana tidak mampu bergerak sebelum dikejarkan ke hospital. Sebelum itu, wanita terbabit menghabiskan masa dengan membantu memindahkan barang ke rumah baru saudaranya dan banyak bercangkung untuk mengosongkan almari pakaian. Betis wanita berkenaan bengkak dan dia tak mampu untuk menggerakkan pergelangan kaki tumit. Doktor mendapati tisu otot wanita ini telah rosak kerana mencangkung terlalu lama dan percayai penyebabnya adalah seluar jeans yang ketat di pakainya.

jadi kalau korang nak melakukan aktiviti lasak macam mengemas ke, memunggah barang atau apa2 perbuatan yang memerlukan anda duduk, cangkuk,bongkok,tunduk bagai elakkan pakai skinny jeans. Setakat nak selfie tu boleh la... Tak sesuai untuk melakukan  aktiviti yang memerlukan banyak pergerakkan.

Moral of the story.. nak selesa & selamat pakai yang longgar sudah. Confirm selamat dari kecederaan fizikal si pemakai jugak mental yang melihat. hehehehe. Peace Yo!

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UNTUK KAKI MAKAN YANG ADA SMARTPHONE

22.6.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Kaki makan memang ramai nak2 lagi bulan puasa ni. Even berpuasa di siang hari malam hari tetap dia makan dengan sesungguhnya. Dah nama pun kaki makan. Ciri ciri kaki makan ni dia boleh cuba apa jer makanan & dia boleh makan apa je makanan. Tak cerewet & sesuai jadi pengacara jalan jalan cari makan sebab kaki makan ni cara dia menikmati makanan memang mampu buat orang terliur. Bagus untuk strategi pemasaran... hehhehehe


Sapa yang takde smartphone zaman sekarang?? Boleh bilang dengan jari jumlah orang yang takde smartphone zaman sekarang ni. Majoriti dari sekecik kecik anak sampai sebesar2 bapak ada smartphone. Tak kisah la cap apapun janji smartphone. Smartphone dah bukan lambang kemewahan sebab ramai yang mampu milik. Cuma berbeza jenama, kualiti, tiruan atau original je la. Tak kisah.. janji smartphone ye dak??

Kalau korang memang kategori kaki makan & ada smartphone tak kira apa cap sekali pun janji smartphone korang mesti tengok ni. Kalau tak memang korang akan menyesal terlepas peluang ni.Mana tau rezeki nak raya. Jadi peluang yang ada jangan sia2 kan so clik tengok apa yang best menanti anda >> Anda kaki makan & suka ambil gambar makanan. Serius anda akan di bayar <<

Moral of the story.. Zaman teknologi ni peluang yang datang semudah 1 clik. Nak dengan tak nak atau rajin dengan malas jer. Bak kata pepatah, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Pilihan di tangan ada. Tengok je peluang atau rebut peluang.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BAHAYA IKUT CARA LAMA BEDUNG BAYI

22.6.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

Ni la momokkan orang dulu2 yang masih di percayai turun temurun sehingga sekarang. Bukan aku menafikan amalan orang dulu2.. Tapi orang dulu2 ni setiap perbuatan yang dia nak anak cucu dia ikut mesti di ikuti dengan cerita mitos & dogeng bagi tujuan menakut nakutkan. Manusia pun jenis lagi tak takut lagi tu tak nak ikut. Padan la kau kena kelentong zaman berzaman. hahahaha

Terbaca satu post kat FB cara membedung bayi dengan betul. Bila baca komen2 yang cuba menafikan cara yang kebanyakkan dari kita buat ni sebenarnya cara salah.. Banyak yang komen bedung ketat2 sampai kekaki untuk elakkan bayi tersebut membesar & berjalan kengkang. Serius anak aku dulu pun jarang sangat nak bedung even masih dalam pantang sebab asal bedung jer mesti terburai. Bila bedung aku nampak dia macam tak selesa jadi aku tak bedung ketat2 sangat. Amalan berbedung pun aku tak buat lama. Yelah.. besarkan anak sendiri ni ikut cara sendiri je la. hahahahaha

Terbaca satu blog pasal mitos tak bedung jadi kengkang ni.. Rupanya kalau bedung dengan ketat yang menyebabkan bayi kengkang sebab katanya menganggu pembentukkan otot kaki. Sebenarnya amalan membedung bayi ni bukan sebab taknak bagi kengkang ke hapa just untuk buat baby selesa. Kalau sejuk dengan membedung dapat bagi haba pada baby.. & bila di bedung baby akan lebih lena tidur kerana seperti di peluk. Boleh refer cara membedung dengan betul di gambar bawah ni

Tahukah anda ramai ibu bapa melakukan kesalahan dalam membedung bayi mereka.
Ini adalah cara yang betul bagi membedung bayi mengelakkan anak mengalami hip dyslapsia atau sakit tulang pelvis.

Moral of the story.. petua & amalan lama adakala ada kebaikkan kita terus amalkan cuma kadang2 penjelasan kenapa perlu buat tu yang tak betul. Orang dulu2 kan terkena dengan cerita dogeng so pandai2 la cari fakta yang betul supaya kita tak menyebarkan fahaman yang salah yang kita warisi dari nenek moyang kita dulu.


Yang Menarik
Video! Ada makna disebalik segala yang Si Ayah ni buat walau nampak pelik macam mana pun. Jom tengok kat sini >> Korang mesti akan tertanya, “Apsal bapa budak ni?”. Tengok je, kat 0:54 semuanya terjawab. <<

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MISTERI NASI TAK BASI SEPANJANG BULAN PUASA

22.6.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Nasi tak basi pun jadi misteri ke? Misteri la jugak kalau sampai 2 3 hari tanpa di simpan dalam peti sejuk tapi nasi tak basi sebab sebelum ni.. kalau masak siang, siang esok mesti basi. Kadang2 pelik nasi basi tak sampai 24 jam. Masuk jer bulan puasa... Sampai 3 hari nasi tak basi. Memang agak pelik..

Sumber Google

Sebabnya.. cara masak sama. Jenama beras sama. Periuk yang sama jugak masak nasi. Tapi kenapa hari2 biasa cepat sangat basi tapi masuk jer bulan puasa nasi terus jadi lambat basi walau berhari hari. Tu yang aku pelik sekarang ni. Sebab berlaku kat aku.  Selalu kita dok baca kalau makanan cepat basi mungkin salah satu tanda rumah tu ada jin.. Gamaknya bulan puasa jin balik kampung ke hapa. Yelah.. Bulan puasa ni yang kena ikat Iblis & syaitan bukan jin.

Bagus la sempena bulan puasa ni jin2 yang pernah dok membasikan nasi aku dah dapat hidayah terus berubah jadi jin yang baik. Moga jin2 tersebut Istiqomah la melakukan kebaikkan. Gangguan bunyi2 pun dah takde sepanjang 5 hari berpuasa ni. Takde pulak dia sibuk mengemas bagai bulan puasa ni kan. Maybe letih puasa kot. Kalau tak kejab bunyi seret perabut,kerusi, bunyi guli.. 

Apapun itulah keistimewaan bulan Ramadhan yang mulia.. Terhindar dari bisikan syaiton yang ada cuma bisikan "yusof Taiyob" jer...  kalau ada jugak dok jadi jahat bermakna memang bukan pasal syaiton la dia jahat tapi dia memang jahat.

Moral of the story... Bila Iblis &syaitan dah kena ikat korang jangan take over tugasan depa pulak. Dah takde alasan nak salahkan iblis & syaitan.


Yang Menarik

Video! Ada makna disebalik segala yang Si Ayah ni buat walau nampak pelik macam mana pun. Jom tengok kat sini >> Korang mesti akan tertanya, “Apsal bapa budak ni?”. Tengok je, kat 0:54 semuanya terjawab. <<

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SIM PILIHAN EMMA MAEMBONG,AYDA JEBAT & MIA SARA

22.6.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Dah nama retis ni apa saja depa buat jadi perhatian. Apa depa tak suka & suka pun boleh jadi cerita. Semuanya ada Value.. Itulah kelebihan seorang artis. Setiap inci cerita mereka sentiasa ada orang nak tahu & jadi berharga pada mereka yang menulisnya. Yang konon tak suka cerita pasal retis dulu pun aku tengok ada jer update pada retis kat FB & blog. Biasa la bila ada harga & di bayar prinsip pun boleh berubah katanya... hehehehe

Pasal SIM pilihan 3 retis ni pun boleh jadi cerita. Entah apa yang best sangat MagicSim ni pun tak tau la sebab aku tak guna. Katanya 3 retis ni nak merasai sendiri keajaiban MagicSim ni. Apa yang ajaib sangat tu pun aku tak sure. Hahahahaha


Yang pasti kalau magic tak payah topup tetiba kredit sentiasa penuh, kuota internet guna sampai lebam pun tak abis abis & dapat full coverage walau dalam hutan amazon sekalipun.. Yang tu maybe orang rasa magic. hahahaha. Apa yang magic sangat retis pun mengakui keajaibannya hangpa tengok la sendiri kat sini. Tak berapa pandai pulak aku nak cerita.

Katanya MagicSim ni sampai jadi trending kat twitter... Amboi hebat sangat ke? Sejauh mana hebat & magic nya SIM ni better la korang tengok sendiri. Almaklum cerita yang di sampaikan dari mulut ke mulut ni kadang2 tak lengkap & banyak tokok tambahnya..hahahaha jadi sila la baca kat sini >> 4 Sebab Utama Emma Maembong, Ayda Jebat & Mia Sara Menggilai SIM Yang Dikatakan Magic Ini <<

Moral of the story.. jangan magic lepas topup tak sempat guna tetiba kredit habis sudah. Yang tu tipikal magic. Asyik hilang jer... hahahaha

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BAHAYA KENCING DALAM KOLAM RENANG

21.6.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

Sapa yang suka swim kat swimming pool tu mesti pernah buat benda tak senonoh ni senyap senyap kan? Nak2 lagi kalau pernah themepark, tempat luas macam tu. Almaklum la dalam air katanya.. kencing pun sapa tak perasan. Buang air dalam air. Tapi tahukah anda.. bahaya kencing dalam swimming pool ni. Nak tau apa yang bahaya? Boleh menyebarkan virus kencing manusia ker? Ada ke virus kencing manusia? Yang biasa dengar virus kencing tikus je kan.. meh la baca


Dalam air ada klorin. klorin memiliki manfaat untuk mengikat zat-zat. Jadinya, zat yang berbahaya untuk tubuh juga diikat oleh klorin, sebagai contoh peluh dan air kencing.Hasil ikatan klorin pada zat-zat bahaya ini menyebabkan iritasi. Ini adalah penyebab mata merah.

Wabak penyakit senang merebak dari kolam renang umum kerana kuman yang dibawa pengunjung kolam renang, baik orang dewasa mahupun anak-anak.

Moral of the story.. mulai dari sekarang pratikkan kencing kat tempat sepatutnya bukan dalam kolam renang yer... Kita sendiri tak sanggup berenang dalam air kencing sendiri apatah lagi air kencing orang inikan orang lain. Peace!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com