BUAT QURBAN & AKIKAH SECARA ONLINE TAK PERLU MAJLIS

31.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

BUAT QURBAN & AKIKAH SECARA ONLINE TAK PERLU MAJLIS. Zaman sekarang teknologi memudahkan banyak perkara. Yang penting cara kita menggunakan teknologi tu. Kalau kita manafaatkan dengan baik maka hasilnya jugak baik. Bukan saja kita boleh membeli belah secara online malah sekarang nak buat ibadah Qurban & Akikah pun dah ada secara online. Manusia zaman maju memang sentiasa sibuk, jadi perkhidmatan macam ni mungkin membantu dari segi masa bagi mereka yang berhajat nak lakukan ibadah Qurban & Akikah.

clik pada gambar banner sekiranya ingin mengetahui maklumat lanjut

Tak lama lagi kita bakal menyambut Aidiladha.. waktu yang ramai akan membuat ibadah Qurban. Inilah masanya menggunakan perkhidmatan secara online untuk melakukan Ibadah Qurban dengan e-qurban. Kenapa perlu membuat ibadah qurban & akikah dengan e-qurban? Selain melaksankan ibadah.. eQurban Resources Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang ditubuhkan untuk membantu menjana ekonomi rakyat setempat seperti di Kemboja dan Indonesia.eQurban dengan kerjasama koperasi setempat mengusahakan ladang ternakan lembu dan kambing. Semua ternakan ini dijaga untuk tempahan Qurban dan Aqiqah oleh umat islam dari seluruh dunia.

Tempahan kambing atau lembu yang dibuat bersama e-qurban akan kami sembelih di lokasi seperti Kemboja, Indonesia atau Mekah (terhad semasa hari raya Aidiladha). Tujuan utama kenapa ianya disembelih di sana adalah disebabkan keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan mereka menikmati hidangan daging seperti kita semua di Malaysia. Selain melakukan ibadah kita sekaligus melakukan satu kebajikan kepada saudara seislam & memberi makan kepada fakir miskin yang tidak berkemampuan untuk menikmati daging qurban & akikah.

Semua tempahan akan disahkan oleh pihak admin dalam tempoh 24-48 jam, selepas pengesahan dibuat, anda boleh melihat dalam ruangan arkib tempahan untuk senarai tempahan aktif. Tempahan aqiqah akan diselesaikan dalam tempoh 60 hari manakala tempahan qurban akan diselesaikan semasa musim raya haji.

Harga untuk tempahan bersama eQurban adalah seperti berikut:

1 Ekor Kambing = RM580 seekor
1 Ekor Kambing (Mekah) = RM450 seekor
1 Bahagian Lembu = RM320 satu bahagian.

Tempahan untuk ibadah Qurban dan Aqiqah telah dibuka. Harga adalah seperti berikut:

1 bahagian lembu RM320 / bahagian
1 ekor lembu indonesia RM580 / ekor
1 ekor lembu Mekah RM450 / ekor (stok terhad)

tempahan boleh dibuat terus secara online di E-Qurban

Selain memberi makan kepada fakir miskin, ia jugak menjimatkan masa & tenaga kerana semua di uruskan pihak oleh e-qurban selepas kita membuat pembayaran. Tak perlu bertungkus lumus untuk adakan sebarang persediaan untuk majlis. Sangat sangat memudahkan urusan ibadah qurban & akikah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERAM! LEMBAGA BERBULU POHON NIPAH SEBELUM MERDEKA

30.8.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

SERAM! LEMBAGA BERBULU POHON NIPAH SEBELUM MERDEKA. Bersempena Hari kemerdekaan yang ke 58, #sehatiSejiwa katanya tema tahun ni. Segmen seram serik lekat lekit pun nak berkongsi satu cerita seram zaman pra merdeka. Tahun kejadian tak sure pulak bila tapi katanya kisah seram ni berlaku sebelum merdekalah.. Kalau sebelum merdeka kejadian ni sebelum tahun 1957 la kan. Zaman pra merdeka ni memang terkenal la dengan cerita2 mistik ni.

Sekadar Hiasan. Sumber Google

alkisahnya seorang lelaki yang suka cakap besar.. Dipendekkan cerita pada satu malam tu dia keluar melepak kedai kopi. Walau di tegah bini dia sebab hari nampak nak hujan tetap dia pergi jugak. Kalau jenis degil ni, memang tak makan saman. Jenis camni makan pelempang je tapi kalau bini lempang suami kang derhaka pulak kan. Punya syok lepak sambil borak2 dengan geng dia kat kedai kopi sampai tak sedar dah tengah malam. Nasib baik hujan mula turun renyai2.. baru dia sedar dah tiba masa pulang kepangkal jalan. Bila hujan dah bagi signal cepat dia bayar duit kopi mula nak berlari2 anak pulang kerumah walau tokei kedai kopi tu nasihatkan supaya bermalam kat kedai kopi je. Di tambah lagi kawan2 dia yang lain dok momokkan dia dengan macam2 cerita seram tapi biasa la jenis orang suka cakap besar ni selamba jer dia balas.. Dia bukan jenis penakut. Kalau ada hantu menyakat katanya dia buka je kain nanti bersepah hantu tu lari. Yelah.. kalau petua orang tua2 dulu kalau jumpa hantu suruh selak kain kan... Tak tau la apa relevannya hantu takut tengok benda2 dalam kain. Hantu malu ke apa tak sure la pulak aku.

Pulanglah sang lelaki degil & suka cakap besar tu kerumah berjalan kaki dengan bercahayakan lampu suluh. Dalam perjalanan tu dia siap nyanyi2 lagi.. Almaklumlah orang tak takut katanya. Sesampai di satu pohon nipah.. tiba2 pokok tu bergoyang seolah olah ada sesuatu di celah pokok nipah tu yang membuatkan pokok tu bergoyang. Tadi cakap besar pokok goyang pun dia dah cuak. Sebab nak hilangkan rasa takut dia terus menyanyi dengan lebih kuat. Tapi makin kuat pulak pokok tu bergoyang. Sebab taknak kalah dia pun ugut la nak selak kain kalau benda tu terus takutkan dia. Tiba.. tiba... satu tangan berbulu lebat keluar dari celah pohon nipah tersebut. Tergamam & terkaku sekejab jadinya. Dalam takut takut sekali lagi dia ugut makhluk tu nak selak kain. Tangan berbulu tu semakin memanjang & menuju kearah dia. Hanya tangan anggota badan yang lain memang tak nampak. Sebab tangan berbulu tu terus menakutkan dia.. tanpa fikir panjang dia menyelak kain tapi malangnya tangan tu semakin memanjang kearah dia. Takde kesan sampingan pun walau dia selak kain. Jadi, mitos je katanya jumpa hantu selak kain hantu lari. Malah hantu tangan berbulu nampak lagi syok bila pakcik ni selak kain.

Bila dia selak kain tangan tu semakin memanjang kearah dia & meraba kemaluan dia. Sebab terlalu takut dia pecut sekuat hati tapi yang pelik tangan tu masih tetap meraba & terus meraba. Confirm hantu betina ni gatal semacam je hahaha. Sampai je dirumah dia terus masuk & terduduk bersandar tanpa kain. Hanya berbaju melayu & songkok. Kain dah terlucut masa dia berlari. Confirm tak pakai spender.Ops.. hehehe. sebab dia jerit habis terkejut family & jiran tetangga. Semua pakat datang menyuluh kearah dia yang tak berkain. Bila nampak dia tak berkain menjerit la yang perempuan.. Cepat2 anak2 dia pergi ambil kain tutup apa yang patut. Selepas kejadian tu.. demam seminggu.

Moral of the story.. Petua lama ni bukan semua boleh ikut nak2 lagi petua yang tak ada alasan & tak logik macam kalau nampak hantu selak kain. Hantu tak lari kita yang balik rumah bertelanjang. Hahahaha

Sumber : Cerita seram sebelum merdeka

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MENYERU SEMANGAT HANTU DI WANGSA WALK

30.8.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

MENYERU SEMANGAT HANTU DI WANGSA WALK. Orang sibuk nak sambut merdeka hang tak habis2 lagi dengan cerita seram kan? Hantu pun nak merdeka jugak katanya.. So tak salah kita merdekakan depa dari terkurung dalam Mall tu. Tu sebab aku terpaksa jugak memburu dalam Mall ni. Atas keperihantunan katanya. hahahaha. Dah lama semangat hantu aku ni tak topup katanya. Dah turun level 1.. Haruslah up balik kan level hantu katanya.

Gambar sekadar Hiasan. Sumber Google

Lama tak buat aktiviti paranormal kat Mall ni. Kat Mall ni bukan je ada saka sale tapi sebenarnya banyak lagi saka saka yang seram mahupun tak seram. Saka sales antara saka paling menyeramkan tapi tidak menakutkan kaum wanita. Tapi aku ke wangsa walk ni bukan la nak menyerus semangat sales.. Kat situ tak berapa best pun kalau nak shopping. Masuk F.O.C pun baju2 tak berapa banyak choice. Tapi niat kesitu pun bukan nak bershopping pun.. Memang dah lafaz niat "sahaja aku ke wangsa walk mall ingin merembat dvd filem seram kerana Diri sendiri" hehehehe

Alhamdulillah minat mai haseben support. Kalau dia tak support gamaknya aku dok google baca cerita hantu je la. Alang2 pergi even tak banyak cerita seram yang best tapi pantang berundur kalau tak beli sekeping dua dvd katanya. Ada la filem2 seram melayu yang baru macam Nota, CCTV.. English tak banyak sangat filem baru. Thailand langsung tak nampak filem baru. Korea filem yang ada tak berapa aku berkenan pulak nak tengok. English ada la satu aku rembat. Maka Jumlah keseluruhan 4 dvd filem seram.. Satu bukan aku punya tapi ada orang request nak tengok. Filem2 seram komedi ni aku tak berapa taste sangat.

Antara filem yang aku rembat lepas bayar.. cctv (Malay P13) Demonic (English 18SG) Make Me shudder (Thailand P13). Semalam acah2 nak tengok cctv la tapi dvd player aku macam acah2 tak berapa sihat pulak hahaha.. Minta baru gamaknya. Hope dia acah2 je la.. Boleh aku acah2 khatam 3 dvd ni. hehehehe



Moral of the story.. Nantikan review kat blog lekat lekit 3 filem ni. Bersedialah.. sebab taste seram aku memang high class. Setakat hantu2 acah2 seram jangankan bulu roma bulu kening pun tak terangkat. hahaha

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

5 FAKTA TEMPAT BERSEJARAH DI MALAYSIA YANG TIADA DALAM BUKU TEKS

30.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

5 FAKTA TEMPAT BERSEJARAH DI MALAYSIA YANG TIADA DALAM BUKU TEKS. Masa sekolah dulu nak kata aku minat sejarah tak sangat nak kata subject paling aku tak suka pun tak jugak. Boleh la kan.. Kadang2 best jugak layan sejarah ni. Sejarah yang paling aku ingat yang tercatat dalam buku teks pasal sultan mahmud mangkat di julang. Almaklumlah.. pernah di filemkan. Filem lakonan Nordin ahmad tu yang bini dia tengah mengandung kena toreh perut sebab makan buah nangka raja. Ingat tak?? Tak silap aku sejarah tu dalam buku teks tingkatan dua kot.. Kalau silap maaf la yer.. almaklum la dah masuk zon makcik2 ni susah nak ingat dah. hahahaha

Muzium Perang Penang salah satu tempat bersejarah di Malaysia

Tapi tahukah anda... Ada beberapa fakta berkenaan tempat bersejarah kat Malaysia ni tidak tecatat dalam buku teks. Bila dah tak tercatat maka dalam dalam module pembelajaran la kan?? Kalau kita belajar sejarah berpandukan buku teks je memang takkan tahu la 5 fakta tempat bersejarah ni kat Malaysia sebab tu pentingnya kita pergi melawat tempat2 bersejarah kat Malaysia.

Antara 5 fakta tempat bersejarah yang tiada dalam buku teks adalah.... Jeng jeng jeng... baca sendiri la kat sini >> 5 Fakta Tempat Bersejarah Di Malaysia yang Tidak Tercatat Dalam Buku Teks <<

Jangan tanya pulak kenapa tempat perhimpunan bersih tak tersenarai.. Belum lagi Tempat Perhimpunan Bersih untuk di jadikan Fakta Sejarah. Tunggu la 100 Tahun lagi kot baru ia di kenang sebagai sejarah hahahahaha

Moral of the story.. Kita boleh membaca sejarah tapi kita tidak boleh mengamalkan hidup seperti manusia zaman pra sejarah. So, jadilah manusia bertamadun. Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SATU LAUK SATU GST MEMANG BERSIH POKET

29.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

SATU LAUK SATU GST MEMANG BERSIH POKET. Pelik sangat ke GST di kenakan pada setiap jenis lauk @ makanan?? Takde la pelik di Zaman kegemilangan Dato Seri Najib Tun Razak ni. dah jadi rutin harian hidup rakyat malaysia tak kira miskin atau kaya untuk membayar GST. GST adalah cukai yang tak pilih kasih ok. Takde kasta2 untuk bayar GST. sangat adil & saksama perlaksaan cukai GST ni. Kau berduit ke tidak tetap kau kena bayar GST bila kau beli barang yang di kenakan cukai GST.


Semalam.. Almaklumlah genap 20 tahun umur aku katanya (sila buat2 percaya). So, macam biasa celebration family cinonet aku ni kami akan spent time together pergi makan & jenjalan. Sebab aku request nak makan ikan bakar maka suami mithali bawak la ke JERAM sana. Aku memula taknak makan kat situ.. Last makan tak sedap & mahal. Mana lagi Aroma Ikan Bakar la. tapi Sang Suami budiman cakap.. alah umpama kita mencuba kembali buat pertama kali. Ok la.. Sebab time tu belum malam & belum ramai orang makan service pun memuaskan & masakan pun tak rasa puaka sangat. Kategori sedap hingga menjilat pinggan la. Di tambah memang tengah lapar tahap cipan. Maybe Aroma Ikan Bakar kembali menaik taraf kesedapan masakan depa atau memang depa tak masak kelam kabut sebab orang belum ramai tak sure la pulak.

Bab menu ok la tapi bila tengok bil..  alahai rasa nak tumpang bahu pakcik najib menempiaskan nafsu sedih tak terkata ni. Bersepah GST pada setiap menu. Even nampak kecik2 je angkanya tapi besar kesan sampingannya tau. Kenapa pakcik najib!! Kenapa semua ini harus terjadi?? pakcik Najib mungkin penat.. Sila la berehat. Jangan siksa diri sendiri & rakyat Malaysia dengan bebanan macam ni. Kita sama2 rasa susah. Kan pakcik Najib??

Harga makanan kat situ bukan la murah sangat di tambah GST walau RM5.21 aku terbayang tu baru makan 2 mulut kalau bermulut mulut lagi la banyak. Memang la masih mampu bayar kalau setakat bertahun sekali makan kat sini tapi i tetap tak suka GST tau! Apapun kali pertama makan pepahat. Apsal rasa dia macam ada pasir ke sebab kulit dia tu depa ketuk ada yang hancur sikit. ketam sekor,udang ada 3 4 ekor,ikan pari pun ketul yang paling kecik,pepahat je dia dah pack sesiap. 1 pack rm25 siapa masak. Memang semua lauk pauk tu untuk 2 orang makan je. Tu pun aku tak bagi laki aku order sayur ke tomyam bagai dah. Takut tak habis sebab aku memang jenis tak reti sangat makan banyak lauk pauk. hahahaha. maaf aku tak snap gambar makanan walau laki aku dah ingatkan. Aku malas hehehe

Ini Malaysia kini.. GST tidak mengenal pangkat & darjat. Dia datang tanpa kerelaan rakyat tapi tak nak pergi bila di halau. Sampai bila GST nak menakluk Malaysia?? Entahlah mungkin pakcik Najib ada jawapan. Nasib baik la aku surirumah rajin masak katanya.. (rajin la sangat kan.. hahaha) so jimat la sikit. Kalau tak satu lauk 1 gst. Bukan takat bersih wallet.. habuk tak sempat nak lekat punya korek. licin terus. hahahaha

Moral of the story.. semoga pakcik Najib di beri petunjuk & hidayah dari Allah bukan geluk jampi untuk kembali ke zaman sebelum bergelar Perdana Menteri. Sebagai rakyat Malaysia yang sayangkan pemimpin aku kesian tengok pakcik Najib.. kening pun dah putih. Tu tanda tanda wajib pencen dah tu.

P/S : sebab pakcik najib semalam tak boleh masuk KL nak pi merembat dvd seram sebab jam. Yelah.. kan hari ni ada perhimpunan bersih maka semalam bersepah roadblock.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR! LELAKI KALAU HOT MINUM KOPI PUN NAMPAK SEKSI

29.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

GAMBAR! LELAKI KALAU HOT MINUM KOPI PUN NAMPAK SEKSI. Kalau dah hotstuff ni dia buat apapun semua orang perhati. Kesian kan golongan hotstuff ni jangankan nak dating nak minum kopi pun tak senang. Sentiasa apa yang depa buat boleh jadi perhatian. Tetapi lelaki ni sifatnya santai.. Sesetengah lelaki memang jenis tak berapa control macho macam Zul Ariffin walaupun mereka dalam golongan hotstuff. Tak kisah pun orang nak tengok depa dalam gaya santai, selekeh atau comot. Tapi tu la.. kalau dah hotstuff ni santai pun orang nampak seksi jugak. jadi macam mana nak buat?? hahahha


Anak anak dara sila kawal nafsu anda & mak mak dara pun harap boleh kuatkan iman.. ingat suami & anak anak yang sayangkan anda yer. Biarpun lelaki lekaki hot ni mampu buat segala tulang temulang hangpa bergegar tapi ingatlah mereka bukan laki kita hokay. Se hensome mana atau se seksi mana mereka... Tak mampu tandingi kehebatan suami kita walau ada yang keding,boroi atau skema. yakinlah jodoh kita adalah yang terbaik dari Allah.

Bukan apa kena warning awai - awai satgi habis banjir kebot dengan air liur tengok gambar lelaki lelaki hot ni dengan gaya minum kopi masing masing. Dah la ada yang tak berbaju tunjuk badan sado kang tersadung kat hati pulak. hahahaha.

Kalau korang nak tengok macam mana gaya lelaki lelaki hot bila dapat kopi meh tengok kat sini.. >> Ini Yang Berlaku Bila Lelaki Lelaki Hot Ni dapat Sewan Kopi <<

Moral of the story... lelaki yang bukan milik kita walau seindah manapun rupa bentuk & perwatakkan mereka cukuplah menjadi perhiasaan dunia tak perlu jadi perhiasaan hati sangat nak2 lagi lelaki tu bergelar laki orang. Peace Yo!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH 6 APLIKASI TELEFON YANG DI CIPTA OLEH ORANG MALAYSIA

29.8.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

INILAH 6 APLIKASI TELEFON YANG DI CIPTA OLEH ORANG MALAYSIA. Rakyat Malaysia pun bukan low class sangat. Apalah sangat nak cipta aplikasi mobile/telefon ni kan? Ingat mat saleh,jepun ye ke pandai?? Jangan pandang rendah pada kemampuan rakyat malaysia hokay! Jangan terlalu bangkakan kepakaran yang datang dari luar sampai kita rasa orang Malaysia cuma tahu guna tak reti mencipta. Kadang2 kita tak sedar aplikasi yang kita guna tu sebenarnya di bangunkan oleh orang Malaysia sebab kita dah setting otak kita yang bagus & hebat semua dari luar.


Bagi membuktikan kehebatan rakyat Malaysia setanding dengan pencipta2 aplikasi dari negara maju inilah 6 aplikasi hebat ciptaan orang Malaysia yang mungkin selama ni korang tak tahu atau tak pernah ambil tahu. Kadang2 kita ni memang jenis... Guna je sapa cipta kita tak terfikir atau malas nak ambil tahu. Yang kita tahu aplikasi tu memang menjadi keperluan kita.

Inilah masanya korang tahu aplikasi yang mungkin korang guna selama ni adalah hasil ciptaan orang Malaysia. Nak tau apa 6 aplikasi tu meh tengok kat sini >> 6 Aplikasi Mobile Ciptaan Rakyat Malaysia Yang Mungkin Anda tidak pernah tahu <<

Moral of the story... sokonglah produk tempatan untuk mengangkat produk kita setaraf dengan produk hebat dari negara2 maju. Peace Yo!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! ANDA MUNGKIN JADI MANGSA FESYEN WALAU TAK SUKA BERFESYEN

28.8.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

AWAS! ANDA MUNGKIN JADI MANGSA FESYEN WALAU TAK SUKA BERFESYEN. Dulu zaman rumaja masa masih sekolah.. Ada spesis budak2 ni suka sangat bergaya dengan headphone. Nampak ranggi katanya even headphone memang sekadar untuk bergaya padahal takde pun walkman ke discman ke dia bawak. Semata mata headphone untuk di jadikan sebagai pelengkap gaya. Zaman tu mana ada smartphone lagi.. ada la enpon tapi zaman 3310,butterfly bagai.


Bila fikir kelakar jugak la kan.. Tapi serius masa tu aku pun nampak wah.. memang trendy, style,mutu & keunggulan sangat. Almaklum la budak budak katakan. Apa saja yang jadi trend cantik di mata dia. Zaman sekarang pun nampak headphone bukan berfungsi untuk mendengar music pada gadget malah di jadikan sesuatu sebagai pelengkap gaya. Orang panggil apa tu.. OOTD katanya. Almaklum la dah masuk zon makcik makcik ni.. bukan reti sangat OOTD bagai hahaha

Tapi awas kadang2 tersalah pakai aksesori even nampak kecil & simple je boleh buat gaya kita nampak pelik & macam tak kena gaya. Walau niat kita bukan nak bergaya pun sekadar melengkapi keperluan diri bila berada di luar. Silap pakai jam pun boleh nampak gaya kita jadi pelik apatah lagi silap pakai aksesori lain. Jangan pelik gadget2 kita pun boleh buat penampilan kita jadi cacat kalau tak kena gaya. Kalau dah jadi mangsa dengan fesyen ni serius bukan setakat tak cantik malah nampak kelakar & buruk. Nak nampak style pun bukan main letak je kat badan.. So, kalau korang nak bergaya & tak nak nampak macam mangsa fesyen korang boleh tengok kat sini.bagaimana teknologi gadget membuatkan anda nampak bergaya >> 9 idea untuk anda bergaya dengan teknologi  <<

Moral of the story.. Bukan orang yang suka berfesyen je boleh jadi mangsa fesyen kadang orang yang tak suka berfesyen pun boleh nampak macam mangsa fesyen sebab setiap apa yang kita pakai tu tetap di namakan fashion walau tak up to date. Jadi penting sangat kita tahu cara nak gayakan sesuatu atau nak padankan sesuatu di badan kita.

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOG GOSIP ARTIS TERKENAL IKLAN PRODUK BERUNSUR SYIRIK & KHURAFAT

28.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

BLOG GOSIP ARTIS TERKENAL IKLAN PRODUK BERUNSUR SYIRIK & KHURAFAT. Bila mamaraziah lekat lekit bergosip.. Tu dia hot & spicy gosipnya. Selalu dia dok tulis gosip pasal retis kan kali ni mai kita kontroversikan dia pulak. Amboi.. tau la iklan bayaq mahai kat blog dia. Setahu aku la.. admin blog tu melayu Islam.. Tapi terkejut jugak ada iklan2 macam tu kat blog dia.


Aku pun suka jugak dok tulis cerita mistik & seram tapi selalu aku ingatkan sekadar hiburan & hantu,pontianak,pocong toyol ke hapa tu semua jelmaan jin nak menyesatkan manusia je. Yelah.. takut ada yang taksub terpesong pulak akidah orang dok baca cerita seram kat blog aku. Sebab tu aku tulis cerita seram komedi jer.. Jalan cerita santai2. Tak pelik ada orang kata cerita seram kat blog aku tak seram langsung sebab memang tu pun motif aku. Aku nak suruh orang baca bukan nak bagi orang takut atau percaya. Sekadar hiburan..

Berbalik cerita blog gosip retis terkenal yang iklankan produk yang ada unsur syirik & khurafat tu.. Aku dah siasat rupanya iklan tu dari google AdSense. Blog gempak2 je Google ads approve..  blog macam aku dah jenuh apply tak lepas2 lagi ni. Tapi menurut mereka yang menjana pendapatan dengan google AdSense. iklan yang kita taknak muncul kat blog kita boleh sekat. Aku clik jugak iklan tu sebab tajuk dia memang gempak beb! pengedar minyak pengasih. Mana tau sekadar gimik je minyak pengasih dia.. Kot2 dia jual minyak wangi yang bau dia buat pasangan suami isteri jadi ghairah ke kan.. Tapi memang betul produk tu produk pengasih, penunduk &  pelaris. Rawatan tradisional katanya bukan rawatan Islam yer. Kena pandai bezakan tu. Kadang2 orang ingat rawatan tradisional yang perawat dia di kalangan orang2 Islam ni sama macam rawatan Islam. Tidak semua rawatan tradisional tu berlandaskan Islam. Ada yang menggunakan nama rawatan Islam tapi cara rawatan dia bercampur dengan ayat2 Al Quran & ritual yang menjurus kepada pemujaan bagai. So, kalau pelik2 sangat barang2 dia minta masa nak merawat. seluar dalam bagai.. hati hati. Takut kita terjerumus dalam menggunakan khidmat bomoh khurafat.

Balik pada cerita iklan rawatan tradisional tadi... Tengok cara dia mengiklan produk & servis dia pun rasa memang macam ada unsur syirik & khurafat jer. Ada aku baca keratan akhbar di blog tu ada dia tulis ikat kasih guna sangkar,botol,seluar dalam bagai. Tak pernah dalam rawatan islam ada guna seluar dalam. Merepek sangat dah ni. Siap ada ritual puja semangat lagi. Selama aku dok merujuk ke pusat rawatan Islam serius takde ritual pemujaan. Dalam Islam pun tak ajar kita sembah selain Allah. Ada servis lain lagi berkonsepkan rawatan tradisional yang nampak memang macam ada unsur2 mistik.Siap boleh rawat dari jauh secara dalam talian lagi. Bahaya betul!

Matilamak.. Habis lepas ni sapa yang jual mahal sangat kena minyak pengasih. Boleh order online lagi tu tak payah pergi jumpa perawat katanya. hahaha

Ok Marilah kita berbaik sangka mungkin dia tak perasan iklan tu muncul kat blog dia yang meletop kebabom tu. Hope lepas ni dia block iklan2 yang agak sensitif yang melibatkan akidah umat Islam. Yelah gosip2 jugak kan.. Tapi jangan la nak mempromosikan rawatan ada unsur syirik & khurafat macam tu.

Moral of the story.. Bomoh2 sekarang pun dah up to date hokay! iklankan servis depa kat google ads. Abislah.. Makin ramai Umat zaman moden kembali jadi jahiliah. Patut la orang Bandar sekarang makin ramai suka guna khidmat bomoh berbanding orang kampung, ops!. hehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERKARA YANG KITA TIDAK PERNAH TAHU TENTANG PEMBUAT TEH TARIK

28.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

PERKARA YANG KITA TIDAK PERNAH TAHU TENTANG PEMBUAT TEH TARIK. Dengar macam kerjaya buat teh tarik ni macam takde apa sangat la.. Konon tak belajar tinggi pun boleh buat teh tarik. Ye betul.. memang kau belajar sampai ke angkasa lepas pun belum tentu kau reti buat teh tarik. kepakaran buat teh tarik ni bukan semua orang ada. Kita pandang macam.. alah apalah sangat. letak teh & susu lepas tu tarik je jadilah teh tarik. yelah buat pakai air liur je memang bunyi macam senang.


Sebab tu apa jugak kerja & kerjaya pengukur bukan hanya tahap pendidikan.. Kepakaran sesuatu bidang tu kadang2 bukan lahir dari sekolah,universiti kolej bagai. Kemahiran ni kadang2 boleh dapat di mana & kat mana jer... Macam tu jugak dengan orang yang kerjanya buat teh tarik atau menghiburkan orang dengan aksi tarik teh dia. Takde sekolah atau mana2 unoiversiti yang ajar buat teh tarik.. Hanya orang tertentu je mempunyai kepakaran tersebut.

Jangan sesekali pandang rendah dengan pembuat teh tarik. Lepas korang baca artikel ni confirm korang tabik kat pembuat teh tarik. Nak tahu betapa hebat seorang pembuat teh tarik yang angkasawan pun tak boleh nak lawan kehebatan mereka meh baca kat sini >> 11 Perkara Yang Akan Buat Anda Kagum Dengan Pembuat Teh Tarik <<

Dalam hidup ni.. Jangan sesekali memandang rendah pada sesiapa pun walau kerjayanya hanya buruh sebab semua benda & perkara ada fungsi penting. Kalau semua kita di lahirkan untuk menjadi golongan profesional sapa nak buat kerja buruh?? Maka makin bersepah la Malaysia dengan manusia dari berbagai warganegara.

Moral of the story.. Macam blogger popular & blogger picisan.. Kalau semua blogger popular sapa nak ambil job review tiga pat ploh hengget. Kesian peniaga2 kecil kecilan yang baru nak up bisnes. Nak bayar blogger meletop kebabom takde budget. Maka disitulah letakkan fungsi blogger picisan macam kami. Nak review produk @ service kat blog lekat lekit boleh PM kat FB atau email.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MISTERI KAIN PUTIH TERBANG DI LAMPU ISYARAT BUKIT DAMANSARA

27.8.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

MISTERI KAIN PUTIH TERBANG DI LAMPU ISYARAT BUKIT DAMANSARA. Bersempena malam Jumaat elok la ku tuliskan satu cerita seram untuk segmen seram serik lekat lekit. Bukan apa nak menghangatkan suasana malam Jumaat yang dingin dan beku.. hari hari kian kelabu.. dengan doa tulus ke sebut namamu.. cinta ku.. Oh sayang.. Ops maaf la gian nak berkaraoke pulak. Almaklum la dah lama tak berkaraoke sejak ada anak ni kan. Ok balik ke pangkal jalan.. Cerita seram malam ni berkisah satu kain putih misteri berterbangan di salah satu crossing zebra yang ber lampu Isyarat di bukit damansara.

Sekadar hiasan.Sumber Google

Alkisah tersebutlah kisah... Seorang anak yang duka nestapa kerana ibunya batuk.. erkk.. bukan bukan. Alkisah seorang mamat ni balik kerja lewat malam. Katanya sebelum sampai satu simpang untuk keluar ke jalan besar ada satu zebra crossing yang kalau siang hari memang ramai orang guna untuk melintas jalan ke parking & bangunan2 pejabat kat situ. Nak2 lagi kat situ ada satu kojej so memang  zebra crossing tu memang menjadi laluan pelajar kat situ nak lintas jalan ke bus stop. Tapi kalau dah pukul 2.30 pagi memang sunyi sepi la.. Tak kuasa la orang nak lepak tempat2 camtu time2 macam tu kan. Dari jauh dia dah nampak lampu kuning kelip2 tapi fikir tengah2 malam buta bukan ada orang melintas jalan so dia dah terfikir nak langgar lampu merah je.

Tapi.. bila dia lintas je zebra crossing kat line putih tu tiba ada bunyi macam langgar sesuatu. Cuak jugak dia sebab sebelum dia langgar lampu merah tu memang dia dah pastikan takde orang yang melintas. Tapi dia tak berhenti terus. dia tetap teruskan pemanduan sambil memantau dari cermin belakang. Ya Allah kalau jantung dia macam kompenen kereta rasa jatuh berterabur dah sebab apa yang di lihat ada kain putih betul2 atas zebra crossing tu. Tak sedap hati jugak dia takut dia terlanggar orang so dia berhenti kereta walau dah jauh sikit dari zebra crossing tu. Pelan2 dia undur kereta menghampiri zebra crossing nak pastikan apa yang dia langgar tadi.

lepas sampai berhampiran zebra crossing tu dia on kan lampu kecemasan & keluar meninjau. Tapi takde pulak kain putih yang dia nampak tapi.. Tiba2 mood seram mula on bila bulu roma meremang & badan rasa seram sejuk dengan tiba tiba. Dia tengok lampu isyarat kuning tu berkelip2 tak berhenti. Secara auto dia terpandang kain putih tadi dah ada atas lampu isyarat. Kaki dia jadi kaku. Dia cuba bergerak tapi rasa macam kebas. Tiba2 kain putih tu seolah olah terbang ke arah dia. Last dia ingat dia menjerit lepas tu sedar je ada orang kejutkan dia bila nampak dia pengsan tepi jalan. Time tu dah pukul 4 pagi. Lepas kejadian tu beliau demam 3 hari.. Habis tenaga batin terkejutkan kain putih yang tak tahu milik siapa atau jelmaan apa... hahahaha

Moral of the story.. Jangan langgar lampu isyarat even tengah malam yang sepi takut ada pak jual topi.. hehehe.

Sumber : Citer Seram: Misteri Lampu Isyarat

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH KUALA LUMPUR YANG MUNGKIN ADA TIDAK PERNAH LIHAT

27.8.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

INILAH KUALA LUMPUR YANG MUNGKIN ADA TIDAK PERNAH LIHAT. Zaman hitam putih aku mana ada kat KL katanya... Almaklum la aku kan orang kedah. Time tu pun Jangankan nak jenjalan kat KL kejadian aku pun tak wujud lagi. Mak bapak aku pun dalam proses di jadikan kot time2 camtu camna la aku nak ada, ye dak??


Kalau nak gambarkan KL zaman hitam putih memang kita tak boleh gambarkan cuma orang yang hidup zaman tu je tahu macam mana KL dulu. Kita hanya boleh membayangkan saja tu pun mustahil keadaan masa tu sama macam yang kita bayangkan dari cerita orang dulu dulu.

Susah sangat je nak bayang bagai.. Dah tu bayangan pun tak tepat apakata kalau korang nak tengok KL yang tak pernah korang tengok selama ni meh tengok kat sini >> 30 Gambar Kuala Lumpur Yang Mungkin Anda Tidak Pernah Lihat <<

Ada yang ketara perubahannya... Ada yang tak banyak sangat la perubahan. Paling Otai restoran A&W la... wah teguh berdiri di tempat yang sama dari tahun 1960 tu. Orang yang hidup masa tu pun maybe dah ramai yang mati.. tapi A&W tetap hidup sampai 2015 katanya. Yang best bentuk bumbung kekal sama tu.. Memang rare la.

Moral of the story.. Kita melihat pembangunan hari ni tapi mungkin kita tidak pernah tahu bagaimana ia sebelum mengalami transformasi.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BEZA BERGURAU DENGAN MERAPU

27.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

BEZA BERGURAU DENGAN MERAPU. Aku ni bukan la spesis tak boleh bawak bergurau langsung sedangkan aku memang suka bergurau. Kat rumah ni dengan laki aku hari2 bergurau apatah lagi dengan anak.. Gurauan dengan kehidupan kita memang perlu. Takkan 24 jam nak keras kejung jer kan? Nak serius manjang.. Sampai nak senyum pun dah tak reti. Walaupun aku memang jenis ada sensor of humor & kategori suka berlawak jugak di kalangan kawan2 yang kenal & rapat dengan aku tapi aku ni seorang yang garang jugak. Bagi aku bergurau biar kena pada tempat,masa,isu & perkara.


Tapi ada spesis yang dia tak tahu bila masa dia perlu bergurau.. setakat mana dia perlu bergurau & apa perkara dia tak boleh buat bahan gurauan. Hidup dia asyik nak bergurau jer... Sepatutnya orang suka bergurau ni di sukai ramai tapi sebab terlalu suka bergurau orang jadi meluat jugak. Contoh.. sipolan ada masalah cuba minta pandangan. So, dia cerita masalah dia.. maybe ada lawak sikit dalam point dia tu. So, yang si kawan ni usik la.. ok la. Usik sikit2.. tapi kalau dah sepanjang jalan cerita dok jadi bahan gurau je masalah orang solution tak jumpa, korang rasa lawak lagi tak?? Tu bukan namanya bergurau tu dah merapu. Tak lawak sangat la beb! Kalau lepak mamak tak gelas melayang, meja pun boleh terbang.

Bergurau.. Biar orang enjoy bukan annoying. bergurau biar kena pada tempatnya. Bergurau pun kena ada limit. Aktifkan mood bergurau pada situasi betul kalau rasa tak nak kena maki. Hidup ni perlukan gurauan tapi bukan pada semua perkara atau setiap masa. Orang yang happy go lucky pun boleh jadi kaki maki kalau kita bergurau dengan dia tak kena pada tempat & caranya.

Macam dalam video #Taknakseludup Bell Ngasri ni.. even dalam lawak tetap ada point & moral of the story. Bukan merapu je tak tentu pasal. Nak tengok meh tengok kat sini >> Bell Ngasri Kongsi Pengalaman Pahit Guna Minyak Seludup <<

Moral of the story... Bergurau dengan suka merapu adalah dua perkara berbeza. Orang suka bergurau akan buat orang rasa enjoy & orang suka merapu memang minta kepala dia benjol. So hati hati... takut lawak hangpa dapat maki.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MUZIUM PALING BERHANTU DI MALAYSIA

26.8.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

MUZIUM PALING BERHANTU DI MALAYSIA. Malam ni segmen seram serik lekat lekit bertemakan dokumentari je la.. Cerita hantu berbentuk cereka ni kalau selalu selalu sangat pun bukan orang je bosan baca aku pun bosan nak tulis. hahahaha... Pada yang harap dapat mood seram sampai tertanggal segala bulu roma bila baca kisah seram kat blog aku.. nasihat aku "Jangan Harap" hokay!! Sebabnya.. aku sendiri pun takut jugak nak tulis seram seram sangat takut ter feel seram tu sampai menakutkan diri sendiri. hahahaha.. takde la. Sebenarnya cerita seram di blog aku sekadar hiburan santai.. so why so serious, ye dak?? Kita tulis macam filem komedi seram sudah la kan...

Antara Muzium yang popular dengan cerita seram,mistik & misteri adalah...

MUZIUM PERANG PULAU PINANG
Muzium Perang Pulau Pinang yang terletak di Bukit Maung, Pulau Pinang merupakan lokasi menyeramkan bagi kebanyakan rakyat tempatan telah ‘hilang’ ditelan hutan selama 60 tahun. Ia telah ditemui semula dan ditukar menjadi sebuah muzium perang. Ramai yang mempercayai muzium berkenaan dihuni makhluk halus. Masyarakat tempatan menyatakan muzium tersebut merupakan bekas kubu perang yang dibina oleh tentera British sekitar tahun 1938 sebelum ditawan oleh tentera Jepun. Ia berperanan melindungi Pulau Pinang daripada ancaman musuh, kem banduan perang dan tapak menjatuhkan hukuman mati. Tersenarai sebagai Muzium paling seram di Asia tapi aku google cerita seram yang pernah berlaku kat Muzium ni takde pulak. Asyik dok cakap seram je.. Kejadian seram takde pulak. Ni yang buat aku rasa geram ni. hahaha

Muzium Perang,Pulau Pinang

MUZIUM SAMUDERA MELAKA
Muzium Samudera berbentuk kapal Portugis, Melaka.Muzium Samudera merupakan replika kapal Flor de La Mar yang dibina pada awal tahun 1990 dan telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Y.A.B Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 13 Jun 1994. Muzium Samudera terletak di Jalan Quayside berhampiran muara Sungai Melaka. Dibina berdasarkan replika Kapal Portugis berukuran 34 meter tinggi, 36 meter panjang dan 8 meter lebar. -sumber Kenali melaka-  Banyak kejadian2 seram & mistik pernah di ceritakan berlaku dalam Muzium ni. Satu cerita yang aku baca berlaku pasa salah seorang petugas muzium ni.. Pada satu malam dia ternampak berpakaian segak,bertanjak,bertenggolok, berkain songket panjat tangga masuk ke dalam muzium. Keesokkan harinya.. Dia Terkejut tengok patung mannuquien Panglima Awang dan Ferdinand Magellan di luar muzium sedang melihat mengadap laut. Tangan Magelan menunjuk arah sungai Melaka. patung tu tempat asal dia dalam muzium tapi.. tak siapa tahu macam mana dia boleh berada di luar muzium.Tak tau la kot2 ada orang nak culik patung tu tapi berubah fikiran saat akhir. hehehe
 
Muzium Samudera,Melaka


Ok yang dua muzium ni je yang banyak orang cakap seram. Muzium2 lain maybe belum di takluk oleh mana2 hantu kot. Almaklum la tempat yang di letakkan barang2 lama ni kadang2 ada penunggu menumpang tidur kat situ. Dah kau angkut masuk muzium maka terangkut sekali saka saka yang menumpang di sudut kamar hati kat situ. Kalau ada cerita2 mistik tu bukan pelik sangat la.

Moral of the story...  takde tempat bebas hantu . Pergi la mana2 pun mesti ada kisah hantu terselit. Nampak gaya hantu mula take over sebab banyak penematan depa manusia dah rampas untuk pembangunan. Jadi bukan salah hantu kalau dia menghantui di penempatan manusia. Salah manusia yang tamak & rakus menceroboh bumi tanpa belas kasihan pada makhluk lain ciptaan Allah.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LAKSA TEMPURUNG JADI VIRAL SEBAB UNIK TAPI SEDAP KE?

26.8.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

LAKSA TEMPURUNG JADI VIRAL SEBAB UNIK TAPI SEDAP KE? Dua tiga hari ni laksa dalam tempurung ni memang jadi Viral.. Lokasi katanya di Kulim kedah.. Amboi dekat dengan kampung halaman cheq tu. Keywords blog aku pun penuh dengan orang cari lokasi kedai laksa dalam tempurung ni. Mentang2 la ada dua tiga entri aku tulis pasal laksa kan termasuk resepi laksa sotong aku tu... Tak tau la apa yang best selain keunikkannya adalah di hidang laksa tu dalam tempurung. Sebab ramai sangat dok google pasal laksa tempurung ni terpaksa jugak aku tulis kat blog... hahahaha terpaksa la sangat. Sebenarnya lebih kepada mengambil kesempatan je.


Nak review pasal laksa dalam tempurung aku pun tak pernah sampai kedai dia apatah lagi merasa sejauh manasedap rasa dia. Adakah se gah orang dok viral tu. Tapi kalau sesapa yang teringin nak mencuba laksa dalam tempurung ni korang boleh la pergi ke lokasi seperti tercatat kat gambar di bawah


Macam - macam orang buat untuk menarik pelanggan ke kedai/gerai/restoran mereka. Padahal kalau letak dalam mangkuk macam biasa pun rasa dia sama je tapi sebab dia letak dalam tempurung tu yang mencipta keunikkan & kelainan untuk orang datang mencuba. Tapi unik hidangannya hope tak unik & pelik sangat la rasa dia sampai tak boleh terima tekak orang melayu. heheheh... Apapun inilah dinamakan kreatif,hokay! meniaga sekarang banyak persaingan so kita kena kreatif mencipta kelainan. Setakat laksa bersepah orang jual tapi maybe laksa tempurung setakat ni satu satunya kedainya kat situ je. Laksa tempurung ni memang nampak identiti utaranya.. sebab nampak macam ada sambal sotong kat situ. Kedai dia pun kat kedah kan... Tapi bila ada udang & makanan laut yang lain.. Laksa tempurung ni lebih tepat macam laksa seafood yang kawan aku jual kat kulim jugak cuma dia tak letak dalam tempurung la. Laksa Seafood IejaZol. Google je mesti jumpa.

Untuk maklumat lanjut boleh tengok di Fanpage Laksa Tumis Seafood IejaZol

Apapun setakat ni aku baca komen2 kat Fanpage Laksa Tempurung Kulim ni.. Alhamdulillah semua cakap sedap. So takde la pelanggan rasa tertipu sangat kan.. Tengok gambar cantik, menawan,menyelerakan.. Bila rasa indah khabar dari rupa. Nak meniaga makanan ni pastikan anda betul2 ada skill memasak masakan yang anda nak jual tu bukan pandai deco makanan tu nampak cantik & unik je

Lain orang lain selera.. Nak tau rasa dia sedap ke tak kena rasa sendiri, ye dak??

macam macam jenis laksa yang ada dalam Malaysia ni.. Laksa sotong la.. laksa seafood IejaZol la.. Laksa tempurung la... Tu laksa utara tak campur lagi laksa2 dari negeri lain. Nama laksa tapi takde rupa laksa. Mesti ada yang antara korang tak pernah tahu kan? Kalau nak tahu banyak lagi pasal laksa boleh tengok kat sini >> Adakah Rakyat Malaysia Benar Benar Tahu Tentang Laksa <<

Moral of the story.. Rasa macam nak try jugak la laksa tempurung ni balik kampung nanti. Jaga2 laksa tempurung.. kalau tak kena dengan tekak kedah cheq abis la cheq bagi komen ikhlas kat blog hahahaha.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HATI HATI BILA UPLOAD GAMBAR WELFIE BERAMAI RAMAI

26.8.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

HATI HATI BILA UPLOAD GAMBAR WELFIE BERAMAI RAMAI. Ada orang jenis gila selfie setiap hari tak kurang dari 100 gambar dia snap. tak kurang dari 10 gambar dia upload. Maybe dia confident gambar dia menarik.. Tipu sangat la orang suka tunjuk gambar hodoh dia kalau dia sendiri jijik tengok kan? hahahaha... Kebanyakkan dari kita memang akan upload gambar yang kita nampak rupa kita elok je even ada muka orang lain dalam gambar kita dalam keadaan yang sangat memalukan.. kita dah tak kisah. Spesis jaga muka sendiri memang macam tu.. Tak fikir aib orang lain yang penting dia nampak cantik & menyerlah dalam gambar tu. Orang lain nampak buruk lagi bagus...

Gambar sekadar hiasan. Carian Google

Kadang2 pergi tag pulak gambar kawan yang dalam keadaan dia tak bersedia, muka nampak buruk.. Malu sang kawan tu tetiba gambar hodoh muncul kat wall dia & orang lain boleh tengok. Nak Untag kang terasa.. Tapi dia sendiri rasa malu dengan gambar tu. Kadang2 terpaksa biar jugak benda tu menjadi kemaluan paling besar sebab nak jaga hati kawan. Sebab tu aku setting gambar2 yang di tag tak appear kat timelines aku. Tapi even tak appear kat timelines pun bila tag rasa tetap keaiban tu ada sebab tetap appear kat timeline orang lain kan.

Wahai kawan..jangan terlalu selfish sampai tak jaga maruah & aib orang lain semata mata untuk nampak diri lebih menyerlah & cantik berbanding kawan kawan lain. Sebelum upload tu fikirkan la perasaan tuan punya gambar. Letak sekejab diri anda dalam diri dia.. Kalau hangpa pun tak sanggup nak tayang gambar buruk macam tu apatah lagi orang lain. Kadang2 lucu bagi kita tapi mengaibkan bagi orang lain.

Tapi Walaupun macam2 persepsi masyarakat & pakar pada mereka yang suka berselfie & welfie ni tapi kita tak boleh nak nafikan selfie sekarang bukan benda yang sia2 atau sebab mental problem kalau selfie/welfie di salurkan di tempat & cara yang betul. Kalau dah sampai dalam jamban nak selfie tu memang betul2 mental la.. Tapi kalau selfie untuk memberi pulangan pada diri sendiri tu namanya bijak mengambil kesempatan. Contoh tempat yang boleh korang salurkan gambar selfie @ welfie anda yang mungkin mendapat pulangan yang besar macam kat sini >> Jadikan Gambar Anda berharga RM80K. Snap,Tag & Win Kat sini << Just snap 1 gambar yang bertemakan sehati sejiwa tak kira la macam mana sehati sejiwa tu, upload, hashtag, buat caption sikit dah settle.

Moral of the story.. Nak selfie.. welfie tak salah. Cuma jangan sampai kita terlalu obses sehingga benda tu memudaratkan mengundang persepsi buruk orang pada kita. Buat apapun biarlah berpada pada. Nak upload gambar yang ada orang lain pun perlu fikir banyak perkara. Hormati privacy & hak orang lain walau gambar tu milik kita tapi kalau ada muka orang lain tetap muka depa tu hak depa jugak. Maruah orang adalah milik tuan punya badan walau dalam gambar orang lain punya.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI BUKTI PRODUK BIO ESSENCE SEBENARNYA TAK MAHAL

26.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

INI BUKTI PRODUK BIO ESSENCE SEBENARNYA TAK MAHAL. Ada orang rasa produk bio essence ni agak mahal. Tapi sampai sekarang aku kata produk ni bukan murah tapi tidak la semahal seperti yang kita nampak. Sebab aku dah guna produk ni dekat setahun kot.. dah macam2 jenis produk bio essence aku guna. Tapi aku nak share dengan korang salah satu produk bio essence yang aku guna untuk membuktikan ia tak mahal.

Aku beli Bio Essence 24K bio gold bio water ni bertarikh 5/4/2015. Sekarang dah hujung2 Aug kan... So mari kita belajar mengira berapa bulan dah aku guna bio gold water ni?? Hampir 5 bulan & baki yang ada aku nampak boleh tahan sampai bulan 10 jugak ni. Yelah.. aku pakai aku tau la budget dia kan?? Pi mai Pi mai 1 botol bio gold ni boleh tahan 6 bulan jugak la. Setengah tahun untuk sebotol bio gold yang masa aku beli berharga RM77.88 (harga termasuk GST). Tu harga tak offer... Bio essence kadang2 ada offer murah lagi boleh dapat. RM60 pun ada jual kalau offer.


Kalau tak elok untuk kulit takkan la aku consistent pakai sampai 5 bulan ni. Bagi yang kulit takde masalah jerawat ke hapa memang elok sangat pakai. Flawless Uolls.. Kalau yang ada masalah jerawat di nasihat jangan guna takut membiakkan lagi jerawat tu. Rawat dulu jerawat lepas jerawat dah takde boleh pakai. Kalau ada parut jerawat je takpe. Bio gold ni fungsi tu mengekakalkan kemudaan wajah,menegangkan kulit & flawless. Yang penting sangat jimat sebab mampu tahan sampai 6 bulan sebotol. Nak pakai pun senang.. tuang atas tapak tangan lepas tu tepuk2 je kat muka. Boleh guna 2 kali sehari pagi & malam.. atau sekali sehari pun boleh.


secara kasar cuba bahagikan RM77.88 dengan 6 bulan.. berapa kos sebulan untuk produk ni?? Lebih kurang RM13 je sebulan. tak mahal pun sebenarnya kalau kita buat calculation macam ni kan??

Moral of the story.. Meh kita sama2 mengekalkan ketegangan, keawetan, keserian wajah kita dengan Bio Essence 24K Bio Gold Bio Water... tagline dia.. tempek2 tegang katanya. hahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELAKON BELL NGASRI KONGSI CERITA GUNA MINYAK SELUDUP

25.8.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

PELAKON BELL NGASRI KONGSI CERITA GUNA MINYAK SELUDUP. Bell ngasri atau dulu budak2 dia di kenali sebagai Ngasrizal Ngasri. Dulu dia berlakon bawak watak serius jer... sekarang dah makin berumur dia jadi comedian pulak. Tapi aku enjoy jugak la dengan lakonan dia sekarang yang memang lawak. Kalau nak banding dengan pelawak baru apa nama ntah Acheh ke hapa.. Bagi aku tak lawak langsung. haritu tengok drama suamiku drakula kat TV9.. acheh tu berlakon, Ya Allah totally tak lawak langsung Rasa kalau watak tu bagi kat Bell lebih sesuai.


walaupun jarang nak nampak muka dia dalam filem tapi muka dia memang popular dalam drama TV. Memang totally sekarang semua watak dia bawa berunsur komedi je. Takde lagi watak macam dalam drama Pa'e tu. Budak jahat yang kita tengok rasa nak sepak je. hahahaha. Ni terbaru tengok video dia untuk kempen #TaknakSeludup.. Kelakar jugak la.  Korang nak tonton video pengalaman pahit Bell Ngasri guna minyak seludup boleh tengok kat sini >> Lebih baik beli minyak yang sah. Jangan sampai macam mamat ni <<

Bell ni antara artis yang takde account laman sosial. Aku tahu pun dari rancangan apa entah kat TV dia kata memang dia tak ada account laman sosial. Jadi kalau ada fanpage ke apa maybe dari peminat je. Maybe kurang berminat kot dia nak bersosial di laman sosial. Apapun dia berlakon dari kecil memang bakat dia dalam lakonan kita tak boleh nak nafikan. Yelah.. adik beradik dia semua pelakon termasuk yang adik bongsu dia yang 'Special' tu pun pandai berlakon. Alah.. kalau korang tak kenal adik beradik dia.. Ngasriah Ngasri, Ngasreen Ngasri, Nasliza Ngasri, Boy Ngasri... kebanyakkan dah tak aftif berlakon sekarang tapi popular zaman 90an dulu.

Moral of the story... Zaman kejatuhan Ringgit Malaysia ni memang semua dari luar dah jadi mahal.. so buat apa nak seludup lagi kalau dah makin mahal, ye dak?? Time time camni la kita support #taknakseludup atau dalam erti kata lain #TaknakMahal hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI SEBAB TIDAK PERLU BERCUTI DI LUAR NEGARA SEKARANG

25.8.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

INI SEBAB TIDAK PERLU BERCUTI DI LUAR NEGARA SEKARANG. Aku luar negara setakat Thailand dengan singapore je la baru sampai setakat ni.. Jauh dari tu belum ada rezeki nak kesana tapi jenis aku ni bukan minat melancong sangat. Aku suka jenjalan je... Dalam negara pun takpe asalkan dapat pergi bercuti. Tak demand sangat.. Untung laki aku kan?? hahahaha...


Tapi sejak nilai ringgit jatuh ni katanya RM dah macam tak laku. Ada la aku terbaca sok sek sok sek ni.. Katanya kat Thailand pun nak tukar duit pun banyak tempat tak terima RM. Sampai cenggitu sekali maruah RM di pijak2 yer.. Tunggu kau RM dah naik nanti.. aku tayang depan money changer siam tu hahahahahaha..

Sebab tu la buat masa ni bagi yang ada plan nak pergi bercuti tu tak payah pergi oversea lagi. Saat nilai ringgit sedang demam chikungunya.. nilai jadi kecik sangat. Kalau rasa nak release tension ber holiday bagai ini tempat paling sesuai korang pergi... Kat Mana?? Tentulah Malaysia. Kenapa Malaysia. Ini 9 sebab kenapa korang perlu bercuti dalam Malaysia sekarang >> 9 Alasan Kenapa Anda Perlu Bercuti dalam Negara Sekarang <<

Saat nilai ringgit jatuh banyak benefit lain yang ada so kena ambil kesempatan ok bercuti dalam Malaysia sekarang. Kalau tak rugi beb! Nak pergi oversea maybe next time.. waktu ringgit dah stabil balik pun boleh. Tak lari oversea tu. hahahaha

Moral of the story.. Banyak kelebihan bercuti dalam negara ni selain save budget cuma kalau ada rezeki lebih maybe teringin jugak nak tengok tempat orang, ye dak??

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALAU SETAKAT NAIK MOTOR TAK PAYAH NAK DRIVE THRU LA

25.8.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

KALAU SETAKAT NAIK MOTOR TAK PAYAH NAK DRIVE THRU LA. Setakat naik motor kau tak payah drive thru sangat la.. Nampak macam Jakun katanya. Tak layak laluan drive thru untuk penunggang motorsikal. Yang pakai kereta je boleh drive thru. Yang pakai motor nak2 lagi kapcai jangan mencemar duli kat lalui drive thru.. Nyah kau dari situ!! Pergi kau parking jauh2 sikit kemudian masuk order kat kaunter. tak sedar naik motor nak drive thru.


Amboi sombongnya mukadimah kau lekatlekit Ooi.. Hina sangat ke orang tunggang motor ni? Isk... aku pun membesar bonceng motor je. Bukan kaya raya sangat pun. Takkan la aku nak lupa diri tahap keji sampai macam tu sekali. Takde la terbaca satu post yang tengah jadi viral kat FB pasal seorang minah ni gelakkan sebuah motorsikal yang di tunggang dua insan bercinta katanya. Tak tau la mana dia tau depa masih bercinta.. ntah2 beranak pinak dah kat rumah tu pun sapa tau. Gelak pasai depa ni drive thru kat Mc D. Macam menghina sangat pun ada.. terkejut katanya. tak tau la apa yang dia terkejut sangat tengok motor kat laluan drive thru tu.. ke dia yang baru keluar dari hutan pelik tengok motor drive thru.

Pinjam Gambar kat Blog BuasirOtak

Jangan gelakkan kesusahan orang cheq Ooi.. hari ni kau berkereta tak mustahil kalau Allah nak tarik nikmat yang kau ada, kau berkaki je atas jalan. Jangan nanti orang nampak ko terkedek kedek kawat kat laluan drive thru pulak.

Rezeki setiap orang tak sama.. Maybe dia cuma mampu pakai motor tapi siapa tahu dia lebih senang dari orang yang mengejek dia. Senang tak semestinya harta & duit jer.. mungkin hidup dia lebih bahagia & senang hati dari yang dalam kereta tu. Hidup tak senang tengok orang susah. Ada je nak gelakkan.

Moral of the story... Aku dah pesan banyak kali. Zaman Laman Sosial & Viral ni hati2 nak post apa2. Silap haribulan nak gelakkan orang diri sendiri kena maki seantero alam maya.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI YANG MUNGKIN RAKYAT MALAYSIA TAK TAHU PASAL LAKSA

24.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

INI YANG MUNGKIN RAKYAT MALAYSIA TAK TAHU PASAL LAKSA. kat Malaysia ni ramai penggemar laksa. Aku pun suka jugak tapi tak suka la nak makan kerap2 sangat nanti jadi jemu. Masak laksa pun boleh la.. Bukan susah sangat nak masak laksa ye dak?? Tapi bagi yang tak reti masak tetap jadi susah jugak. kalau dah rasa susah sangat nak masak laksa meh la tengok resepi laksa aku kat sini >> RESEPI LAKSA <<

Gambar Laksa Tempurung Simpang Empat Keladi,Kulim ni sekadar hiasan je

Laksa ni ada macam2 jenis.. tiap negeri tu walau menu dia nama laksa tapi tetap tak sama jenis, rasa,masakan & laksa dia. Macam laksa johor dia guna macam mee kuning tapi tetap panggil menu tu sebagai laksa jugak kan? laksa kedah & laksa penang nampak sama tapi rasa dia lain sikit.

Kadang kita ni hanya tau makan laksa je sebenarnya kita tak tahu banyak perkara tentang laksa. Jangan hanya tau makan jer.. Perlu tahu jugak banyak perkara tentang apa yang kita makan tu. Zaman sekarang bahaya jugak main makan tak selidik dulu ye dak??

hakikatnya.. Ramai orang hanya suka makan laksa tapi tak semua orang tahu pasal laksa. Yang dia tahu laksa yang dia suka makan & dia selalu makan jer. Jadi kalau korang nak tahu banyak perkara tentang laksa yang selama ni menjadi rahsia bagi orang yang tak pernah tahu, korang boleh tengok kat sini >> Adakah Rakyat Malaysia Benar Benar Tahu Tentang Laksa Yang Mereka Makan? <<

Moral of the story.. Info sekarang semua semudah 1 clik jadi tiada alasan kita tidak tahu kalau kita rajin ambil tahu. ye dak??

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KENAPA MESTI WANITA BERTUDUNG JADI MODEL MINYAK LINTAH

24.8.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

KENAPA MESTI WANITA BERTUDUNG JADI MODEL MINYAK LINTAH. Sapa yang tak tau minyak lintah tu untuk apa boleh google yer untuk maklumat lanjut tapi secara ringkas yang boleh aku bagitau kat sini Minyak lintah ni adalah produk untuk lelaki. Untuk alat sulit lelaki. Nak bagi besar, tegang, tahan lama bagai la.. Tapi rasanya ramai dah tahu kot kalau sebut minyak lintah ni. Aku bukan nak jual minyak lintah ok!! Cuma semalam terserempak satu suggest page kat FB aku pasal minyak lintah ni..


Dia punya iklan memang 18SX la.. tak nama minyak lintah kot kalau takde kaitan dengan seks kan. Tu tak pelik sangat la. Produk kesihatan dalaman wanita pun kemain SX nya inikan pulak lelaki ye dak?? Tapi yang aku tak puas hati tu kenapa mesti guna model produk tu perempuan. Bertudung pulak tu?? Rasanya produk ketat,tegang perempuan takde pulak guna model lelaki.. Tapi produk untuk lelaki kenapa mesti guna perempuan???

Kalau Jual muka lelaki tak laku ke? ramai je model lelaki sekarang boleh jual muka... Kenapa mesti perempuan?? Kenapa produk berkaitan seks ni mesti perempuan?? Adakah perempuan memang menjadi simbol seks?? Tak puas hati betul aku tau!! Gamaknya guna model lelaki.. orang lelaki terus hilang nafsu serakah ke camna??


Kalau produk tu untuk lelaki Guna la muka lelaki.. Nak2 produk seks macam minyak lintah tu. Perempuan yang jadi model sah sah la bukan dia yang guna. Setakat pegang botol je tetap jugak tu nak jadikan perempuan pelaris produk seks. Macam rendah sangat harga diri seorang wanita ni hanya untuk jadi icon seks & untuk memuaskan nafsu je macam takde fungsi lain dah.

Moral of the story.. Kau nak jual minyak lintah ke, minyak pacat ke.. Jangan rendahkan martabat seorang wanita nak2 lagi yang bertudung tu. Selalunya imej bertudung di gambarkan mereka2 yang mempunyai akhlak yang baik & mempunyai sifat malu even bukan semua yang pakai tudung tu memang baik akhlaknya at least hormati Imej Islamik tu. Ni dengan muka ghairah macam tu.. Tu yang persepsi orang pada golongan bertudung semakin buruk sekarang. Dah takde apa istimewa tudung bila sekadar menjadi fesyen tutup kepala.

iklan : hanya 1 clik menyelesaikan masalah parut jerawat anda. Nak tahu sila clik

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI RENDANG AYAM SAMAN MENYAMAN

24.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI RENDANG AYAM SAMAN MENYAMAN. Kalau setakat rendang ayam.. biasa je. Bersepah kat blog mat gebu dapur tanpa sempadan tu kan. Tapi Kalau Rendang ayam saman menyaman tu dia.. nama menu pun rare katanya. resepi dia rare jugak ke? Hahahaha... Yang rare tajuk entri jer. Resepi dia tak rare sangat la kan. Saja nak share sebab aku tak tau nak buat apa jadi aku karang la entri resepi bersempena aku masak rendang ayam. Kenapa saman menyaman?? Kebetulan pulak rendang ayam ni terhasil masa isu mamat sememeh mana ntah ugut nak saman aku. Jadi sempena memperingati hari kena ugut saman aku namakan rendang ni rendang Ayam saman menyaman. Kelas kau jah!! hahaha... Nak tau apa kes saman menyaman ni boleh baca kat entri ni >> KALI KEDUA KENA UGUT SAMAN SEPANJANG JADI BLOGGER <<

Bagi adik adik yang baru nak belajar masak.. Mesti perlukan resepi. Resepi akak ni memang simple & senang sangat. Tak payah pening kepala sangat korang nak cari bahan sebab bahan bahan buat rendang ni semua benda yang ada kat Malaysia.

Antara bahan bahannya
Ayam
Serai
Lengkuas
Kerisik
Santan
Bawang besar
Bawang Putih
Halia
Kunyit hidup - kalau takde skip je bahan ni
Cili kering
Daun Kunyit -  ni pun kalau takde ok je
Daun limau - pun kalau takde tak jadi masalah besar
Garam

Cara nak masak
Mula2 potong ayam. Cuci & toskan
Lepas tu rendam cili kering dalam air panas atau nak rebus pun boleh. Tak payah lama agak kembang sikit ok la tu
Kupas bawang besar, bawang putih,halia,kunyit hidup,serai,lengkuas. Kemudian potong.
Blend/Kisar Bawang besar,bawang putih,halia,kunyit hidup,serai,lengkuas & cili kering.
Lepas dah kisar halus tu.. Tumiskan dalam minyak panas. Biar sampai pecah minyak bahan2 kisar tu baru masuk ayam. Penting masak bahan kisar sampai pecah minyak sebab nak pastikan cili tu betul2 masak.Pendek kata sampai naik bau la. kalau kurang masak siap kau dating dengan Mr T (Toilet). Masak Ayam sekejab baru masuk kerisik kemudian santan & daun limau.  jangan lupa masukkan garam.
Lepas semua dah masak baru masukkan hirisan daun kunyit. Potong halus2 hokay.

Maka terhasilah rendang ayam saman menyaman lekat lekit style. Bukan susah pun nak masak. Asal sedap di tekak masing2 sudah. Resepi rendang ayam aku ni adalah resepi paling simple. Elok la yang baru nak belajar masak cuba. Kang ikut resepi yang rumit2 terus spoil mood nak masak pulak. hahaha

Masak sempena mai haseben request nak makan.

Moral of the story.. Masakan yang kita rasa macam susah sangat kadang2 cara nak buat dia simple cuma yang jadi susah adalah nak matching bahan bahan masakan tu je. Dulu aku tak reti jugak nak matching bahan2 tu.. Tapi bila selalu kita masak kita sendiri tahu macam mana nak matchingkan bahan2 masakan tu agar rasa dia sedap di tekak kita. Dulu buat rendang aku tak berani letak banyak lengkuas takut rasa pelik rupanya lengkuas tu kalau lebih sikit rasa dia sedap & bau rendang tu lagi wangi. Tapi aku tak suka banyak kerisik rasa pekat sangat kuah dia. Bila dah selalu masak auto kita tahu apa yang nak kurang atau lebih untuk sedapkan masakan kita mengikut selera sendiri.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TENTANG MELBOURNE,AUSTRALIA YANG MUNGKIN ANDA TAK TAHU

24.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

TENTANG MELBOURNE,AUSTRALIA YANG MUNGKIN ANDA TAK TAHU. Bukan semua orang berpeluang ke Melbourne ye dak?? Ke Melaka pun ada orang tak pernah sampai inikan nak ke oversea tapi kita belum sampai tak bermakna kita tak tahu apa yang ada kat sana. Dunia hujung jari ni.. tak boleh travel naik flight kita travel seluruh dunia  dengan clik clik jer pun ok.


Sedikit info pasal Melbourne..  Merupakan kota terbesar di Australia yang mempunyai populasi penduduk lebih dari 4 juta orang. Kota yang sentiasa meriah & hidup katanya. Kalau kat Malaysia ni macam KL la kot.. Melbourne jugak merupakan pusat seni, perdagangan, pendidikan, hiburan, olahraga, dan pariwisata.tiap tiap tahun, Melbourne akan merayakan Festival Seni Internasional, Festival Film Internasional Melbourne, Festival Komedi International Melbourne, dan Melbourne Fringe Festival.

Tu antara sedikit info pasal melbourne tapi tahukah korang apa yang best ada kat Melbourne kalau korang satu hari manalah tau ada rezeki nak melancong ke luar negara. Yang ni maybe ramai tak berapa tahu kot.. Jadi kalau korang nak tahu ada apa kat Melbourne yang orang suka sangat nak pergi sana meh tengok kat sini >> 6 Pengalaman Menarik Di Melbourne Yang Mungkin buat anda sanggup Tinggalkan segalanya untuk kesana <<

Tapi kalau takde rezeki kita nak ke Melbourne At Least kita tahu apa yang ada kat sana kan?? Sebab tu la penting untuk kita ambil tahu banyak perkara. Apapun.. tak dapat ke Kota Melbourne kalau ada rezeki jejak kaki ke Kota Mekah.. Ya Allah, tu lebih besar nilai & maknanya. Sebab tu kebanyakkan orang tua.. depa jarang teringin nak pergi ke tempat lain selain Mekah. Kesimpulannya sehebat manapun Melbourne tak mampu menandingi kehebatan Kota Mekah yang sentiasa menjadi impian umat Islam seluruh dunia.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GEMPAR! JELMAAN LEMBAGA PUTIH DI RUMAH WARISAN TOK SU ALOR SETAR

23.8.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

GEMPAR! JELMAAN LEMBAGA PUTIH DI RUMAH WARISAN TOK SU ALOR SETAR. Segmen seram serik malam ni balik kedah sat noh.. selama ni merantau jauh sangat cari hantu. Hantu2 kat kedah dah kecik hati sebab jarang2 di beri publisti kat blog puaka lekatlekit ni. Satgi kata tak support hantu2 senegeri pulak kan. Ok ok.. walaupun hantu kita tetap makhluk sekedah katanya jadi marilah kita bagi publisiti sikit kat hantu2 kedah ni. Ni kejadian baru lagi berlaku. Kira bukan cerita cerita seram dalam arkib macam selalu aku dok up kat blog. Ni kira fresh from alam jin la.. hahahaha

Antara rumah idaman aku ni. Kalau balik kampung aku suka ikut jalan kampung kat bota, perak sebab banyak rumah2 tradisional yang cantik2 kat situ.

Alkisah pasal seorang lecturer sebuah kolej swasta snap gambar kat sebuah rumah warisan melayu yang di kenali sebagai Rumah Tok Su ni. Rumah tu sememang menjadi tempat tarikan pelancong. Masa ambil gambar tu dia tak perasan apa2 sangat la tapi bila balik rumah tengok balik gambar tu baru dia perasan tepi tingkap dalam rumah tu ada sesuatu serba putih yang seolah2 menyerupai pocong photobomb gambar dia. Terus kau tak boleh tidur. Takut le tu...


Sumber Harian Metro

Gambar tu katanya di ambil pada jam 12 tengahari. Pocong sekarang pun dah muncul lunch time yer..  Tak tau sejauh mana kebenaran hantu dalam gambar tu tapi menurut cerita orang la kan.. Katanya memang banyak kejadian pelik & mistik berlaku di sekitar rumah kosong tu. Pernah berlaku satu kejadian dimana pasangan pengantin yang buat photoshot kat kawasan rumah tu.. Bila tengok gambar hanya ada gambar rumah tapi gambar pengantin tak lekat. Misteri sungguh.. teknik apa photographer tu pakai hahahaha..

Bab nampak kelibat makhluk halus dalam gambar ni aku tak berani komen sangat la sebab kesahihannya sangat2 susah untuk di buktikan tapi kewujudan makhluk bernama jin dalam pelbagai jelmaan memang kita tak boleh nafikan benda tu boleh berlaku dengan izin Allah.

Moral of the story.. Hangpa ja dok selfie dia tumpang photobomb sikit dah kecoh keluar harian metro katanya. Hahahaha...

Sedikit info tentang rumah warisan melayu ni. Lokasi Rumah Tok Su sekarang adalah berhadapan dengan Wisma Darul Aman tapi Rumah Tok Su ni bukan Asal dari situ tapi di bawa dari Kampung Permatang Kerat, bandar Baharu kemudian di tempatkan kat situ. Susah jugak nak pasang rumah Tok Su ni. Lebih kurang 4 bulan baru siap. Rumah Tok Su ni di beri nama sempena nama anak bongsu pemilik rumah ni.

iklan : hanya 1 clik menyelesaikan masalah parut jerawat anda. Nak tahu sila clik

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALAU ANDA PEMINAT SHAHEIZY SAM MESTI TENGOK NI

23.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

KALAU ANDA PEMINAT SHAHEIZY SAM MESTI TENGOK NI. Dulu aku minat jugak dengan Shaheizy Sam lepas tengok drama Pa'e. Time dia tu dia muda remaja lagi. Zaman umur belasan tahun. Lakonan dia dalam drama tu betul2 menyentuh hati. Sedih sangat cerita tu sebab ending Pa'e Mati lemas dalam sungai. Sedih babak bapak dia pergi cari mayat anak dia yang hilang kat sungai. Bila jumpa.. Ya Allah.. sorok muka belakang bantal aku. Takut orang nampak ternangis katanya. Tu cerita zaman dia remaja.

Ni la Pa'e. Muka budak PMR katanya

Ni ada cerita baru pasal Shaheizy sam. Kalau korang betul2 peminat setia yang tak berbelah bagi apatah lagi curang mencurangi. Sentiasa support dia up & down. Tak kira even dia berlakon iklan pun korang tetap akan tonton. Tu baru betul2 peminat setia katanya.

Ni ada satu kisah online bertajuk Pelangi cinta gandingan Shaheizy Sam & Juliana Evan. Video cerita ni berdurasi 2.09 minit. Pada minit 1.50 sesuatu telah berlaku yang buat korang akan jadi.. kesian sangat. Nak tau apa yang berlaku dalam video Pelangi Cinta version Web ni meh tengok kat sini >> [WATCH] Pelangi Cinta: Episode 1 - Starring Shaheizy Sam and Juliana Evans <<

Shahiezy sam bagi aku seorang pelakon berbakat besar cuma sayang terlalu banyak filem agak bodoh dia berlakon buat talent dia tu nampak macam cheap cheap sangat. Hope Shaheizy lebih selected memilih watak lepas ni. Filem2 asal siap dengan watak nampak memperbodohkan diri tu tolak tepi pun takpe. hehehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KALI KEDUA KENA UGUT SAMAN SEPANJANG JADI BLOGGER

23.8.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

KALI KEDUA KENA UGUT SAMAN SEPANJANG JADI BLOGGER. Gamaknya ni la perangai sesetengah orang melayu zaman sekarang.. Tak boleh ada duit lebih sikit, ada personal lawyer tak boleh silap sikit je warning orang nak saman bagai padahal depa yang cetuskan salah faham tu berlaku. Konon depa ingat blogger mesekin macam aku ni dengar je saman terus kecut macam pokok semalu kot.. Depa fikir kat mahkamah tu memang dok tunggu depa hantar kes je. Dah takde kerja lain nak buat.


Ni lagi sekoq mangkuk hayun jenama hampeh konon ugut nak saman aku sebab screenshot komen dia. Habis kau jentik hati aku... Bila aku sentuh bab ko tahu ko nak saman bagai. Dah lama aku perasan dia macam sakit hati sangat dengan blog aku. Ni kali kedua dia kondem blog aku. Dulu dia dah pernah kutuk blog aku. Katanya blog politik dia lagi gempak viewers kalau nak banding dengan blog aku ni. Memang level2 bawah kaki dia je la... Ni aku cari orang nak beriklan dengan blog aku pun dia kondem lagi. Katanya blog kalau views tinggi pengiklan yang akan datang tak perlu cari. Kalau blog views ciput sapa nak beriklan. Ada la level2 orang beriklan mengikut level2 blog. Kau ingat semua orang mampu nak beriklan ribu riban kat blog views pecah skrin tu??? Even kadang review depa copypaste je dari detail client bagi. Blogger picisan macam kami ni la.. even bayar murah gigih mengarang nak bagi cantik review tu. Aku syak dia ni memang tak up to date dunia blog sekarang. Sekarang orang nak cari blogger untuk review pun depa post je kat FB.. blogger yang akan offer blog depa. Benda memudahkan semua pihak. Aku just buka offer untuk mana2 nak beriklan kat blog aku jer.. Sebab aku tau cara tu memang effective jugak. Kadang2 ada peniaga online ni tak tahu ada service macam tu.. Bila kita war war kan perkara tu bagi info pada semua.


Tak payah nak kondem blog aku cabok bagai.. Setiap orang ada bahagian rezeki masing2 dari Allah. Kau sakitkan hati orang takpe bila kau sakit hati kau nak saman orang. Kalau dah hati selembut Azwan Ali tu kau lantang macam mana pun tetap kau spesis cepat touching. Cakap pasal politik macam nak terbakar FB.. kena kutuk sikit terus ugut saman. Apa barang beb kes camni pun nak saman. very da budak sangat tau!! Duit lebih tu pi la simpan dalam tabung esok2 cukup boleh buat haji untung2 mati masa tengah buat ibadah, Insya Allah syurga untuk kau. dari ko nak habiskan kat lawyer saman pasal aku screenshot komen ko kondem blog aku tu. Tak berapa lelaki la beb! Lagi pun aku tak pernah kacau ko sebelum ko kacau aku. Pernah ke aku dok kondem2 kat status politik ko tu?? Takde kan?? yang ko minat sangat nak participated conversation kat Wall aku dah kenapa?? Minat sangat ke dengan aku??


Dua dah blogger lelaki yang ugut nak saman blogger perempuan cinonet lagi tak popular macam aku. Badan je besar hati kecik!! Depa kutuk aku ok pulak.. bila aku balas sentap sampai nak membawa ke court katanya. Yelah maybe duit lebih sangat melimpah ruah tak tau nak buat apa.. Tapi pelik jugak nilai ringgit jatuh, kerajaan laksanakan GST maki sampai tak sudah kat FB tu. Kutuk kerajaan kaw kaw punya. Kalau dah duit banyak takkan terkesan kot dengan kos sara hidup yang semakin naik. Lain la orang semekin macam aku. Dah banyak sangat buat2 la sedekah kat orang miskin. Dapat jugak pahala nak bawak kat sana dari dok simpan untuk saman orang je.

takat acah acah kaya nak saman bagai jer. hahahaha

Moral of the story.. Kalau setakat hati tak cukup akil baligh tak payah nak ber pesbuk sangat la. Pi duduk depan tv tengok spongebob sudah.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH LOSYEN PALING SENANG NAK PAKAI

22.8.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

INILAH LOSYEN PALING SENANG NAK PAKAI. Aku antara manusia malas jugak nak pakai losyen kadang kadang. Kalau setakat kat tangan tu rajin la jugak tapi kalau banyak sangat tempat nak sapu losyen tu memang Ya Allah rasa macam nak angkat beban berkilo kilo.. Kalau datang mood malas jangankan nak pakai losyen kalau boleh mandi pun rasa nak macam carwash auto tu.. masuk mesin gosok2.. lepas tu keluar orang ada lap. Tapi hari ni aku nak cerita pasal kenapa orang malas pakai losyen even semua orang tahu losyen ni banyak fungsi untuk kulit.

Antara sebab orang Malas pakai losyen
1. Melekit. Ada jenis losyen memang melekit. Dia kering masa kita pakai tapi bila kena air jadi belengas atau kalau panas campur dengan peluh memang melekat lekit jadinya.
2. Rumit - yelah... nak tuang atas tangan/kulit kemudian nak kena sapu @ usap2 keseluruh tempat yang kita nak sapu. Perlu masa jugak. Tu yang kadang kadang orang malas nak pakai losyen.
3.Malas. Yang ni jangankan losyen apapun dia takkan pakai sebab malas.


Tapi tak payah risau sebab zaman sekarang ramai orang malas maka ada kaedah lebih senang nak pakai losyen. tak payah nak sapu2 @ usap2 keseluruh badan dah... spray je katanya macam perfume tu dah siap. Nak tau losyen apa boleh spray2 jer meh tengok kat sini >> Body Lotion Dalam bentuk spray << Bukan takat senang nak pakai malah yang mana ada masalah kulit kering.. kalau kat betis tu dah macam ikan bersisik katanya. kering kontang macam padang pasir, elok la try losyen badan ni. Spray je seluruh badan settle. Selain tu jugak dia ada fungsi mencerahkan kulit.

So,takde alasan lagi malas pakai losyen lepas ni. Kalau malas jugak elok tak payah jadi manusia. hahahaha

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA TERMAKAN KFC AYAM MASAK MERAH RICE WRAP

22.8.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

BILA TERMAKAN KFC AYAM MASAK MERAH RICE WRAP. Alkisah pasal hari Rabu, 20 aug 2015 dalam perjalanan nak ke Port Dickson. Masa bertolak tu memang lunch time ler. Perut pun bukan je tak boleh bawak berunding dah malah.. kemain dia berdemo lagi minta di isi. Dah la agak lewat bertolak nak ke PD kalau dok berhenti makan bagai makin lewat pulak nanti sampai maka.. mai haseben just drive thru kat KFC mana ntah aku pun tak sure. dasar buta jalan ni.. Kalau orang culik pun dapat peluang call pasukan penyelamat pun aku susah nak bagitau lokasi aku.


Setiba kat drive thru order tu.. Memang tak decide lagi pun nak makan apa. Tengok je kat papan menu tu.. tengah lapar sangat ni. Perut Melayu la katakan.. tengahari minta nasi la jugak. Yang paling senang nak makan dalam kereta ni adalah KFC ayam Masak Merah Rice Wrap tu je la. Selain dia tak mengotorkan tangan secara maksima... dia senang nak gigit jugak. Tu faktor pertama.. faktor kedua sebab benda baru. Excited la sikit nak try. takde la bila orang cerita kita takde point nak menyampuk.. ye dak??
mai haseben lupa dia order apa... tapi aku minta dia order set KFC ayam masak merah rice wrap. Bila buka nak makan.. Alahai.. portion dia. Ni baru diet katanya. Memang rasanya nasi tu size segengam je la. Even aku ni tengok je tak berapa membesar tapi selera tengah lapar boleh tahan besar dengan jayanya. Tapi rasa dia not bad sangat buat aku takde la bad mood. Nak kata sedap macam masakan ibu tu takde la.. sedap cara fastfood je. Tapi ok la,kategori sedap. kalau portion macam tu 2 set pun boleh habis gamaknya. hahahaha. Aku kalau lapar pun tapi rasa makanan tu puaka sangat memang tak tertelan jugak. Macam Mee rebus Cafe tet.. (clik kalau nak tau cafe mana).. tu.. walau tengah lapar tahap kritikal tetap aku tak mampu nak habiskan walau separuh. Memang azab sangat rasanya bagi aku. hahahaha.

Tapi kalau aku tau rasa masakan kat Cafe tet.. macam tu.. Aku lebih rela makan KFC Ayam Masak Merah Rice Wrap. Aku rasa 2 kali ganda sedap KFC Ayam Masak Merah Rice Wrap ni dari menu2 yang kami order kat Cafe tet... Murah pun murah banding harga makanan2 kat Cafe tet.. pun.

Kesimpulannya.. KFC Ayam Masak Merah Rice Wrap ni kategori sedap la jugak. Kira tak nyesal la termakan dengan sengaja KFC Ayam Masak Merah Rice Wrap ni.Cara mudah & cepat nak makan nasi.. So yang mana rushing nak travel kemana mana tak sempat singgah makan boleh je makan dalam perjalanan KFC Ayam Masak Merah Rice Wrap ni

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!