KISAH ROH KANAK KANAK MANGSA CULIK & BUNUH MINTA PERTOLONGAN

31.10.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

KISAH ROH KANAK KANAK MANGSA CULIK & BUNUH MINTA PERTOLONGAN. Dengar je perkataan culik & bunuh jadi trauma sekejab bila ia melibatkan kanak kanak. Aku ada anak, aku ada anak buah & aku melihat ramai kanak kanak di sekeliling aku. Kadang2 bila tengok mak bapak biar je anak dia main sambil depa sibuk dengan smartphone beronline & selfie sedangkan mata tak pandang tu anak kat tempat awam buat aktiviti sendiri, aku tolong rasa risau untuk depa. Aku pulak tolong tengok2 kan sambil pantau anak sendiri. Tertanya jugak aku.. setiap hari boleh dengar & baca pasal budak2 kena culik, bunuh bagai.. tak terkesan langsung ke depa sebagai mak bapak? Kena tunggu jadi kat anak sendiri baru nak take action.

Rasanya Ramai Yang masih ingat kes kanak kanak 2 tahun ni di bunuh dengan kejam oleh seorang kawan kepada ibunya. Jadikan iktibar.. Siapa2 juga boleh buat jahat dengan kita jadi sentiasa berwaspada

Macam satu kisah ni.. Kisah seorang roh kanak kanak yang menjadi mangsa culik & bunuh minta tolong seorang wanita tua yang tinggal sendirian di sebuah kampung. Alkisahnya sejak kehadiran satu kereta yang masuk melalui jalan rumah perempuan tua ni menuju ke satu ladang kelapa sawit & menanam satu bungkusan dalam plastik hitam di situ. Kehidupan perempuan ni sering di hantui perkara2 aneh & mistik. Walaupun dia tinggal sorang2 kat rumah.. selalu terdengar suara budak2 bermain & rumah dia pulak selalu di sepahkan. Dari isyarat yang di beri melalui lukisan yang di conteng pada dinding rumah.. makhluk ghaib tu seolah olah cuba memberitahu sesuatu. Gangguan ni membuatkan perempuan tua ni terdetik nak menyiasat apa yang menyebabkan dia di gangguan oleh gangguan suara kanak kanak tu. Suatu hari dengan pertolongan seorang lelaki pakistan yang selalu berkunjung kerumah dia menjual barang, mereka berdua pergi menyiasat dalam hutan kelapa sawit tu sebab nak tahu apa yang sekumpulan lelaki tu tanam kat situ. Bila di gali.. ada satu mayat kanak kanak kat situ. Maka terbongkarlah satu jenayah penculikkan & pembunuhan kanak kanak. Selepas mayat kanak kanak tersebut di temui.. Tiada lagi gangguan mistik di rumah perempuan tua tu.

Begitulah kisah dalam cerita Selfie suara kubur. Cerita ni agak slow.. tak banyak pelakon & tak banyak dialog. Yang banyak babak mak jah menyanyi lagu2 klasik jer. Cerita ni aku gigih jugak tengok sampai habis walaupun dvd dia dah lama aku beli. First time tengok aku tak tahan sangat mengantuk tengok cerita slow macam ni so aku cari la hari yang betul2 aku takde buat apa untuk tengok.

Misi Berjaya. Alhamdulillah akhirnya dapat jugak aku habiskan cerita ni walau dua kali aku try tengok

Ada orang rasa cerita dia best & maybe certain orang akan rasa cerita ni sangat boring tapi mesej yang di sampaikan dalam cerita ni sangat2 berguna kepada mak bapak zaman sekarang. Jangan sesekali biarkan anak anda bermain di taman permaian sendirian sebab ramai penculik yang kita tak tahu bila masa dia akan muncul memerhatikan anak anak kita. Mungkin dengan kelalaian seketika kita boleh rasa menyesal seumur hidup. Macam2 aktiviti kita boleh buat dengan anak.. bukan je anak enjoy malah ibu pun dapat manafaat macam aktiviti ni >> Pernah tak cuba buat aktiviti-aktiviti BEST ini dengan anak anda? Macam menarik je! << So keselamatan anak anak pun terjamin bila ibu & anak bermain bersama.

Actually kalau ikut taste cerita2 slow macam ni memang aku kurang minat tapi citarasa setiap orang tak sama. Maybe korang suka cerita2 macam ni boleh la pergi cari dvd dia. Kat astro pun dah tayang kot.

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TERKINI.. PESAWAT PENUMPANG TERHEMPAS DI SINAI,MESIR

31.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

TERKINI.. PESAWAT PENUMPANG TERHEMPAS DI SINAI,MESIR. Bila baca berita berita pasal pesawat terhempas ni macam tersentap jantung. Yelah kesan trauma pesawat MAS MH370 yang masih hilang & pesawat MH17 yang di tembak jatuh buat tengok kapal terbang pun dah risau. Walaupun yang terhempas tidak melibatkan rakyat malaysia tapi tetap melibatkan nyawa manusia.


Terkini terbaca tentang pesawat penumpang milik Rusia dalam penerbangan dari Sharm El-Sheikh, Mesir ke St Petersburg dilaporkan terhempas selepas terputus hubungan dengan menara kawalan selepas 23 minit selepas berlepas dari takling el-Sheikh.


Apalah nasib 224 orang yang berada dalam pesawat tu masih tidak di ketahui.. namun kita doakan yang terbaik saja. Semoga Allah permudahkan segalanya buat mereka yang terlibat tak kira mangsa kemalangan atau anggota penyelamat.

Macam2 malapetaka berlaku sekarang ni. Mungkin ia peringatan dari Allah yang jarak kita dengan kematian semakin dekat.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAK MENUNJUK 22 CPUV @ BE NUFFNANG TENGAH ON GOING

31.10.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

NAK MENUNJUK 22 CPUV @ BE NUFFNANG TENGAH ON GOING. Hari sabtu hari show off katanya. Sekali sekala kita kena menunjuk jugak dalam berblog ni. tak menunjuk langsung nanti orang kata tak nak share rezeki dengan orang lain. yelah.. tumpang tengok pun rezeki jugak. rezeki dapat tengok katanya.


Sejak tukar template & berhijrah dengan domain lekatlekit.com ni Alhamdulillah rezeki dari Nuffnang tu semakin mencurah curah. Setiap bulan tu ada je la BE @ CPUV baru menyinggah. Iklan campaign pun selalu jugak berpesta kat banner tak kira siang atau malam. Cuma perlu rajin update untuk menjana traffic je. Almaklum CPUV ni di kira dari per view bukan per clik. So, kalau iklan tu di paparkan time ramai orang tengah baca blog kita makan dapat rezeki lebih sikit katanya.

Almaklum la blogger di boikot macam aku bukan senang nak tarik orang baca katanya. Kena struggle update blog macam orang takde anak laki. hahahaha... Ok! Drama sangat katanya. Aku tak stress pun setiap kali update blog maka aku enjoy buat apa aku suka.

takde jalan mudah untuk senang & dapat duit. Usaha je la setakat yang mampu, Insya Allah ada bahagian rezeki masing2. tak perlu la takut putus rezeki dengan dengki khianat orang sebab kalau kita yakin rezeki tu dari Allah tak perlu takut sangat dengan kejahatan manusia di belakang tabir. Yang penting jangan cepat putus asa. terus usaha walau hari ni tak memberi apa2 hasil, Insya Allah bila kita tak berputus asa kita akan rasa hasilnya nanti.

Inilah hasil berkat tak pernah putus asa & mengalah dalam berblog maka terhasilah deretan BE @ CPUV... hahaha.. macam kejayaan besar sangat,kan? Saja je nak tunjuk excited macam menang award blogger terbaik 2015 katanya. Ayat mesti drama sikit...


Moral of the story..  Takpe kan sikit sikit lama2 jadi bukit. Mana tau boleh kumpul hasil dari Nuffnang buat belanja pergi tempat ni >> 5 Tempat Menarik Yang Boleh Buat Aktiviti Percuma di Korea << Nak jugak feeling macam winter sonata katanya. hahaaha

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TRAJEDI SERAM BILIK DARJAH M 6/5

31.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

TRAJEDI SERAM BILIK DARJAH M 6/5. Slot seram serik lekatlekit kali ni nak berkongsi cerita seram berkaitan sebuah bilik darjah di sebuah sekolah. Murid2 yang tak boleh control perasaan takut di nasihatkan jangan baca nanti terbayang bayang pulak masa pergi sekolah. Kang taknak pergi sekolah acik jugak di salahkan. Ini untuk bacaan mereka2 yang dah matang & abis sekolah yer. Yang masih sekolah pi baca buku. Alkisahnya bermula...


Sekumpulan pelajar nakal ni suka sangat menjelajah tempat2 yang di katakan berhantu & seram. Pada suatu hari tu depa pergi ke sebuah bangunan lama di sekolah mereka yang sudah tidak di gunakan lagi. Semasa mereka dalam bangunan lama tersebut berlaku kejadian yang menyeramkan. Mula2 mereka di ganggu hantu dari roh seorang pelajar yang mati bunuh diri akibat kecewa tak dapat menempatkan diri ke universiti. Sehinggalah mereka berjumpa dengan seorang guru yang sebenarnya mereka pun tak kenal kat dalam bangunan tersebut. Mereka cuba minta perlindungan dari guru tersebut & akhirnya mereka di kurung dalam sebuah bilik darjah. Disitulah segala rahsia mula terbongkar. Bilik darjah M 6/5 pernah berlaku satu trajedi bunuh membunuh antara 3 orang guru yang mengalami konflik percintaan. Dua guru wanita & seorang guru lelaki. Seorang guru suka kat cikgu lelaki ni tapi cikgu lelaki tu pulak dah ada bercinta dengan seorang cikgu perempuan seorang lagi. Akibat cemburu cikgu perempuan yang cintanya di tolak menikam dua guru tersebut & akhirnya dia sendiri pun mati tertikam pisau. Selepas kejadian tu sekolah tu di hantui roh guru yang berdendam tu. Dendam dia bukan sebab cinta tak berbalas je.. semasa masih hidup cikgu ni di rogol ketika mabuk tapi dia salah sangka. Dia ingat cikgu lelaki yang dia suka tu yang merogol dia. Sebenarnya ada 4 pelajar jadi saksi ada seorang cikgu lain yang merogol. 4 pelajar tersebut jugak di bunuh oleh roh cikgu yang berdendam ni. Bila berlaku kejadian macam tu bangunan tersebut di tutup & tidak di gunakan sehingga berabad lamanya. Sehinggalah sekumpulan pelajar nakal ni konon cuba mencari kebenaran cerita hantu dalam bangunan tersebut. Dan akhirnya mereka terperangkap & terpaksa berdepan dengan situasi menakutkan bila roh guru yang berdendam itu cuba membunuh mereka. 2 orang roh guru yang di bunuh cuba membantu & menghalang roh guru yang berdendam ni membunuh kumpulan pelajar ni. Selepas semua pelajar ni insaf dengan perbuatan nakal mereka barulah mereka di lepaskan.


Itulah sinopsis ringkas filem seram thailand bertajuk Make Me Shudder. Filem ni bagi aku.. best. Sebab dia seimbang. Ada lawak & seram. Memang mula2 korang tengok filem ni rasa nak gelak jer... Pertengahan cerita baru keseraman dia tu serius sikit. Tu pun masih ada unsur komedi yang orang penakut takkan stress sangat sebab takut tengok cerita ni. Walaupun ada banyak unsur komedi tapi sound effect dia mampu buat kita terkejut jugak la. Perjalanan cerita dia dari starting sampai ending memang tak membosankan. Filem ni tak silap aku filem 2013. Beli dvd ni dah lama tapi tak sempat tengok lepas dvd player rosak. Tu yang episod memburu dvd seram tergendala sekejab katanya.hahahaha

Done!

Tu kisah bebudak nakal takde penyakit cari penyakit. Hantu dok dendiam kat situ dia pergi cari. Tapi yang ni kisah hantu yang cari orang nak sakat. Duduk diam2 kat rumah tetiba di sakat hantu secara online macam ni >> Bagaimana Tetiba Anda Mendapat Mesej atau Video Call Dari Bukan Manusia << Gamaknya mesti trauma nak tengok mesej atau jawab video call lagi kan?

Moral of the story.. Budak2 sekarang kadang terlampau berani nak buat aktiviti paranormal tanpa pengawasan orang yang lebih pakar sebab tu berlaku kejadian kejadian tak di ingini. Konon berani sangat padahal angin tolak pintu jer bersepah lari sampai jatuh patah riuk bagai. Kalau dah keberanian tu sejengkal jangan highland tower nak di jelajah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! HANYA UNTUK BACAAN ORANG YANG MASIH BUJANG

31.10.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! HANYA UNTUK BACAAN ORANG YANG MASIH BUJANG. Zaman dulu kebanyakkan orang kawen muda. Dah akil baligh jer tak lama lepas tu jodoh pun sampai la. Berbanding orang sekarang semakin ramai yang lambat kawen. Yelah... soal jodoh kita hanya merancang tapi Allah yang tentukan semuanya kan? tu salah satu sebab la.. Sebenarnya banyak jugak sebab lain kenapa orang sekarang lebih selesa hidup single.

Sumber Google

Yang mana sebenarnya berharap ada jodoh tapi jodoh tak jugak sampai sampai jangan sedih. Di sebalik kita rasa kekurangan sebab tak ada pasangan hidup yang halal banyak kelebihan orang single ni berbanding orang dah berkahwin. Sepatutnya korang rasa bersyukur walau jodoh belum sampai at least korang boleh buat banyak perkara yang orang dah berkeluarga tak boleh buat.

Sebab Allah menjadikan setiap perkara tu tiada yang sia sia. Dia melambatkan jodoh atau tidak menciptakan pasangan untuk anda di dunia mungkin ada yang lebih baik Allah nak bagi pada korang dengan hidup membujang. Jadi terus bersangka baik dengan Allah, Insya Allah seribu kebaikkan korang akan dapat.

Sebenarnya hidup bujang ni banyak nikmatnya jugak. Nikmat ni memang orang dah kawen tak boleh dapat la. Mungkin korang tak sedar ianya sedang korang nikmati tapi lepas baca artikel ni confirm korang tak rasa hidup bujang bukan satu kekurangan lagi. Tapi awas! Hanya untuk bacaan orang bujang je. Yang dah kawen di nasihatkan jangan baca nanti takut tetiba terbujang pulak merana pasangan anda tu. Inilah nikmat hidup bujang >> WARNING: Korang Confirm Akan Teringin Jadi Single Balik Lepas Tengok Ni <<

Moral of the story.. Enjoy je dengan hidup bujang tak payah sampai stress fikir pasal bujang. Sampai masa ada la jodoh. Kalau bukan di dunia mungkin di syurga. Jadi tak perlu risau. Bak kata Arwah Ayah aku.. tak perlu push soal jodoh sebab kita tak boleh tulis jodoh kita sendiri.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEDAI MAKAN MISTERI MUNCUL TENGAH MALAM DI KUALA KETIL

30.10.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

KEDAI MAKAN MISTERI MUNCUL TENGAH MALAM DI KUALA KETIL. Untuk ruangan cerita seram serik lekatlekit hari ni kita balik kedah sekejab yer. Orang orang kuala ketil sila ambil perhatian. Katanya berlaku kat area sana. Alkisah pasal sebuah kedai makan yang pernah wujud 20 tahun lalu tapi telah musnah dalam kebakaran sering muncul beroperasi di tengah malam hari. Katanya ramai dah terkenal dengan kedai makan misteri ni. Alkisahnya..

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

3 orang kawan kaki pancing ni pergi memancing udang galah kat satu tempat ni. umpan asyik mengena jer tak sedar mereka memancing sampai dah lewat malam. Sedar2 dah 12.30 katanya. time tu pulak cuaca dah tunjuk tanda hendak hujan maka terpaksa la hentikan aktiviti berjoran tu. Terpaksalah 3 sekawan tu meninggalkan tempat yang memberi rezeki udang galah malam tu.

Bila dah angkat joran baru la perut rasa lapar katanya. Masa tengah syok mancing memang lapar pun tak terasa. Almaklum la nak2 lagi pancing asyik mengena. Dia punya excited tu kalau awek cun depa mata pun dia dah tak ada nafsu. Gitulah perangai kaki pancing ni. Fokus kat joran je katanya. Bila dah lapar tengah2 malam macam ni.. mana kedai makan yang nampak dulu kat situ la depa singgah.

Masa 3 sekawan ni berhenti kat sebuah kedai makan.. hujan dah mula renyai renyai. Keadaan kedai makan tu memang sunyi basi katanya. Dengan lampu yang agak malap.. Ala2 nak candle light dinner gitu & semua perlatan & perkakasan dalam kedai tu nampak usang. Vintage sangat katanya. Tak ada pelanggan lain selain 3 sekawan kaki pancing ni masa tu. Tapi 3 mamat ni takde la fikir banyak.. Mungkin depa rasa tak ada apa mencurigakan kot dengan permandangan macam tu.

Datanglah seorang awek mengambil order dengan muka macam minta selipar je. Tak senyum langsung walau ada yang cuba jugak nak menggatal. Dia buat derk je katanya. Memang kalis ayat la kot minah ni. Muka minah tu agak pucat tapi depa just anggap mungkin penat kot kerja. Lagipun dah tengah malam. Bila pesanan dah di ambil, gadis tu berlalu tapi meninggalkan satu haruman yang sangat wangi & kuat baunya. Pun depa tak syak apa2. Biasa la perempuan pakai perfume boleh tahan 48jam katanya. Nak2 lagi baju basuh dengan downy. Memang wangi manjang je.

Tak sampai 5 minit tetiba minah tu muncul dengan makanan yang di pesan. Terkejut beruk la 3 sekawan ni. Cepat sungguh. Kalau masak maggi pun tak secepat ni walau maggi tagline dia cepat di masak sedap di makan. Ni dia guna boboiboy kuasa tiga ke hapa cepat sangat masak. Tapi sebab malas dah nak fikir panjang.. depa terus makan tanpa was was. Sambil makan salah seorang dari 3 sekawan ni sempat jeling kat minah tu yang duduk di kaunter pembayaran. Tajam sungguh renungan dia sampai jadi takut di buatnya. Garang sangat katanya.

Dah siap makan semua.. maka pergi la depa membayar. Sekali lagi minah tu buat kejutan bila semua makanan depa cuma harga RM5.00. Mak aii.. zaman sekarang sepinggan mee goreng pun dah RM5 apatah lagi 3 pinggan masakan panas macam tu. Takkan semua baru RM5. Tapi sebab malas nak fikir banyak depa pun beredar.

Nak di jadikan cerita.. dua hari selepas malam tu salah seorang 3 sekawan ni datang lagi ke kedai tersebut. Tapi dia datang sorang je. Dia jadi bodoh sekejab bila sampai ke tempat tu tak ada sebarang kedai makan. Jangankan kedai, tiang pun tak ada padahal baru 2 hari lepas dia datang. Dia memang betul2 pasti dia tak silap tempat. Dalam kebinggungan tu tetiba ada seorang pakcik naik motor berhenti bertanya samada dia sesat jalan ke hapa dok tergaru2 kepala tepi jalan macam tu. Dia pun cerita panjang la dengan pakcik tu pasal kedai makan yang pernah dia makan 2 hari lepas. Mengucap panjang orang tua tu dengar cerita mamat ni.

Menurut cerita pakci tu.. 20 tahun dulu memang ada kedai makan yang di usahakan oleh dua beranak. Mak & anak perempuan tapi malangnya berlaku kebakaran dua beranak ni tak sempat selamatkan diri & meninggal dalam kebakaran tu. Kata pakcik tu.. ramai yang dah terkena kat situ. Banyak yang termakan cacing & benda2 kotor kat situ. Secara automatiknya mamat ni terus rasa morning sickness di samping bulu roma pun memainkan peranan nak menunjukkan perasaan seram. Tak terbayang apa yang mereka jamah tengah malam 2 hari lepas.

-sumber - Kisah seram Kedai Makan Misteri -

Moral of the story untuk kaki kaki pancing.. kalau memancing tu ingatlah untuk kembali ke pangkal jalan sebelum senja yer. Sampai tengah malam baru nak ingat rumah.. kan dah kena dajal dengan hantu setan. Selama ni hangpa dok umpan cacing sekali hangpa kena umpan cacing dengan hantu baru berakai.

P/S : Baca kisah ni teringat kisah seram restoran adik manja kat kuantan. Korang tahu kisah tu? Alah.. majoriti semua orang tahu cerita restoran adik manja ni

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG GILA PUN TAK MAKAN SANDWICH MACAM NI

30.10.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

ORANG GILA PUN TAK MAKAN SANDWICH MACAM NI. Sapa kat sini suka makan pedas tahap extreme punya. Bukan takat calit2 sambal belacan hujung ulam kemudian makan tu bukan kategori pemakan pedas tahap gila. Tu biasa jer. Aku pun boleh makan. Tapi kalau sampai tahap makan roti dengan penuh cili padi potong macam gambar kat bawah ni.. Aku memang tabik spring la sapa2 boleh makan. Sebab bagi aku memang benda paling gila & aku tak rasa orang gila pun tergamak makan.


Ni namanya cabaran paling gila membakar usus perut. Rasa macam tak logik ada orang buat cabaran macam ni tapi sesungguhnya ada orang Malaysia yang sahut cabaran macam ni. Almaklum la Malaysia.. tak kira apa kaum pun majoriti suka makanan pedas. Aku pun suka tapi kalau suruh aku makan roti dengan penuh cili potong macam ni minta maaf je la. Aku tak sanggup nak berguling2 lagi depan pintu masuk HKL macam haritu. Bila perut sakit tahap rasa nak terputus tali pusat ni.. Rasanya aku rela beranak 10 orang dari sakit macam tu. Sebab aku rasa masa aku bersalin dulu sakit dia takde la lama sangat. Ni berhari hari jugak sakit. Sampai susut berat badan. Fobia aku nak makan apa2 dah sekarang. Makan pun macam takut takut je.


Tak sangka juga ada orang gila buat cabaran makan pedas macam ni. kalau nak tengok depa berjaya ke tidak dalam cabaran ni, sila la tengok kat sini >> Cabaran Cili Padi Sandwich <<

Makanan pedas ni memang ada kebaikkan dari sudut kesihatan & kecantikkan sebab cili jugak ada khasiatnya tapi kalau di ambil secara berlebihan pun akan memudaratkan. Jadi yang suka makan makanan pedas tu berpada pada yer. Jangan sampai berlubang usus sudah.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI NASI GORENG IKAN BERSEMPENA HARGA TOL NAIK

30.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI NASI GORENG IKAN BERSEMPENA HARGA TOL NAIK. Tu dia kau tetap jugak nak guna isu tol naik sebagai tajuk entri kan. Almaklum la bila harga tol naik memang mempengaruhi kos sara hidup kat Malaysia ni. Penghantaran barang2 keperluan harian pun guna tol. Bila tol naik, kos penghantaran naik. Bila kos penghantaran naik maka kos barang secara tak langsung pun maybe effect jugak la. Sebab semua benda saling berkait katanya. Jadi di zaman Pemerintahan Perdana Mentari kesayangan kita semua ni maka kita dah tak boleh membazir. So,kita kena jadi lebih kreatif dalam hidup untuk memastikan kita tak membazir walau sebutir nasi sekalipun. Bagus PM kita sekarang sebab dia ramai rakyat Malaysia mula mengamalkan hidup dengan berjimat cermat. hehehe


Sebab aku antara manusia terkesan dengan kos sara hidup sekarang maka seboleh2nya aku nak manafaat setiap makan tu menjadi sumber tenaga & lemak dalam badan katanya. Sayang dok sedekah kat tong sampah je. Akibat semalam ada nasi lebih, ikan goreng lebih, puyuh goreng pun ada lebih.. Maka mentol muncul atas kepala pagi ni untuk masak nasi goreng ikan. Stok sayur takde.. Jadi nasi goreng ikan yang kosong je la.

Bahan bahan dia
Nasi sejuk
Ikan goreng
Bawang Besar
Bawang Putih
Cili kering
Telur ayam
Minyak masak

Cara cara nak masak
Mula2.. Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih & cilik kering. Cili kering tu sebelum membelasah dalam lesung batu sila rendam sekejab dalam air panas supaya lembut & masak sikit. Lepas dah belasah bawang & cili tu. Cedok letak dalam mangkuk hayun dulu. lepas tu masukkan isi ikan goreng tumbuk kasar jugak. Agak2 dia tak berketul2 sudah la. Lepas semua bahan2 belasahan tu dah kena belasah secukup rasa sila panas kan minyak masak. Tumis bawang & cili yang di tumbuk dulu. Agak2 masak sikit masukkan telur kacau kemudian masukkan isi ikan. Lepas tu masukkan nasi sejuk gaul hingga  semua bahan2 tu sebati dalam kuali. Kalau nak masukkan sayur ke serbuk perasa ke hapa tu ikut suka la. kan. Goreng sekejab lepas tu boleh tutup api & hidangkan.

Puyuh Goreng Tu kebetulan lebih semalam. So, panaskan makan je la dengan nasi goreng ikan

Resepi ni sangat mudah tapi Insya Allah sedap. Dari terbuang je baki2 makanan tu elok la kita transferkan kepada sesuatu yang boleh jadi menu sarapan. Sarapan tak perlu berat2 & ambil masa lama nak masak sebab almaklum la pagi. Banyak perkara nak kena siap dengan dengan cepat jadi nasi goreng ikan adalah salah satu menu ringkas & cepat untuk di jadikan sarapan pagi.

Kalau sorang2 Malas nak keluar sebab tak ada orang temankan tak payah teruk2 sangat nak buat 10 trick ni nak ajak orang temankan makan >> Awas! 10 taktik Orang Nak Ajak Temankan Makan << Boleh je try masak nasi goreng ikan ni. Jimat & tak payah keluar dah.

So, selamat mencuba. Moga takde yang tercekik tulang. peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TREND MAKI HAMUN UNTUK VIRALKAN PERNIAGAAN DI FB

30.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

TREND MAKI HAMUN UNTUK VIRALKAN PERNIAGAAN DI FB. Macam2 cara zaman sekarang orang buat menarik pengguna media sosial untuk memviralkan sesuatu. Terbaru trend guna mukadimah ala2 macam maki hamun.konon macam marah sangat tapi sebenarnya nak kiaskan benda tu sesuatu yang sangat mengakumkan. Almaklum la zaman media sosial sekarang kalau guna ayat2 skema orang dah tak pandang katanya..

Sekadar hiasan. Sumber Google

Kita yang baca mula2 apalah yang orang tu buat sampai kena hamun macam tu sekali alih2 ending ni sebenarnya nak memviralkan barang jualan atau niagaan seseorang. Punya gigih dia buat ayat macam marah sangat. Aku sekali dua terkena la jugak tapi bila dah makin ramai buat style macam tu dah boleh agak.yelah bila sorang buat dapat feedback yang baik maka ramai lagi la akan ikut bila dah ramai gimik macam tu lama2 jadi basi & orang dah tak terpedaya lagi.

Salah satu viral yang terbaru dengan trend terkini maki hamun sebab terlampau suka cara abang ni meniaga. Suka pun kena maki kurang ajar.

Pengggunaan bahasa agak kasar ni bergantung pada penerimaan masing2 la.ada orang mungkin rasa cara macam tu tak sesuai sangat di jadikan gimik untuk memviralkan sesuatu perkara baik.mungkin menjadi ikutan budak2. Ada orang yang lebih terbuka mungkin anggap perkara tu sesuatu yang kreatif. Tapi bagi aku tak perlu melampau sangat penggunaan kata2 kesat untuk menarik perhatian orang membaca post kita seterusnya memviralkan. Perkataan kurang ajar tu bagi aku agak berat jugak la untuk memviralkan perkara baik.

Kalau benda ni jadi trend tak mustahil banyak lagi kata2 kesat & maki hamun.. Tak mustahil jugak perkataan mencarut pun orang guna untuk mensensasikan sesuatu post tu bagi menarik orang lain untuk membaca seterusnya memviralkan. So, bagi aku nak kata setuju sangat dengan trend macam ni.. tak jugak la. Mungkin boleh di olah dengan perkataan yang lebih elok kot.

Moral of the story, kreativiti tu luas tapi tetap ada batas. Kita dok kutuk Azwan Ali suka maki hamun orang tup tup kita pulak menjadikan maki hamun satu trend untuk mempromosikan perniagaan atau jualan. So, apa beza kita dengan azwan Ali ye dak? Cuma aku rasa Azwan Ali ok la dia maki orang bila marah tu normal.. tapi orang maki orang sebab suka tu tak normal sangat la. Hahahaha. Ingat budi bahasa budaya kita.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH CARA ORANG DULU TONTON TV YANG RAMAI TAK TAHU

29.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

INILAH CARA ORANG DULU TONTON TV  YANG RAMAI TAK TAHU. Aku ni nak kata orang dulu sangat pun tak la.. nak kata lahir dalam zaman gadget elektronik yang canggih2 pun tak sangat. Tapi masa aku kecik sempat jugak la tengok tv peti yang hitam putih tu. Rumah aku pun pernah guna TV tu sebelum bertukar ke tv warna. Tapi masa rumah aku dah ada tv warna ada lagi rumah orang lain yang masih pakai tv peti hitam putih.


Tapi kan makcik aku pernah cerita zaman dia muda2 dulu ada seorang orang kampung yang kategori kaya jugak la. Kiranya rumah dia je ada TV jadi rumah dia jadi macam panggung wayang jugak la bila hari2 orang datang tengok TV. Dia siap caj 20sen seorang. Kalau dah ramai mesti banyak side income dia masa tu kan? 20sen zaman tu kira mahal jugak la. Tahun bila aku tak ingat la. Makcik aku sekarang pun dah umur 70tahun++ . Zaman dia muda tu tak tau la umur berapa.

Tv dulu tak ada remote control. Kalau tak tekan butang kat TV.. jenis yang pulas2 untuk cari siaran. Kadang malas nak bangun guna kaki je. Tu kalau Tv jenis button la., Kalau pulas2 gila nak guna kaki. Kalau tengok satu channel tu memang malas dah nak tukar channel. Sebab malas nak bangun duduk. Dah tu siaran tv pun bukan banyak. Kalau raya la rasa paling meriah sikit banyak filem tayang kat TV. Tak macam sekarang tengok filem sampai naik muak sebab stesen tv asyik ulang tayang cerita sama.

Punya struggle orang dulu2 nak tengok tv tak macam kita sekarang. Tak cukup dengan Tv, langgan astro bagai. Tak cukup astro layan movie @ drama online. Punya senang la nak menonton. Budak2 sekarang memang tak terbayang la macam mana orang dulu tengok tv. Confirm ramai budak2 sekarang tak pernah tahu macam mana siaran TV orang dulu. Kita yang yang generasi Y pun kadang2 tak tahu macam mana rupa siaran Tv orang dulu. Jadi bagi mengimbau kembali zaman Tv peti meh kita tengok macam mana orang dulu layan siaran TV >> 5 Perbezaan Ketara Siaran TV Zaman Dahulu & Sekarang <<

Moral of the story.. Beruntung la budak2 sekarang yang lahir zaman semua pakai robot je. Nak tukar channel tak payah bangun bagai. tekan je remote sebab tu la orang2 sekarang banyak yang obesiti. Salah satu sebab kurang bergerak. Semua boleh control dari jauh. hehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KEJADIAN MISTIK & SERAM YANG PERNAH BERLAKU DI FACEBOOK

29.10.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

KEJADIAN MISTIK & SERAM YANG PERNAH BERLAKU DI FACEBOOK. Untuk segmen seram serik lekatlekit kali ni aku nak share kisah2 misteri yang berunsur mistik & menyeramkan yang pernah berlaku di Facebook. Apa ingat kat alam maya tak boleh berlaku kejadian menyeramkan berunsur mistik ke? Kat Mana2 pun boleh dah sekarang ni.  Jin & syaitan pun berkembang bersama teknologi manusia jugak tau! Ingat depa tak up to date ke? Kalau depa tak up to date confirm la momokkan depa dah tak extreme lagi katanya.


Kalau korang pernah baca tentang kisah seorang lelaki yang menerima mesej dari teman wanitanya yang dah mati dalam kemalangan ngeri mesti korang ingat cerita ni. Sebenarnya aku pun tak pernah baca cerita ni. Katanya pernah jadi berita tergempar & viral jugak la. Kejadian ni bukan di sebabkan hack atau apa2 perbuatan khianat tapi memang mesej tu di hantar oleh individu yang dah mati . Kalau korang nak tahu macam mana cerita tu & macam mana perkara tu boleh berlaku meh baca kat sini >> Bayangkan Anda Menerima Mesej atau Video Call Dari Sesuatu yang Bukan Manusia <<

Adakah kejadian macam ni membuktikan bahawa Jin jugak layari internet? Entahlah.. pernah la aku terdengar atau terbaca dunia jin ni katanya kehidupan lebih kurang macam manusia. Depa ada negara, kaum,pembangunan bagai.. Tak sejauh mana kebenaran dia aku tak pasti la. Kena korang rujuk sendiri pada mereka yang lebih berilmu tentang alam ghaib ni. Kalau hangpa tanya aku cerita atau filem seram boleh la aku share kan? tapi kalau tentang kehidupan alam ghaib.. memang aku takde ilmu tentang tu. Cuma aku percaya & yakin dengan kewujudannya.

Apapun.. kadang2 sebab kurang siasat & terlampau taksub pun buat kita terpedaya dengan helah syaitan untuk menyesatkan manusia. Ada je perkara yang ada tak ada unsur mistik tapi ye ye kita yakin benda tu berkaitan dengan makhluk ghaib padahal apa yang kita yakin tu sebenarnya di pengaruhi dari perasaan yang takut & hati yang terlalu taksub.

Moral of the story.. Memang kita wajib percaya pada alam ghaib tapi bukan taksub atau mengTuhankan makhluk alam ghaib.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG CELIK LEBIH SENSITIF BERBANDING CALIPH BUSKERS YANG BUTA

29.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

ORANG CELIK LEBIH SENSITIF BERBANDING CALIPH BUSKERS YANG BUTA. Dua tiga hari ni aku dok baca jugak kisah Pelawak & pengacara Tv Hj Nabil yang di hentam bagai nak rak sebab terlepas cakap sesuatu yang bagi peminat seolah2 menghina kekurangan caliph Buskers dalam satu rancangan tengah bergegar kat astro sekarang ni. Aku ni insan tak berlanggan esteruk katanya.. Jadi cuma baca update kat media sosial je la. Dua tiga hari tengok wartawan & media dok panas kan isu ni terfikir jugak aku benda kecik je. Ni strategi untuk menaikkan rating rancangan tu ke hapa. Biasa la stesen tv ni kadang2 menjadikan isu kecil sebagai kontroversi untuk menaikkan rating rancangan tu.

Caliph Buskers

Katanya Caliph Buskers pun tak rasa terhina atas gurauan Hj Nabil tu. Bagi aku pun Nabil bukan niat nak menghina pun. Mungkin sebab dia bercakap secara spontan maka terlepas cakap benda macam tu tanpa ada niat tak baik selain bergurau. Tapi yang pelik orang yang sempurna pancaindera pulak terlebih touching dari orang buta ni, camna? Depa yang terlebih terasa berbanding orang yang terlibat. Ingat semua orang Istimewa ni sensitif sampai tak boleh bergurau ke. Depa tak teruk sangat kot nak emosi benda kecik2 macam ni.

Sumber Beautifulnara

Kadang2 kita ni over dari mangsa kejadian. Orang cuit sikit jer tapi yang tolong terasa tu dia punya sentap lebih dari orang yang di tujukan. Dah lebih sudu dari kuah katanya. Kadang2 bukan dia simpati sangat pun cuma nak tunjuk betapa dia warrior. Memperjuangkan orang yang di tindas padahal benda kecik je. Takde isu penghinaan atau penindasan pun. Tapi bila masa lagi nak tunjuk hero kan? time2 camni la katanya. Kalau dah rasa berjiwa pejuang sangat meh la berjuang kat sini. Buktikan anda memang hero alam maya >> Buktikan Anda Hero Keyboard Warrior Alam Maya disini  << kat situ memang mengalukan keyboard warrior katanya. Tengok sejauh mana kehandalan berjuang gunakan keyboard. Takat taip guna jari telunjuk je jangan berangan nak jadi keyboard warrior sangat la. hahaha.

Kalau aku berada kat tempat Caliph Buskers pun aku tak rasa benda ni isu yang patut aku sedih sampai nak sentap. Kadang2 golongan OKU ni pun tak suka di layan macam OKU sangat. Mereka pun nak rasa hidup macam orang normal. Depa pun nak bergurau, mengusik macam orang lain. Kadang2 sebab kita ni terlebih jaga perasaan golongan OKU ni mungkin buat mereka rasa diri mereka terlalu kekurangan sampai tak boleh di layan macam orang normal lain.

Moral of the story.. Hidup dalam dunia ni orang cepat sentap memang akan sentiasa makan hati last2 mati bunuh diri je. Jadi sila control sikit emosi anda. Ada perkara yang kita tak perlu sentap sangat.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEJARAH VAPE YANG MUNGKIN ANDA TIDAK TAHU

29.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

SEJARAH VAPE YANG MUNGKIN ANDA TIDAK TAHU. Almaklum la masih kecoh pasal isu vape yang katanya bakal di haramkan di Malaysia cuma sekarang masih tak jumpa rang undang2 untuk mengharam penggunaan & penjualannya. Dah jumpa nanti.. apalah nasib vapers sekalian. Adakah mereka kembali ke pangkal rokok atau beralih menghisap ekzos kenderaan pulak bagi menghilangkan ketagihan terhadap vape. hahahaha.. Ok.. Ok.. jangan merepek meh kita buka buku sejarah vape ni. Yang hisap vape tu bukan semua tahu asal usul vape ni.

Sumber Google

Ramai orang jual vape & hisap vape tapi berapa kerat sangat tahu bila Vape mula di cipta. Jangan terkejut kalau aku cakap vape mula di perkenalkan pada tahun 1963 oleh Herbet A. Gilbert tapi tidak di komersialkan & kemudian lenyap pada tahun1967. Rokok Elektronik @ Vape yang di gunakan sekarang di cipta oleh seorang ahli farmasi china yang bernama Hon Lik pada tahun 2003 dengan menukar nikotin dalam bentuk wap yang di larutkan dalam cecair propylene glycol. Wap nikotin inilah yang di sedut masuk ke dalam paru2 seterusnya ke aliran darah. Tujuannya untuk memberikan dos nikotin kepada perokok supaya tidak perlu menyedut asap rokok yang lebih banyak bahan kimia bahaya. Dia cipta vape @ rokok elektronik ni selepas bapak dia mati akibat kanser paru2 sebab kuat merokok. So, vape di cipta untuk membantu golongan perokok berhenti merokok.

Rokok elektronik terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu bateri, atomizer dan penyedut. Secara ringkas, bateri membekalkan tenaga elektrik kepada atomizer yang akan memanaskan cecair e-liquid menjadi wap. Pengguna akan menyedut wap ini melalui penyedut.
Terdapat pelbagai model yang boleh didapati pada pasaran hari ini dan biasanya terbahagi kepada dua jenis iaitu elektronik dan mekanikal. Model elektronik mengandungi cip elektronik yang dapat mengawal kuasa elektrik yang dibekalkan kepada atomizer. Manakala model mekanikal pula tidak mengandungi sebarang kawalan namun ianya lebih digemari dan mudah dikendalikan kerana sifatnya yang sukar rosak. -sumber Rokok elektronik (Vape) -

Gitu kisahnya pasal Vape ni. Menurut artikel aku baca ada kajian di buat membuktikan dengan penggunaan Vape mampu membuatkan perokok berhenti merokok. Bagus la kalau mampu buat perokok berhenti merokok tapi jadi ketagih & obses dengan vape ni pun susah jugak macam laki si Diana Rafar, Zamarul hisham tu. Bukan je suka hisap vape malah ketagih nak membeli koleksi vape. Kan dah jadi satu pembaziran tu.

Apapun vape ke rokok ke dua2 bukan gaya hidup sihat. Dua2 pun ada kesan sampingan pada kesihatan tapi kenapa benda je di kaitkan dengan perkara2 yang menakutkan & menyeramkan berlaku kat Malaysia? >>  6 benda menyeramkan ni berlaku Di Malaysia Di sebabkan Oleh Benda Berasap  << Sekarang ni kerajaan tengah nak mencipta momokkan terbaru berkenaan Vape pulak. Tapi kenapa tidak pada rokok yang masih secara bercukai... erkk.. ada di momokkan jugak kat kotak rokok tu tapi cuma takde sangat kempen momokkan secara besar besaran je. hehehehe

Moral of the story.. Satu benda je boleh hisap yang tak perlu keluarkan belanja atau memudaratkan kesihatan.. hisap jari. Meh kita kempen hisap jari untuk mengurangkan ketagihan rokok & vape ni. hahahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUKTI BLOGGER MEMANG TAK PANDAI AMBIL GAMBAR

29.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

BUKTI BLOGGER MEMANG TAK PANDAI AMBIL GAMBAR. Ni kategori entri cari pasal dengan blogger. Blogger cari pasal dengar blogger lain.. Biasa la tu. Nak2 lagi katanya lekatlekit ni.. Dia memang suka cari gaduh. Baik hangpa jangan kawan dengan dia. Kalau hangpa kawan dengan dia nanti mesti hangpa bergaduh dengan dia katanya... yelah.. yelah.. yang buruk semuanya dari aku la, kan? Tapi yang baik itu hanya dari Allah. Kita manusia serba tak sempurna.


Pepandai kau buat statement blogger tak pandai ambil gambar bagai.. Kau pandai sangat ke? Well... Hakikatnya memang macam tu. Bukan semua blogger pandai ambil gambar pun. Aku pun blogger & aku mengaku aku memang tak pandai ambil gambar. Ada dslr pun kalau tak pandai ambil gambar sama je macam kau ambil gambar guna galaxy y katanya. hahahaha. Nak2 lagi blogger kecantikkan @ Beauty blogger. Boleh nampak banyak kesalahan mereka bila ambil gambar. Gambar tu kadang2 bukan cantik sangat pun. Ewah.. cakap macam pakar. Mana bukti kata blogger beauty ni tak pandai ambil gambar.

Sabar dulu.. Jangan memarah. Majoriti adalah mewakili kebanyakkan bukan semua. Mungkin korang bukan tergolong dalam golongan blogger yang tak reti ambil gambar & mungkin jugak korang memang tak pandai ambil gambar walau korang rasa dah cukup cantik gambar yang korang ambil tu. Buktinya meh tengok kat sini adakah korang ambil gambar dengan betul atau sebaliknya >> 11 Perkara Yang Selalu Blogger Abaikan Bila Ambil Gambar <<

Blogger & gambar memang sesuatu yang tak dapat di pisahkan tak kira la blogger tu jenis tayang muka atau tak tapi kehidupan blogger memang berkait rapat dengan gambar. Gambar juga mainkan peranan penting untuk menaikkan blog walaupun kita bukan blogger Fotografi. Sebab apapun genre & niche blog tetap perlukan gambar. Beauty blogger ke, food blogger ke atau personal blogger.. semua memerlukan gambar untuk jadi bahan cerita dalam blog.

Kesimpulannya.. Sebagai blogger tak salah kita belajar cara ambil gambar yang cantik. Gambar menarik salah satu faktor untuk orang berkunjung ke blog kita. So, blogger jangan abaikan perkara yang perlu di titik beratkan bila ambil gambar. Jangan kita rasa cantik je dah cukup buat gambar kita nampak cantik. Kadang2 perlu jugak belajar walaupun tak mampu jadi profesional.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN TERKEJUT BILA TAHU TENTANG SONY XPERIA C5 ULTRA

28.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

JANGAN TERKEJUT BILA TAHU TENTANG SONY XPERIA C5 ULTRA. Sony antara handphone yang aku suka dulu sebelum kemunculan smartphone sebab camera dia memang cantik. Tapi sejak dah berkahwin asben aku dah belikan tab & smartphone brand samsung maka aku cuba melupakan terus cinta aku terhadap sony ni. Tapi ada jugak keinginan nak miliki sebiji sony xperia ni cuma aku ni duduk rumah. kadang2 semakpon yang ada pun tak ber caj baterinya. kadang2 anak aku dok lenjan tengok youtube. Aku banyak guna tab & pc jer untuk online. So, aku tak suka pembaziran.. sebab camera dia je aku suka takkan aku nak seludup duit suami suruh beli sony xperia, ye dak? tapi kalau tetiba dia belikan.. tak boleh nak kata apa la kan. hahahaha


Bila dah kita tak guna brand tu maka kita ni kurang la ambil tahu apa best, apa tak best & apa sebenarnya yang terkandung dalam kecanggihan  Sony Xperia nak2 lagi yang model c5 Ultra ni. Lagi la tak pernah tahu. terkejut jugak la bila tahu tentang Sony Xperia C5 Ultra smartphone ni. tak sangka pulak yang ada dalam smartphone tu macam tu. isk.. isk.. tak sangka betul. Kalau korang nak tahu Apa yang Ada pada Sony Xperia C5 ultra Smartphone meh tengok kat sini. Confirm korang pun tak sangka jugak >> 7 Perkara Yang Ada Dalam Sony Xperia C5 Ultra <

Moral of the story.. teknologi di cipta untuk memudahkan manusia tapi kadang2 teknologi juga memudaratkan manusia. Bukan salah teknologi tapi manusia yang salah guna. Jadi gunakan kecanggihan teknologi untuk perkara yang betul Insya Allah membawa manafaat yang lebih besar & berganda dari harganya.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MESTI BACA! BERITA BURUK BUAT PENGHISAP VAPE

28.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

MESTI BACA! BERITA BURUK BUAT PENGHISAP VAPE. Dalam blog aku ni rasanya aku belum pernah kupas kupis mahupun mengopek secara rakus isu rokok elektronik @ Vape ni. Tapi di sebabkan terbaca satu artikel kat amanz.my yang katanya kementerian kesihatan tengah mengkaji untuk mengharamkan vape di Malaysia.  Katanya kajian tu di buat untuk mencari rang undang - undang yang akan di gunakan bagi mengharamkan & menghalang penjualan & penggunaan vape di masa akan datang.

Sumber Google

Abis la kaki kaki vape.. Kalau kajian ni berjaya & ada akta boleh di sabitkan kesalahan menjual & menghisap vape. Vape mungkin jadi macam dadah la.. tak kira yang jual atau hisap kedua dua di anggap pesalah. Pelik sungguh kan undang2 kat Malaysia ni.. Maybe sebab Vape lebih murah berbanding rokok yang bercukai & mungkin vape tidak menyalurkan apa2 pada pendapatan negara sebab tu gigih sangat depa nak haramkan penjualan & penggunaan vape. Aku bukan sokong orang jual atau hisap vape tapi benda ni bagi aku nampak kelakar. Seolah2 kat Malaysia ni apa je yang bercukai tinggi selamat & sihat di amalkan macam rokok yang di kenakan cukai atau di gelar sebagai rokok sah.

Kalau dah rokok tu membahayakan kesihatan apa jenis rokok pun tetap bahaya bukan hanya vape atau benda ni je bahaya & di katakan penyebab perkara seram ni berlaku di Malaysia >> Sanggup ke korang duduk kat Malaysia kalau 6 benda menyeramkan ni berlaku? Risaunya! << Malah rokok yang katanya sah pun bahaya jugak kenapa tak ada usaha untuk mengharamkan penjualan & penggunaannya. Tak perlu di jawab kita semua tahu apa jawapannya. hehehehe

Ni mesti kes sebab tahun depan katanya harga rokok akan di naikan lagi. Jika ramai perokok beralih kepada vape yang lebih murah, dah tentu bagi kesan kepada keuntungan penjualan rokok sah. Dah la nak kena bersaing dengan rokok seludup yang lebih murah sekarang vape pulak. Pening kepala kerajaan cari idea macam mana nak kikis duit rakyat lagi.

Moral of the story.. Kat Malaysia sejak PM sekarang memerintah memang banyak perkara yang buat kita rasa nak gelak sambil hentak kepala kat dinding. Tu di namakan ketawa dalam tangisan. Apapun merokok atau meng'vape kedua duanya membahayakan kesihatan.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! MUNGKIN ANDA SALAH PILIH PAMPERS UNTUK ANAK

28.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

AWAS! MUNGKIN ANDA SALAH PILIH PAMPERS UNTUK ANAK. Sebut diaper ni mungkin ada yang tak tau menatang apa diaper sebab orang kita biasa sebut pampers tak kira la apa jenama sekalipun tetap lampin pakai buang orang kita panggil pampers kan. Jadi terpaksa jugak la guna bahasa yang semua orang senang paham. Bila dah masuk zon mak mak ni.. bergelumang dengan diaper @ pampers ni bukan benda pelik. Ada anak zaman sekarang auto pakaikan pampers ye dak? Dari umur sehari sampai la berjaya free diapers. Berbanding orang dulu pakai lampin kain jer. Jangan terkejut la kalau ada mak zaman sekarang tak reti nak lipat lampin kain lagi. Lampin kain sekarang fungsi untuk bedung baby jer..


Mengata orang aku pun sama jugak memang keluar je anak aku terus pakaikan pampers tapi aku masih lagi reti nak lipat lampin kain sebab dulu selalu jaga anak buah bagi pakai lampin kain. Masa mula2 jadi mak aku sendiri pun tak reti nak pilih pampers @ diaper yang mana sesuai dengan anak aku. So kita belajar dari try & error jugak. Bukan la aku berlagak tapi diaper yang jenama memang pelik2 ni tak sesuai dengan anak aku. Kalau tak jadi ruam mesti celah peha anak aku jadi macam garis merah. Material dia macam agak kasar & keras. Nak beli yang mahal sangat tu tak mampu jadi aku guna yang berkualiti & harga mampu milik. Paling penting tak bagi kesan buruk kat anak aku.

Tapi kadang2 kita rasa diaper yang kita pilih dah cukup baik untuk anak kita padahal mungkin memberi kesan jangka masa panjang nak2 lagi jenama yang kita tak pernah dengar atau nampak di jual secara meluas di pasaran. Aku memang kalau yang jual2 kat pasar malam yang takde brand macam tu aku takut nak guna. Jual terdedah takut ada bakteria ke hapa kita tak nampak. Bukan berlagak tak pakai barang pasar malam.. Tapi aku takut sebab nak jimat terpaksa tanggung kos lebih tinggi bila anak sakit. Bukan je kos.. bila anak sakit kita pun akan rasa sakit jugak. Jadi bagi mak mak yang tak tahu macam mana nak pilih diaper yang terbaik untuk anak boleh tengok tips ni >> Cara Memilih Diaper Terbaik Untuk Anak <<

Moral of the story.. Paling selamat pakaikan lampin kain. Senang basah tukar.. Berbanding dengan diaper ni. Dia boleh menampung banyak basahan tu kadang2 menyebabkan jangkitan.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TERBONGKAR RAHSIA TENTANG KAKI GAMES ONLINE YANG KITA TAK TAHU

28.10.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

TERBONGKAR RAHSIA TENTANG KAKI GAMES ONLINE YANG KITA TAK TAHU. Aku pernah kerja kat cyber cafe yang memang majoriti orang yang datang main games online jer. Yang datang dari budak2 sampailah yang tak berapa budak. Memang pemain game online tegar ni kadang2 sampai tua pun susah nak buang minat & hobi depa. Ada yang main game online sampai ke peringkat pertandingan antara negara. Sebab aku dulu ada kawan kaki dota ni pernah sertai pertandingan games online antara negara. Aku bukan paham sangat games online sebab aku tak minat.


Bila dah ketagih main games online serius bukan perkara yang baik & sihat sangat. Kadang2 sebab ketagih main games online duit banyak habis di cyber cafe. Bila takde duit mula la aktiviti tak berapa sihat depa nak buat terutama budak2 yang masih tak ada pendapatan sendiri. Mula la nak pow kawan, minta kat orang tak kenal merata jalan & mencuri. Semua sebab dah ketagih.. Macam dadah jugak. Bila dah ketagih tu faham faham je la.

Bila dah minat sampai tahap obses ni kaki games online ni memang akan mempunyai aktiviti & perangai tipikal mereka sendiri. Kira kalau kaki games je memang kebanyakkan dari mereka semua buat benda ni atau perangai macam ni. Kita yang tak ada kawan atau pasangan kaki games memang takkan tahu tentang perkara ni tapi kalau yang dah biasa berdepan atau mengenali seorang kaki games tegar mungkin bukan lagi rahsia la bagi mereka.

Seorang kaki games tegar sememangnya suka buat benda ni.. Samada kita suka atau tak itulah mereka. Nak tau apa yang kaki game suka buat yang mungkin kita tak suka meh baca kat sini >> 24 Perkara Tentang Kaki Games Tegar Yang Kita Tidak Pernah Tahu <<

Moral of the story.. kau nak main apapun mainlah janji benda tu tak menyalahi undang2 agama & negara tapi satu benda kau jangan buat adalah menyusahkan orang lain dengan hobi & minat kau. sekian terima kasih.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PANAS! PANDANGAN ORANG MELAYU TERHADAP FILEM TAMIL

27.10.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

PANAS! PANDANGAN ORANG MELAYU TERHADAP FILEM TAMIL. Kalau tak tanya memang tak tahu tapi bila kita isukan perkara ni tengok jer respond nanti. ramai orang melayu yang kebanyakkannya adalah kaum wanita akan memberi pandangan & repond tentang filem tamil. Tentu korang sendiri takkan sangka. Yelah ramai yang fikir perempuan melayu lebih gilakan artis kacak, putih gebu, muka plastik macam kpop. Ni kalau David Teoh tahu confirm tahun depan dia keluar filem tamil pulak. Almaklum la David Teoh la katakan.. Janji Untung Ma.. Tak reti berlakon tak apa.. Cerita tak best pun tak apa.. Janji boleh jual. hehehe

Sumber Siakapkeli

Hari ni ramai yang mula cakap pasal kehadiran superstar filem tamil paling legend iatu
Rajinikanth. Rupanya ramai peminat Rajinikanth kat Malaysia ni terutama orang Melayu. rata2 memuji lakonan Rajinikanth & ramai yang teruja nak jumpa dia. Alang2 datang Malaysia.. Bukan selalu Superstar Tamil nak datang Malaysia, ye dak?? gamaknya kalau Shaheizy Sam pergi buat pengambaran kat India ada tak orang2 sana teruja nak jumpa dia? Maaf la.. Sehebat hebat Artis kita cuma hebat dalam Negara je. Masih tak mampu nak jadi international Artis. Kalau ada pun... hurmm rasanya macam tak berapa nampak menyerlah sangat la kecuali memang dia mulakan kerjaya seni di luar negara.


Bila aku up status berkenaan Mak aku yang suka sangat filem tamil ni.. Rupanya ramai lagi yang buat pengakuan mereka salah seorang peminat tegar Filem tamil. Aku ingat orang Melayu suka tengok drama slot akasia tv3 jer. Yelah.. sweet katanya. Tak layan la filem tamil yang suka berparang bagai menentang pemerintah zalim & kuat makan rasuah ni. kat Malaysia mana ada berani buat filem macam tu. Filem Dukun yang ada kaitan dengan seorang Ahli politik pihak kerajaan pun kena gam dari di tayangkan walau dah di promosikan.. Inikan nak buat filem macam filem tamil. hentam kaw kaw punya kerajaan. Mustahil sangat berlaku kat malaysia.. sebab tu penonton Malaysia jadi kuat berangan sebab di sogok dengan filem2 cinta meleleh sweet like kencing tak lawas katanya. Sebab tu la Penggiat Filem kat Malaysia susah nak berkarya. Sangat sangat terhad apa yang boleh di hasilkan. Tu yang bersepah filem david teoh je kat pawagam.. david teoh dia orang meniaga bukan reti pasal seni pun yang dia tau boleh jual & dapat untung jer. hahahaha


Aku rasa kalau Malaysia masih takut dengan bayang2 sendiri.. Sampai bila2 pun filem Malaysia hanya boleh jual kat panggung dalam Malaysia je la. rasanya kerajaan kena beri kelonggaran pada penggiat seni tempatan untuk berkarya. Bukan kata sampai boleh berbogel dalam filem cuma berfikiran terbuka sikit. Tapi mustahil la kan.. Kritik sikit pun dah kena akta hasutan ni kan nak buat filem yang menampakkan apa yang berlaku dalam pemerintahan kerajaan sekarang. Mimpi ngeri Pm kita kalau filem2 macam tu di luluskan untuk tayangan. hahaha..


Moral of the story.. Sebab terlampau banyak kongkongan nak hasilkan filem terbaik & boleh di jual di pasaran luar negara jadi nak tengok filem realiti kita tengok je rakaman seram melibatkan aktiviti paranormal ni je la. Tu pun bukan dari Malaysia >> Seram! Video tape 20 tahun lalu Berhantu. Awas Jangan tengok kalau penakut << Atau tengok je filem Syamsul Yusof & Davide teoh. Peace Yo!

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ASAL USUL ORANG KOREA YANG KITA TIDAK TAHU

27.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

ASAL USUL ORANG KOREA YANG KITA TIDAK TAHU. Orang Malaysia kenal korea kalau tak sebab artis KPOP mesti pasal drama cinta korea. Yelah depa punya retis muka dah di awet dengan plastik katanya. Semua comel2 & licin gebu belaka. Lain la retis malaysia.. Masih ramai yang terpaksa tempek foundation tebal sebab nak tutup lambakkan jerawat. Ok la tu.. At Least original bukan fake, ye dak? Kita tahu pasal orang korea kebanyakkan sebab hiburan tapi tak ramai yang tahu asal usul orang korea ni.


Orang korea merupakan pendatang yang berbahasa Altaik yang berasal dari Siberia selatan tengah yang tinggal di korea purba sejak zaman neolitik & zaman gangsa. Siberia adalah salah satu kawasan yang terletak di Rusia. Kajian polimorfisme menunjukkan dalam kromosim-Y membuktikan bahawa orang korea ada sejarah yang sangat panjang sebagai kelompok etnik yang tersendiri yang lazimnya mereka berkahwin dengan orang2 yang sekaum dengan mereka. Walaupun berkacukan kaum Asia Timur yang lain tapi kebanyakkan orang korea masih menunjukkan fenotaip yang memperlihatkan asal usul Altai mereka. Contohnya seperti berbadan tinggi, batang hidung panjang & tulang pipi yang tinggi & ada bintik mongolia iatu gentik yang menghasilkan tanda lahir berwarna kebiruan pada parasa bawah badan yang tumbuh sehingga usia awal kanak kanak. Nak baca info penuh pasal asal usul korea baca ke kat Wikipedia. hahaha

Apapun sekarang ni orang bukan takat gila dengan retis korea malah orang gila nak pergi jenjalan jugak kat korea. tapi awas sebelum merancang ke korea korang perlu tengok ni dulu >> 5 Aktiviti Kat Korea Ni Wajib Anda Tahu Kalau Tak Menyesal << Kalau korang terlepas pandang perkara ni, boleh menangis lepas balik Malaysia Uolls.

Moral of the story.. Pentingnya kita tahu tempat yang kita nak lawati tak kira dari segi sejarah,budaya, cara hidup sampailah tempat menarik & kosnya supaya bila sampai kita dah tahu kat mana tempat yang berbaloi kita lawati. Tapi yang best Air Asia pun ada buat promosi tiket berharga serendah dari RM 319. Aku tengok offer kat sini tadi >> Air Asia Promotion <<

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEMUA PEREMPUAN ADA PAYUDARA TAPI BUKAN SEMUA ADA SUSU

27.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

SEMUA PEREMPUAN ADA PAYUDARA TAPI BUKAN SEMUA ADA SUSU. Kecoh la bila satu keratan akhbar tersebar kes seorang ibu yang baru bersalin.. Katanya tertekan sebab tak mampu susukan anak terus terjun dari tingkat 26 rumah dia. Maka jadilah pendebatan hangat antara ibu yang obses dengan breastfeeding & ibu yang tak ada rezeki susukan anak dengan susu badan. Kes wanita tersebut mungkin bukan sebab tak mampu menyusukan anak jer.. Mungkin banyak sebab lain tapi tak mustahil itu jugak jadi salah satu faktor yang menyebabkan dia jadi tekanan.


Kalau buat status kat FB ramai yang akan salah faham dengan statement aku. Terus terang aku seorang ibu yang di berikan rezeki menyusu badan anak aku. Masa anak aku lahir susu aku melimpah ruah tanpa milk booster pun. Sampai kena pump keluar jugak sebab jadi bengkak susu. Tapi boleh cari mana2 post aku.. Insya Allah tak ada aku post gambar hasil memerah aku tu. Sebab aku rasa tak perlu kot aku nak tunjuk hasil perahan dengan alasan nak berkongsi ilmu & info tentang kebaikkan susu ibu. Tu cara aku.. Aku dulu nak breastfeeding anak aku pun kalau kat luar aku sedaya upaya cari tempat paling privacy kalau takde pilihan baru la aku menyusu anak aku tempat awam. Bukan cara aku nak rasa bangga tak tentu pasal sebab aku mampu bagi anak aku susu badan. Patut aku lebih rasa bangga dalam tubuh kenit, kecik yang orang selalu fikir tak mampu beranak bagai.. mampu menyusukan anak dengan susu Anugerah Allah yang bukan semua orang dapat. Tapi itu bukan cara aku nak berlagak tak tentu pasal. Aku tetap rasa segan walau di beri kelebihan ini.

Semua wanita ada payudara tapi bukan semua perempuan mampu memiliki susu setelah melahirkan anak. Jadi susu ibu bukan pilihan tapi ia berkaitan dengan rezeki jugak. Ada orang memang tak ada rezeki susu ibu & ada orang tak ada rezeki nak menyusu anak dia sebab masalah kesihatan & sebagainya. Aku bukan anti ibu2 yang breastfeeding malah aku sokong mereka yang berusaha menyampaikan info tentang kelebihan & kebaikkan susu ibu tapi ingat cara kita tu jangan sampai jadi riak & bongkak. Merendah rendahkan orang yang tak mampu. Jangan over show off yang kalau boleh tetek kau yang bengkak susu pun kau nak tunjuk. Setakat ni tak jumpa lagi la macam tu tapi kalau tak di beri peringatan awal tak mustahil akan datang ibu2 breastfeeding ni jadi terbuka sampai semua dia buka. Yelah.. alasan dia nak mengalakkan penyusuan ibu katanya. Apa yang tak perlu.. tak payah share kat media sosial. Kecuali la perkara tu perlu untuk memudahkan orang lain faham ilmu yang nak kita kongsikan. Contoh macam blogger2 popular ni.. cik epal, namee roslan & ramai lagi blogger Yang share pengalaman breastfeeding mereka kat sini >> Pengakuan Blogger Popular Tentang Breastfeeding <<

Moral of the story.. Ada orang rasa macam urban sangat bila dapat menyusu anak dia kat tempat awam atau tempat terbuka sebab tu dia paling excited kalau ada aktiviti2 menyusu anak beramai ramai kat tempat awam. Baru trendy katanya.. Sorry belum cukup trendy & stylo ok. Kalau betul korang urban sangat meh check ada tak buat benda ni. Kalau takde sila malu >> 5 Perkara Yang Seorang Ibu Paling Cool & Trendy buat <<

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

DAPUR PANAS TV3 MASAK RESEPI DARI NAJIS SOTONG

27.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

DAPUR PANAS TV3 MASAK RESEPI DARI NAJIS SOTONG. Haritu aku ada tengok iklan untuk rancangan dapur panas. Salah satu resepi dia yang aku dengar ada gunakan dakwat sotong sebagai bahan masakan. Jadi aku mula konpius. Samada selama ni aku salah faham atau mereka yang kurang study tentang penggunaan dakwat sotong dalam masakan halal ni. Nak kata rancangan ni masak masakan tak halal tak jugak.. Tapi kenapa guna dakwat sotong??


Jadi untuk lebih kepastian aku luangkan masa tengok dapur panas kat tv3 hari ni. Sorry.. tak bergetar pun tulang temulang aku tengok chef dia. Aku cuma nak tengok apa dia masak je. Nak2 lagi sebab ada resepi berasaskan dakwat sotong.. Nak buat isu kena ada bukti ye dak??

Memang betul dia masak dakwat sotong.. Menu dia bernama Risotto dakwat sotong. Katanya ia sejenis masakan dari Italy berasaskan nasi jugak. tapi beras dia guna katanya takde jual kat sini. Orang Itali makan dakwat sotong maybe depa non muslim tapi kenapa mesti rancangan masakan boleh masak masakan macam ni??

Aku pernah tulis entri berkenaan hukum makan dakwat sotong ni. Aku rujuk dari portal rasmi Jakim, e-fatwa. Hukum yang tertulis dalam portal tersebut.. Boleh rujuk entri ni >> Hukum Makan Dakwat Sotong <<

Mungkin yang suka makan dakwat sotong mempunyai selera tidak normal. Bahaya ni. hahahaha

Jadi kenapa dalam rancangan masakan yang di siarkan di tv masih menggunakan bahan tersebut dalam makanan? Atau depa memang tak sengaja sebab kurang rujukan? Ke memang orang sekarang suka makan najis? ops.. hahahaha

Moral of the story.. Dalam banyak2 perasa kenapa dakwat sotong jugak nak jadikan perasa dalam makanan. Aku kalau dah tahu benda tu di fatwakan 'Najis' orang bagi 10 alasan ni nak ajak aku keluar makan kalau aku tahu makanan tu ada dakwat sotong confirm aku tak terpedaya >> 10 Taktik Orang Guna Untuk Ajak Kita Makan << Bila dah kata Najis sila rasa geli. Kalau setakat taik sotong tak payah italian taste sangat la kan... hahahhaa

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SERAM! VIDEO BERHANTU YANG DI RAKAM 20 TAHUN LALU

26.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

SERAM! VIDEO BERHANTU YANG DI RAKAM 20 TAHUN LALU. Walaupun kesihatan aku ni tak berapa kategori sihat sepenuhnya tapi mood nak memomokkan orang dengan cerita seram tetap On katanya. Jadi bagi mengisi slot seram serik malam ni marilah kita mengupas kupis & kopek sebuah cerita seram yang melibatkan satu pita video 20 tahun yang lalu..


sebelum aku cerita lebih lanjut.. Cuba bayangkan sesuatu yang menyeramkan dalam pita video tersebut dapat berinteraksi dengan anda, gamaknya hangpa tunggu dok menyembang lagi dengan dia atau buka langkah seribu? Kalau aku orang kena rasuk aku boleh lagi dok interview la setakat dia menyembang tak bertindak agresif sebab aku ada pengalaman menyembang dengan orang yang tengah kena rasuk. Best pulak dengar dia dok cerita. Habis semua cerita sejarah, keturunan bagai dia cerita. Tapi dalam keadaan terkawal. takde la meronta atau cuba cederakan orang. Tapi kalau dah sesuatu yang di panggil 'Makhluk ghaib' berinteraksi melalui video tape ni.. Tak tau la wujud ke tidak perkara macam tu. tapi katanya ada berlaku. Aku tak berani kata aku berani bersembang dengan dia.. hahaha

Alkisahnya.. 2 lelaki jumpa satu pita video seram yang berusia 20 tahun. Bukan filem seram tapi satu aktiviti berbentuk paranormal jugak la. Secara detailnya tak dapat la nak cerita tapi korang boleh tengok video trailer Paranormal Activity 5: The Ghost Dimension kat sini >> Video! Bila Sesuatu Yang Menyeramkan Dalam Pita Rakaman Boleh Bercakap Dengan Anda <<

Awas! Yang penakut tahap tak boleh kawal emosi tu tengok biar ada teman kat sebelah. Takut ter histeria pulak lepas tengok video tu. Kalau yang rasa berani boleh la test keberanian anda dengan menonton Paranormal Activity ni.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! INILAH KESAN GUNA PRODUK KOSMETIK SELUDUP

26.10.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! INILAH KESAN GUNA PRODUK KOSMETIK SELUDUP. Hari ni cerita kita berkisahkan barangan seludup jer. Bukan nak bagi promosi free kat kempen #taknakseludup ni tapi sekadar memberi informasi kepada semua. Sebagai blogger kita adalah penyampai.. Jadi marilah kita menyampaikan sepatah dua kata kat blog katanya.

Gambar sekadar hiasan

Semua orang tahu produk seludup ni memang murah tapi tahap keselamatan dia tak terjamin. Lebih2 lagi kalau produk skincare @ kosmetik ni. Aku memang tak guna produk2 seludup nak2 lagi dari thailand atau indonesia atau kawasan2 sewaktu dengannya. Almaklum la dah la kulit tak berapa nak gebus gebas.. Dok guna produk takde kkm bagai ni risau jugak. Dari dok nampak rupa orang terus jadi rupa beruang. Jadi memang aku lebih suka beli produk yang terjamin selamat. Kalau dia tak mampu pulihkan masalah kulit pun at least dia tak merosakkan kulit. So, kalau kita cuba tak sesuai.. boleh tukar produk lain. ye dak??

Tengok satu entri kat Oh!bulan gambar kesan dari penggunaan produk kosmetik seludup ni memang agak ngeri jugak bagi aku. Kalau korang tengok pun mesti ngeri jugak la. Boleh tengok entri tu kat sini >>  AMARAN: Sesiapa pernah atau bakal beli benda-benda ni, korang wajib tahu perkara bahaya ni! << Produk yang masuk secara seludup atau haram dalam pasaran ni kadang2 mula2 pakai memang cantik bagai nak rak.. Lepas tu dia mula bagi kesan sampingan yang menakutkan kat muka. Dulu pernah kontroversi pasal produk collagen plus Vitamin e. Produk ni setahu aku memang takde pengesahan KKM pun. Kat kedai serbaneka pun aku tengok ada jual longgok macam tu je. macam mana la orang boleh yakin nak guna. Aku bukan la kaya even aku banyak guna produk bio essence tapi memang kalau dah longgok macam tu nak tenyeh kat muka.. kalau bedak sejuk yang buat dari tepung maybe aku berani la pakai tapi kalau cream2 muka macam tu.. minta maaf la.

Moral of the story... Kalau tak mampu beli produk yang sah & selamat.. Kita ikut petua tradisional yang murah tapi jangan sesekali ambil risiko memperjudikan wajah anda dengan produk kosmetik yang tiada pengesahan KKM atau pihak2 berwajib. Jangan nak cepat cantik dapat sakit. Alih2 jadi wanita berselubung hitam.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BUDAK PAKAI BAJU SEKOLAH JADI ICON ROKOK SELUDUP

26.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

BUDAK PAKAI BAJU SEKOLAH JADI ICON ROKOK SELUDUP. Ingatkan dah habis isu rokok seludup rupanya masih ada lagi kempen #taknakSeludup ni. Ingatkan lepas rokok seludup kempen hapuskan vape. yelah.. Vape pun membahayakan kesihatan jugak. Yang bahaya kat Malaysia ni rokok yang masuk secara sah & di kenakan cukai oleh kerajaan je. Rokok tu boleh hisap macam makan jajan je katanya. hahahaha


Sebab dok kecoh balik cerita pasal rokok seludup ni.. Aku pun baca la artikel apa pulak depa nak tulis pasal rokok seludup. Tertarik isu rasuah yang di kaitkan dengan rokok seludup ni.. Yup rokok seludup nak masuk salah satunya dengan cara merasuah pihak berkuasa. Tanpa rasuah memang rokok seludup atau apa2 barang seludup mustahil dapat di pasarkan secara berleluasa di Negara ni. Perkara ni aku tak salahkan pengguna kalau masih menyokong produk yang masuk secara seludup ni sebab sebagai pengguna depa pilih yang murah. Nak2 lagi kat malaysia ni semua dah mahal.. Jadi perokok beralih kepada rokok seludup untuk berjimat. Siapa salah.. semua ada bahagian salah masing2. Dari pihak kerajaan sampailah kepada pengguna. Sapa suruh naik harga melampau2. Konon nak mengurangkan jumlah perokok padahal nampak macam nak mengepow duit orang awam je.

Yang tu tak best lagi.. dalam artikel aku baca pasal rokok seludup ni ada satu gambar budak sekolah tengok macam budak sekolah rendah je uniform dia sedap je dok hisap rokok. Gambar dia pulak di jadikan contoh. Anak sapa gamaknya ni, kan? Sewenangnya gambar dia jadi icon rokok seludup. Bila rokok murah ni budak sekolah pun mampu beli. Tu antara keburukkan dia la. Korang nak tengok gambar budak tu boleh tengok kat sini >> [TERBONGKAR] 6 Perkara Yang Korang Tak Tahu Sedang Perlahan-lahan Melumpuhkan Tanah Air Kita << Manalah tau tetiba muka anak sendiri ke?

Moral of the story.. Rokok apapun takde yang baik untuk kesihatan. Membenteras rokok seludup je tak menjadikan rakyat Malaysia rakyat yang sihat. So, renung renungkan. Selamat merokok. hahahaha

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAJIS BEKU DARI ANGKASA JATUH ATAS BUMBUNG RUMAH

26.10.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

NAJIS BEKU DARI ANGKASA JATUH ATAS BUMBUNG RUMAH. Terbaca berita najis jatuh dari angkasa ni nak tergelak pun ada. Nak kesian pun ye jugak. Aduhai.. kadang2 sebab tahi je boleh berlaku kerosakkan harta benda orang lain. Nak2 lagi kalau benda tu jatuh dari tempat tinggi dalam keadaan beku. Sapa punya kerja la ni melepaskan najis beku dari atas sana. hahahaha


Kesian sepasang suami isteri ni akibat najis beku yang di syaki di lepaskan oleh pesawat tak bertanggungjawab jatuh atas bumbung rumah mereka & menyebabkan kerosakkan. Yang depa pening ni macam mana nak claim insuran. Takkan nak cakap bumbung rosak sebab di timpa najis. Macam pelik je kan. hahahaha

Sumber Harian Metro

Nak tuduh mana2 pesawat tak tau pesawat mana ye dak? bak kata pepatah sapa nak mengaku tahi dia ye dak? Orang berak kat tandas awam tak flush pun tak mengaku tahi dia.. apatah lagi taik yang jatuh dari ribuan kaki atas sana.

tak baik buat orang tua2 macam tu.. kesian depa. Nak menjawab dengan pihak insuran pun jadi serba salah.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TRAJEDI SAKITOBER

26.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

TRAJEDI SAKITOBER. Mesti semua pening menda pulak sakitober tu kan? Bukan apa dok tengok dayang deno selalu up status inktober aku pun nak buat jugak sakitober katanya. Bersempena cerita pasal sakit di bulan oktober. Aku ni jarang la nak dapat sakit teruk2.. Sebab aku memang takut sangat dengan sakit. Aku tak suka jumpa doktor sebab aku tak suka kalau kena cucuk (injection) atau makan ubat sebenarnya. Tapi bila dah sakit memang kadang2 tak ada pilihan terpaksa hadap semua benda yang aku tak suka.


Kisahnya semalam.. aku syak aku kena keracunan makanan lepas makan nasi lemak yang asben aku beli kat luar. Tapi yang pelik asben aku makan benda yang sama malam sebelum tu ok je sihat. Aku pulak melampau2 sakitnya. Pagi2 dah rasa perut memulas. Rasa sakit perut yang aku tahu ni mesti salah makan. Awal pagi tu ada la sikit cerry berry tapi tak berpanjangan. Dua tiga kali jer masa.. lepas tu perut makin sakit macam contraction bersalin. Sekejab2 sakit macam ada orang tarik usus2 dalam perut disusuli dengan muntah non stop sampai pedih & berdarah jugak tekak aku ni. Sampai petang berlarutan macam tu. Badan pun dah rasa macam layang layang terbang melayang. Dah la dari pagi satu hapa pun tak masuk dalam badan.. minum pun semua keluar balik. Asben suruh siap jugak nak pergi hospital. Tapi mention siap2 tak payah makeup. hahaha.. almaklum la dia tau bini dia jenis selangkah nak keluar rumah pantang tak menconteng arang kemuka katanya. tapi semalam rasanya kalau dia tak pesan pun aku dah tak daya nak tenyeh bedak sekalipun. Keluar dengan muka bogel. Anak aku pun keluar dengan versi mak lampir. rambut tak berikat bagai.

Sebelum ke hospital singgah jalan duta, kebetulan adik aku datang dari kedah. Dia nak pergi kursus kat terengganu hari ni. Singgah kl kejab. Dia malas nak drive so dia naik bas je la. Lepas ambil dia terus ke hkl. Kat hkl sakit menjadi2 sampai melutut aku atas lantai pintu masuk hkl tu. Suruh adik aku je pergi buat pendaftaran. Sebab rasa nak muntah aku pergi la jauh sikit. duduk dekat longkang kering. Dia gaya menahan sakit teramat. Aku duduk je atas lantai tepi longkang. Datang sorang pakcik ni dengan panik tengok aku sakit, tanya kenapa. Dia suruh masuk terus jumpa doktor. Banyak soalan dia aku tak boleh jawab sebab sakit sangat. Aku minta maaf je la.. Aku paham dia sangat prihatin. Muka dia pun nampak risau. Asben aku time tu tengah cari parking tak dapat2 lagi. Sampai adik aku datang cakap dia dengan aku baru pakcik tu beredar. Kesian pakcik tu. Risau betul dia.

Lepas jumpa doktor sakit pun kurang. Lepas bawa adik aku pergi makan sebab aku memang tak masak apa2 kat rumah. Balik rumah malam tu sakitober datang balik. Ni pun masih sakit cuma kurang sikit. Tapi azab masih rasa la. Kalau hari ni gejala yang sama berterusan doktor dah pesan kena refer balik kat hospital sebab sekarang musim demam kepialu. Dengar kepialu terus pilu jadinya. Hope cepat sembuh. Kalau sakit sapa nak jaga anak aku ni wei. Memang terus awan yang terpilu la kenang anak.

Orang kata sakit penghapus dosa2 kecik.. Hope ringan la bahu belah kiri tu yer. Sapa2 yang dok menyumpah aku terima musibah tu mohon la reverse balik doa tu yer. Kesian anak aku takde orang jaga. Sekarang ni aku jadi trauma nak makan apa2. Kalau orang bagi 10 alasan ni keluar makan pun rasanya aku tak pergi >> Awas jangan tertipu! 10 Taktik Yang Biasa Orang Guna Untuk Ajak Makan <<

Moral of the story.. tengah2 penyakit macam2 ni kurangkan makan di luar & kalau nak makan pun pastikan tempat tu bersih. Yang meniaga tu jangan nak untung je lebih.. Sila jaga kebersihan. Jangan sampai tikus berjamban di dapur masak anda.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOGGER CIK EPAL RASA KEKOK NAK MENYUSU BADAN ANAK SENDIRI

24.10.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

BLOGGER CIK EPAL RASA KEKOK NAK MENYUSU BADAN ANAK SENDIRI. Bila cakap pasal Breastfeeding atau orang melayu cakap susukan anak dengan susu badan ramai orang tahu kebaikan dia. Tak siapa boleh nafikan kebaikan menyusu bayi. Bukan hanya pada bayi tu sendiri malah kebaikkannya dapat juga untuk si ibu tapi ada  jugak orang yang sanggup perah buang susu free yang banyak khasiat yang tiada dalam susu formula yang Allah kurniakan atau sanggup ambil ubat untuk keringkan susu sebab tak nak menyusu anak sendiri melalui susu badan. takut kendur katanya.. Nanti jadi macam hantu kopek. Panjang jer.


Aku dulu pun breastfeeding jugak anak aku. Memang mula2 rasa pelik, malu nak susukan anak depan orang even tutup pun tapi rasa macam kekok bila orang nampak perbuatan tu sampai kalau pergi mana2 kalau nak menyusu anak aku, samada dalam kereta atau aku cari sudut yang sangat privacy untuk menyusukan anak aku. Aku ni kan pemalu katanya... hehehehe Tapi tetap jugak aku susukan anak aku. Takde la sebab malu aku terus taknak breastfeeding anak aku.

Susu ibu ni satu anugerah jugak sebab bukan semua ibu yang melahirkan anak tu ada rezeki susu semulajadi ni. Ada orang jenuh la makan supplement, buat rawatan, urutan bagai tetap takde susu. Jadi ibu2 yang Allah anugerahkan susu tu jangan jadi cetek akal.. Takde orang breastfeed anak jadi hantu kopek pun.

Bila baca pengalaman blogger terkenal cik epal yang katanya kekok nak breastfeeding anak macam dapat feel je apa dia rasa.. Korang nak baca banyak lagi pengakuan blogger terkenal selain cik epal, boleh baca kat sini >> Pengakuan Blogger Terkenal Tentang Breastfeeding <<

Moral of the story.. Sebagai ibu itulah yang merapatkan antara anak & ibu jadi susulah anak anda dengan susu ibu. Menyusu badan mampu mengurangkan risiko breast cancer. Buat apa tegang montok bagai.. sanggup taknak susukan anak takut jadi hantu kopek last cerita hidup kena breast cancer terus yang montok tegang bagai tu kena potong jadi rata. Apapun tak guna, kan??

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH WAJAH LELAKI PALING SEMPURNA DIMATA PEREMPUAN

24.10.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

INILAH WAJAH LELAKI PALING SEMPURNA DIMATA PEREMPUAN. Sekarang tengah viral gambar PM kanada yang hensem giler katanya. Alahai PM Malaysia pun ensem jugak walau dah kategori warga emas. Dah tak heran tengok perdana menteri hensem ni. Takde apa yang menarik sangat pun bagi aku sampai nak teruja bergegar getar segala tulang temulang bagai. Tak tau la kan mungkin faktor dah kawen & berstatus isteri & ibu.

Sumber Google

Tapi bagi aku la kan.. Wajah paling sempurna setiap hari aku tengok & pandang. Adalah suami & anak sampai aku rasa bersalah kalau tengok muka lelaki lain & terkomen "hensemnya". Serius aku rasa macam tak best je macam tu. Sampai aku taknak rasa mana2 lelaki dalam dunia ni lebih ensem, lebih menarik dari suami sendiri. Aku sentiasa jaga hati, jaga perasaan agar tak terbabas. Aku takut tercurang walau hanya dengan pandangan & dalam perasaan. Aku sayang suami.. aku sayang anak.. Aku tak pernah doakan supaya aku di temukan dengan orang yang lebih baik tapi doa aku setiap hari moga suami aku akan jadi suami yang terbaik.

Ni La kot Perdana Menteri Kanada Yang Baru sedang jadi viral oleh wanita2 seluruh Malaysia sekarang. Perempuan negara lain aku tak sure.. aku banyak di kelilingi orang2 Malaysia je. Komen aku.. Entahlah jangankan nak bergetar tulang rusuk jari pun takde rasa menggigil tengok rupa dia. Biasa je aku tengok. Rupa lelaki mat saleh. hehehe. Sumber Google

Kadang2 keterbukaan wanita wanita sekarang dalam menyatakan perasaan pada lelaki lain di laman sosial walau atas dasar peminat dengan public figure aku rasa macam... hurmm.. susah nak cakap. Aku rasa macam tak best bila bila seorang perempuan berstatus seorang isteri memuji lelaki lain berlebihan secara terbuka. Aku bukan kata aku baik.. cuma aku rasa tak best jer. Nak2 lagi yang terlebih feel tengok drama @ filem cinta.. Caption2 depa tu kadang2 macam nak cakap suami depa takde ciri2 yang sweet macam dalam cerita depa tonton. Nama pun cerita.. watak tu di reka & dah di susun perjalanannya. Lelaki tetap manusia.. mustahil boleh jadi sempurna macam cerita cinta.

Biarlah laki kita tak sado macam Zul Ariffin, Tak hensem macam Pm kanada yang tengah viral asalkan dia ada ciri2 yang buat kita senang hati & sentiasa rindukan dia macam ni >> Terbongkar! Lelaki Yang Mampu Buat Perempuan tergoda sebenarnya Bukan Lelaki Hensem Atau Sado << Sebenarnya mendapat pasangan yang kurang menarik dari segi rupa paras ni sangat beruntung tau! Kebanyakkan pasangan macam ni lebih melihat pasangan dia terlalu istimewa berbanding mendapat pasangan yang punya rupa pujaan ramai ni. Apalah yang seorang perempuan harap selain pasangan dia melihat dia lebih sempurna berbanding wanita lain walau hakikatnya kita masih serba kekurangan segala sudut, kan?

Moral of the story.. tak kira dari pihak lelaki atau perempuan.. jaga hati, jaga pandangan. Curang bukan hanya pada perbuatan tapi juga boleh terjadi dengan pandangan & perasaan tanpa kita sedar.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!