TENTANG KREW KABIN AIR ASIA YANG ANDA MUNGKIN TAK TAHU

31.12.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

TENTANG KREW KABIN AIR ASIA YANG ANDA MUNGKIN TAK TAHU. Air Asia paling banyak promosi tiket penerbangan sepanjang tahun. Gila beb dia punya promosi.. boleh kering account kalau ikut nafsu serakah ni. Flight ke oversea pun tiket murah giler.. Tak pelik la kan.. dia punya tagline pun penerbangan tambang murah. Kalau mahal memang tak kena la dengan tagline dia ye dak??


Aku antara golongan yang hanya mampu naik flight Air Asia jer.. Almaklum la belum mencapai level kaya rasa setaraf Najib Tun Razak. Takpe la.. Tu pun aku cukup bersyukur dengan kehidupan aku sekarang. Hidup sebagai orang kebanyakkan ni sebenarnya banyak hikmah cuma kita perlu enjoy dengan hidup kita je baru kita dapat hikmah tersembunyi. Sekurang kurangnya hidup kita tak banyak amanah sangat macam orang kaya. Sebab kaya tu pun satu Ujian dari Allah.. Allah menguji bagaimana depa gunakan harta depa yang banyak tu. Samada ke jalan Allah atau ke jahanam.. Amanah mereka pada manusia lain jugak banyak. Sebab Allah kurniakan kekayaan melalui mereka adalah untuk berkongsi dengan orang yang memerlukan. Sebab dalam rezeki tu ada rezeki orang lain. Kalau depa tak jalankan tanggungjawab & amanah tu.. Banyak soalan kubur nanti kena jawab. Jadi bersyukur kita andai kita tak di lahirkan sebagai orang kaya. Taraf hidup setakat ni pun belum tentu lepas soalan kubur lagi.. Apatah lagi kalau harta berkepuk kepuk.

Berbalik pada cerita kapal terbang ni.. Walaupun Air Asia ni syarikat penerbangan tambang murah tapi service dia not bad sangat la. Kalau nak layan tahap sultan tu memang takde la.. tapi Alhamdulillah la.. Pengalaman dengan Air Asia sebelum ni bagi aku ok je. Tapi tak sangka pulak Air Asia akan menang Anugerah ni hanya kerana perkara ni.. Wow! Memang tak sangka betul benda benda macam ni boleh menjadi salah satu ciri untuk di pilih sebagai yang terbaik  >> Ini Sebab Krew Cabin Asia Terpilih Sebagai Yang Terbaik << Yelah walau kita rasa macam remeh je benda ni bila naik flight. Ada orang tak bagi attention pun tapi sangat penting untuk krew cabin memberitahu secara serius & tepat. Orang bagi attention atau tidak mereka terus melakukan dengan istiqomah katanya. hehehehe.. Memang kental sungguh cabin crew Air Asia ni kan. Paling tak sangka benda2 yang kita rasa santai ni jugak menjadi punca mereka dapat anugerah ni. Memang awesome!! Ni di katakan mesra penumpang.hehehe

Apapun tahniah Air Asia.. Kalau ada jodoh kita bersua lagi. tahun 2015 nampaknya jodoh kita tak ada maybe 2016 nanti kita bersua.. Kalau ada rezeki. ye dak.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERHATIAN! YANG SUKA MAKAN BUAH LAICI WAJIB TENGOK NI

31.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

PERHATIAN! YANG SUKA MAKAN BUAH LAICI WAJIB TENGOK NI. Sapa kat sini penggemar buah laici? tak kira la dia jadikan minuman atau apa2 dessert mesti nak ada rasa laici tu. Aku ni laici boleh la.. Kadang2 teringin nak makan tu.. makan la. tapi kalau sampai hari2 makan laici tu tak sampai la macam tu. Kategori sekadar makan bukan penggemar tegar laici. Laici ni sinonim dengan perasa minuman atau menu pencuci mulut jer.. Jarang pulak dengar orang masak kari laici kan?


Tapi jangan tak sangka.. Memang ada menu kari laici ni. Aku tak tau la macam mana rasa kombinasi kari dengan laici tu. Ngam ke tidak.. Sebab aku bayangkan macam tak matching je dengan tekak aku. Apatah lagi nak buat nasi goreng laici kan? Macam pelik pulak makan nasi goreng laici ni. Tapi tu bila manusia semakin kreatif katanya macam macam depa olah resepi jadi lain dari yang lain.

Nampak sedap tapi rak tau la kombinasi rasa dia macam mana kan? kena try masak dulu la baru tau. Nak resepi Kari hijau Laici ni boleh tengok kat sini >> resepi kari hijau laici <<

Cuma tu la.. walaupun lain dari yang lain kalau rasa dia pun pelik sangat memang tekak melayu macam aku susah jugak nak terima. Kalau nak cerita pasal menu pelik laici ni bukan sekadar kari & nasi goreng malah banyak lagi yang selama ni kita tak tahu. Kalau korang nak tau apa lagi menu pelik2 guna laici ni korang tengok kat sini >> 9 resepi menggunakan Laici yang korang tak pernah tahu <<

Apapun buah laici ni tetap ada khasiatnya tersendiri. Katanya khasiat buah laici tak jauh beza dengan buah longgan & rambutan. Yelah.. sifat pun nampak macam sama ye dak. Yang penting buah laici ni mampu mengawal berat badan selain menyembuhkan permukaan kulit yang terluka & tercedera.  Ia mampu memperlahankan kedutan pada kulit jugak mampu mengurangkan risiko kanser payudara & menyihatkan akar rambut. Pendek kata buah laici ni memang banyak khasiat untuk keperluan wanita la kan..

Moral of the story.. tak kira apapun makanan jika di ambil secara berlebihan yang berkhasiat pun jadi racun jadi ambil la secara sihat mengikut piramid makanan yang betul.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KARMA LELAKI CURANG YANG BOLEH MELIHAT ROH KEKASIH YANG DAH MATI

31.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

KARMA LELAKI CURANG YANG BOLEH MELIHAT ROH KEKASIH YANG DAH MATI. Entah kenapa mood nak menulis kisah seram sekarang ni macam on off je.. Maybe sebab dok fikir pasal anak nak masuk sekolah tak lama lagi walau baru masuk tadika. Almaklum la kali pertama nak kena berenggang dengan anak buat seketika waktu.. Kali pertama nak lepaskan anak bawah jagaan orang lain. Gila kau tak risau.. Anak kot. Dengan macam2 kejadian sekarang ni.. Ya Allah moga lindungi anak2 kita dari orang2 jahat & sentiasa adakan bersamanya orang2 yang menyanyangi & melindungi dia.


Tapi sebab ada cerita seram baru nak share rasa bersalah pulak tak tulis dalam blog ni. Takut identiti seram jadi suram katanya maka ku gagah & gigih jugak mengarang cerita seram nan satu ni

Alkisahnya seorang peguam ni.. Dia ada kelebihan deria kedua katanya. Boleh melihat roh orang mati & karma seseorang. Nak di jadikan satu kisah dia kena handle satu kes budak bawah umur yang bawa kereta sehingga menyebabkan kemalangan maut beberapa kenderaan lain termasuk sebuah teksi. Yang lain semua mati tapi budak perempuan bawah umur selamat tanpa kecederaan parah. Almaklum la anak orang kaya.. So, boleh upah lawyer terbaik untuk menang kes dia ni. Peguam tu sebab ada sixsense katanya dapat melihat la roh2 orang yang mati masa kemalangan tu dok ikut budak perempuan ni nak balas dendam. So, dia bagitau la budak tu bahawa orang2 yang mati dalam kemalangan tu ada sentiasa dengan dia. So, budak ni yang mula tertarik dengan sikap caring peguam tu ambil kesempatan bila sentiasa minta peguam tu temankan dia dengan alasan takut

Sehinggalah berlaku satu perkara.. Dimana budak perempuan tu hampir terbunuh akibat perbuatan roh2 yang berdendam dengan dia tapi berjaya di selamatkan peguam tu. Semakin berbunga la perasaan cinta dia kat peguam tu. Pada masa yang sama peguam tu sebenarnya dah ada seorang kekasih. Sebab budak perempuan tu asyik nak peguam tu dengan dia timbul perasaan cemburu pada kekasih peguam tu. Kat situ la terbongkar satu demi satu perkara yang mistik & misteri.

Bila kekasih peguam tu mula di ganggu dengan gangguan mistik yang menyeramkan mereka terpaksa melalukan satu ritual untuk mengakhiri karma yang menyebabkan gangguan tersebut. Dari situ la mula terbongkar bahawa kekasih dia sebenarnya dah mati semasa hari berlaku kemalangan maut yang melibatkan banyak kereta yang di sebabkan budak perempuan bawah umur tu. Dalam kejadian tu kekasih pada peguam tu sedang berjalan di sebuah jambatan & ternampak sepasang pasangan pengantin tengah ambil gambar. Tak semena2 semua mereka di langgar sebuah kereta sebelum terjunam dalam sungai. Sebenarnya kematian kekasih peguam tu adalah karma dari perbuatan mereka sendiri. Dulu masa zaman belajar si peguam ni bercinta dengan kawan baik kekasih dia sekarang tapi dia curang menyebabkan si kekasih zaman belajar tu bunuh diri. Selepas kematian kekasih dia masa zaman belajar.. dia terus bersama dengan kekasih dia sekarang yang pernah menjadi orang ketiga dengan kekasih dia yang lama tu. Akibat dendam.. roh kekasih lama dia yang menyebabkan kematian kekasih dia yang sekarang. Kemalangan yang berlaku tu pun di sebabkan oleh roh kekasih lama peguam tu.

Ending cerita ni.. Peguam ni terjatuh dari bangunan ketika menyelamatkan budak perempuan bawah umur yang nak di bunuh oleh roh bekas kekasih lama dia. Masa nak selamatkan budak perempuan tu dia yang terjatuh tapi nasib baik tak mati cuma cedera. So sepanjang dia sakit budak perempuan bawah umur yang jadi kekasih baru dia yang jaga. Tapi hidup dia terus di hantui dua roh kekasih lama dia & terus di karma sampai habis cerita.

Tak tau hangpa paham tak apa aku cerita ni. Tapi itulah kisah dalam filem The second sight.. DVD filem seram Thailand yang aku beli minggu lepas. Filem ni klasifikasi 18 tapi tahap seram dia bagi aku biasa biasa je cuma klasifikasi 18 tu sebab ada adengan seksi meksi yang tak sesuai di tonton kanak kanak bawah 18 la kot. Nak kata best sangat.. boleh la layan. nak puji melambung2 tu untuk filem ni memang tak dapat la.

Gambar DVD Filem The Second Sight ni aku tak ambil guna DSLR dah macam dulu nak bagi nampak sharp & cantik.. Almaklum dah dapat sematpon baru. So, DSLR sila berehat la. Nak2 lagi sekarang ada trick & teknik nak ambil gambar sharp & cantik macam kualiti DSLR. Kalau korang nak tau macam mana nak ambil gambar cantik macam DSLR guna smartphone je boleh tengok kat sini >> Terbongkar Cara Ambil Gambar Secantik Kualiti DSLR guna Smartphone <<

Moral of the story.. Memang dalam kehidupan kita tak mustahil ada orang yang ada sixsense tapi bukan bermakna dia boleh lihat roh orang dah mati yer adik adik. Tu cuma dalam filem sahaja.. Yang di lihat mungkin makhluk ghaib jer. Memang takde manusia mampu melihat roh manusia lain yang dah mati. Ingat.. Tengok filem2 macam ni anggap sebagai hiburan semata mata jangan terpengaruh sehingga memesongkan kepercayaan anda.

p/s : Apapun hero filem ni hensem yang boleh buat perempuan jatuh cinta dengan watak romantik & caring dia hahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

HADIAH PALING LELAKI SUKA YANG RAMAI PEREMPUAN TAK TAHU

31.12.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

HADIAH PALING LELAKI SUKA YANG RAMAI PEREMPUAN TAK TAHU. Hadiah ni sinonim lelaki memberi perempuan menerima. Nak bagi hadiah untuk perempuan memang tak susah.. Majoriti perempuan suka benda2 tipikal yang kebanyakkan perempuan lain suka kecuali aku je. Bab hadiah ni kadang2 benda tipikal yang perempuan suka tu memang aku tak berapa minat tapi kalau orang bagi terpaksa terima jugak la sebab ia satu pemberian tanda ingatan.


Bila nak bagi hadiah pada seorang lelaki ni normally perempuan suka bagi jam tangan, baju, wallet, tali pinggang.. Yang tu rasanya hadiah untuk lelaki paling popular yang kadang2 lelaki ni tak rasa benda2 macam tu hadiah yang buat mereka rasa teruja sangat bila dapat. Sebab lelaki adalah golongan yang agak susah nak di fahami berbanding perempuan yang kebanyakkan apa ada dalam hati semua tulis kat Facebook.. So, tak susah sangat la nak kenali apa yang depa suka & tak suka. Berlainan lelaki.. Hati depa umpama peti besi yang perlu code untuk kita buka & fahami.

Mungkin sebab lelaki ni terlalu perahsia maka kadang2 keinginan mereka terhadap sesuatu tu kurang di tunjukkan jadi perempuan mungkin tak tahu apa yang mereka suka sebenarnya. So, kat sini mungkin dapat membantu kaum perempuan yang berniat nak bagi hadiah kepada lelaki kesayangan mereka.. Mungkin ini yang boleh buat lelaki kesayangan suka bila di hadiahkan pada mereka. Nak tahu apa benda meh tengok kat sini >> Hadiah Yang Paling Cool bagi Lelaki Mungkin Perempuan Tak Tahu <<

Apapun jenis hadiah tu bergantung pada minat & faktor umur jugak. Jangan la pakcik dah umur 70an dok bagi hadiah kat dia hoverboard pulak.. Kang patah tulang temulang orang tua tu pulak dok naik benda alah tu. Nak berdiri tegak pun dah tak berapa mampu macam mana dia nak mengimbang badan naik hoverboard ye dak??

Kalau yang tak tau pejadah menatang hoverboard tu ni la hoverboard yang tengah trend sekarang. Orang lelaki memang suka la benda2 alah macam ni

Moral of the story.. Hadiah satu pemberian tanda ingatan.. Kadang2 mungkin apa yang di beri bukan citarasa kita tapi tak salah kita hargai & tunjuk rasa terima kasih tu masa menerima sebab pemberian kita tak boleh beli kat mana mana.. Ia datang dari orang yang berniat memberi.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FOOD COURT IKEA DAMANSARA TIADA SIJIL HALAL JAKIM

30.12.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

FOOD COURT IKEA DAMANSARA TIADA SIJIL HALAL JAKIM. Sekali lagi jadi kontroversi status halal foodcourt Ikea Damansara.. Dulu pernah sampai tutup buat sementara waktu untuk melakukan kerja2 menyamak sebab katanya ada bahan tidak halal di gunakan. Tup tup terbaca post dari Page Sahabat Halal katanya Food Court Ikea yang tak pernah apply pengesahan halal JAKIM.


Yelah.. takde sijil halal tak semestinya haram.. Tu aku tahu. Kak Leha dok jual kuih muih tepi jalan pun tak pernah apply sijil halal JAKIM tapi elok je orang makan tanpa was was. Insya Allah bahan2 mentah kak leha guna tu status halal tak di ragui, tapi macam ikea yang terkenal dengan Meatball yang bukan dari Malaysia kalau tak ada pengesahan halal JAKIM macam mana kita nak pastikan benda tu betul2 bebas bahan2 haram. Almaklum la datang dari negara bukan Islam.. memang patut was was jugak.


Kontroversi demi kontroversi pasal food court Ikea ni.. Tapi tetap jugak ramai umat Islam makan kat situ tanpa was was. yelah.. tak was was tak jatuh haram kan. Cuma tu la.. Kat malaysia ni kita bergantung pada pengesahan halal JAKIM pada produk yang di hasilkan oleh orang bukan Islam atau datang dari negara luar.. Nak2 negara bukan Islam ni. Kan mencari yang halal tu Fardu.. Apa masalah food court Ikea tak nak apply sijil halal pun tak tau la. Takkan tak mampu.. Keuntungan depa rasanya bukan level2 kak leha yang jual kuih muih tepi jalan nak bagi alasan tak mampu kan? Apply je bagi menyakinkan pengguna status makanan & minuman kat situ halal. Tapi takde pengesahan halal JAKIM pun bersepah orang Islam makan.. apa ada hal.. ye dak?? maybe tu salah satu faktor kot depan tak apply sijil halal JAKIM. Ada tak ada tak bagi apa2 kesan pun pada perniagaan mereka.

Tapi Kalau dah asyik kontroversi pasal status halal je ada lagi bagus tak payah makan dulu. Banyak lagi makanan best2 kat Malaysia ni.. Sampai jadi viral seantero alam maya macam makanan & Minuman ni >> Mungkin Anda Tak Pernah Tahu Inilah Makanan & Minuman Yang Pernah Jadi Trending Di Media Sosial Sepanjang 2015 <<

Hope food court Ikea cepat2 la mohon sijil halal JAKIM supaya tidak mengundang spekulasi & persepsi negatif orang ramai. Kalau takde masalah apply je la. Ye dak?? Apa nak takut kan..

Apapun aku tak kata makanan & minuman kat food court ikea tu haram.. cuma bila premis tiada sijil halal.. dah tu makanan pula di import dari negara bukan Islam kita perlu semak betul2 jugak Ingredient dia. Manalah tau... Yang haram bukan babi jer tau! renung renungkan selamat beramal

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

VIRAL! BIADAP.. PAMPERS KOTOR LETAK ATAS PINGGAN

30.12.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

VIRAL! BIADAP.. PAMPERS KOTOR LETAK ATAS PINGGAN. Kita ni kalau boleh benda kotor tak kira la yang sendiri atau yang anak anak punya tak nak orang lain tertengok atau ternampak. Rasa malu jugak la. Nak2 lagi pampers @ diapers yang dah guna ni. Sebolehnya hormat pandangan mata orang lain.. Walaupun kita tak rasa geli dengan sisa2 kumuhan yang anak kita buang tapi tidak orang lain. Setiap orang dia memang tak rasa geli anak dia punya tapi tetap geli tengok najis anak orang termasuk aku.


Ternampak Beautifulnara post satu screenshot. Tak tau la kejadian ni berlaku kat mana yang pasti sebuah tempat makan.. samada restoran atau kedai makan atau kat mana tak sure. Tak tau la makhluk Allah mana la jenis otak mungkin tersilap pasang kat lutut kot.. letak pampers @ diaper anak dia yang dah bersisa kumuhan dalam pinggan yang dah habis makan. Spesis macam ni mungkin spesis yang guna tandas awam malas nak flush & tak malu biar najis dia orang tengok. Nak confirm tak berani tapi kalau spesis pengotor tahap macam ni memang peratus perangai macam tu memang tinggi.


kau fikir pekerja restoran @ tempat makan tu pencacai kau ke? Hope benda ni viral sampai orang yang buat tu tengok & baca post & komen tentang kebiadapan & sikap pengotor dia. Walau orang tak tahu siapa dia.. hope dia rasa malu dengan perbuatan dia tu. Kalau kat luar pun pengotor tahap macam tu.. Jangan pelik la orang2 macam ni kalau pergi rumah dia jumpa merata sudut pampers kotor anak dia. Jenis macam ni asal sempat jer dia buang.. Tak tau la yang buat macam tu mak ke bapak dia.. Tapi jelas nyata perangai pengotor depa ni.

Spesis pengotor macam ni even buat menu simple macam ni pun >>  Menu Paling Mudah & kreatif gabungan Pau & Meatball<< was was aku nak makan. Sebab tahap pengotor dia ni memang mampu buat rasa kembang tekak sampai nak telan pun tak lepas. Nak2 lagi kalau dia masak pau meatball ni.. mesti terbayang najis anak dia. hahahaha

Moral of the story..  Kalau spesis pengotor sila buat kotor rumah sendiri sudah jangan bawa sampai ke restoran orang. Simpan sikit rasa malu tu pada orang lain.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PERKARA WAJIB ORANG BUAT MENJELANG TAHUN BARU

30.12.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

PERKARA WAJIB ORANG BUAT MENJELANG TAHUN BARU. Esok adalah last day untuk kita semua berada dalam tahun 2015.. Lepas tu memang takkan muncul lagi tahun 2015 kecuali dalam kenangan jer. Bersedia semua umat manusia untuk menyambut hari tua masing masing yer.. Sebab memang takde manusia akan semakin muda walaupun awet muda. Kedut mungkin boleh di seterika guna rawatan lazer tapi umur tak ada poket doremon yang mampu buat kita kembali tahun sebelumnya. Terima la hakikat.. hahahaha


Bila menjelang tahun baru macam satu kewajiban pulak bagi majoriti umat manusia buat benda ni. Macam kalau tak buat rasa macam someting missing jer.. rasa awal tahun tu akan berlalu dengan kekurangan yang sangat besar. Mungkin mencacatkan sedikit memori awal tahun kalau dia tak buat. Orang lain pun macam takde soalan lain nak tanya.. Asal tahun baru soalan tu jugak nak tanya.

Aku setiap tahun memang malas nak buat benda ni sebab bagi aku bila2 je aku ada kesedaran diri aku akan buat.. tak tunggu hujung atau awal tahun. Rasa macam tipikal sangat.. asal hujung tahun je kena buat. tak sampai setengah tahun dah lupa.. Akhirnya sampai hujung tahun berikutnya.. hanya niat tapi tak buat pun.

Korang pun mesti dah ting tong apa benda aku dok mengarutkan?? Takde la aku cakap pasal azam je.. asal menjelang tahun baru ramai yang akan gigih berazam walau azam tahun2 lepas tu hanya jadi asam je tak jadi apa - apapun. basi macam tu jer hahahaha. Tapi tak apa la kan.. Azam tu kadang2 jadi target jugak. Ada yang setiap tahun dia ada target untuk sesuatu.. & target dia akan tercapai setiap hujung tahun. Ada orang ada target jugak setiap tahun tapi sampai hujung tahun target kekal sebagai target membawa ketahun tahun seterusnya.. Capai tak jugak. hahaha

Sebenarnya ramai je yang azam dia tak pernah terlaksana setiap tahun... Tapi takpe bagi menjadikan akhir tahun 2015 anda sesuatu yang best korang boleh try buat benda2 ni >> Ini Yang Anda Boleh buat Untuk Melangkah ke tahun 2016 dengan penuh gaya <<

Moral of the story.. aku tetap ada azam tapi bukan setiap tahun.. setiap hari aku berazam untuk sentiasa ada azam baru sebaik bangun tidur. Tak kira azam nak mop lantai sampai bersinar ke.. Azam nak update blog sampai tercabut keyboard ke.. Yang penting setiap hari ada je azam aku buat termasuk jadi lebih baik dari semalam. Tapi tu la.. tang tu nampak tak capai target lagi hahahaha.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAHSIA AMBIL GAMBAR SECANTIK KUALITI DSLR GUNA SMARTPHONE

29.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

RAHSIA AMBIL GAMBAR SECANTIK KUALITI DSLR GUNA SMARTPHONE. Amboi sejak dapat hadiah akhir tahun galaxy s4 zoom tetiba je jadi pandai nak bagi tips kat orang ambil gambar secantik kualiti DSLR guna smartphone pulak.. Aku ni jangankan nak ambil gambar cantik guna galaxy s4 zoom tu.. bertahun guna DSLR pun aku still tak reti ambil gambar pun. Asal lekat gambar tu dah cukup. Malas sungguh aku nak belajar trick & teknik ambil gambar ni. sebab tu la kot aku layak guna galaxy je hahaha...


Dulu aku pun kaki selfie tapi masa tu aku guna enpon sony Ericsson. Gigih hari2 snap gambar & sampai office upload dalam myspace. Yelah.. masa tu zaman myspace katanya. Muka tak payah cakap.. macam2 memek ada. Sampai ada sorang retis ni PM aku sebab aku suka upload muka pelik pelik. Dia macam tertarik la dengan perangai tak semegah aku ambil gambar. Yelah zaman bujang katanya. Tahap kegilaan tu kadang2 di luar kewarasan jugak hahaha... Tapi bila dah kahwin mula2 tu ada la sikit2 perangai suka upload muka pelik pelik tapi lepas kawen dilakukan secara berduet. Bila dah anak.. Benci pulak tengok muka sendiri bila selfie hahaha.. Dah takde lekuk2 katanya.. semua bagai di tambah serbuk penaik.

Pun macam tu aku masih suka ambil gambar walau bukan gambar sendiri.. Tak gambar anak, gambar masakan aku atau gambar produk aku guna. So, sebab tu aku berusaha jugak la untuk ambil gambar paling cantik & sharp.. Agar nampak menarik sehingga menghasut orang try benda2 yang aku upload. hahaha Jadi sebab tu aku mula rajin pulak belajar trick & teknik ambil gambar, maka aku nak share macam mana korang nak ambil gambar secantik DSLR tapi hanya guna camera smartphone korang je. Nak tahu meh tengok kat sini >> Ini rahsia macam mana nak ambil gambar secantik DSLR dengan hanya guna camera smartphone <<

So,lepas ni tak payah usung DSLR lagi.. Dengan smartphone je korang boleh dapat hasil gambar terbaik dengan tiru trick & teknik tu. Selamat mencuba..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH MENU PERNAH JADI VIRAL DI MEDIA SOSIAL SEPANJANG 2015

29.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

INILAH MENU PERNAH JADI VIRAL DI MEDIA SOSIAL SEPANJANG 2015. Bukan je kat tv yang dok buat documentari imbauan sepanjang 2015 hujung2 tahun macam ni.. Kat blog pun sama. Mengimbau kembali apa yang menjadi Viral & trending sepanjang 2015. Biasa la manusia sekarang memang cepat terpengaruh dengan viral jadi apa saja menjadi viral pasti menjadi tarikkan untuk orang lain mencuba lebih2 lagi makanan & minuman. Kadang2 bukan sebab sedap tapi sebab keunikkan hidangan tu sendiri menarik perhatian orang untuk mencuba contoh macam pernah jadi viral dulu laksa tempurung di kulim kedah. Sampai sekarang aku sendiri pun tak pernah rasa sebab yelah nama je orang kulim tapi aku sekarang menetap di sini.. Sini tu kat mana? sini la.. hehehe


Sepanjang dah hujung tahun mungkin ada yang dah lupa tentang 12 makanan & minuman yang pernah menjadi viral & trending di alam maya.. Mungkin jugak korang terlepas pandang macam aku ni. Sebab benda trending kat media sosial ni bersifat sementara jer.. Yelah, sapa nak cakap benda yang sama 365 hari kan.. Orang pun muak bila cerita benda yang sama. Jadi trending ni silih berganti. Hari ni mungkin pasal aiskrim kelapa.. mungkin selepas seminggu dua  aiskrim kelapa dah tak trending lagi & benda lain pulak mengambil alih carta.

bagi mengimbau kembali menu2 makanan & minuman pernah menjadi trending di media sosial meh kita tengok kat sini ada tak antara 12 benda ni korang terpengaruh & pernah cuba. >> 12 Makanan & minuman yang pernah jadi trending sepanjang 2015 yang mungkin anda tidak tahu <<  Mungkin aku antara manusia yang tak berapa kisah dengan viral ni so 12 benda ni memang tak ada satu pun aku pernah cuba sampai sekarang walau ada di antaranya aku sedar akan kewujudan dia di media sosial & ada di antaranya aku terlepas pandang. Tak mustahil ada manusia yang macam aku yang ada perkara yang aku ambil kisah & tidak. Jadi artikel ni sedikit memberi info la..

Itu untuk tahun 2015 yang bakal meninggalkan kita sehari je lagi.. Untuk 2016 entah siapa & atau apa benda yang bakal jadi mangsa viral. Kalau apa yang di viralkan tu memberi manafaat & keuntungan ok la.. Tapi kalau yang mengaibkan mungkin memberi kesan hitam dalam hidup kita. Jadi berhati hati setiap masa.. sebab zaman sekarang ada mata digital yang sentiasa memerhati & merakam setiap tindakan, kata2 & perbuatan kita.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FESYEN BAJU DEPAN CANTIK BELAKANG CARIK

29.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

FESYEN BAJU DEPAN CANTIK BELAKANG CARIK. Sejak semalam aku dok cari jacket & cardigan. Saja la usya2 kat Lazada & zalora.. Macam biasa la aku ni kalau nak membeli belah online mengalahkan nak beli aset juta2 punya survey. Dua tiga kali aku dok tengok benda yang sama. Kadang2 peram dalam draft tu punya lama baru nak proceed. Untung yang proceed ada yang tak jadi beli pun ada. Tapi kalau kat Mall nak membelek sampai ke hujung benang memang tak la.. Asal cantik.. elok duduk kat badan.. takde koyak atau rosak kat memana rembat terus bayar je. Kang balik takut menyesal bila tak beli.


Tak lama bagi perempuan.. Tapi macam berkurun bagi lelaki yang tunggu. Anak pulak kang lama sangat mula la dia tak reti diam. Jadi sejak berstatus mak mak ni.. Acara membelek kat Mall tu tak berapa lama sangat. Jumlah jam tu di kurangkan sikit. Minggu lepas nak beli wallet.. singah Aeon kepong. Almaklum la perempuan.. Cakap nak beli wallet tapi bila pergi bayar tetiba jadi 3 item termasuk wallet. Alang2 dah terembat satu seluar bercorak ni.. Rasa macam takde pulak baju nak matching. Tu yang dok survey baju/cardigan/jacket yang boleh match dengan seluar baru beli ahad lepas ni.

Aku ni bukan la kata tak kisah langsung pasal fesyen & trend. Kadang2 follow jugak trend tapi aku tak confident sangat nak over berfesyen. Aku jenis suka nampak simple tapi trendy macam ni >> Pakai T-shirt mengelebeh pun nampak trendy kalau pandai bergaya macam ni << Tapi tu la bila dok windows shopping kat lazada sejak semalam.. Depan tu dah nampak cun sangat. Tutup litup baik punya.. Lurah dendam ke.. lurah bilut ke.. hapa memang tak nampak katanya. Tapi bila clik tengok belakang baju.. mak aii.. carik pulak. Terbelah sampai nampak tulang belakang.. Paling2 pun boleh nampak tali bra la. Kot mana pun dia buka jugak. Tak depan.. bahagian belakang.

Fesyen zaman sekarang katanya... baju carik carik pun harga tak menahan. Gigil jugak la kalau nak proceed bayar. Tapi takde yang aku rasa nak beli lagi buat masa sekarang apatah lagi fesyen tutup depan carik belakang. Aku tak pakai baju carik2.. koyak2 ni.. Aku tak hipster sangat katanya. Biarlah orang2 kaya je pakai.. sebab zaman sekarang orang2 kaya je suka pakai fesyen koyak2 sebab nak nampak trendy. hahahaha

Ok aku nak sambung window shopping kat lazada jab.. Zalora macam tak berapa taste je. hahahaha...

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TAK MUSTAHIL KAT IKEA AKAN ADA MENU NI NANTI

29.12.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

TAK MUSTAHIL KAT IKEA AKAN ADA MENU NI NANTI. Ikea selain orang bershopping barang keperluan rumah macam perabot,sofa,peralatan dapur,pinggan mangkuk,aksesori untuk deco rumah bagai.. Salah satu tarikan di Ikea adalah meatball dia. Sesiapa je yang pergi makan meatball majoriti mesti tak lepaskan peluang ambil gambar meatball tu. Betapa popular Meatball kat Ikea yang ramai peminatnya. Kalau makan meatball wajib ambil gambar katanya.. Tak ambil gambar nanti takde bukti makan meatball. hahahaha


Macam biasa la aku ni kan selera kg.com kan.. So meatball2 ni memang tak pernah rasa. Nak2 lagi asben aku tak makan haiwan berkaki empat. Memang sedap macam mana pun dia takkan makan.. Bila dia tak makan dengan aku2 pun ikut tak makan. Lagipun dah lama aku sendiri tak makan daging. Bila makan sampai aku rasa pelik dah sekarang. Punya sehati sejiwa kami laki bini kan? hahahaha

Selalu ke Ikea kami just pandang & berlalu je kat foodcourt tu.. Memang berebut2 orang nak makan kat situ. So, dalam suasana berebut tu rasa tak enjoy pulak kalau nak makan. Takpe la.. makan karipap telur Ikea pun jadi la katanya. hahaha.. Almaklum la selera kg.com katanya.. Karipap je la kena dengan taste.

Sebab Ikea terkenal dengan menu Meatball dia.. Ni mungkin jadi sumber Inspirasi pada Ikea untuk jual menu baru pulak. Sapa tahu kan?? Sebab dia punya trademark Meatball mungkin lepas tengok video ni Ikea terus memperkenalkan menu baru gabungan Makanan Melayu & Barat macam ni >> Menu Ni Memang Nampak Gila Tapi Percayalah Sangat Kreatif <<

Tak salah pun kalau Ikea nak jadikan ia sebagai menu baru. Yelah.. Asyik makan meatball jer pun bosan so boleh upgrade meatball tu kepada menu yang lebih menarik macam tu, kan? Korang kalau ada idea untuk mengabungkan 2 makanan menjadi satu menu macam chef ni.. boleh sahut cabaran ni & peluang menang hadiah menarik. Nak tengok clik sini >> Cabaran Cipta gabungan memasak Dari 2 menu berbeza menjadi 1 menu <<

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CINCIN NI TAK MUSTAHIL BOLEH JADI SENJATA MEMBUNUH ORANG

29.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

CINCIN NI TAK MUSTAHIL BOLEH JADI SENJATA MEMBUNUH ORANG. Sekarang ni ramai orang suka berfesyen agar nampak trendy walaupun kadang2 nampak mangsa fesyen. yelah.. semua nak cipta imej tersendiri konon nanti bila orang tiru maka dia la dapat nama sebagai pencetus fesyen macam tu. Pernah aku baca fesyen pakaian yang tayang kemaluan. Kat tut tu di dedahkan.. Gila syaiton nirojim punya fesyen. Ada ke orang nak pakai fesyen pelik2 macam tu. Yang lain2 elok je tutup litup tang tut pulak di buka. Tu la kan bila manusia rasa kemaluan tu bukan organ yang patut di malukan..

Tu yang fesyen terang terang gila. Memang melawan fitrah manusia.. Banyak lagi fesyen sekarang yang kadang2 tak sesuai nak2 lagi fesyen label muslimah ni. Sebab kemuslimahannya tu macam tak berapa cukup syarat. Rasanya tak patut di letak dalam kategori fesyen muslimah.. Cukup sekadar dalam kategori fesyen je. Nanti boleh memesongkan pemahaman orang lain tentang fesyen menutup aurat sekarang ni.

Tapi kalau dah berhijab tu rasanya tak sesuai sangat la fesyen ranggi2 macam ni.. Lebih sesuai dengan fesyen sopan. Nak2 lagi menggayakan cincin macam ni.. Aku yang tak berapa tutup litup pun rasanya tak tergamak nak pakai macam mana la OhBulan boleh senaraikan cincin ni sebagai salah satu eksesori yang trendy macam ni >> Untuk tengok gambar cincin ni clik kat sini>> Tip Bergaya Ringkas & Trendy <<


Silap haribulan ada yang mati kena tikam atau buta mata kena cucuk. Hahaha.. dah la design ganas semacam memang tak sesuai la di gayakan oleh perempuan2 melayu nak2 lagi yang berhijab. Elok2 pakai tudung nampak gud gud je.. tetiba tang jari cincin macam syaiton nirojim.. Reject orang nak buat menantu. hahaha

Moral of the story.. berfesyen tak salah.. Tapi berpada pada. Banyak trend yang cecantik & stylo yang bakal mertua tengok pun tak sakit mata. tak perlu jadi lain dari yang lain sampai nampak macam alien

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ANAK TAK NAK MAKAN BUKAN SEBAB MAK PEMALAS

28.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

ANAK TAK NAK MAKAN BUKAN SEBAB MAK PEMALAS. Ada anak yang sentiasa berselera dengan makanan best jer kan.. Anak aku ni makan & minum memang memilih. Dalam hidup dia sekarang ni makan roti jer.. Yang lain2 tu ada jugak dia makan tapi bukan makan sampai kenyang. Kadang2 sekadar rasa je. Minum pulak susu & milo.. Semalam baru aku nampak dia try nak minum sirap. Tu pun selepas dia mula gosok gigi dengan ubat gigi. Sebelum ni gosok gigi dengan air jer. Sejak dua menjak ni je aku biasakan dia gosok gigi dengan ubat gigi walau mula2 dia rasa pelik & nak mengelak. Sebenarnya ramai tak tahu gosok gigi salah satu cara meransang deria & sensory kanak kanak nak2 macam anak aku yang ada masalah speech delay. Lepas dia tak melalak lagi kena gosok gigi memang nampak berkembang banyak la speech & deria rasa dia tu. Selera pun improve sikit berbanding dulu. Jadi yang ada anak masalah lambat cakap ke.. picky eater ke.. rajin2 gosok gigi depa.


Aku memang semua makanan yang aku makan kecuali yang super pedas je.. lain lain aku akan pelawa anak aku rasa. Kadang2 dia datang tengok je kemudian blah macam tu. Kadang2 dia cuba jugak rasa jugak. Tapi sekarang dia macam minat dah nak rasa macam2 makanan. Aku tak nak paksa dia makan.. sebab dulu masa umur dia melepasi 6 bulan.. Memang kadang2 aku paksa dia makan. Mungkin sebab tu dia jadi trauma dengan makanan. Semua ni terlampau dok ikut cakap pakar yang tak bertauliah la.. Tak ajar konon dia memang takkan makan. Padahal dah ajar makan semua.. Cuma kadang2 dia tak nak makan makanan yang kita rasa berkhasiat tapi kita paksa lama2 dia jadi trauma langsung tak nak makan. Jangan paksa.. tapi pujuk perlahan lahan. Aku sekarang guna cara pujuk perlahan lahan tanpa mendesak. Yang pakar tak bertauliah konon anak dia senang je bagi makan bagai.. Memang aku takkan dengar. Keluar dari perut berbeza jadi perangai pun berbeza. nak compare2 hang pi join geng2 makcik tak bertauliah bagi tips. Cheq meluat nak dengaq perbandingan hangpa dengan anak hangpa yang tak ada masalah tu. Sebab statement hangpa kadang2 memang menyakitkan hati sampai ada yang kias kias mengata kita ni mak mak pemalas.

Kena faham bukan semua anak di lahirkan dengan kelebihan & kekurangan yang sama.. Tak payah dok rasa mak bapak orang malas nak bagi anak makan bagai la kalau hangpa tak ada anak yang susah nak makan ni. Kadang2 menangis bawah tudung saji mak mak yang ada anak yang susah nak makan ni hangpa bukan tau! Mentang2 anak hangpa suka makan sampai obesiti.. Hangpa rasa pandai dah la ajaq anak.

Kadang2 ada jugak anak ni bukan dia tak suka makan tapi dia makan apa dia suka jer yang kebanyakkan tak berapa berkhasiat. Sedangkan mak dia kat rumah dah cuba bagi makanan berkhasiat tapi bila di luar pandangan mata mak bapak dia tetap apa yang di makan tak sama macam mak bapak dia ajar dia makan kat rumah. Ada jugak tau.. macam budak budak ni. Bila di beri kebebasan pilih apa yang mereka nak makan, mak bapak pun terkejut dengan pilihan makanan anak depa ni sebab mungkin apa yang depa makan selama ni tak sama apa yang depa suka makan di belakang pandangan mak ayah depa. Tak caya boleh tengok kat sini >> Bila Anak Memilih Apa Yang Mereka Nak Makan, Ini reaksi ibu bapa mereka <<

Moral of the story.. setiap kekurangan anak bukan sebab mak bapak tak pandai ajar atau malas nak ajar. Jadi kalau rasa tak tahu banyak perkara tak payah berlagak macam mak bapak paling terbaik di muka bumi dok compare dengan anak orang & cara orang ajar anak. Bersyukur la kau tak di uji dengan anak anak yang ada kekurangan.. Kadang2 kekurangan tu orang tak nampak dengan mata kasar, macam anak aku. Nampak normal je tapi dia ada delay. Jadi persepsi orang yang tak tahu tentang budak2 macam anak aku anggap mak bapak la yang tak reti ajar & malas ajar bila tengok anak aku mungkin tak makan banyak benda & memilih apa dia nak makan. Kalau depa doktor pediatric mungkin depa paham..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CERITA SERAM PENUTUP 2015

28.12.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

CERITA SERAM PENUTUP 2015. lagi beberapa hari dah nak masuk ke tahun 2016.. Yang paling menyeramkan bagi aku bukan cerita seram tapi cerita anak pertama kali nak melangkah ke sekolah tadika. Serius.. selama ni 24jam dia depan mata aku siang malam pagi petang.. tetiba nak lepaskan dia pergi sekolah beberapa jam. Serius.. aku tak confident untuk orang lain handle anak aku tapi sebab memang dah lumrah hidup sampai satu masa kita terpaksa lepaskan anak kita bawah pantauan orang lain untuk dia belajar sesuatu yang dia tak boleh belajar dalam rumah dengan kita. Sekolah bukan semata2 untuk dia belajar kenal huruf, kenal nombor & tahu membaca.. Disitu jugak seorang anak akan belajar bergaul,berkawan,melindungi diri sendiri,berdikari & banyak lagi perkara. Jadi nak tak nak.. Memang kita tak ada pilihan.. Untuk kebaikan anak jugak kan.


Walau kisah anak aku nak ke tadika lebih menyeramkan tak bermakna hobi aku beralih ke melayan perasaan seram terbayang anak nak ke sekolah. Tetap ada koleksi terbaru seram sebagai penutup tahun 2015. Tapi penghujung tahun tak banyak pulak filem seram yang best.. Yang baru2 serius tak berapa best nak di beli. Filem Thailand pulak tak ada filem baru maka semalam sebab tak nak balik menangis bawah bantal sebab tak beli dvd filem seram.. Ambil jugak la 2 filem ni. Filem ni bukan filem baru cuma tak ada dalam koleksi dvd seram aku lagi. Dua2 klasifikasi 18 tahun keatas ok..

Untuk filem Meat Grinder ni dari sinopsis aku baca bukan filem seram hantu tapi lebih kepada seram & ngeri melibatkan seorang peniaga mee yang menggunakan daging manusia dalam resepinya. Tapi filem ni kat cover dvd pun dah warning.. Ibu mengandung, pesakit jantung & kanak kanak bawah 18 tahun tidak di galakkan menonton. Mungkin kesan ngeri dia agak melampau.. Filem Thailand ni.. kalau effect ngeri boleh terbayang 7 hari 7 malam beb. Tapi tak tau antara meat Grinder dengan cerita ni >> Jom tengok Kisah manusia tertimbus bawah tanah selama 69 hari kat sini<< Yang mana lebih ngeri & seram. Rasanya Meat Grinder kot. hahahaha. Bukan macam filem melayu.. 7 hari 7 malam rasa nak menyumpah je lepas tengok. Sekali tengok menyesal seumur hidup sebab tak best.


Yang dvd kedua.. The second sight. Aku baca sinospis katanya kisah seorang yang boleh nampak hantu/roh di sekeliling dia. Dia jugak boleh nampak kehidupan masa lepas seseorang. Biasa la yang beragama budha ni percaya mereka ada kehidupan masa lepas kemudian di lahirkan semula sebagai orang lain. Nak tahu keseluruhannya cerita dia macam mana tunggu je aku tengok dulu nanti aku review gaya lekatlekit.


Jadi sebagai penutup 2015.. Ini saja aku mampu tambah untuk koleksi dvd seram lekatlekit.com. 2016 kot2 bertukar hobi tengok filem cinta pulak ke macam mana.. tak tau la kan. Yelah.. manusia kan berubah2 sifatnya. Selera pun boleh berubah, inikan minat. Manalah tau tetiba aku bertukar jadi minah jiwang minat filem cinta pulak ke? hehehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PONTIANAK MESTI SUKA PRODUK NI

28.12.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

PONTIANAK MESTI SUKA PRODUK NI. Ha kau! Tajuk entri paling tak menahan katanya. Pontianak pun suka produk ni.. Produk apa? Sat2 la cheq nak cerita la ni. Almaklum la.. pontianak selalu di gambarkan dengan rambut panjang & kusut masai. Jarang la nak tengok dalam cerita atau filem seram pontianak rambut lurus ala2 rebonding gitu kecuali la dia cuba menyamar jadi perempuan cantik tapi bila dia bertukar jadi pontianak automatik rambut dia kalau semut masuk pun boleh sesat seumur hidup dalam tu. hehehe


Jadi korang yang hadapi rambut kusut, rambut kering, rambut gugur, rambut putus putus sampai bila sikat tu berdiri rambut2 yang pendek. Memang nampak tak rapi langsung kalau ada masalah rambut macam ni. Yelah.. even yang berhijab sekalipun tak bermakna kesihatan & kecantikkan rambut kena abaikan.. ye dak?? Kalau rambut rosak, kulit kepala gatal gatal.. memang jadi tak selesa. Rambut gugur pun masalah jugak. Bukan je menyepahkan lantai rumah.. malah kadang2 boleh menyebabkan rambut tu masuk dalam masakan kita. tak best la pulak tetiba orang nak makan terjumpa rambut dalam makanan kita masak. Silap haribulan orang ingat kita nak menyihir dia pulak.

Aku pun ada masalah rambut sejak dua menjak ni.. Rambut jadi putus2,kering,gugur & jadi kusut jugak. Sebelum ni dah try satu jenama ni.. siap conditioner bagai pun tak jalan. Jumaat lepas aku beli Serum rambut Ginvera Anti Frizz repair serum & Syampu Sunsilk damage reconstruction.. Memang aku jenis suka campur jenama produk. Bila pakai set selalunya memang tak berkesan.


Alhamdulillah gabungan 2 produk ni.. Bila mandi dah kurang rambut gugur.. 50% jugak la kesannya. Dengan penggunaan Ginvera hair serum pulak rambut tak kusut & kering. Sebab dia ada fungsi menyuburkan jugak.. Aku syak dia jugak membantu rambut aku jadi kuat & tak gugur & Syampoo Sunsilk damage reconstruction semestinya memulihkan rambut aku yang rosak.

Serum rambut Ginvera. Bau pun wangi

So, yang ada masalah rambut kering,kusut & gugur boleh try 2 produk ni. Manatau dapat membantu masalah rambut anda tanpa perlu pergi ke yu nam kan.. Harga pun tak mahal sangat. Ginvera Hair serum dalam RM23++ & Sunsilk tu maybe RM11++ kot lupa pulak aku. Nak beli pun senang. Ni aku beli kat guardian je. Yang penting produk ni selamat di gunakan bukan kategori dalam senarai produk haram macam ni >> Risau jugak kalau ramai tak tahu pasal barang yang korang selalu beli ni! Bahaya kot <<

Dengan sekali cucian anda boleh rasa rambut jadi lembut. Kali kedua cucian anda boleh nampak rambut gugur mula kurang

Ni kalau pontianak baca entri ni confirm lepas ni pontianak semua tak menyeramkan lagi. Mesti jadi macam pontianak dalam drama keluarga pontimau.. Pontinak cantik berambut panjang bersinar & rapi. hahahahaha

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELAKON AKU KAU KITA KENA KECAM BUAT LAWAK MH370

26.12.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

PELAKON AKU KAU KITA KENA KECAM BUAT LAWAK MH370. Isu2 macam tu jangan nak buat bahan bergurau sangat nak2 lagi retis ni. Dah la status MH370 sampai sekarang tak ada sapa tahu. Bukan sikit nyawa yang tak tahu hidup atau mati cuma declare tanpa bukti sebagai mati je. Tup.. tup.. hang dok buat lawak yang mengundang kecaman memang mendapat la. Tak pasal2 la dapat publisiti percuma.


Tadi terbaca kat Rotikaya.. Katanya salah seorang pelakon drama aku kau kita ni kena kecam dengan peminat lepas dia muat turun satu status yang kononnya MH370 dah jumpa. Apa lagi berbaris la komen mengkritik hebat lawak tak jadi dia tu. Tapi bagus jugak sebab dia insaf dengan segera & minta maaf atas kesilapan dia yang mungkin tak di sengajakan. Yelah.. niat nak bagi orang gelak sekali kena tembak.

Tak tau la samada depa ni tak ambil pengajaran dari apa yang berlaku bila ada retis @ selebriti yang cuba mempersendakan trajedi MH370 dengan niat berlawak tapi akhirnya di kecam sampai ke urat sarat yang halus atau dia memang tak pernah ambil pot pasal tu.


Zaman media sosial ni nak berlawak pun kena hati hati. Silap isu padah la jawabnya walaupun niat kita nak hiburkan orang alih2 orang lain jadikan kita bahan hiburan bila jadi viral. dari dok upload benda merapu kat Instagram sampai jadi viral yang memalukan diri sendiri lagi bagus hangpa buat benda ni, kot2 dapat jugak RM1000 >> Peluang Dapat RM1000 kat Instagram Tanpa perlu jual barang <<

Moral of the story.. Sejak ada media sosial manusia jadi semakin sensitif jadi kita pun kena jadi sensitif jugak la supaya kita sentiasa berhati hati dalam setiap perkara yang kita nak buat walau hanya dengan caption.. MH370 di temui

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BLOGGER POPULAR TAPI BLOG TAK POPULAR

26.12.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

BLOGGER POPULAR TAPI BLOG TAK POPULAR. Ada ke blogger lebih popular dari blog? Ada jer.. sapa cakap tak ada. Tapi ramai yang tak perasan wujudnya fenomena ni. Aku dulu pun mentaliti fikir.. sipolan tu agak di kenali kat media sosial, muka keluar majalah bagai.. Mesti blog dia traffic tinggi sampai ke langit ketujuh. Upload gambar pun beribu orang like.. Paling lekeh pun ratus jugak la like dia dapat. Kalau macam aku ni.. memang bukan saingan depa la.


Tapi kita boleh tahu sejauh mana blog tu popular ke tidak bila orang minta tolong aku untuk rekemen blogger untuk review. Sebab aku rajin jugak buat kerja2 macam ni walau aku buat takde komisyen cuma aku tolong rekemen blogger kalau ada mana2 client nak blogger untuk review. Saja buat kerja sukarela. Kadang2 orang offer aku review tapi aku akan tanya maybe dia perlukan blogger lain lagi untuk review aku boleh rekemen. Walaupun aku tak ambil apa2 upah rekemen blogger untuk depa aku percaya rezeki tu dari Allah.. Kita berkongsi rezeki dengan orang lain, Allah permudahkan urusan kita mencari rezeki. Aku anggap benda ni win win situation jer.

Bila kita buka offer untuk job review ramai la blogger akan try apply. Bila nak apply traffic blog memang perlu untuk menentukan samada layak atau tak dapat job review tu. Time tu kadang2 macam tak caya.. Rasa blogger tu macam antara mereka yang hotstuff jugak tapi traffic blog serius kadang2 ada yang pageviews tak sampai 1k per day, hokay! Tu yang ada muka keluar majalah bagai. Bukan merendahkan mereka ni cuma nak bagitau popular kat media sosial belum tentu blog dia pun popular. yang popular tuan punya blog jer.. Blog dia masih level2 biasa je la. Ada yang tengok je blogger biasa2 jer.. Traffic cecah ratus ribu. Macam tak caya.. sebab kalau dia post apa2 kat media sosial feedback dia takde la gempak sangat. Tapi bab blog memang dia power meraih traffic.

Kat situ aku belajar & tahu dalam berblog apa sebenarnya yang aku nak? Kalau setakat nak popular semua orang kenal muka kita.. keluar masuk majalah padahal blog orang malas nak clik sebab pengisian dia tak cukup menarik pun motif berblog tak sampai jugak. Kalau nak jadikan blog sumber pendapatan.. Blog harus menyerlah sebab orang nak bagi job pun bergantung pada populariti blog. Kalau blog kita takde orang clik, takde fungsi orang nak beriklan, kan?

Moral of the story.. Nak berjaya kadang2 tak perlu sangat populariti untuk diri sendiri cuma perlukan populariti apa yang kita buat & apa yang kita jual jer. Contoh macam wanita ni.. serius aku sendiri tak kenal dia tapi dia antara wanita yang berjaya dengan cara luar biasa >> Wanita Yang Sanggup Tinggalkan Kerjaya yang dah stabil Demi Nak buat semua ni <<

P/S : Aku tulis isu ni bukan bermakna aku cakap aku ni blogger tak popular tapi traffic blog meletop kebabom.. Aku pun kategori traffic blog biasa2 lagi.. tapi Alhamdulillah sejak blog mengalami transformasi ni traffic memang meningkat berganda ganda la dari sebelum di transformasikan. So,tak sia2 jugak pelaburan aku pada blog. Labur tak banyak mana.. tapi berbaloi.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MR DIY SELAYANG MALL SILA AMBIL PERHATIAN PERKARA NI

26.12.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

MR DIY SELAYANG MALL SILA AMBIL PERHATIAN PERKARA NI. Ni kisah semalam berlaku kat kedai Mr DIY selayang mall.. Alkisahnya aku nak beli la tuala cantik & lembut ni. Tapi Mr DIY kat selayang Mall memang serabut sikit. Kadang2 tag lain harga lain. Nak2 lagi semalam.. tak tau la maybe depa tengah dok kemas balik kot. Tengok bersepah jugak barang. Kebetulan ada seorang staff DIY kat tuala tu tengah kemas kemas. takpe la.. dia nak buat kerja aku nak cari barang. Aku capai la satu tuala tu kemudian tengok tag harga kat rak sebab kat barang tak ada tag. Untuk double confirm aku tanya la akak tu betul ke harga tag kat rak tu.


Wah.. best je dia sekolahkan aku. Dia cakap.. "Dik.. Jangan main tengok harga kat tag rak tu, tengok kat barcode jugak." Erkk.. apa fungsi kau letak tanda harga kat Rak barang tu kalau bukan untuk memudahkan pelanggan nak tau harga barangan. Aku pulak nak kena check barcode bagai.. yer boleh je buat tapi sebab cara dia jawab soalan tu buat aku rasa macam aku pulak yang salah aku sound la jugak gaya2 sopan.. Sebab dia panggil aku adik maka aku pun panggil dia akak sebab kalau dari pandangan mata aku memang dia nampak lebih akak dari aku.. Aku cakap macam ni .. "Akak.. Selalunya customer refer harga dari tag. Jadi letak tanda harga yang betul kat barang tu yer. Customer takde masa nak belek barcode bagai." dia senyap.. aku pun senyap la. Aku letak balik tuala tu.. Aku blah je. Jadi keputusannya seri la. Dia boom aku.. aku balas balik. Cukup la pertarungan setakat tu. tak payah nak bising2 katanya. hahahaha

Masalah kat kedai2 barang ni memang selalunya masalah tanda harga. Ada cawangan Mr DIY yang kemas & teratur senang customer nak  beli & tengok harga.. Ada yang macam cawangan selayang mall. Barang memang sentiasa bersepah.. tag harga tak payah cakap. Memang kebanyakkan aku double confirm dulu sebelum bayar kalau yang takde tag harga melekat kat barang tu. Memang tak confident aku kalau harga yang letak kat rak. Kadang2 nama barang tu short form salah baca barang lain nak bayar tetiba hantar barang jadi lain mula la rasa terawang di udara (naik angin) katanya. hahahaha. Samada check mesin scan tu atau double confirm dengan jurujual kat situ. Satu lagi econsave.. Tu pun tak boleh percaya juga harga kat tag. Kang pergi bayar jadi harga lain.

Ni Mr DIY selayang Mall.. Maybe gambar ni masa baru buka. Nak tau macam mana keadaan dia sekarang sila la pergi sendiri. hehehe -Gambar sumber Google-

Tak semestinya hangpa menawarkan harga barang murah kedai mesti nampak murahan macam sarang tikus.. ye dak? Susun la elok2 & letak tanda harga betul betul. Kenapa setiap cawangan tu tak sama view dia walaupun dari syarikat yang sama? Kenapa kat tempat A kemas & bersih je tempatnya tapi cawangan B kalau tetiba jumpa ular sawa tengah tidur pun tak tekejut. Yang aku perasan kalau Mr DIY kat mall2 besar yang eklusif sikit la. Tempat orang 'ada ada' katanya mesti cantik je barang2 dalam tu tersusun. Kalau setakat macam selayang mall.. yang katanya standard dia tak mencapai tahap golongan 'ada ada' ni mesti macam sarang tikus. Pelik betul.

Benda ni menyusahkan pembeli. Sekaligus menyusahkan pekerja kat situ juga sebab pembeli terpaksa rujuk dengan depa. tak salah kalau memudahkan kedua dua belah pihak. Dua2 senang kan? Apa guna jual barang2 yang sah & bercukai kalau kedai macam jual barang2 yang di kategori haram macam ni >> Risau jugak kalau ramai tak tahu pasal barang yang korang selalu beli ni! Bahaya kot... << Kalau barang2 ni main sumbat2 ye kita paham la.. depa meniaga dalam keadaan takut takut. Sebab bila2 masa je boleh kena ambush. Ni Mr DIY terkenal seluruh Malaysia tapi kedai macam jual barang seludup je.

Moral of the story.. Untuk kedai murah macam Mr DIY, econsave.. Kalau nak buka pasaraya @ kedai biarlah nampak macam kedai bukan nampak macam kedai baru di landa taufan.

P/S : Untuk pengetahuan semua.. aku memang selalu ke Mr DIY selayang Mall ni memang sejak dari pertama kali aku jejak kaki ke situ sampai sekarang sama je bersepah. hahaha

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH NEGARA YANG PENUH PESTA SEPANJANG TAHUN

26.12.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

INILAH NEGARA YANG PENUH PESTA SEPANJANG TAHUN. Kat mana2 pun manusia memang suka berpesta. Tak tunggu hari2 pesta tertentu.. Tak caya sapa suka berkunjung ke pub bagai tahu la. erkk.. Sumpah aku seumur hidup tak pernah jejak kaki dalam pub. Sebab dulu ada antara kawan2 aku yang suka berpesta di pub ni maka aku tahu la serba serbuk pasal pub.


Berhibur sekali sekala tu tak salah tapi yang salah tu cara berhibur. Pesta buih, dadah,arak, seks bebas bagai. Setakat berparty ramai yang suka buat party. Salah satu contoh party hari jadi.. Yang jadi trend sekarang Baby shower party sampai jadi isu makan dalam pampers bagai punya nak bersimbolik bagai. Tu antara contoh bila berparty sampai di luar logik akal seorang manusia. Bila buat sesuatu yang berlawanan dengan cara hidup masyarakat sekeliling itulah padahnya padahal baby shower sebelum ni tak jadi isu besar pun kat Malaysia.

Yang suka berparty tu elok la sekali seumur hidup berkunjung kat negara ni. Sebab kat negara nan satu ni sepanjang tahun macam2 pesta depa ada. Jimat duit tak payah nak bayar masuk club bagai kan.. Kau nak pesta apa.. semua depa ada. Memang negara ni layak di gelar negara pesta sepanjang tahun. Nak tahu negara mana & pesta apa yang selalu mereka raikan meh tengok kat sini >> Jika Anda Suka Berpesta Inilah Tempat Patut Anda Kunjungi <<

Nak berparty ke.. berPARTI ke hapa.. Jangan melampau lampau. Buat secara sederhana sudah. Memang hidup perlukan juga hiburan tapi pilihlah hiburan yang tak memudaratkan & merosakkan diri sendiri atau orang lain.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GAMBAR! NABILA HUDA SELAMAT BERNIKAH

25.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

GAMBAR! NABILA HUDA SELAMAT BERNIKAH. Tahniah kepada pelakon berbakat besar & kontroversi pun tak kurang besar sebab dah selamat di nikahkan bersama pasangannya katanya tokei restoran yang kacak lagi terpacak. Cantik Nabila dalam busana nikah dia yang putih suci murni bagai minyak yang melalui pemeringkatan dua kali. hehehe


Walaupun dia pelakon seksi & kontroversi tapi bertudung jugak di hari pernikahan dia. Ada sesetengah retis umur dah senja nan merah pun menikah ala2 minah saleh, Bergaun kembang bagai.


Hope perkahwinan Nabila huda untuk yang kedua kali ni berkekalan hingga akhir hayat. Di kurniakan rezeki zuriat, rezeki bahagia.. Semoga ikatan perkahwinan kali ni mampu menjadikan Nabila huda insan yang lebih baik dari sebelumnya.


Kalau Nabila & pasangan masih takde plan nak honeymoon kat mana apa kata meh try pergi tempat ni. Save budget katanya >> Hanya RM299 anda boleh terbang ke Cebu atau Boracay <<

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

VIRAL SERAM! KISAH KAWAN PUKUL 12 TENGAHMALAM

24.12.15 Suria Lekatlekit 2 Comments

VIRAL SERAM! KISAH KAWAN PUKUL 12 TENGAHMALAM. Bila seorang mula share kisah seram pasal kawan sebilik, mula la lepas tu ada lagi yang lain lain akan mula membongkar perkara misteri berkaitan kawan depa jugak. Mungkin sebelum ni depa tak terfikir kot nak share tapi bila ada yang mulakan.. So, depa pun baru ada keinginan nak share pengalaman sendiri pulak. Takpe.. akak suka baca kisah2 seram ni walau kisah tu rekaan semata mata. Sebab akak pun membaca sekadar hiburan semata mata.. hahahaha


Sempat terbaca satu sharing dari Sukar Star TV ke hapa nama page dia.. Lebih kurang macam tu la bunyinya nama page dia. Dia share satu kisah misteri berlaku pada pelajar Universiti jugak. Tentang ke misterian perangai kawan sebilik dia ni. Katanya kawan dia ni ada perangai pelik.. Kalau dia nak jemur baju mesti tepat pukul 12 tengah malam.. Macam tu jugak nak angkat baju kering. Dia akan angkat baju tu tepat 12 tengahmalam esok harinya..

Nak di jadikan cerita seramnya.. Pada satu hari tu dia intai la si kawan perangai pelik ni jemur baju tetiba dia dengan kawan dia macam sedang cakap dengan seseorang. Dengan cabul & busy body nya dia pun tanya dengan siapa kawan dia berbual. Jawapan tu agak meremang la bila dengar.. Katanya berbual dengan kawan dia tingkat atas sedangkan rumah depa tingkat paling atas. Atas tu dah tak ada rumah lagi. terus lepas tu dia tak berani tanya lagi.

kejadian kedua.. Pada satu hari tu sipolan yang misteri tu katanya masak banyak sangat. Padahal yang tinggal depa berdua je kat rumah. Yang lain2 dah balik kampung cuti semester. Tapi si kawan ni walau dia tahu banyak perangai pelik & seram kawan sebilik dia suka buat tapi tetap berbaik sangka. Dia anggap kawan dia nak jemput kawan2 lain datang makan. Tapi mungkin tengok tak ada sapa datang makanan pun lebih banyak dia cadangkan sedekah je la kat jiran2. Tapi sipolan ni kata pukul 12 tengah malam nanti kawan2 dia nak datang. Bila tiba waktu yang katanya kawan2 dia nak datang.. si kawan ni pun intai la tengok sipolan tu tengah buat apa. Sumpah! Aku rasa apa yang budak ni tengok kawan dia buat mungkin menjadi episod paling seram dalam hidup dia. Dia nampak sipolan ni tengah hulur makanan bawah meja kat ruang tamu.. Untuk siapa?? Wallahualam...

Lain2 perangai misteri sipolan ni katanya suka nyanyi dalam tandas sambil sikat rambut dia yang panjang. Dah tu siap ada lagu lagi.. Antara lirik lagu dia.. 'Terima kasih tolong sikat. Terima kasih tolong sikat. Saya suka awak jaga kemas.Jangan mengurai nanti bercerai. Katanya ada jugak lirik2 dalam bahasa jawa yang tak di fahami.

Dalam cerita ni aku perasan time dia nak buat benda2 yang orang rasa seram mesti pukul 12 tengahmalam. Yelah.. tengah malam sinonim dengan benda2 mistik kan. Mungkin jugak time tu kawan misteri sipolan ni muncul. Tapi seseram kisah student ni tak menakutkan sangat macam cerita ni >> Bayangkan Anda Tertimbus bawah tanah selama 69 hari.. memang menakutkan << Gila beb tertimbus hidup hidup bukan di timbus lepas mati.

Banyak jugak rupanya student yang berperangai mistik & pysko macam ni yer. Bagi aku cuma dua sebab.. samada dia ada gangguan mental atau dia ada gangguan mistik. Kedua dua sebab ni je mungkin akan buat seseorang tu berkelakuan pelik & menakutkan.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN BIARKAN 2015 BERAKHIR TANPA BUAT PERKARA NI

24.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

JANGAN BIARKAN 2015 BERAKHIR TANPA BUAT PERKARA NI. Salam Maulidur rasul buat semua. Cuti lagi la bagi mereka yang bekerja. Time2 cuti macam ni la nak habiskan masa berkualiti bersama anak anak. alang2 cuti sekolah masih ada beberapa hari lagi kan.


Kalau budak2 dulu sebelum wujudnya gadget elektronik memang cuti sekolah banyak je aktiviti outdoor dengan kawan kawan. Budak kampung macam aku selain main.. ada la pergi memancing la, hiking bukit kat kampung & banyak selain tengok kartun kat tv. Tapi budak2 sekarang selagi mak bapak tak merancang aktiviti luar rumah.. selagi tu dia terperuk dalam rumah mengadap tv, tablet & smartphone je la..

Kesian kan zaman kanak kanak sekarang.. Nak keluar sendiri jenayah banyak sangat. Kena jugak tunggu mak bapak yang bawa keluar walau nak ke padang permainan yang tak jauh dari rumah. Bersempena cuti Maulidur rasul esok pula orang dah start cuti untuk christmas elok la korang buat benda ni dengan anak anak >> Jangan Biarkan 2015 Berakhir Untuk Korang Sekeluarga Macam Tu Je. Cuba 7 Idea Epik Ini! << Rugi biarkan 2015 berakhir tanpa buat aktiviti ni dengan anak anak.

Mesti anak anak korang suka & menjadi sejarah terindah dalam hidup dia kalau dapat buat semua tu dengan orang2 tersayang. Benda tu mungkin menjadi cerita kenangan yang akan di ceritakan dari satu generasi ke generasi katanya. Yelah.. Indah sangat katanya. heheehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELUANG DAPAT DUIT MELALUI INSTAGRAM TANPA PERLU JUAL BARANG

23.12.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

PELUANG DAPAT DUIT MELALUI INSTAGRAM TANPA PERLU JUAL BARANG. Instagram sekarang dah upgrade. Dulu kalau kat news feed tu nampak gambar2 orang yang kita follow je sekarang tetiba tak pernah follow Ig Mc Donald pun keluar iklan Mc Donald. Tu contoh.. sebab yang tu je aku perasan muncul kat Ig aku. Hahaha...


Instagram pun dah berkonsepkan ala2 Fb ads. Dulu boleh like & komen je kat Ig sekarang dah boleh sent private mesej. Bila dah banyak fungsi yang memudahkan pengguna Instagram ni maka banyak la benda boleh buat melalui Ig. Kalau setakat orang jual barang kat ig tu dah tak rare. Memang trend meniaga kat Ig bukan sesuatu yang baru. tapi serius aku malas nak follow back Ig2 peniaga ni. Kadang2 kita dah follow back.. dia unfollow. Tu salah satu sebab. Kedua.. kadang2 penuh skrin dia upload gambar barang dia meniaga. Sekali upload berpuluh2.. Aku bukan nak beli sangat pun barang dia. Kadang2 nak tengok update gambar2 dari insan2 lain yang aku follow kat ig. Tu sebab kedua... Tahu la meniaga kan. Tapi jangan sekali upload sampai berpuluh2. Upload la sejam 5 6 keping gambar sudah. Lepas tu sambung balik jam yang seterusnya.

Tu la.. semua pulun cari duit sekarang ni. Memang tak cukup kalau setakat harap makan gaji. Kat Malaysia ni semua dah mahal. Kalau harap makan gaji jer.. memang tak sempat dapat gaji makan hati je la. kalau merungut pun tak selesaikan masalah maka terpaksa jugak kerah keringat kerja lebih sikit.

Zaman kita terpaksa mencari sumber pendapatan tambahan ni.. Jangan lepaskan peluang apa yang boleh buat duit. Dari hangpa dok merapu upload muka sendiri satu hari sampai 5 6 ploh keping gambar elok jugak hangpa try benda ni. Manatau ada rezeki >> Nak tahu macam mana nak dapat RM1000 dari Instagram, clik sini cepat <<

Benda senang je nak buat.. Nak dengan tak nak je cuba. So, selamat mencuba & semoga berjaya. Insya Allah kalau dah rezeki kita, dalam mulut naga pun tetap milik kita.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JUTAWAN PUN TAK MAMPU BELI 8 PERKARA NI

23.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

JUTAWAN PUN TAK MAMPU BELI 8 PERKARA NI. Walaupun zaman sekarang dah tak ada yang percuma tapi bukan semua benda mampu orang beli walau dia orang paling kaya dalam dunia. Ada benda terlalu mahal sampai di luar kemampuan seorang manusia nak beli dengan harta yang ada... Satgi ada pulak orang dok cebik tepi tepi.. eleh orang tak ada duit memang la cakap macam tu. Yelah.. yelah.. aku mengaku aku bukan orang berduit banyak tapi menipu pulak kalau tak cakap tak berduit langsung tapi aku mampu jugak miliki sesuatu yang mungkin hangpa2 yang lagi kaya tak ada... hahahaha

Sekadar Hiasan. Carian Google

Apa benda orang tak berduit mampu ada tu?? Jangan hina sangat orang semekin kadang2 orang semekin la paling mewah dengan benda2 ni. Dah semekin mewah pulak.. Tu dia.. pening dah. Yelah.. kalau semekin tu sinonim dengan tak ada apa apa la berbanding orang kaya memang sinonim dengan kemewahan. Mewah ni.. bergantung apa yang kita rasa sebenarnya bukan apa yang kita ada sangat. kadang2 orang kaya yang tak pernah rasa cukup & bersyukur sampai bila2 pun dia sentiasa rasa kekurangan jadi memang sampai bila2 pun dia masih tak dapat rasa yang dia dah cukup mewah. Orang miskin walau sekadar duduk rumah pondok, naik motorsikal & makan pun ala kadar tapi dia rasa dah mencukupi untuk hidup dia.. Mungkin dia rasa apa Allah kurniakan untuk dia lebih dari cukup. Bila dah lebih dari cukup dari situ wujudnya rasa mewah. Betul tak??

Pun macam tu ada perkara jugak yang tak mampu di beli tak kira la kau jutawan atau papa kedana. Buat la macam mana pun.. Takkan mampu punya bayar harga 8 perkara ni. Mahalnya dia.. Tuhan saja yang tahu. Memang seumur hidup kumpul duit pun belum terjamin mampu beli. Nak tau apa perkara yang tak ada sesiapa pun mampu beli tapi boleh dapat kalau kena pada caranya, meh tengok kat sini >> 8 Perkara Yang Jutawan Pun Tak Mampu Beli <<

Jadi.. Insaflah wahai umat manusia. Allah tu maha kaya. tak semua benda yang dia bagi boleh di bayar dengan duit. Kadang2 perlu cara lain untuk dapatkannya. Jadi kebahagiaan hidup bukan hanya duit semata mata walau duit sekarang dah jadi macam segala galanya.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

VIRAL KISAH SERAM TEMAN SEBILIK YANG MISTERI & MENAKUTKAN

23.12.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

VIRAL KISAH SERAM TEMAN SEBILIK YANG MISTERI & MENAKUTKAN. Sejak dua hari ni kisah seram yang di ceritakan seorang pelajar tentang kawan sebilik dia yang berperangai pelik,misteri & menakutkan sedang jadi viral. Aku.. of course la baca sebab mesti ada orang tag aku punya kalau ada cerita2 seram. Sungguh sinonim aku dengan benda2 seram ni kan. Dah jadi identiti pulak.. Asal seram semua aku la tu. Ok la.. At least orang dah mula kenal & tahu minat aku pada cerita2 seram ni kan. So, depa jugak penyumbang pada koleksi entri2 seram kat blog aku. Terima kasih.. Sesungguhnya.. aku sangat2 terharu sampai rasa malas nak sikat rambut. erkk.. apa kena mengena pulak. Hahahaha

Post ni mula menjadi Viral

Bagi yang tak tau pasal viral kisah seram ni.. Aku cerita la sikit sinopsis dia yer.. Katanya seorang minah ni dapat kawan sebilik yang perangai memang buat sapa2 jer rasa meremang bulu roma. tengah korang dok lepak2 atas katil tetiba dia keluar dari bawah katil tersengih dengan raut wajah memang tak menyenangkan hati langsung la. Suka buat benda2 pelik & menakutkan.. macam bunuh tikus dengan cara cucuk seluruh badan tikus tu dengan jarum kemudian simpan bangkai sampai busuk. Bila tanya kenapa buat macam tu.. alasan  tikus tu bising sangat tu dia seksa tikus tu sampai mati. Atau cucuk cicak2 atas tilam dengan jarum sampai melekat. Susun kasut kawan2 dia secara bersilang & terbalik. Kalau sapa2 buat dia marah.. Siap la dia akan menakutkan mereka dengan macam2 aksi seram. Dah la katanya dia berus gigi tengah2 malam cara terbalik. bahagian orang pegang berus tu dia gosok gigi. Yang makin misteri bila kawan dia share cerita dia kat media sosial.. tahu pulak dia. Pelik ke.. Ntah2 dia stalk aktiviti kawan dia kat media sosial jadi tak pelik la dia tahu & boleh respond cerita kawan dia tu. Korang boleh baca kat bawah ni cerita dia...


Clik Untuk Views yang lebih jelas

Tak tau la samada budak tu ada gangguan mistik atau mental.. Tapi kalau aku duduk serumah apatah lagi sebilik dengan dia pun cuak jugak. Orang macam ni kita tak boleh ramal tindakkan dia.. Mungkin dia tak pernah cederakan kawan2 serumah tapi tak mustahil jugak dia boleh buat macam tu. Sebab ciri2 perangai pelik yang dia tunjuk memang mencurigakan. Dia seronok bila menyakiti sesuatu yang menyakitkan hati dia.. tak mustahil kalau ada kawan2 yang dia rasa macam tak selesa pun dia boleh buat benda yang sama. kalau aku maybe aku tak tunggu habis sem.. Aku ambil langkah selamat la. Samada remove dia.. atau aku yang keluar. Boleh juga cuba laporkan pada mereka yang boleh membantu. jangan biar je dia terus macam tu.. Kadang2 tekanan pun boleh buat manusia berperangai pelik.

Clik Untuk paparan yang lebih jelas

tapi sejauh mana kebenaran kisah tu memang aku tak tau. Siap depa boleh berbalas statement kat media sosial. Boleh jadi depa saja create story sebab nak perhatian orang lain.. Sebab zaman sekarang ni banyak attention seeker sanggup buat apa saja nak meraih perhatian. Cuma nasihat aku.. Kalau betul berlaku apa yang di ceritakan.. roomate tu ambil langkah keselamatan dari awal la sebelum berlaku sesuatu yang tak dapat di selamatkan lagi.

Kita baca mungkin tak seram tapi aku percaya kalau aku ada dalam situasi tu pun maybe aku sendiri pun takut. Apa ingat aku berani tengok filem seram tengah tengah malam aku berani sangat ke hadap kawan macam tu.. Hahahaha. tapi tu la.. kita tak tahu sejauh mana seramnya kisah tu tapi kalau cerita ni bukan saja seram malah suspend, menakutkan & mendebarkan yang korang boleh saksikan dengan biji mata korang sendiri >> Bayangkan Anda tertanam bawah tanah & terperangkap selama 69 hari ni macam ni. Serius Menakutkan << So, ada berani tengok? hehehe

Moral of the story.. Kadang2 boleh berlaku perkara macam tu kalau orang menuntut ilmu sesat atau di ganggu saka dari keturunan dia sendiri tapi nak pastikan gangguan tu dari mana kena la merujuk kepada mereka yang lebih arif.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH DESTINASI PERCUTIAN PALING HOT 2015

23.12.15 Suria Lekatlekit 0 Comments

INILAH DESTINASI PERCUTIAN PALING HOT 2015. Kita dah sampai ke penghujung tahun 2015 tapi aku tahun ni nampaknya tak pergi holiday mana2 kot. takpe la maybe tahun depan la kot kalau ada rezeki lebih2. Lebih2 beli bawang.. beras.. gula.. bagai. Syiling2 tu simpan dalam tabung manatau hujung tahun cukup buat tambang pergi umrah katanya.. Insya Allah. Yelah.. Kalau ada rezeki, ye dak.


Sekarang nak pergi mana tak risau sangat la tak tahu destinasi nak di tuju atau jalan ke tempat yang nak di tuju sebab semuanya ada penyelesaian semudah hujung jari. Trend sekarang kalau nak pergi bercuti ni takde la bawa diri atau bawa pakaian jer.. Depa dah stanby gadget2 elektronik untuk memudahkan percutian mereka. Yelah.. dulu maybe kalau kita ke sesatu tempat yang tak pernah pergi kita bergantung sepenuhnya pada mape kan.. sekarang waze.. google.. Tu yang paling menjadi rujukan. Mudah & cepat. Nak2 lagi smartphone sekarang boleh di gunakan pelbagai fungsi.. Bukan sekadar buat panggilan je. So memang trend sekarang pergi bercuti mesti bawa gadget elektronik.

Betapa mudahnya sekarang kan nak pergi bercuti. Dulu rasa orang2 kaya je mampu naik kapal terbang tapi sejak ada penerbangan tambang murah ni.. Semua golongan mampu merasa nak flight dah. Bukan takat boleh pergi bercuti kat tempat hot macam ni >> Destinasi Percutian paling Hot Pilihan rakyat Malaysia << malah walaupun nama penerbangan tambang murah tapi dia punya pramugari & pramugara lebih hot dari pramugari & pramugara flight yang tambah mahal.. hehehehe

Yang mana sempat pergi bercuti dalam tahun 2015 ni gamaknya destinasi hangpa semua ada dalam senarai tempat paling hot rakyat Malaysia pilih untuk pergi bercuti ni ke tidak? kalau ramai yang ke tempat tempat tu memang hot betul la kot kan.. Hot hot jugak la kan.. Nak pergi mana, nak buat apa jangan sampai hot till jahanam sudah. yelah.. hahahaha.

Moral of the story... Dah biasa duduk tempat hot hot ni.. Rasanya kalau ada rezeki nak cari tempat cool cool sikit la. Manalah tau lepas balik bercuti, jadi putih macam salji. hahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA ARTIS SENTAP ANAK DI KATAKAN TAK SECOMEL ANAK ARTIS LAIN

23.12.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

BILA ARTIS SENTAP ANAK DI KATAKAN TAK SECOMEL ANAK ARTIS LAIN. kalau tak suami dia sentap pasal komen orang tentang anak depa, mesti bini dia. Kiranya pasangan suami isteri retis ni sejak ada anak tak habis2 dengan isu sentap pasal anak. Dah tau kau tu selebriti terkenal yang memang jenis tak tahan nak baca orang kutuk atau bandingkan anak kau dengan anak retis lain yang katanya lebih comel dari anak kau tak payah la nak tayang sangat anak kau kat media sosial.


 Sebab tu la Lisa Surihani & Yusri taknak membesarkan anak mereka sebagai selebriti macam dua pasangan retis ni buat. Yang sorang tu ok la.. Tak banyak sangat isu pasal anak dia. yelah.. anak dia comel macam anak mat saleh. yang sorang lagi ni dari dulu sampai sekarang tak habis2 isu pasal anak. Minta orang kesiankan anak depa.. padahal depa sebagai mak bapak nampak macam tak kesiankan anak sendiri je. Depa yang menjerumuskan anak depa dalam dunia yang akan menjadi penialian pada pandangan mata orang lain. Rasanya bukan sehari dua pasangan laki bini ni jadi retis kot.. takkan tak tau. Bila seseorang tu jadi public fugure memang akan terima dua benda ni. Tak pujian mesti kejian. So, bila anak depa pun depa public kan..  Memang akan terima benda yang sama walaupun masih budak kecik yang tak tahu apa apa.

Jangan harap semua manusia ni ada perikemanusiaan.. kalau semua manusia ada perikemanusiaan mesti tak ada kes penderaan. Sebab manusia ni ada macam2 jenis warna hati dia.. So, hangpa sebagai mak bapak la patut bijak buat pilihan untuk anak yang memang tak mampu nak buat keputusan sendiri lagi. Bila orang compare anak retis si nun lagi comel dari anak depa minta peminat jangan taksub bagai.

Aku pun tak suka spesis yang suka cari pasal dengan budak kecik yang tak reti apa2 ni.. Tapi tetap la apa yang berlaku pada pasangan retis yang manjang sentap pasal anak ni adalah salah depa sendiri. Depa yang tak kesiankan kat anak sendiri.. Guna anak untuk meraihkan populariti & publisiti. Bila anak jadi mangsa kutukan baru nak rasa betapa pedihnya hati.

Bagi aku kalau retis yang sayang & kesiankan anak.. Depa akan pilih cara yusri & lisa surihani. Orang kutuk anak.. rasa sakit sampai tembus ke tulang belakang beb! Aku pun tak boleh orang dok mengata anak aku bukan bukan.. seabad pun aku ingat. Tapi sebab aku bukan retis sapa nak peduli sangat pasal anak aku kan.. Lagipun aku tak berapa expose anak sangat kat media sosial. Ada tu ada la aku upload gambar dia.. tapi cerita anak aku bukan bahan utama untuk aku tulis kat blog walaupun aku bukan retis. Kalau aku tulis pun.. anak aku mustahil jadi se popular anak2 retis tu.. hehehe.

Moral of the story pada retis yang manjang sentap pasal komen orang kat anak depa tu.. hangpa patut rasa kesian kat anak hangpa dulu sebelum harap orang luar untuk simpati. Kalau kesian sila buat benda yang sepatutnya.. Kalau dah apa yang di buat sekarang lebih memberi keburukkan pada budak kecik yang tak berdosa walau sebesar zarah tu maka sila la fikirkan semula.

P/S : Dari dok kisah sangat pasal komen peminat yang dok compare pasal anak hangpa tu lagi baguih bawa anak anak enjoy kat sini. memang time macam usia depa tu benda2 macam ni ja buat depa seronok bukan dok asyik popularkan anak kat media sosial je. Bagi la peluang depa buat pilihan sendiri apa yang depa nak jadi. Bukan semua anak retis nak jadi retis jugak kan?? hehehe >> Jom Tengok Macam Mana Nak Ke Hello Kitty Puroland <<

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

LAPTOP MUNGKIN TAK LAKU LAGI LEPAS NI

22.12.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

LAPTOP MUNGKIN TAK LAKU LAGI LEPAS NI. Serius seumur hidup aku memang aku tak pernah beli laptop sendiri tapi aku bukan tak reti atau tak pernah guna laptop la. Aku biasa je guna laptop bos, laptop company kat ofis, laptop asben aku, laptop adik beradik aku.. Tapi aku memang tak pernah ada laptop sendiri. Aku lebih suka guna pc.

Sumber Google

Lepas PC, smartphone, lepas tu tablet.. Tu je gadget2 elektronik yang aku ada. Terbaru mungkin sebab simpati asben aku hadiahkan aku sebiji smartphone yang ada fungsi camera yang cantik. Senang di bawa kemana mana.. Tak payah la kalau nak pergi tempat best sikit gigih la aku mengusung dslr walau aku sebenarnya memang malas nak bawak. Almaklum sebelum ni.. Aku guna Tab & Galaxy Y jer.. Camera pun tak cukup megapixels katanya. Ambil gambar pun tak nampak lubang hidung.. Tu yang nak tak nak kena usung DSLR. Sebab aku dok melagukan lirik2 nak beli camera cybershot yang kecik sikit senang nak bawa maka tetiba pucuk di cita ulam siap sambal belacan lagi dapat.. smartphone Galaxy S4 Zoom. Terharu sampai rasa nak menangis bawah bantal. Sebab tak pernah minta tetiba dapat. Aku ni bini yang tak banyak permintaan katanya. Tak sampai hati. hahahaha

Tapi secanggih mana pun smartphone ni tak boleh jugak lawan Tablet yang katanya fungsi dia lebih hebat sebab tablet ni kiranya pakej la.. smartphone plus laptop maka terlahirlah Tablet. Tapi ramai jugak walau memiliki tablet tapi tak berapa tahu nak gunakan sebab mungkin tak tahu banyak fungsi tablet ni. Kalau hangpa baca kat sini, confirm hangpa tak sangka dengan kemampuan tablet >> Tablet Vs Laptop.. Ini bukti ia memudahkan urusan seharian Anda << Habis la lepas ni.. mungkin Laptop akan menjadi bahan sejarah je untuk kenangan di masa akan datang. hahahaha

memang teknologi2 gadget elektronik sekarang memang canggih manggih. Makcik2 macam aku kadang2 tak sempat nak study katanya. Alih2.. secanggih mana pun gadget elektronik tetap la dia pilih desktop nak buat kerja. Senang katanya nak taip guna keyboard. Almaklum.. jari2 pun tak berapa nak ramping sangat dah. Touch screen ni asyik tersalah taip jer.. hehehe.

Moral of the story.. Tak salah nak kejar teknologi tapi ukur la size wallet sendiri yer.. Kalau wallet kembung penuh dengan bill & hutang2 tak terbayar.. tak payah la nak kejar sangat teknologi takut kena kejar dengan Ah long tak cukup tanah nak lari ke bawah tanah pula kau kembali. Peace Yo!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *