NAK TAHU BILA IKAN PARI DATANG BULAN?

26.1.16 Suria Lekatlekit 7 Comments

NAK TAHU BILA IKAN PARI DATANG BULAN?. Masa kecik kecik dulu makcik aku pernah cerita ikan pari pun datang bulan. Aku pun percaya la sebab waktu tu selain cikgu kat sekolah, ustazah kat tempat mengaji Al Quran.. orang2 lebih dewasa dari kita tempat rujukan kita. Zaman aku mana ada google yang ada TV peti, 3 siaran je. TV1 Tv2 & TV3... Nak tau perkembangan semasa tengok berita, nak tau gosip tengok rancangan hiburan. Tapi zaman tu cukup enjoy la dengan hidup sebab kita hidup dalam alam realiti.. Maya.. maya ni memang tak ada.

Sumber Google

Sebenarnya.. selama ni aku tak pernah pulak rasa nak ambil tau pasal ikan pari ni walaupun aku suka jugak makan. Nak2 lagi masak asam pedas atau pari bakar.. Sedap sampai kekaki katanya. Cuma kalau terbeli ikan pari bau hancing memang spoil la. Memang buang macam tu je la. Masak pun bau hancing dia tak hilang beb! Gila kau nak makan kalau dah bau hancing kuat macam tu.

Nak tau kenapa ada ikan pari yang bau hancing.. Sebabnya ikan pari kalau datang bulan memang dia bau hancing. Satu lagi cara orang potong ikan pari tu jugak.. Katanya kalau terpotong kat pundi kecing dia confirm la.. hancing. Tapi ikan pari bukan macam manusia tiap2 bulan period. Setahun tu mungkin 2 3 kali je. Bukan ikan pari jer period ada haiwan lain jugak period macam kera.. Cuma period depa bukan macam manusia. Depa tak payah pakai pad.

Ikan pari sejenis ikan yang beranak bukan bertelur..  Jadi tak pelik la kalau dia ada period. Dah akil baligh baru boleh mengandung & beranak ye dak? Gamaknya ikan pari ada senggugut tak? hahahhaa... Kalau ada senggugut confirm bila period dia moody kan? Habis semua ikan2 lain dia belasah. hehehehe

Maybe ada yang tak pernah tahu ikan pari ni pun datang bulan, bila dah tahu jadi geli nak makan.. Takpe. Kalau geli nak makan ikan boleh try resepi pelik guna laici ni. Apa ingat laici tak boleh masak kari ke? Boleh, hokay. Boleh tengok resepi kat sini >> 9 Resepi Pelik Guna Laici Yang Confirm Anda Tak pernah cuba atau pernah dengar <<

Moral of the story.. Orang perempuan ni kalau period tak payah la nak moody sangat la. Malu la sikit pada haiwan lain yang ada period tu.. elok jer dia. hahahaha

7 comments:

  1. hehe..bari tau pasal ni..sbb tu bau hancing ye? huhu..xpernah msk ikan pari..

    sy moody dgn husband je..xpe kan? haha :p

    ReplyDelete
  2. suka gak makan ikan pari bakar tapi bila dah disahkan kandungan toksik dia tinggi terus tak nak makan ha3

    ReplyDelete
  3. Akk since mengandung anak no 3 tak blh bau ikan pari..ish xthn esp bila bakar..xthula kenapa..lps tu smpi kesudah xmkn ikan pari...haru!

    ReplyDelete
  4. ikan pari masak asam pedas sedap n...tp bila baca n asa seram plak nk mkan

    ReplyDelete
  5. Dah jarang makan ikan pari, tapi bila sesekali dapat makan, 'sedap sampai ke kaki katanya'.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Hehehe.. #inikelakar #parisenggugut.

    ReplyDelete
  7. Ikan pari bertelur bukan beranak...telur disimpan dalam badan sampai menetaskan anak2nya...cuba google kalau tak percaya...mana ada period bagai..chit...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!