TELEFON PENYANYI NURUL WAHAB DICURI PENYELUK SAKU DI PARIS

26.2.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

TELEFON PENYANYI NURUL WAHAB DICURI PENYELUK SAKU DI PARIS. Tempat2 tumpuan ramai macam tempat pelancongan ni memang la sasaran pencuri & penyeluk saku. Depa2 yang dah lama graduate dalam bidang menyeluk & menyapu harta benda dalam kocek & beg orang boleh buat perkara terkutuk dalam sepintas lalu. Sambil lalu kat sebelah pun depa boleh rembat tanpa kita sedar atau mencederakan mangsa macam peragut. Sebabnya mungkin depa dah follow mangsa & dah tahu target2 depa nak menyapu tu kan nampak lancar je aktiviti mencuri depa ni.


Sebab tu la kita perlu berhati hati.. Kadang2 kita rasa kita dah letak kat tempat paling selamat dah aset2 berharga kita macam gadget2 elektronik tapi sebenarnya dunia sekarang dah tak berapa selamat dari spesis2 jahat ni. Langkah paling selamat jangan menyimpan apa2 maklumat atau benda yang boleh membahayakan & mengaibkan kita dalam gadget2 elektronik. Takut kalau terlepas kat orang yang tak sepatutnya benda tu di jadikan bahan untuk memalukan atau mengugut kita.

Tadi terbaca satu post dari Kak Nurul kita ni.. Dia sekarang sedang bercuti di Paris bersama family dia. Katanya telefon dia kena curi oleh penyeluk saku di paris. Semua gambar & video dalam fon dia belum sempat dia buat backup.. Moga tak ada apa2 gambar atau video yang tak sepatutnya dalam tu. Memang la mat saleh bukan kenal sangat pun dengan retis Malaysia tapi kalau dia sesaja nak buat khianat pergi upload benda tak sepatutnya kat media sosial.. kalau ada Orang2 yang mengenali mangsa tu tengok tetap dapat malu besar jugak. Jadi mencegah itu sangat penting.


Nak2 lagi smartphone yang macam ni. Memang penyamun suka sangat la sebab masih baru di pasaran & harga tinggi kalau nak jual. Sebab smartphone ni Bukan je ada 3 slot untuk card malah ada teknologi cap jari untuk ambil gambar & membuat panggilan. Mana nak dapat smartphone dengan teknologi terkini macam ni dengan harga bawah RM1000. Nak tahu smartphone apa meh tengok kat sini >> Smartphone Canggih Ni berharga Tak Lebih Dari RM1000. Biar Betul?? << Ni kalau dapat sebijik nak selamat simpan celah pinggang bahagian depan. kalau orang nak seluk pun kita boleh nampak katanya. Sekian tips mengelak dari smartphone kena curi dengan penyeluk saku katanya... hahahaha

Moral of the story.. Dalam masjid pun orang tak takut mencuri apatah lagi di luar sana. Jadi berhati hati lah..

1 comment:

  1. mmg sedih..sedih sbb pic2 y terakam/video tu semua.. mmg xkn dpt blik dh kenangan y terakam tu..hp xpe, blh ganti lain.. nk dpt contact no kenalan y dh simpan dlm tu pon ssh..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!