BOSAN BOLEH MENYEBABKAN BERLAKU TEKANAN PERASAAN

31.3.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

BOSAN BOLEH MENYEBABKAN BERLAKU TEKANAN PERASAAN. Ramai yang akan mengalami satu perasaan yang sangat bosan, sangat tak tau nak buat apa bila kali pertama memegang jawatan surirumah. termasuk la aku dulu.. Masa mula2 berhenti kerja duduk kat rumah. Time tu memang anak belum keluar tengok dunia. Ya Allah Tuhan je tau.. Rasa dunia aku ni macam kosong sangat la. Normally hari2 rasa macam tak cukup masa je nak buat tu ni.. bangun pagi dah kena rushing siap2 nak pergi kerja. Balik kerja dah lewat petang kadang2 melencong pergi kemana mana.. Balik tu memang totally energy dah turun keparas 0. So, tak terasa kekosongan sangat kat rumah. Malah rasanya masa kat rumah tu selalunya untuk tidur je.


Tapi semuanya berubah bila mula nak serasikan diri jadi manusia yang jobless ni. Kalau duduk kat kampung dengan mak bapak lain cerita.. ni duduk jauh di perantauan yang ada asben je. Tu pun malam baru nampak muka. Siang2 hari habis buat kerja rumah.. rumah pun time tu takde sapa nak sepahkan sangat. Almaklum la anak pun belum ada. Masih dalam proses kejadian katanya. Rasa macam nak gila jugak la sorang2. Tak sapa nak berbual.. Asyik online sampai kontot la jari jemari abang saleh.. erkk..

Apa yang aku rasa ni memang sesiapa sahaja akan rasa bila pertama kali berhenti kerja & ambil keputusan untuk jadi surirumah. Nak2 lagi yang belum beranak pinak la. Umpama satu suasana baru yang perlu masa untuk kita serasi. Sebab tu kadang2 ada yang baru kahwin & tak bekerja.. sebelum ni mungkin dia belajar atau tinggal dengan family yang ramai adik beradik so kesunyian tu tak terasa sangat. Bila terpaksa hidup sendiri bersama suami. Siang di tinggalkan.. Ada yang sampai stress & menangis jugak la. Bahaya sangat tau keadaan macam tu. Benda macam ni tak boleh di biarkan.. stress sebab terlampau bosan jugak boleh memudaratkan kesihatan mental & fizikal. Tak mustahil boleh menyebabkan terjadinya tekanan perasaan yang serius.

Sebab tu la.. sementara nak serasi dengan kehidupan baru kita.. kat rumah kita mesti ada aktiviti atau sesuatu yang boleh isi kelapangan masa & hati kita. Supaya benda2 jahat tak boleh memudaratkan diri kita. tak susah pun nak buat aktiviti best kat rumah. Korang boleh buat perkara perkara ni >> 5 Perkara Yang Boleh Anda Buat Tanpa Keluarkan Budget Yang Banyak Malah Membantu Anda Hilangkan Stress Akibat Terperap Dalam Rumah <<

Moral of the story.. selain aktiviti duniawi yang boleh di isi untuk mengurangkan bosan yang boleh menyebabkan stress.. aktiviti keagamaan sebenarnya lebih membantu kita tenang, lapang & gembira. So, menjadi surirumah tak sepatutnya menjadi perkara yang memberi kita tekanan. Sebab tak semua orang mampu jadi surirumah macam kita & ramai di luar sana mengimpikan untuk jadi surirumah cuma kadang2 tuntutan hidup membuatkan mereka tak mampu tinggalkan kerjaya.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI SPAGHETTI KARI YANG BUAT ORANG ITALI MENANGIS

31.3.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI SPAGHETTI KARI YANG BUAT ORANG ITALI MENANGIS. Musim el nino ni serius boleh kurus aku. Sebabnya selera makan semakin drop.. tengok nasi pun tak ada nafsu. Asyik minum air je. Almaklum la panas.. Nak makan berat berat sangat tak berapa best. Aku lebih suka makan simple2. Bila dah semakin hilang selera terhadap nasi ni otak mula la ligat nak cari menu yang boleh menaikkan nafsu serakah.


Spaghetti kari ni pun terilham sebab tak tau nak makan apa. Mula2 nak masak megi kari je tapi tetiba mata terpandang pasta san rimo pulak. Sepintas lalu idea datang buat spaghetti kari. Check apa bahan mentah yang ada.. mulakan operasi dengan apa adanya kat dalam rumah je. Malas dah nak turun bawah pergi kedai.

Bahan - bahan yang mempunyai potensi untuk masak spaghetti kari aku adalah...

1.Spaghetti (aku guna jenama san rimo)
2. Rempah kari daging
3. Serbuk cili
4. bawang besar
5. bawang putih
6. halia
7. daun kari
8. bunga lawang
9. kulit kayu manis
10. buah pelaga
11. kobis
12. sosej
13. ayam
14. Minyak masak untuk menumis
15. kuib pati ayam (ni tak wajib)

Untuk hiasan : Daun bawang & telur rebus

Cara aku buat spaghetti kari ni memang simple sangat. Budak darjah 6 pun boleh masak..

1. Mula2 bancuh serbuk rempah kari & serbuk cili buat macam pes tu.

2. potong bawang besar, bawang putih & halia.

3. potong la ayam, sosej & sayur kobis lepas tu cuci.

4. panaskan minyak masak.. tumis bawang besar, bawang putih,halia,bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga & daun kari sampai naik bau.

5. Lepas dah naik bau sampai naik muak korang bau.. masukkan rempah kari & serbuk cili yang korang buat pes tadi. Masukkan sekali kiub pati ayam.

6. masak sehingga pecah minyak.. untuk pastikan nanti tak ada rasa rempah kari tak masak.
dah pecah minyak rempah korang.. masukkan ayam. kalau rempah tu kering sangat tambah air sikit. Biar masak sekejab

7. Agak2 ayam dah masak masuk la sosej & sayur kobis. Kalau pekat sangat tambah sikit air tapi jangan sampai cair sangat. Sebab nak kena pastikan kuah tu sedang2 je. Tak cair atau pekat sangat. Sebab konsep nak makan spaghetti ni kuah dia memang tak macam makan mee kari. Agak2 rasa kuah dia boleh sebati dengan spaghetti macam kita makan spaghetti bolognese tu..

8. Masak sekejab sampai korang rasa semua bahan dalam tu dah masak dengan sempurna. tutup la api. jangan bazir gas, ok!

9. Jangan lupa rebus spaghetti sampai lembut. Dah siap semua boleh tuangkan kuah kari kat atas spaghetti. Hiaskan dengan hirisan daun bawang & telur rebus.

Ni hasil dari kemerapuan aku di dapur takhkala lapar. Rasa bagi aku menepati piawaian tekak aku.

Aku memang tak guna santan sebab aku tak suka sangat rasa lemak santan tu. Actually aku bukan peminat mee kari sebab rasa berlemak sangat. Sebab tu resepi spaghetti kari aku tak guna santan. Kalau korang nak masukkan santan pun boleh. Suka hati la tekak memasing. Bahan2 lain tu kalau nak tambah pun boleh. Nak masuk daging ke, udang ke hapa korang punya pasal la. Kalau rasa selera korang tahap pelahap semua benda nak makan.. campak je. hahahaha

Harap orang itali tak menangis la dengan makanan dorang aku dah karikan macam ni. Almaklum la selera aku ni mix katanya. itali+melayu. Bertabahlah aku akan mencipta berbagai lagi resepi dengan spaghetti lepas ni sebagai penganti mee kuning. hahahaha. Tapi apa lah sangat spaghetti kari..

Moral of the story.. Kalau nak hantaran RM15K sila belajar masak dari sekarang. Almaklum la.. calon2 menantu pilihan selalu ada dalam list mesti pandai masak katanya. Tak kira la lelaki ke perempuan. Jangan nanti ada kena tumbuk sebab tak pandai masak. Ok gua chow dulu beb sebelum kena belasah... hahahhaa

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH SERAM AKIBAT TERLANGGAR KUCING BERPUAKA

30.3.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

KISAH SERAM AKIBAT TERLANGGAR KUCING BERPUAKA. Ingatkan Jin suka mendampingi manusia jer rupanya kucing liar pun kadang2 ada jin menumpang atau jadi penjaga. memang di luar pemikiran aku yang kategori memang suka dengan kucing ni. Selama berpuluh tahun aku hidup dengan berpuluh ekor kucing tak pernah pun aku jumpa mana2 kucing berpuaka, inilah kali pertama aku terbaca kisah pasal kucing berpuaka/berpenunggu ni. Cuma dulu masa kecik kecik masa kecoh pasal orang minyak.. ada jugak dok cerita mitos kononnya kucing hitam ada kaitan dengan benda mistik & harus di bunuh. Time tu memang aku tak setuju sangat. Dah lama masa tu koleksi kucing2 kat rumah aku ada warna hitam. Risau jugak la kalau ada mana2 orang gila tangkap kucing aku lepas tu bunuh.


Tapi kisah ni takde kena mengena dengan kucing hitam ke hapa warna sekalipun sebab tak di sebut warna kucingnya cuma yang di ceritakan ada kaitan dengan kucing yang menyebabkan seorang bayi di ganggu makhluk ghaib.

Alkisahnya.. aku ambil dari pengalaman seorang ustaz yang merawat seorang anak kecil yang tiba2 menangis tak berhenti henti. Sebelum merawat ni ustaz ni tanya la jugak mak bapak budak tu, apa punca dia menangis. Sebab nak merawat pun kena tahu jugak punca. Mak bapak dia pun tak tahu. Memang kalau ada tak ada sebab musabab mustahil la budak tu menangis.

Lepas tu si bapak pun cerita la.. Katanya masa dia nak pergi kerja dia terlanggar seekor kucing sampai mati. Dia tak perasan kucing tu ada bawah kereta dia katanya. Bila sedar dia terlanggar kucing liar sampai mati, di ambil bangkai kucing tu terus buang dalam semak. Cis! tak bertanggungjawab punya manusia. Kucing pun hidup dengan satu nyawa yang tak ada jual kat farmasi ok! Apa salahnya letak tepi.. balik nanti semadikan la dia dalam tanah. Main campak2 dalam semak.. alahai sedihnya.

Tak lama lepas tu masa dia kat opis.. bini dia call suruh balik sebab anak depa menangis tak henti henti. Macam macam depa cuba pujuk budak tu tapi tak berjaya jugak nak buat dia berhenti menangis. Depa syak ada perkara tak kena  tapi tak terfikir pulak ada kaitan dengan kucing liar yang si bapa ni langgar. Di bawa anak tersebut kerumah jiran nak minta tolong.

Maka tahulah si ustaz yang nak merawat punca anak mereka menangis tak henti henti. Ia berkaitan dengan gangguan jin yang ada kaitan dengan kucing liar tersebut. Katanya.. kucing liar tu ada penjaganya (Jin). Setelah ikhtiar penyembuhan di lakukan termasuk pergi melihat bangkai kucing tersebut, Alhamdulillah bayi tersebut berjaya di sembuhkan.

Pesan ustaz tu.. Kucing liar ada yang datang bawa rezeki & ada juga datang bersama penjaganya (Jin) jadi berhati hatilah. Bagi aku pulak.. kes ni macam ni satu dalam sejuta sebab jarang aku nak dengar ada kucing berpenunggu @ berpuaka ni. Jadi aku masih yakin untuk bersangka baik dengan semua kucing2 terbiar atau kucing liar ni.

Setiap misteri yang berlaku memang ada rahsia & sebab di sebaliknya. Hanya orang tertentu sahaja dapat membongkarkan termasuk la filem2 ni. Kadang2 kita tak tahu macam mana dia boleh terfikir nak buat macam tu sampai buat orang teruja walau hanya tengok trailer. Inilah rahsia di sebalik teori sekuel filem yang selama ni kita tak tahu >> Terbongkar! 6 rahsia sekuel cloverfield yang buat satu dunia menanti untuk tonton << Aku rasa benda ni lagi menarik dari kisah kucing berpuaka. Tak caya try la baca mesti korang teruja.

Moral of the story..  Jin & syaitan sememangnya sentiasa menjadi misteri tapi kena sentiasa ingat mereka ada di mana2 walau di tempat yang mungkin di luar jangkaan kita. Macam kita tengok trailer filem jugak.. Dari trailer belum boleh tentukan cerita tu best ke tidak.. sama macam jin kadang2 kita rasa dia macam ada kat sesuatu tempat, padahal tak ada tapi berada di tempat yang kita tak jangka dia akan duduk sebab kita tak boleh nampak dia secara fizikal dengan mata kasar.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIRAL KAHWIN BUDGET MENGAIBKAN SUAMI SEBAB TAK ADA DUIT

30.3.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

VIRAL KAHWIN BUDGET MENGAIBKAN SUAMI SEBAB TAK ADA DUIT. Lepas kes bergaduh pasal duit hantaran tak cukup.. Tapi ada kata mas kahwin tak bawa masa nak akad nikah & macam2 la version cerita pasal kes viral bergaduh tu. Biasa la masing2 nak membetulkan diri sendiri padahal perkara tu kalau ada tolak ansur & perbincangan secara berhemah kedua belah pihak tak jadi la viral yang memalukan. Muncul pulak viral kahwin budget. Ramai yang mula share pengalaman mereka kahwin tanpa perlu menggunakan budget yang banyak. Akad nikah di jalankan secara sederhana.. takde majlis grand2 bagai..


Tapi sayangnya perkara yang bagi aku baik untuk di viralkan supaya menjadi inspirasi pada orang lain untuk melakukan benda yang sama, ada jugak yang sakit mata & hati tengok. Ada yang kata mengaibkan pasangan. Tunjuk sangat la yang laki dia tu tak ada duit tapi nak menikah. Memalukan laki katanya. Ada yang tak suka katanya sebab seolah olah riak nak menunjuk mereka mampu buat tak tau je cakap2 orang pasal tak buat majlis besar besaran. Mereka bukan jenis tipikal yang buat majlis kahwin dengan kompang di palu bagai.

Tiada pelamin indah, barangan hantaran serta persalinan mewah tetapi sekadar majlis akad nikah ringkas dan jamuan makan di restoran dengan kos hanya RM800. lelaki ni kategori berkemampuan setakat nak adakan majlis kahwin siap dengan bersanding bagai tapi tetap memilih cara sederhana untuk majlis pernikahan dia. Untuk pengetahuan semua, beliau seorang pembaca berita sambilan tv9. Bagi dia bukan sebab tak mampu tapi dia rasa duit untuk elok simpan untuk kegunaan lepas kahwin bukan untuk di habiskan pada hari perkahwinan. Berita penuh baca la kat sini >> Harian Metro << Moral of the story.. orang yang terlebih mampu pun pilih cara sederhana kita yang kemampuan bawah hidung ni mohon la sedar diri, ye dak? Jangan lepas kawen orang pergi honeymoon kita kena garu kepala fikir nak tampung tu ini.

Niat antara mereka dengan Allah.. Tak mustahil ada yang tetiba rasa bangga bila  benda benda macam tu di pandang rare sebab dah tak ramai nak buat. Bila ada yang sanggup buat maka lebih dapat perhatian nitizen katanya. Maka muncul la golongan yang jeles mungkin sebab depa dapat attention dari masyarakat sebab buat sesuatu yang orang sekarang tak buat. Sebab sekarang ni, Paling2 pun mesti ada majlis kahwin, ada pelamin, ada makan beradap biadap bagai, ada acara merenjis renjis anak ayam atas pelamin.. bla.. bla... tipikal yang di tuntut adat. Takde semua tu majlis kawen ko di pandang low class, selekeh, miskin, sedih bagai. Tapi bagi aku biar perkara macam tu jadi trend & budaya untuk mengelakkan bakal pengantin membazir & sanggup berhutang semata mata nak buat majlis kahwin ala2 wedding of the year.

Dengan cara macam ni boleh ubah persepsi masyarakat yang suka membandingkan majlis kahwin orang. Bila masyarakat menerima perkahwinan yang di buat secara sederhana takde la orang rasa macam kena umpat je bila buat majlis kawen simple. Takde la mak bapak pengantin rasa maruah dia bagai di pijak pijak sebab anak dia kahwin, pengantin duduk bersila atas lantai je makan nasi minyak dengan gulai kawah. Sebab bila benda tu dah jadi trend maka ramai akan buat & tak jadi sesuatu yang pelik lagi di mata masyarakat.

Banyak manafaat kita bersederhana ni. Duit tak habis banyak, tak penat sangat, tak stress nak prepare macam macam benda yang kalau tak ada pun nikah tetap sah. Orang sekarang kawen tau je la.. dengan prop bagai.. dengan booth macam macam ada.. tak terhafal la makcik yang kawen cara budget ni. Pelamin pun tak ada jauh sekali prop, booth bagai. Yang ada makan minum untuk tetamu, kemas bilik letak cadar baru sikit, sepasang baju pengantin.. tu je la yang basic2 bagi nampak sikit macam pengantin. Hantaran barang pun tak buat. photographer pun ehsan adik beradik je tolong ambil gambar guna digicam sebab masa tu tak mampu beli dslr lagi. Alhamdulillah lepas kawen merasa la guna dlsr & merasa snap gambar kawen adik sendiri pakai dslr walau guna auto setting je. hahahaha

Kalau kita lihat dari sudut positif perkara ni,  aku rasa ramai yang sokong benda ni jadi viral & trend. Ia memudahkan urusan penyatuan dua hati untuk hidup bersama dalam hubungan halal. Mesti ada kata.. untung la lelaki tak payah nak struggle cari duit. Ada dua tiga ribu pun dah boleh dapat anak dara orang... Hello nak menikah jangan nak buat macam nak berjual beli sangat, hokay! Lagipun kalau ikutkan, majlis kahwin tu pihak perempuan yang perlu buat & kos di tanggung oleh wali pihak perempuan bukan pihak lelaki tapi sebab mungkin dah jadi budaya sekarang kebanyakkan lelaki kena sediakan kos untuk majlis kahwin sebelah perempuan orang jadi salah faham walau perkara tu tak salah pun kalau lelaki bantu ringankan beban pihak perempuan atas urusan majlis tapi jangan la melampau nak demand lebih2 sampai menyusahkan balik orang yang tolong. Mudahkan urusan yang baik.. salah satu cara untuk mengelak maksiat jugak. Allah dah janji ada rezeki pada setiap perkahwinan.

Dari berhabis untuk 1 hari sebab nak dapat pujian manusia jer buat apa.. Duit yang lebih tu mungkin boleh beli benda yang lagi best dari bayar sewa pelamin mahal2.. kek bertingkat tingkat.. kos nak merenjis, kos upah orang berkompang bagai tu. Semua tu untuk 1 hari ada lagi baik duit yang korang buat benda takde pekdah pada majlis kawen korang guna untuk beli benda ni >> Biar betul honor 5X baru hanya berharga RM899 << At least boleh jugak merasa pakai 2 - 3 tahun. ye dak??

Moral of the story.. Teruslah berkongsi pengalaman kahwin korang yang sederhana dengan budget yang rendah supaya boleh menjadi ikutan orang lain. Benda ni sangat bagus mengalakkan orang untuk tidak malu untuk buat perkara di luar kebiasaan masyarakat kalau benda tu memberi banyak kebaikkan dari keburukkan. Bagi aku salah satu kempen untuk mengalakkan orang buat majlis kahwin secara sederhana jugak. Insya Allah dengan besederhana tidak akan berlaku lagi kes bertumbuk kat masjid.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH GERAI MISTERI JALAN LAMA BUKIT PUTUS,NEGERI SEMBILAN

29.3.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

KISAH GERAI MISTERI JALAN LAMA BUKIT PUTUS,NEGERI SEMBILAN. Malam ni bersiaran dengan gilang gemilang segmen seram serik lekatlekit tanpa prejudis katanya. Dari dok stress berperang jari kat facebook dengan isu2 tengah viral elok la rehatkan minda baca kisah kisah seram.. Gila kau! Hilangkan stress baca kisah seram takut ada yang stress tak lena tidur pulak malam ni. Tapi bagi aku.. salah satu benda yang mampu buat aku hilang stress adalah baca atau tengok cerita seram. At least aku tau benda tu aku tak payah fikir sampai jam otak sebab aku ambil sebagai hiburan semata mata.


Jarang aku nak memburu kat negeri sembilan ni.. Malam ni tetiba rasa nak berkenalan dengan puaka puaka negeri sembilan pulak. Kesian hantu2 negeri sembilan jarang dapat publisiti kat blog lekat lekit ni. Bagi bersikap adil terhadap semua hantu maka malam ni kita menapak ke negeri sembilan kejab.

Alkisahnya bermula 3 orang pelajar Uitm shah alam yang buat kerja part time sebagai pemuzik buat persembahan kat satu tempat di seremban. Selesai melakukan pekerja paling di benci nyonya mansor mak mertua kepada kassim selamat iatu ahli muzik mereka ambil keputusan tak terus balik & bermalam di sana sebab hari dah lewat malam sangat. Tapi esoknya sesudah subuh.. seawal 8.00 berdesup bebudak ni segera angkat kaki (baca dalam nada lagu sheeda dangdut tu.. hahahaha) untuk pulang ke pangkal rahim.. erkk.. ke pangkal jalan. Ke pangkal rahim kang kena beranak balik mak bebudak ni. hahaha

Perjalanan balik mereka melalui jalan bukit putus.. Sepanjang perjalanan tak banyak kereta atas jalan waktu tu katanya. Tetiba salah seorang memecah kesunyian dalam kereta  dengan mengusulkan supaya mereka singgah untuk sarapan dulu sebab dia pun dah rasa lapar. Sebab masing2 pun perut dah mula berirama senandung semalam.. maka mereka setuju untuk singgah makan dulu . Kebetulan depa ternampak satu gerai tepi jalan lama bukit putus tu.. Apa lagi. takkan nak lambai je kat tokei gerai tu ala2 ratu kan. Harus la singgah menjamu apa yang patut.

Lepas parking kereta tepi jalan.. masing2 bawa diri ke gerai & duduk kat salah satu meja kat gerai tu. Nampaknya ramai yang singgah makan kat situ.. Mungkin faktor hari minggu jugak kot ramai pengunjung ambil kesempatan bersarapan di luar. Dekat 10 minit dok tunggu orang ambil order tapi hampeh. Sorang pun tak ada datang tanya. Pelik jugak depa sebab kehadiran depa seolah2 tak ada siapa peduli & nampak. Tapi sempat depa perasan kat gerai tu banyak kucing hitam berkeliaran di meja makan pelanggan tapi time tu tak ada seorang pun terfikir benda di luar kotak katanya. Apa nak pelik kucing kat gerai makan, ye dak walaupun semua kucing tu warna hitam. Mungkin kebetulan depa semua ada pertalian warna antara satu sama lain. hahahaha

Sebab orang pun tak layan.. maka 3 sekawan tu angkat bontot je la. Tunggu lama2 pun takde sapa nak ambil order.  Sampai ke putrajaya depa makan kat rumah salah seorang dari 3 sekawan tu je sebab mak dia dah siap masak nak jamu depa. Lepas makan sambil rilex, anak tuan rumah pun buka cerita pasal gerai makan kerek yang tak layan depa pagi tadi. Seolah2 tak ada siapa perasan langsung kehadiran depa kat situ.

Si Ayah pun bagitau la.. Mana ada gerai makan kat tengah2 hutan macam tu. Sah2 kena sakat. Apa lagi masing2 beridiri bulu romanya gitu. Gila kau bila terkenang tersinggah gerai ghaib yang di miliki makhluk yang sering menjadi momokkan masyarakat. Nasib baik singgah je tak jadi makan.. bayangkan kalau makan entah apa yang hantu2 tu hidang kat depa pun tak tau. buatnya di jamu cacing, taik bagai.. Mau muntah berganti ganti.

Menurut cerita si Ayah..  ramai yang kena sakat kat jalan tu. Jalan Bukit putus ni antara jalan yang terkenal dengan kisah kisah seramnya macam jalan lebuhraya karak & Lebuhraya LPT2 & jalan bukit lengkok jugak. Cuma depa nak sakat pun pilih orang2 tertentu jer.. Yang mana tak sakat pun perangai dah memang sama level dengan hantu, hantu pun malas nak layan. hahaha

Moral of the story dalam perjalanan kemana saja pun sentiasa la beringat. Makhluk ghaib ni sememangnya tak boleh sentuh kita tapi tetap dia boleh menggangu emosi & fikiran kita untuk menyebabkan sesuatu yang buruk berlaku.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KONON KAKI TRAVEL PADAHAL KAKI SELFIE JE YANG RAMAI

29.3.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KONON KAKI TRAVEL PADAHAL KAKI SELFIE JE YANG RAMAI. Zaman camera atas tapak tangan di tambah dengan teknologi monopod bagai.. Macam satu acara wajib bagi manusia buat apa, pergi mana, sedih,suka, duka,tangis & tawa semua dia nak selfie. Pendek kata dalam apa juga keadaan selfie adalah perkara pertama dia akan ingat & buat. Sampai kadang2 rasa selfie benda paling penting dalam hidup seseorang..


Bohong la cakap aku ni tak suka langsung berselfie. Selfie jugak malah sebelum wujudnya istilah selfie aku memang antara golongan yang suka ambil gambar muka sendiri. Kat myspace dulu hari2 aku update gambar. Sebelum pergi opis, kat opis, dengan kawan opis & kat mana2 je la aku pergi aku mesti ambil gambar muka sendiri. Tu zaman moda rumaja peringkat pertengahan katanya. Yelah.. remaja aku masa belasan tahun mana merasa ada smartphone.. erkk.. aku pakai handphone masa umur 17 tahun tapi handphone masa tu takde camera. Memang tak ada istilah selfie la masa belasan tahun. Tapi meningkat umur ni berubah perlahan lahan. Nak2 lagi zaman sekarang zaman viral. Maka aktiviti selfie & upload muka sendiri di lakukan dengan berhati hati & jumlahnya di kurangkan. Gambar pulak melalui penapisan jugak. hahaha

Sebab trend selfie sekarang dah masuk tahap obses sampai dah jadi satu rutin wajib bagi sesetengah manusia kadang2 hidup dia hanya berkisahkan pasal nak selfie je. Dia buat apa, pergi mana.. semata mata untuk selfie bukan untuk enjoy sangat apa dia buat atau kemana dia pergi. Istilah bercuti & melancong tu bagi dia bukan untuk jenjalan tengok tempat orang atau mempelajari budaya sesuatu tempat tapi lebih kepada nak selfie. Sampai nak pergi majlis2 ilmu tak kira berbentuk duniawi atau Islamik pun dia pergi semata mata nak ada gambar selfie kat situ. Pengisian memang kosong. Pendek kata apa dia buat dengan niat nak selfie semata mata. Jangan kata tak ada.. Dah banyak manusia macam tu zaman sekarang cuma kadang - kadang tuan punya badan je tak sedar dia dah masuk kategori obses kepada selfie walaupun orang tengok dia macam rajin travel sana sini.. tapi sebenarnya niat dia travel tu semata mata nak dapatkan gambar selfie je. Walaupun dia rasa macam dia suka travel tapi sebenarnya yang lebih dia suka adalah selfie.

Belum tentu persepsi kita terhadap diri kita tu betul. Ramai yang sebenarnya keliru dengan apa dia suka & buat. Kalau korang pun jenis suka berselfie tahap tanpa sempadan & pada yang sama suka travel elok la korang try test kat sini samada betul korang kaki travel atau korang travel semata mata untuk selfie >> Ketahui Samada Anda Memang Suka Travel @ Bercuti Atau Anda Sekadar Suka Berselfie Kat Sini << Apa macam? Adakah anda seorang yang memang kaki travel atau sekadar kaki selfie?

Moral of the story.. jangan spoil percutian anda dengan menghabiskan masa selfie, buat live update sampai terlepas mengunjungi atau menikmati sesuatu yang menarik sepanjang percutian anda. Kadang2 nak selfie pun ambil masa lepas tu nak upload gambar lagi la perlukan masa yang lama sebab nak pilih yang terbaik. Alih2 masa nak jenjalan tu habis macam tu je. Ruginya pergi bercuti kalau sibuk dengan selfie & online.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HANTARAN TINGGI SEBAGAI BACKUP HIDUP LEPAS KAHWIN

29.3.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

HANTARAN TINGGI SEBAGAI BACKUP HIDUP LEPAS KAHWIN. Selepas jadi viral video pergaduhan pasal duit hantaran tak cukup masa hari nak akad nikah tu.. Maka mula la isu2 yang berkaitan mula di perkatakan oleh pakar pakar media sosial. Masing2 memberi pandangan & persepsi sendiri terhadap hantaran perkahwinan.


Pada asalnya hantaran perkahwinan tu cuma adat sesetengah kaum.. Yang paling mengamalkan adat tu orang Melayu & india cuma beza orang india perempuan yang kena bagi hantaran kat lelaki.. Tapi kat Malaysia ni rasanya Orang india pun pihak lelaki sediakan hantaran untuk pihak perempuan jugak kan. Almaklum la adat melayu ni banyak di adaptasi dari adat India.. Sebab dah di amalkan sejak turun temurun sampai ada yang tak tahu sesetengah dari adat melayu ni berasal dari adat orang India.

Tak salah nak junjung adat tapi ada yang tak menyusahkan la. Adat lambang sesuatu bangsa jugak tapi kalau adat sampai memecahkan belahkan umat.. Macam apa yang berlaku sekarang. Pasal Hantaran kawen dah macam orang hilang akal tak kira tua muda. Rasa perlu lagi ke nak junjung adat dalam keadaan macam tu. Adat melayu sentiasa bersopan & beradab.. sebab adat hantaran kawen semua nampak biadap walau di perkarangan rumah Allah. Terlebih menjunjung adat sampai menolak apa yang agama suruh pun.. nak cakap aku ni tak berapa layak katanya. Lu pikir la sendiri.

Ada jugak kata tak salah minta hantaran mahal.. sebab nak jaga standard. Tak nak jadi perbandingan nanti. Tak nak mertua pandang rendah bagai.. Konon hantaran sikit nampak low class kot. Ada yang anggap duit hantaran tu sebagai backup lepas kawen. Duit tu la nanti nak beli barang2 rumah. Gamaknya.. yang kawen hantaran sikit duduk rumah ada lantai dengan syiling je kot. Ada yang rasa duit hantaran tu menentukan nilai tahap education seseorang. Tapi depa lupa kot.. yang sekolah tak habis pun sekarang ni hantaran bukan main tinggi. Yelah.. kalau dah muka lawa selalunya high demand. Yang tak sekolah pun ada mampu dapat hantaran setanding yang belajar sampai ke langit. So kau takde beza pun dengan orang tak sekolah jika meletakkan hantaran sebagai penentu taraf pendidikan kau.

Percaya dengan janji Allah.. setiap perkahwinan tu ada rezekinya. Tak payah nak jadikan hantaran tu sebagai backup masa depan sangat la kalau setakat RM15K.. Rumah sebiji pun tak mampu nak beli dengan RM15k. Alang alang nak backup sangat minta la tanah dua tiga ekar.. rumah sekurang kurangnya sebiji. Tu baru backup masa depan sebab aset tu sampai bila2 pun tak susut harga. Setakat minta hantaran sebiji smartphone macam ni >> RM80 per month untuk Samsung Galaxy S7 edge.. Biar Betul? Tak caya tengok sini << atau Setakat beli sofa loren dengan duit hantaran.. setahun dua sofa loren ko tu dah tak ada harga beb! Jenis barang yang pakai tak lama ni.. memang tak boleh jadi backup la. Tak payah rasa hantaran tinggi tu yang menentukan taraf seseorang di mata manusia sedangkan dalam Islam mengatakan.. mahar yang rendah adalah yang terbaik. Kalau kita menolak mahar yang rendah & tak yakin mahar yang rendah tu sebenarnya yang terbaik sama la kita tak percaya dengan janji Allah sebab apa yang Allah perintahkan manusia buat takde satu pun untuk merosakkan hambaNya. Tapi tu la kita cuma manusia ye dak.. tak lari dari ada sikap melawan termasuk aku.

Sempurnakan yang wajib. Buat ikut kemampuan. Kalau pihak yang nak memberi tu mampu bagi RM1juta.. takde masalah kau nak minta RM1juta pun duit hantaran.. Yang jadi masalah kau nak kawen dengan dia tapi minta sesuatu yang melebihi kemampuan dia. Sebenarnya kau nak kahwin dengan dia ke kau nak dia mati tak rehat sebab struggle cari duit demi nak memuaskan tuntutan nafsu serakah kau!

Pokok pangkal bukan hantaran penentu perkahwinan kau bahagia atau tak.. Pasangan yang kau pilih tu yang memainkan peranan penting untuk sebuah perkahwinan. Aku tak berani nak cakap besar sangat la.. Macam laki aku sekarang perfect. Padahal kami sama sama banyak kekurangan.. Belajar setiap hari memperbaiki sampai sekarang pun still kami bukan manusia yang perfect apatah lagi pasangan suami isteri yang sempurna tapi kami kahwin hantaran takde la cecah puluh ribu atau belas ribu. Semua simple. Hantaran barang pun tak ada tau tapi majlis tetap meriah, makanan untuk tetamu Alhamdulillah cukup & tak payah nak catu lauk. Tukang masak pun masak menu untuk majlis tu sedap sedap belaka walau hanya gotong royong dari ajk masjid. Kami makan apa yang tetamu makan.. tak ada makan beradap biadap bagai depan tetamu lain walau ada yang offer nak masakan lauk pengantin. Apa yang tetamu makan itulah kami jamah.. takde yang telan air liur tengok lauk pengantin yang mewah. Islam pun tak galak kita buat macam tu. Simple tapi serba cukup untuk meraikan hari perkahwinan kami. Sesungguhnya aku bersyukur.. sebab dari sebelum kawen dulu aku mengimpikan majlis kawen yang simple sampai aku pernah tanya makcik kalau kawen tak buat kenduri boleh tak? Walaupun masa tu aku memang tak ada calon suami & tak tau lagi bila jodoh nak sampai. Aku percaya bila kita memudahkan perkara yang baik.. Allah bantu untuk mudahkan segala apa yang kita rancang walau kita sendiri pun kadang2 tak sangka perjalanan tu akan selancar tu dalam budget yang sangat ciput. Ni pengalaman sendiri la.. Ada je rezeki yang datang sepanjang perjalanan kami menuju ke gerbang perkahwinan.

Moral of the story.. Hantaran tinggi atau rendah bagi aku tak salah sebab nilai tu tak sama persepsi bagi setiap orang. Ada orang kaya RM15K tu bukan jumlah yang membebankan.. Tak payah struggle nak cari RM15K memang petik jari je dia boleh dapat & ada orang RM5K pun bagi dia perlu kerja siang malam untuk cukupkan. Jadi berapa pun nilai hantaran kita bukan penentu apa apa pun sebenarnya.. Cuma ia salah satu acara menyempurnakan adat. Tak payah obses dengan hantaran sangat.. Asalkan bakal jodoh kita ada ciri2 tak buat kita mati kebulur atau terpaksa struggle nak kena bela dia pulak lepas kawen tu pun dah cukup baik. Tak semestinya dia tak mampu sediakan hantaran tinggi.. dia tak mampu beri kehidupan yang selesa pada kita  walaupun tak mampu bagi hidup mewah, ye dak??

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

WANITA TUA GHAIB SELEPAS TIBA DI BILIK MAYAT HOSPITAL LAMA PULAU PINANG

28.3.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

WANITA TUA GHAIB SELEPAS TIBA DI  BILIK MAYAT HOSPITAL LAMA PULAU PINANG. Jangan marah ok kalau dua tiga hari ni datang mood puaka nak berseram seraman di blog lekatlekit ni. Lagipun memang blog ni dah terkenal dengan cerita seram kan..

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Malam ni den nak share sebuah kisah misteri yang berlaku di sebuah hospital paling lama di penang katanya. Kiranya hospital tua la. Hospital mana tak di nyatakan pulak.. pepandai la  korang cari info kat mana terletaknya hospital paling tua di  pulau pinang sana. Tugas den cuma memburu kisah kisah seram tempatan yang ada bagi menaikkan martabat hantu hantu tempatan yang selalu tak tersenarai sebagai lembaga paling seram di dunia. hehehe

Alkisahnya bermula pada satu malam yang sepi pi..pi... Pada tahun 1998 di mana hospital tu waktu pun belum mengalami renovation & belum ada cctv katanya. Jadi permandangan hospital tu pun nampak usang.. Sudah pasti membangkitkan suasana seram lebih lebih lagi di malam hari. Nak di jadikan kisahnya.. Seorang pakcik ni pergi melawat anak di salah satu wad & terpaksa bermalam kat situ untuk jaga anak dia. So terpaksa la dia berjaga sehingga lewat malam. Dah sampai lewat malam dia teringat ada barang tertinggal dalam kereta. Semasa dalam perjalanan nak ke tempat parking kereta tu.. Berlaku satu peristiwa yang penuh misteri mungkin sampai sekarang masih di selubungi misteri jugak.

Dia di sapa oleh seorang perempuan tua yang bertanyakan kat mana bilik mayat. Tengah2 malam jugak la nak terserempak dengan orang nak tanya bilik mayat kan.. ok! Pakcik tu tak fikir bukan2.. Malah tak terfikir pun orang tua tu sejenis makhluk yang bukan manusia. Sebab dia tak berimaginasi bukan2 pasal orang tua tu maka dia pun tunjukkan la lokasi bilik mayat kepada perempuan tua tu. Sambil berjalan seiring sejalan ke bilik mayat tu sempat la pakcik tu kepoci sikit tanya cari sapa kat bilik mayat malam2 buta.. Perempuan tu dengan terlebih ramahnya mula cerita. Katanya anak dia meninggal dunia, excident dengan boyfriend. Dedua almarhum.. Katanya anak perempuan ni degil, tak dengar cakap, suka melawan dia, tak tutup aurat bagai.. Dia dah pesan jangan selalu keluar dengan boyfriend nanti jadi benda tak elok. Akhirnya kata kata perempuan tua tu menjadi kenyataan bila anak dia di timpah musibah akhirnya mati dalam kemalangan bersama pasangannya.

Bila sampai si pakcik ni jumpa dengan seorang security guard india nak bertanyakan pasal anak orang tua tadi malangnya tetiba perempuan tu tetiba hilang. Pelik & hairan jugak. Takkan la dia mampu lari laju sampai boleh hilang sekelip mata macam tu. Dalam perasaan serba salah sebab dah tiba depan guard tu.. dia tanya la pasal anak perempuan orang tua tadi. Ternyata memang ada tapi dah di tuntut seminggu lalu... Apa yang pakcik tu mampu buat hanya.. ber huhuhu saja. Telan air liur sampai kering la jawabnya.

Siapa perempuan tua itu? Nak tau try la berparanormal kat hospital lama pulau pinang. Mana tau rezeki dapat jumpa.. boleh la korang interview. hahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAK JADI JUAL ANAK DALAM MASJID SEBAB BAKAL MENANTU TAK CUKUP DUIT

28.3.16 Suria Lekatlekit 9 Comments

TAK JADI JUAL ANAK DALAM MASJID SEBAB BAKAL MENANTU TAK CUKUP DUIT. Akhir zaman katanya.. Rata rata aktiviti menjual anak semakin berleluasa cuma cara menjual anak zaman sekarang memang sapa2 tak boleh mendakwa di mahkamah untuk di kenakan tindakkan undang - undang sebab di cover dengan majlis akad nikah.

Gambar sekadar hiasan

Beza orang nak nak nikahkan anak dengan nak menjual anak adalah seperti apa yang sedang jadi viral sekarang. Keluarga bakal pengantin perempuan bergaduh dengan bakal pengantin lelaki. Last bapak bakal pengantin perempuan belasah bakal menantu tak jadi sebabnya duit hantaran tak cukup. Janji RM15K tapi pihak bakal pengantin lelaki hanya mampu bawa RM10K. Bukan jer bergaduh kat perkarangan rumah Allah, malah dua hati yang saling menyintai jugak tak berjaya di satukan. Sebab bakal pengantin lelaki tak cukup duit nak beli anak perempuan orang. Kalau ada duit baru boleh beli.. Tapi kalau tak banyak duit pun boleh nikah sebab nikah bukan urusan jual beli manusia. Yang wajib hanya mas kahwin.

Keratan yang mula menjadi viral di media sosial

Bila perkahwinan menjadi satu urusan jual beli bukan lagi menyempurnakan sunnah & tuntutan Islam macam ni la yang berlaku. Dah sampai hari nak menikah pun tetap tak sampai jodoh jugak sebab keegoan si wali. Apa salahnya.. bagi hutang dulu. Selesaikan apa yang wajib.. lepas tu settle belakang la. Yang pihak bakal pengantin lelaki kalau rasa tak mampu jangan berjanji. Jangan berani terima permintaan pihak perempuan kalau tahu benda tu satu bebanan. Biarlah si cinta hati kata tak sanggup berkorban bagai.. Itu lebih bagus dari berlaku benda yang mengaibkan macam ni. Kedua dua belah pihak dapat malu besar. Kau terima jugak walaupun pendapatan kau tak seberapa mampu nak adakan memang macam tempah bala la.

Tapi tu la.. kita hanya baca cerita secara kasar. Punca kejadian secara halusnya kita tak tahu. Mungkin boleh jadi bukan sebab duit hantaran tak cukup je. Siapa tahu ada cerita lain lagi yang sampai mencetuskan pergaduhan yang memalukan macam ni.

Manusia ni memang suka selesaikan masalah dengan cara salah & melanggar undang undang dari ambil pendekatan lebih baik & duduk berbincang kot.Even sekecil kecil peraturan macam ni pun manusia suka langgar >> Inilah Peraturan Paling Ramai Orang Takkan Ikut << Apatah lagi sebesar besar undang undang.  Bila jadi kes pukul memukul ni confirm la benda tu boleh jadi kes polis... Dah tambah satu kes lagi pulak. Confirm la semakin tak jernih keadaan. Peluang nak kahwin pun rasanya semakin tipis.

Moral of the story.. Kita yang ada anak & mungkin bakal menerima menantu jangan sampai nampak nak menjual anak. Kalau anak kita di nilai dengan RM15k tu tak mahal la. Kategori murahan jugak. Jangan jadikan harga hantaran sebagai harga anak anak kita. Sempurnakan apa yang wajib & mudahkan apa yang baik, Insya Allah apa yang kita buat mendapat keberkatan. Keberkatan tu penting sebagai penentu kebahagian anak anak di masa akan datang.

9 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MAKANAN JALANAN PENUH KEJU, BUAT ORANG RASA BERDOSA TAK CUBA

27.3.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

MAKANAN JALANAN PENUH KEJU, BUAT ORANG RASA BERDOSA TAK CUBA. Tu dia sampai berdosa bagai teruk jugak la. Apa sangat buat sampai makanan ber cheese ni jadi berdosa pada orang orang. Mana tak berdosa ja kalau sampai mengugat nafsu orang kan. Nak2 lagi nafsu orang tengah berdiet ni.. Memang satu dosa jugak la bagi mereka. Yelah rasa macam satu dosa je kalau tak beli makan. Tu la kot dia di gelar makanan paling pendosa yang ada di jalanan. Tapi kalau dah kau tinggal kat malaysia terpaksa kena hadap jugak la dugaan makanan yang di jual merata rata yang mampu buat kau berkembang mekar bagaikan sepohon pokok yang cukup baja. hahahaa


Sekarang ni semua nak upgrade makanan dengan letak cheese. Sampai makan nasi pun ada menu yang di campur cheese. tapi aku ada benda yang boleh terima kalau di campur dengan cheese & ada makanan yang aku rasa tak matching kat tekak aku kalau letak cheese. Macam pisang goreng cheese tu sampai sekarang aku tak pernah makan sebab aku rasa macam kombinasi yang meloyakan. Sebab pisang tu dah di goreng dalam minyak.. lepas tu letak pulak cheese. So, macam tak menepati selera aku je walau belum pernah rasa. Tapi nak buat macam mana tak ada keinginan nak cuba kan.. So, pisang goreng cheese memang tak berjaya la menaikkan nafsu serakah aku. hahahaha

Dulu aku tak suka kek keju @ cheese cake & pernah trauma sebab kena food poisoining masa pregnant 6 bulan lepas makan cheese cake. Lama jugak aku tak makan tapi sekarang jadi suka juga tapi bukan la selalu aku makan. Cuma kalau nak makan tekak aku dah boleh terima. Dulu aku tak minat sangat spaghetti cabonara sebab letak cheese tapi sekarang dah boleh terima. Pendek kata.. dulu memang tak suka sekarang cinta mula berputik dengan cheese je cuma masih bukan semua makanan ber cheese ni aku boleh terima.

Tapi.. yang ni aku tak tau samada aku boleh ke terima.. Makanan tempatan yang di upgrade letak cheese. Almaklum la zaman sekarang ni semua nak di hipster.. di western kan.. Maka bukan perkahwinan je campur. Makanan pun dah hadapi transformasi percampuran antara timur & barat. Tak tau berdosa ke tidak aku share makanan ber cheese ni dengan korang tapi kalau korang nak tengok boleh tengok kat sini >> Inilah Makanan ber cheese Yang Mungkin Buat anda Rasa berdosa kalau tak cuba <<

Ada berani cuba? Kalau aku macam tak berapa taste je.. Pan Asia sangat bagi aku perkahwinan campur antara makanan ni dengan cheese ni. Aku kan melayu asli hahahhaa.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SERAM! NAMPAK 3 KEPALA BERGOLEK ATAS KATIL HOTEL DI SUNGAI PETANI

26.3.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

SERAM! NAMPAK 3 KEPALA BERGOLEK ATAS KATIL HOTEL DI SUNGAI PETANI. Semalam dah ada cerita seram.. Malam ni ada lagi. Amboi semangat menyeramkan orang kembali berkobar kobar di ruangan seram serik lekatlekit. Almaklum la sebelum ni asyik cuti je manjang. Bukan apa sekarang ni kekangan masa tu buat masa nak menggodek kisah kisah seram macam tak berapa sempat. So, jika ada kesempatan macam ni boleh la melangut lama sikit cari kisah seram yang boleh di share kan.


Malam ni aku nak share satu kisah seram yang berlaku pada seorang hamba Allah yang menginap kat salah sebuah hotel di sungai petani, kedah. Tu dia.. sapa2 yang pi sungai petani mesti cuak nak cari hotel. Mana tau ter check in kat hotel yang di maksudkan.. mesti tak lena tidur. 

Alkisahnya bermula bila seorang hamba Allah ni ke sungai petani. Kali pertama dia menjejakkan kaki kat pekan tu adalah pada tahun 1998. Di akui suka dengan suasana hijau & damai kat situ tapi bukan hotel yang di check in. Katanya Kali pertama menjejakkan kaki di perkarangan hotel tersebut dah macam macam perasaan dia rasa. perasaan sayu, cemas, gerun, takut dan sedih dah mula menguasi hati dia. Waktu dia sampai ke hotel tu pun dah pukul 6.30 petang katanya.

Dia dapat bilik di block baru. Bila masuk dalam bilik dia dapati bilik itu seperti sudah lama tak didiami, dipenuhi habuk dan terdapat sawang di siling. Di dalam bilik itu, dia rasa macam sedang diperhatikan. Tingkap bilik dia mengadap pokok sukun yang sederhana besarnya. Mengikut kata orang-orang tua, pokok sukun nie ada hantu yang suka menumpang. Atas sebab tu dia pun segera meminta pihak hotel menukar bilik dan alhamdulillah, mereka memenuhi permintaan dia. Dia tinggal di hotel itu selama lebih kurang dua minggu tanpa ada sebarang gangguan pada permulaanya.

Kali kedua dia ke pekan sungai petani, dia tempatkan di hotel yang sama. Tapi kali kedua  dalam Tempoh lebih panjang sikit, lebih kurang dua bulan setengah. Bilik dia kali ni tak jauh dari bilik lama masa kali pertama dia datang dulu. Minggu pertama, semuanya berjalan lancar. Keadaan menjadi sebaliknya apabila masuk minggu ke dua. Setiap malam dia  terjaga pada pukul 2 pagi dan tidak boleh melelapkan mata sehinggalah pukul 6 pagi. Memang seksa juga la dia rasa. Malam tak boleh tidur.. pagi2 dah kena masuk opis. Tak payah tanya pasal eyebag bagai la.. Panda pun tak mampu lawan kecomelan dia masa tu. hahaha

Entah mana macam dia terfikir, mungkinkah mereka tahu keadaan sebenar hotel diorang tapi tak nak takutkan pelanggan, almaklumlah, nanti tak ada bisnes. Tambahan pula, menurut kata pihak hotel, bilik baru ni terletak tidak jauh dari meja receptionist. Diorang dah siap angkut barang² dia dan letakkan kat bilik baru. Lega la sikit hati dia masa tu padahal dia tak tahu di situlah akan bermula sebuah kisah seram untuk tatapan masa depan katanya..

Mula-mula tu aku rasa selesa dalam bilik tapi setelah dua tiga malam tidur di situ, aku mula rasa perasaan yang sama seperti dibilik-bilik sebelumnya. Tiap-tiap malam aku terdengar bunyi orang berkawad di luar dan dalam bilik. Bila aku cuba memeriksanya, tidak ada seorang pun yang kelihatan. Dia masih lagi terjaga pada pukul 1:00 pagi dan tak boleh melelapkan mata hingga ke pagi. Dia cuma berasa selesa apabila azan Subuh berkumandang, seolah-olah dapat melihat "benda-benda" tu semuanya bertempiaran lari dari bilik dia.

Di pendekkan cerita setelah mengalami gangguan bau busuk macam bangkai, ternampak bayang bayang terbang bila terjaga dari tidur jam 2 pagi & lepas membuat bacaan yassin dalam bilik tu terbau pulak limau nipis. Ada jugak dia dengar orang berbisik bagai.. di ringkaskan memang macam2 kejadian yang buat dia rasa tak selesa. Tapi tak boleh lawan kejadian pada satu malam yang mungkin dia takkan lupa sampai bila2...

Pada satu malam, seperti biasa dalam pukul 1 pagi dia akan terjaga, tapi kali ini dia sedikit terkejut sebab terhidu bau shampoo yang masih segar, seolah-olah ada orang baru sahaja selesai mandi. Dia yakin bau syampoo tu bau syampoo yang baru dia beli siang tadi. Apa lagi dia masuk la ke bilik air nak siasat dan dia amat terkejut kerana bilik air tersebut masih basah, seolah-olah ada orang baru sahaja selesai mandi. Dia sangat pasti bahawa sebelum dia tidur tadi, bilik air tersebut kering. Masih terdapat kesan wap panas di cermin bilik air. Perasaan dia yang pada mulanya cuak mula menjadi huru-hara. Dia tak tau nak buat apa, sama ada keluar dari bilik air atau keluar dari bilik dia. Dalam keadaan takut, keliru & seram dia keluar dari bilik tersebut &  duduk kat luar sekejab sementara nak cari jalan apa patut dia buat

Tapi tak sangka pulak keputusan dia keluar dari bilik tu mengundang satu kejadian yang menyeramkan lepas dia masuk semula ke bilik. Terkejut dia bila ternampak benda yang sepatutnya tidak berada di dalam bilik tu berada di atas katil dia. Tak dapat nak gambarkan perasaan dia waktu tu. Katanya kalau toreh muka dengan pisau pun darah tak keluar sebab semua darah dah turun kekaki. dia nampak 3 kepala manusia sedang bergolek-golek di atas katil! Apabila menyedari dia sedang tergamam perhatikan 3 aksi kepala yang kemain syok bergolek atas katil, mereka segera berhenti dan menyeringai ke arah dia. Dia sendiri tak sedar & bila & bagaimana dia lari, sedar sedar je dia dah ada di lobi hotel. Kali ini dia pilih untuk duduk di kerusi sebelum meja reception(menuju ke arah bilik lama dia) sebab tak nak di serbu dengan pertanyaan pihak pengurusan hotel.

Dia ambil mengambil keputusan nekad, check out dari hotel tersebut petang itu jugak. Nasib baik ada kawan offer untuk tinggal dengan dia.. Pihak pengurusan hotel terbabit cuba untuk memujuk dia tinggal di situ memandangkan mengikut tempahan awal, dia sepatutnya tinggal di situ selama 2 bulan setengah. Salah seorang dari pengarah mereka telah menelefon dia di pejabat setelah seminggu dia keluar dari hotel mereka dan dia menceritakan semuanya tanpa selindung. Yang peliknya, depa tidak pula menafikan kisah seram dia, cuma diam sahaja seolah-olah tahu yang sebenarnya memang ada masalah dengan hotel mereka.

Menurut cerita dari salah seorang kawan dia yang bapanya kerja kat hotel tersebut, hotel tersebut memang seram. Bapa kawan dia turut mengatakan semua bilik yang dia pernah duduk tu sememangnya tak pernah lama dihuni orang kerana keesokan harinya penghuni bilik-bilik terbabit pasti akan bertanya kepada pihak kaunter sama ada bilik mereka itu ada hantu. Cuma kes dia sahaja yang terlalu ekstrem sehingga pihak pengarah mereka pun tahu mengenainya.

Menurut bapa kepada kawan dia tu, beberapa pekerja part time bahagian dapur pun mengalami masalah yang sama. Ada sorang student ITM yang buat part time kat situ tu sampai demam panas kerana terlalu terkejut melihat 3 lembaga hitam sedang makan di dalam dapur hotel terbabit. Depa hairan mendengar bunyi bising di dalam dapur dan seperti dia, cuba untuk menyiasat.

Kalau setakat panggilan telefon ditengah malam ke meja front office tu perkara biasa (mengikut kata pakcik tu lah). Bila mereka jawab panggilan tersebut, yang kedengaran hanyalah hembusan nafas dan kemudian diikuti oleh hilaian ketawa yang panjang. Daripada switchboard tu, mereka tahu bilik mana yang membuat panggilan dan menyuruh guard pergi check bilik-bilik terbabit (walaupun mereka tahu dalam register tak ada orang di bilik terbabit) dan guard tersebut selalunya mendapati bilik itu tidak dihuni oleh sesiapa pun.

Hotel mana jangan tanya sebab dari sumber asal pun tak nyatakan. Mungkin tak nak mengaibkan hotel tu. Yelah.. ramai yang cari makan kat situ. Hantu pun hantu.. kau book la bilik sendiri.. bilik orang book jugak kau nak tumpang bergolek. Takde duit duduk dalam hutan sudah.. erkkk.. hutan pun banyak kena tebas dah mana la depa tak curi2 menginap kat hotel kan? hehehee

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CERITA SEBENAR KES BUDAK DARJAH DUA DI GUNTING LIDAH

26.3.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

CERITA SEBENAR KES BUDAK DARJAH DUA DI GUNTING LIDAH. Risau, marah,geram & macam macam rasa yang tak best ada bila baca kes buli yang melibatkan budak2 umur macam ni. Terlalu kecik tapi jahatnya.. Na'uzubillah. Apa yang depa buat bukan perkara kecik walau umur baru 9 tahun. Rasanya kalau anak aku yang jadi mangsa buli.. Rasa nak pijak jugak budak2 yang buat tu. Bukan takat nak pijak budak2 tu.. Rasa nak maki sekali mak bapak dia. yer yer tahu.. bukan mak bapak dia ajar anak dia jadi jahat cuma nak bagitau betapa marahnya aku kalau benda ni berlaku kat anak aku.


Kisahnya bukan lidah dia di gunting tapi di paksa gunting sendiri lidah dia. Bayangkan budak 9 tahun dah pandai membuli tahap extreme sampai paksa budak 8 tahun (darjah dua) gunting lidah sendiri. Siap ugut kalau tak buat depa nak belasah ramai ramai. Aku tak rasa budak2 macam ni patut berada di sekolah biasa. Mereka dah layak masuk ke sekolah juvana. Memang dalam usia macam tu mungkin mak bapak depa anggap depa perlu di beri peluang sebab masih budak tapi tetap aku tak rasa tahap kejahatan mereka ni masih berada di level kenakalan seorang budak. Jika di biar bercampur dengan budak2 yang lain mungkin mendatangkan masalah kepada anak orang lain.

Budak budak pembuli macam ni dah tahap bahaya.. Hope ada undang2 untuk menempatkan mereka bagi sesi pemulihan akhlak. Mungkin punca budak2 semakin jadi melampau jahat ni adalah di larang penggunaan rotan jugak. Sebab dulu memang benda2 macam ni tak ada berlaku. Rasanya penggunaan rotan kena di izinkan kembali untuk tujuan mendidik. Budak sekarang dah tak makan di ajar dengan mulut. Kena piap jugak sedas dua bagi serik.

Sumber Harian Metro

Bila baca kes2 macam ni, hati seorang ibu serius risau nak melepaskan anak ke sekolah. Dah la anak aku ni ada masalah dalam perkembangan. Moga Allah lindungilah anak aku dari budak2 jahat tahap syaiton Nirrojim ni.

Kita dulu sebaya depa.. Setakat menyakat kawan kawan dengan jadi hantu, sorok kasut masa balik mengaji. nakal macam tu jer. Tak terfikir atau terdetik pun rasa nak membuli budak budak lain tahap extreme macam ni. Mungkin faktor apa yang mereka tonton jugak mempengaruhi kelakuan budak2 ni. Kecik2 lagi dah tengok filem KL gangster, castello bagai. Kita dulu reti tengok benda macam ni jer >> 22 Perkara Ni Budak Zaman Sekarang Confirm Tak Sempat Tengok << So, sebagai mak bapak kita kena control apa yang anak kita tonton. Budak2 sekarang bukan macam budak budak dulu. Semakin berani, kurang ajar & jahat.

Moral of the story.. Apa yang berlaku bukan nak salahkan mak bapak budak budak tu tapi kadang2 mak bapak je tahu kenapa anak anak dia jadi macam tu. Jadi kesimpulannya kat sini orang yang tahu punca saja lebih tahu cara mencari penyelesaian.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DIRASUK BERAMAI RAMAI SELEPAS KEMUNCULAN LELAKI BERJUBAH KUNING

25.3.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

DIRASUK BERAMAI RAMAI SELEPAS KEMUNCULAN LELAKI BERJUBAH KUNING. Dah lama blog lekatlekit.com ni tak berpuaka dengan cerita cerita seram. tetiba malam minggu di hari Jumaat ni mood nak kongsi cerita seram datang pulak. Jadi aktiviti memburu hantu pun di jalankan.  Dan terjumpalah satu kisah seram yang mungkin membuatkan malam minggu anda akan di selubungi ketakutan selepas membaca kisah ni.

Gambar sekadar hiasan

Kisah ni di kongsikan oleh seseorang melalui facebook.. Kisah yang berlaku di sebuah asrama perempuan. Asrama sekolah. Kejadian ni berlaku katanya ketika si pencerita masih di tingkatakan dua. Menurut cerita budak ni memang jenis berani sebab dari kecik ayah dia dah sematkan dalam diri dia supaya tidak takut pada hantu. kata ayah dia.. syaitan tak mampu nak sentuh apatah lagi cubit manusia.. So, tak perlu takut.

Kisahnya bermula di sebuah sekolah di kawasan kampung. Almaklum la kampung memang la indah & nyaman suasananya. Asrama dia memang dalam kawasan sekolah memudahkan pelajar berulang alik. Pada satu semester ni pihak sekolah bercadang nak tambah satu blok asrama baru untuk menampung jumlah pelajar yang semakin banyak. Setelah di persetujui maka kerja2 pembinaan pun mula di jalankan. Asrama baru tu di naikkan bersebelahan dengan satu asrama puteri yang lama.

Pada peringkat awal kerja kerja pembinaan tu tak ada apa masalah sehinggalah berlaku satu kemalangan melibatkan seorang pekerja berbangsa cina yang terjatuh dari bangunan tersebut. kepala mangsa berkecai. Kebetulan si pencerita bersama 4 orang kawan berada tak jauh dari tempat kejadian. Sempat la depa tengok kemalangan ngeri tu sampai ada salah seorang yang pengsan. Mungkin terkejut & takut tengok kejadian ngeri macam tu kot.. kalau aku pun buat2 pengsan jugak hahaha

Bila malam masing2 mula tak boleh tidur sebab tak boleh lupa apa yang depa tengok siang tadi. Gamaknya terbayang bayang la kot.. Bila malam semakin larut,dia paksa jugak la tiru tapi tak sempat nak lelap dah tetiba rasa ada sesuatu macam sedang dekat dengan dia. Mula la mata dia meliar sekeliling mencari apa yang sedang datang dekat dia. Tak semena mena tiba2 dia terbau hanyir darah. Rasa macam nak tercabut jantung masa dia mendongak ke atas & ternampak darah mengalir dari kipas siling. Bukan setitik dua.. banyak pulak tu. Dah sapa pulak yang bunuh diri kat kipas tu.. Semasa dia cuba bangun secara Tak sengaja dia tertoleh kearah kawan dia yang pengsan petang tadi. Lagi cuak bila dia nampak beberapa orang berjubah kuning sedang mengelilingi kawan dia. Sebab sikap berani yang di ajar bapak dia dari kecik, so dia cuba dekati sekumpulan berjubah kuning tu. Kawan2 sedorm yang lain dah lama di buai mimpi.. Dengan berani dia tegur orang2 berjubah kuning & tanya siapa mereka tapi takde jawapan buat dia rasa tak sedap hati. Dia cuba menyentuh salah seorang dari mereka tetapi tak boleh. Seolah2 dia macam pegang bayang. Terpinga kejab dia.. Selepas tu sekumpulan orang berjubah kuning bangun dari katil kawan dia terus menuju ke tingkaP yang bertentangan dengan tempat kemalangan siang tadi. Katanya dia nampak jelas sekumpulan orang berjubah kuning tu menembusi dinding & terus melayang ke angkasa

Dalam keadaan tergamam tiba2 dia terkejut bila salah seorang kawan dia bersuara. Rupanya bukan dia seorang yang nampak orang berjubah kuning tu. Kawan dia nampak takut sangat sampai menangis. Badan dia menggigil. Dia cuba tenangkan dan akhirnya kawan dia berjaya kuatkan semangat atasi ketakutan & kembali seperti sediakala. Mula la depa buka cerita pasal apa yang mereka nampak tadi. Kata kawan dia ada salah seorang lelaki berjubah kuning tu cuba pukul dia dengan kayu tas dari arah belakang tapi di halang lelaki berjubah kuning yang lain tapi kawan dia tak nampak pulak kejadian lelaki bejubah kuning tu mengelilingi salah seorang kawan mereka. Dia jadi binggung bagaimana dalam satu masa berlaku dua kejadian yang berbeza. Tapi kedua dua mereka dapat lihat sekumpulan lelaki berjubah kuning tu terbang & hilang. Selepas tu kedua dua tak dapat tidur.

Dalam keadaan yang masih keliru, terkejut & takut tiba2 dengar pulak suara orang menjerit dari tingkat atas asrama. Pada masa yang sama juga kendengaran dentuman kuat dari arah yang sama. Dia pun cepat2 keluar nak tengok apa yang berlaku. Rupanya bukan dia je dengar malah ramai lagi penghuni asrama yang lain dengar & keluar untuk melihat apa yang berlaku. Warden pun terpinga pinga mencari punca bunyi jeritan & lolongan yang semakin menjadi jadi

Warden minta sesiapa yang berani ikut beliau naik ke tingkat atas. Maka dia bersama 4 lagi kawan yang lain ikut warden naik. Bila sampai je kat atas mereka nampak ada beberapa orang penghuni asrama sedang merangkak di kaki lima macam biawak. Mengucap panjang katanya. Depa cuba nak kawal & menghalang  tapi tak mampu sebab jumlah yang di rasuk lebih banyak dari yang nak mengawal. So warden minta tolong pelajar yang kat bawah untuk minta bantuan dari warden lain

Tapi malangnya tak ada seorang pun warden dari dorm lain terjaga termasuklah penghuni asrama lain. Depa makin panik sebab makin ramai pulak kena rasuk. Riuh rendah dengan bunyi menjerit, melolong & mengilai bagai. Pilihan yang ada warden suruh pelajar lain baca apa saja ayat suci al quran yang mereka tahu.

Keadaan jadi semakin kelam kabut apabila ada yang mula bertindak liar. Ada yang mula lari turun tangga tapi tak mampu untuk mereka kawal. Nak tangkap memang  tak daya la. So, masing2 tawakal je. Yang dah sampai bawah ada mula goncang pagar asrama. Terpaksa warden minta mereka halang dari merobohkan pagar takut ada yang lari keluar. Masing2 yang kena rasuk mula meraung. Katanya semasa dia pegang salah seorang yang dirasuk terasa ada badan dia macam di goncang kuat. Time tu dia hanya mampu baca ayat kursi je. Mungkin sebab tak tahan dengan keadaan tu, Tak semena mena dia lempang budak yang kena rasuk tu sampai pengsan. Bila rasa cara tu berkesan masing2 lempang mereka yang kena rasuk untuk meredakan keadaan.. Kebetulan azan subuh pun berkumandang

Pagi tu ramai antara mereka yang tak pergi sekolah sebab terlampau letih. Bila di tanya kepada pelajar yang di rasuk apa yang berlaku, depa cuma kata depa tidur dengan nyenyak padahal depa tak tau ada yang jadi biawak, monyet, ungka bagai terjerit terlolong kena rasuk. Bila di ceritakan kembali apa yang berlaku depa sendiri pun tak percaya sebab tak rasa apa apa kot dari kejadian tu. Berita kerasukkan beramai ramai tu sampai ke dorm asrama yang lain. Asrama yang depa cuba minta tolong tapi tak ada seorang pun terbangun. Tu pun terkejut jugak kata tak dengar apa2 bunyi pun malam kejadian tu.

Malam itu solat hajat di lakukan beramai ramai untuk memohon perlindungan dari sebarang kejadian tak di ingini berlaku lagi. Dia sendiri tak pasti samada kejadian tu ada kaitan dengan kemalangan yang melibatkan pekerja di tapak binaan asrama baru atau cuma kebetulan semua tu berlaku. Tapi menurut cerita kematian pekerja binaan tu sebenarnya di rancang oleh abang dia & roh dia tak tenteram dan ingin membalas dendam. Tapi pelik pulak.. semuanya berlaku dalam satu masa.. So, teori untuk mengaitkan kejadian tu ada kena mengena dengan pekerja tapak binaan yang mati memang tak berapa logik. hahahaha

Biasa la asrama sekolah nak2 lagi asrama perempuan.. memang suka sangat la makhluk tu nak menyakat. Tak tau apa dia tak puas hati kat budak sekolah.. Alah.. cik/encik jin.. budak sekolah je kot. Anggap macam anak anak sudah la.. tak payah tacing sangat sampai nak merasuk beramai ramai. tak Jin la kalau kuat sentap. hahaha

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM BERKESAN KE?

25.3.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM BERKESAN KE? Tu dia persoalan paling gangster di alam maya katanya. Berkesan ke produk ephyra skin nano advanced repair serum ni? Tengok ramai mula dok sebut sebut. Ntah2 indah khabar dari rupa jer.. Almaklum la sekarang ni pujian pun boleh di bayar katanya apatah lagi nak bayar pengamal media sosial untuk puji2 apa2 produk. Bukan susah pun nak buat ye dak??


Tak kenal kenal maka tak cinta. Tak semua pandangan itu boleh dibayar. Tak semua yang di bayar itu memberi komen yang tidak ikhlas. Sebab tu la sebelum kita membuat penilaian kita kena siasat dulu. Nak tau best ke tidak produk ni harus la cuba.. tak cuba mana nak tahu ye dak?? Jangan risau aku dah cuba maka aku akan bongkarkan segalanya tentang produk ni yang mungkin korang semua tak pernah tahu sebelum ni.

 Produk ephyra ni memang produk yang boleh di percayai. Apapun siri produk yang di keluarkan jarang mengecewakan pengguna. Aku pernah try ephyra skin bar sebelum ni. Dua tiga ketul jugak sabun dia aku guna memang sangat berkesan untuk kulit berminyak, berjerawat, kusam & gelap. Semua masalah tu mampu di selesaikan dengan seketol sabun ajaib ephyra.

Tapi sekarang aku malas nak cerita pasal kebaikkan epyhra skin bar tu.. sebab aku dah pernah tulis review dia dulu. Kalau nak tahu kebaikkan sabun tu pepandai korang search kat blog aku ni yer. Sekarang masa untuk kita bercakap tentang sesuatu yang lebih 'Wow!' memang ni betul2 'Wow!" bagi aku. Mana tidaknya dengan satu sapuan sebelum mengenakan bedak atau solekkan dapat memberi kesan yang buat kau feelling macam Ratu cantik gitu. Untuk kesan drastik.. memang akan nampak glowing & flawless. Tu terbukti dari eksperimen aku sendiri juga di akui dari kawan aku yang dah try. Sumpah tak tipu! Memang aku puas hati tengok muka aku sendiri. Memang elok di pakai sebelum mengenakan sebarang solekkan atau bedak. Nak tahu siri produk ephyra yang mana memberi effect "Wow!" tu teruskan membaca.. Kerana banyak lagi wow yang mampu buat anda teruja.

Ni bukan gambar dari application camera yang buat manusia yang muka sedih jadi flawless & glowing.. Ni gambar guna standart camera je kat smartphone. See the kening Ok! Kalau nampak berbulu tu Insya Allah takde sebarang editing. Selalunya camera effect tak kening hilang mesti kening jadi blur.. Mata je tak mampu nak tunjuk lagi. Maybe next review hahaha... Nampak tak shinning di wajahku. Itu adalah kesan dari Ephyra Skin Nano Advance Repair serum yang di pakai sebelum mengenakan sebarang bedak atau solekkan. Hasilnya memang menangis terharu Uolls.. Bukan saja memberi kesan yang sempurna secara drastik malah sambil merawat masalah kulit anda. Apa lagi korang mahu?
Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum adalah serum pertama keluaran Oceanlife Marketing Sdn Bhd dibawah jenama Ephyra. Dengan menggunakan Teknologi Nano yang dipatenkan di Switzerland, serum ini telah teruji dan terbukti secara klinikal dapat memulihkan kulit yang rosak dan mengembalikan kulit yang cantik berseri

Selain tu Ephyra skin nano Advanced repair serum ni memang berkesan untuk yang ada masalah jerawat. Aku ni kategori jurujerawat jugak la. Memang la masalah jerawat aku ni kategori dah solve tapi tetap ada sebiji dua jerawat bulanan katanya. Almaklum la.. Belum monopos kena hadap jugak la rutin bulanan tu. Aku dah try keberkesanan serum ni. Memang 3 hari je jerawat kecut. Selain masalah jerawat ia jugak mampu mengatasi masalah parut jerawat & jeragat. Tang parut jerawat aku setuju.. memang selama penggunaan tak sampai sebulan (lebih kurang seminggu) memang mampu memudarkan parut lama.


Selain tu ia juga berfungsi untuk menganjalkan & menegangkan kulit wajah yang dah sendu & kendur, menghilang bintik bintik hitam,mencerahkan kulit yang kusam, memperbaiki kulit yang tak sekata,mengekalkan kelembapan wajah,menghilangkan lebam bawah mata,merawat kulit yang kena sunburn,memberi kesan kilauan (glowing) pada kulit wajah.

Kelebihan ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum adalah serum dia tidak berminyak atau melekit. Bila sapu dia akan meresap terus ke dalam kulit. Selepas sapu kita akan rasa kulit jadi lembut & licin jer.. Selain tu ia merupakan produk terkini dari ephyra yang mengunakan kuasa teknologi Nano. Teknologi Nano adalah teknologi terkini dan sangat popular dalam bidang kecantikan. Teknologi ini menjadikan partikel serum sangat kecil sehingga mudah meresap untuk masuk ke lapisan kulit yang paling dalam. Partikel serum yang telah meresap akan memulihkan struktur dalaman kulit dan menjadikan permukaannya anjal dan tidak berminyak. Dengan serum ini, ia memberikan manfaat kepada kulit . Gabungan formulasi bahan antioksida iaitu Arbutin Semulajadi, Gluthathione, Vitamin C dan E mampu mencerah dan menaikkan seri wajah.


kandungan sebotol ephyra skin nano advanced repair serum ni adalah 15ml. Harga RM 88 (Sem.Malaysia) & RM 92 (Sabah/Sarawak) tapi sekarang tengah promosi harga cuma RM 68 & (Sem. Malaysia)RM 72 (Sabah/Sarawak). Elok la sapa nak try beli sekarang sementara harga promosi ni masih ada.


Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum boleh dibeli secara online melalui www.oceanlife2u.com atau Whatsapp ke HOTLINE : 019 - 7373770 / 019 -3800779.

Juga boleh didapati di semua rangkaian pengedar sah Ephyra termasuk Brunei dan Singapura dan terdapat juga dia farmasi terpilih serta kedai/toko jamu.

Anda juga boleh melayari..
Facebook : www.facebook.com/oceanlife2u
Instagram : @ephyra2u
Website : www.oceanlife2u.com

Sebarang pertanyaan boleh berhubung terus ke 019-3015577

Jadi pada anda yang mempunyai masalah kulit wajah.. Patut cuba Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum. Dalam 1 botol kecil mampu menyelesaikan banyak masalah yang ramai para wanita dari pelbagai peringkat umur hadapi. Dari remaja sehinggalah golongan warga emas.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PELAWAK PIE ANGGAP FITNAH 'DAH MATI' SEBAGAI DOA UMUR PANJANG

25.3.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

PELAWAK PIE ANGGAP FITNAH 'DAH MATI' SEBAGAI DOA UMUR PANJANG. Mungkin dah jadi trend kot pengamal media sosial sekarang. Nak cepat dapat rating & traffic buat je fitnah artis meninggal dunia. Bukan sorang dua artis yang kena malah dah ramai. Nak2 lagi yang sedang uzur yang tu la jadi sasaran depa nak menyebarkan berita palsu konon dah mati. Gamaknya seronok sangat kot kalau ada selebriti yang meninggal dunia ni.


Mangsa terbaru pelawak & pelakon Pak Pie.. Di katakan meninggal dunia. Tapi pak pie ni memang sempoi dari dulu sampai sekarang. Bila orang tanya komen dia pasal fitnah dia dah meninggal dunia tu dia just cakap.. Tu yang akan buat umur dia makin panjang katanya. Hahaha... Apa nak kesah kan pak pie. Tak payah nak touching sangat. Sebab soal hidup mati ni tertulis sejak azali. Bukan kerana fitnah orang nyawa kita jadi pendek bagai.


Biarlah attention seeker mencari publisiti murahan dengan menyebar berita berita palsu macam tu. Sampai masa nanti buku akan bertemu ruas. Mungkin sekarang depa masih berada di zon selesa & boleh buat perkara terkutuk macam tu tanpa risau di kenakan tindakkan atau menerima pembalasan di dunia. Sampai satu masa setiap perbuatan ada balasan.

Gambar terkini Pak pie & cucu

Buat penyebar berita palsu tu.. Ingat hari ni kita sihat & tak rasa was was nak memfitnah orang dah mati jangan nanti sampai ajal kau mati mereput sorang sapa pun tak tahu. Sebab orang malas nak ambil pot pasal kau yang suka sangat mematikan orang hidup semata mata nak meraih perhatian untuk kepentingan peribadi & mungkin untuk cari duit.

Orang - orang macam ni aku kategorikan terlebih bijak mungkin sebab masa belajar dia tak cukup makan & rehat sebab kena buat benda2 ni bagi menampung keperluan hidup dia di kampus >> perkara yang pelajar IPT terpaksa buat untuk pastikan terus hidup & dapat meneruskan pengajian sehingga graduate << Tu sebab habis belajar bijak yang dia ada buat orang rasa nak pijak. Hidup kalau stress memang boleh mengubah manusia jadi tak berapa manusia.

Moral of the story.. Bergurau tentang hidup & mati orang lain adalah gurauan paling kurang ajar. Tak guna belajar tinggi2.. boleh buat kerja hanya dengan hujung jari. tak perlu berpanas.. duduk kat rumah tekan2 kebot pun dapat duit tapi cara mencari sumber rezeki tu adalah dengan cara menyebar fitnah tentang orang lain. Betapa rugi ilmu yang ada dapat kalau sekadar hanya pandai menabur fitnah.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERKARA YANG PELAJAR IPT TERPAKSA BUAT UNTUK TERUS HIDUP

24.3.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

PERKARA YANG PELAJAR IPT TERPAKSA BUAT UNTUK TERUS HIDUP. Teringat adik aku dulu masa duduk asrama. Dia kata dia selalu makan megi sampai jadi ketagih. Megi sampai sekarang menjadi makanan favorite dia even dia sedar megi @ mee segara salah satu makanan tak sihat. Adik aku yang sorang tu memang makan tak memilih sangat. Sedap ke tak sedap dia makan macam tak ada apa2 berlaku je. Jadi kau masak la campak2 macam mana pun dia tetap telan tanpa was was. Mungkin sebab dari umur 16 tahun dia dah duduk asrama sampai la graduate.. membuatkan dia menjadi seorang yang hilang deria rasa hahahaha.. mati la kalau adik aku baca statement ni. Tak pun kawan2 dia baca sebab dia kata ada kawan2 dia tahu yang kakak dia ni blogger. Walau depa tak kenal muka kakak dia.. tapi muka anak buah dia shahila tu buat depa dapat detect yang adik aku ada kakak seorang blogger. Macam mana depa tahu.. dah tentu depa baca blog aku. hahahaha


Berbalik kepada isu betapa susahnya kehidupan pelajar zaman 2016 ni aku macam tak percaya pulak. Sebabnya student sekarang dah tak ramai pergi kelas jalan kaki atau naik basikan. Majoriti dah ada kereta sendiri. Tu kereta.. mungkin mak bapak depa punya. Tak tengok lagi smartphone depa. Kadang2 mengalahkan orang yang dah ada kerjaya & pendapatan stabil. Lagi ada yang terbaru.. depa tak terlepas try yang laters version. Susah la nak jumpa student sekarang yang masih setia denga galaxy y macam aku ni.

Sebab kebanyakkan student sekarang suka mengamalkan gaya hidup.. biar papa asal bergaya. Biar ikat perut sampai usus bocor asalkan boleh tayang gadget canggih dengan kawan kawan lain. Kadang2 macam tak percaya bila ada yang kata student sekarang terpaksa struggle buat benda ni untuk teruskan pengajian & hidup >> Ini Perkara Yang Kebanyakkan Pelajar IPT Terpaksa Buat Untuk Teruskan Hidup Sebagai Mahasiswa/siswi<< Nampak macam anak orang kaya jer student2 sekarang kan. Kadang2 macam tak percaya kesusahan yang mereka hadapi.

Tapi ada jugak yang struggle buat benda2 tu semua memang sebab pastikan dia dapat habiskan pengajian sampai graduate. Sebab tu ada yang pakai baju yang sama dari tahun pertama sampai tahun akhir. Kasut tu sampai boleh buat main ice skating dah.. memang licin giler. Jalan atas lantai licin pun kena slow2 macam pengantin. Almaklum la tapak kasut dah jadi macam kasut untuk ice skating kan..

Apapun.. Pada student2 jangan enjoy sangat dengan loan tu. Masa dapat enjoy masa nak membayar kemain minta kerajaan convert loan ke biasiswa padahal pointer dapat cukup2 makan je. Duit loan banyak habis tukar smartphone & pi holiday dengan kawan kawan je. Apa kau fikir govement bagi loan suruh kau berjimbaraya?? Kalau kau nak guna duit kerajaan untuk bersuka ria tunggu bapak kau jadi perdana menteri dulu.. ops! hehehee...

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

22 PERKARA YANG PERNAH WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN GADGET

24.3.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

22 PERKARA YANG PERNAH WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN GADGET. Setiap fasa kehidupan ada zaman dia tersendiri. Dari zaman sebelum perang.. ke zaman penuh ketakutan iatu zaman perang ke zaman selepas merdeka. Dari zaman wayang pacak.. melang ke zaman tv hitam putih kemudian tv warna lepas tu mega tv.. astro bagai. Tak tau berapa ramai yang masih hidup dari zaman perang  sampai zaman astro.


Apapun zaman berubah bersama gaya hidup manusia. Dulu kalau kat kampung tu orang paling kaya je ada TV.. maka rumah dia akan jadi macam panggung wayang la orang datang tengok TV. Macam kat kampung aku zaman dulu dulu. Menurut cerita makcik aku.. tiap malam orang akan datang ke rumah dia tengok TV tapi kena bayar la. Tapi zaman sekarang ni.. Semiskin2 orang pun dah ada TV apatah lagi sekaya kaya manusia. Mungkin kat rumah dia ada mini cinema katanya. Budak2 sekarang majoriti TV tu bukan benda rare la bagi depa. Apatah lagi smartphone, tab bagai. Mereka membesar dengan benda2 tu semua jadi perkara biasa bagi mereka memiliki gadget. Kalau zaman kita tengok pc pun jakun giler... Zaman sekarang budak2 tak layan la pc.. Depa ada gadget yang lebih canggih.

Semalam terbaca satu status kawan aku kat FB yang kawan2 anak dia sampai tengah malam sibuk ber whatsapp. Tu baru 10 tahun macam tu kot.. Dah ada smartphone sendiri. Kita dulu umur sepuluh tahun hanya tahu benda ni jer >> Inilah 22 Perkara Yang Wujud Sebelum Kemunculan Gadget << Yelah zaman sekarang budak2 sibuk dengan macam2 aktiviti. Kalau tak melekat dengan gadget elektronik aktiviti sekolah pun dah banyak. Pagi petang sekolah. Malam mengaji. Hari minggu tuisyen. Tak macam kita dulu.. even tetap kena belajar masih ada masa untuk bermain & tengok kartun kat tv.

Tapi ada di antara 22 perkara ni masih ada la sampai sekarang cuma mungkin bukan lagi menjadi pilihan anak anak zaman gadget. dah masuk kategori old skool katanya.. Pun begitu menjadi nostalgia paling berharga dalam hidup kita yang dah masuk zon dewasa ni.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INI YANG BERLAKU BILA LELAKI MAKEUP KAN PEREMPUAN

23.3.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

INI YANG BERLAKU BILA LELAKI MAKEUP KAN PEREMPUAN. Perempuan & make up memang sinonim walau masih ada perempuan yang memang tak suka makeup, malas makeup atau tak reti makeup macam aku. Aku ni suka makeup tapi tak la pandai pun sampai sekarang tapi tetap confident nak menconteng arang ke muka sendiri katanya. Kalau tak kaler2 muka aku ni rasa tak confident nak melangkah keluar rumah. Paling2 pun mesti pakai bedak eyeliner & lipgloss.. Tu kira paling basic kena pakai jugak la kalau tak sempat nak touch up lebih lebih.



Ada jugak perempuan muka sampai kepam punya dia tak kisah dengan rupa & kulit dia. Jangankan nak berhias nak jadi kesihatan & kecantikkan kulit wajah pun dua malas. Yang tu rasanya tak elok sangat di pratikkan. Kalau yang dah ada pasangan ni.. Bukan la suruh makeup 24jam.. at least jaga la sikit muka tu kan. Jangan la kepam sangat. Tak makeup pun tak jadi masalah selagi ada rasa nak jaga kulit muka walaupun kulit tu bermasalah.

Perempuan kan terkenal dengan sikap sukakan kecantikkan pada diri dia berbanding lelaki dia lebih suka lihat kecantikkan pada wanita. Pun macam tu tetap suka komplen kalau perempuan lambat bersiap. Nak cantik mesti la ambil masa sikit kan.. Konon tak perlu ambil masa lama kot setakat nak pakai foundation,bedak,eye shadow, eyeliner,mascara,lipstik bagai tu. Cuba suruh depa tolong make up kan tengok.. Jadi apa. Ada yang tetiba kena parkinson, menggigil pegang alat make up. Baru depa tau kenapa perempuan selalu lambat bila bersiap. Tapi korang takkan sangka hasilnya jadi macam ni bila lelaki kerjakan muka perempuan dengan makeup >> > Ini Yang Berlaku Bila lelaki Yang Pertama Kali Makeup kan Perempuan <<

Moral of the story.. Ingat senang ke perempuan nak nampak cantik dengan teknik makeup walaupun ramai yang kata suka tengok perempuan natural beauty tapi bila perempuan tu keluar dengan muka bogel je mula la judge perempuan tu pemalas. Ye ye.. tahu laki orang tak kisah korang makeup ke tidak.. laki aku pun tak pernah komplen aku tak makeup ke nak makeup tapi aku memang buat untuk kepuasan diri aku.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AKSI BERSENAM BOLEH NAMPAK MACAM BERJIMAK KALAU SALAH CARA

23.3.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

AKSI BERSENAM BOLEH NAMPAK MACAM BERJIMAK KALAU SALAH CARA. Semalam aku ada post entri pasal gambar yang tengah jadi viral sepasang pengantin hipster ni. Almaklum la cara depa posse tu mengundang sakit mata pada pandangan mata masyarakat maka ada orang rasa benda macam tu kurang senonoh untuk di jadikan posse kepada pasangan pengantin masa ambil gambar.


Ada jugak yang backing katanya aksi & gaya macam tu sebenarnya biasa di buat kat gym, so tak ada apa yang salah kalau pasangan pengantin nak buat posse macam tu. Mungkin tu salah satu aktiviti senaman untuk mereka. Ia di panggil sandwich apa ntah.. Ok la. Untuk tujuan bersenam tu aku accept la. Di buat pun kat tempat untuk bersenam, ye dak. Tapi kena ingat.. tak semua perkara tu sesuai di lakukan untuk semua keadaan & masa. Benda yang normal di buat kat sesuatu tempat untuk tujuan sesuatu perkara tu memang boleh nampak janggal bila di lakukan pada tempat,keadaan,suasana & masa yang salah.

Contoh macam tidur.. kalau tidur dalam bilik.. dalam rumah sendiri memang tak nampak janggal tapi tetiba kau tidur dalam ikea atas sofa yang display tu. Nyenyak siap dengan gaya kuak lentang lagi.. Gamaknya orang akan pandang macam tak ada apa2, seolah olah macam kau tidur dalam bilik sendiri ke tidak? Mustahil la kan.. Confirm orang pandang pelik & zaman sekarang semua orang ada camera atas tapak tangan ni. Nak2 pulak ada smartphone dengan fungsi camera secanggih ni boleh nampak gambar macam 3D lagi >> Ini Sebab Kenapa Kaki Candid,selfie & suka Ambil Gambar Kena Ada Smartphone ni <<  silap haribulan orang ambil gambar & viralkan tak pepasal je kau dapat malu padahal kau cuma tidur bukan berjimak pun kat situ. Sebab kau tidur kat tempat yang salah maka perbuatan tidur yang asalnya takde pelik kat memana jadi sesuatu yang pelik pada pandangan masyarakat.

So kita kena faham.. apa yang mungkin tak salah atau tak di pandang luar biasa kita buat tak semestinya kita boleh buat dimana & bila2 masa saja. Kalau tak kena gaya memang bahaya. Even dah jadi laki bini pun tak menghalalkan semua perkara yang halal kita boleh buat kalau salah tempat & masa. Nak2 lagi pasangan pengantin posse dengan post sandwich macam tu. Imaginasi manusia ni sangat2 liar.. Bagi korang mungkin aksi macam tu nak mengambarkan korang mengamalkan hidup sihat & selalu ke gym tapi sebab korang baru je di ijabkabul & masih dalam busana pengantin.. Orang yang mungkin tak tahu posse tu salah satu aktiviti senaman dalam gym dah fikir bukan2. Apa ingat semua orang pergi gym ke? hehehe

Moral of the story.. Banyak lagi cara boleh kita buat untuk mencipta kelainan di hari bersejarah kita. Kenapa perlu pilih cara yang boleh mengundang salah faham & kritikan masyarakat. Pokok pangkal kalau ada malu memang banyak perkara buruk boleh di elakkan berlaku. Sebab tu mulai sekarang kita kena mula kurangkan show off gambar2 yang melibatkan kita & pasangan ni. Aku dulu pun zaman jahiliah suka jugak upload gambar tapi bila trend viral ni mula berleluasa memang berhati hati jugak. Sebab kita takkan tahu siapa bakal jadi mangsa viral seterusnya...

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AKSI PENGANTIN MELAYU SEMAKIN TAK SENONOH

22.3.16 Suria Lekatlekit 14 Comments

AKSI PENGANTIN MELAYU SEMAKIN TAK SENONOH. Masing2 nak tunjuk yang depa tu open minded, hipster, jahiliah bla.. bla.. bagai maka akan muncul la macam2 aksi yang kebanyakkan orang akan nampak macam tak senonoh. Kalau dulu pengantin ni orang suruh posse pegang tangan pun punya la malu.. Tapi sekarang setakat pegang tangan takde hal la.. lebih dari pegang tangan pun depa boleh buat.

Antara Gaya possing hipster pengantin zaman sekarang. Aku sendiri tak tau apa yang tersurat & tersirat di sebalik posse macam ni. Mungkin mengambarkan betapa tak sabar mereka nak tempuh malam pertama. hahaha

Terbaru dok tengah viral pasal 1 foto pasangan pengantin ni dalam gaya ala2 sandwich gitu. Yang lelaki di bawah perempuan di atas. Gaya bersilang. Yang perempuan kepala dia menghala ke kaki lelaki.. yang lelaki kepala dia mehanam kaki perempuan. Dah la pakai heel.. buatnya silap teknik.. jatuh tercucuk kepala laki kau dengan tumit heels tu tak pepasal dapat title janda berhias. Hahaha

Ni yang tengah jadi Viral sekarang. Ni namanya derhaka di hari pertama jadi bini. Awal2 lagi dah kakikan kepala laki camna tu hahaha

Dulu ada jugak terrrrrrrrrrrrrr... nampak sepasang pengantin 'tet' ni Yang lelaki tu ok la.. posse takde la mencucuk biji mata tetiba si perempuan pula angkat jari tengah. Pakai makeup bertudung litup dah cantik. Tu la tetiba spoil tang situ. Dah tu macam bangga pulak dia dengan posse macam tu sebab dia upload jugak kat satu medium media sosial. Kat mana tak payah di sebut sebut..

Alahai.. ni baru zaman 2016.. zaman anak2 kita kahwin esok tak tau la macam mana pulak yer. Harap anak2 kita di jauhi la dari termelakukan perkara perkara macam tu. Risau pulak nak hadap masa depan. Baru 2016 pun dah macam2 benda pelik manusia buat, tak tau la zaman 3000an nanti. Gamaknya pengantin posse dengan gaya berjimak pulak.. siapa tahu. Na'uzubillah.. hope tak jadi kenyataan la benda2 macam tu.

Mak bapak zaman sekarang pun ramai yang sporting pot tin dah.. Depa dah tak rasa gaya2 hipster tu melanggar adat & budaya. Sebab tu la.. pengantin dah berani posse dengan gaya pelik2. Setiap zaman ada trend dia tersendiri cuma berpada pada la kalau kita nak follow nak2 lagi di hari bersejarah macam tu. Tapi tu la masing2 nak jadi 'rare' kan.. maka apa orang tak buat itulah yang mereka akan buat.

Apapun yang mana bakal jadi pengantin baru jadikan Viral gambar posse hipster pasangan tu sebagai pengajaran. Tak payah nak buat pelik2 sangat takut terlampau pelik secara tak sengaja mengaibkan diri sendiri. Dari dok bazir bayar photographer untuk ambil gambar konon hipster macam tu ada lagi bagus simpan duit tu pergi honeymoon kat sini >> Inilah Destinasi Percutian Paling Budget & lari dari tipikal & klise di Luar Negara. Confirm Korang Tak Caya Harga Tiket Flight dia << Lagi berbaloi. At least dapat spent time dengan pasangan sambil bercuti tanpa perlu mengeluarkan belanja yang banyak

14 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com