INILAH BENDA YANG MASIH BOLEH DI MAKAN WALAU DAH EXPIRED

4.3.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

INILAH BENDA YANG MASIH BOLEH DI MAKAN WALAU DAH EXPIRED. Apa benda yang dah expired korang selalu makan? Kalau aku roti la.. Selagi tak tumbuh cendawan lepas tarikh luput sehari dua tu aku belasah je lagi. Setakat ni takde la cirit birit atau keracunan makanan ke hapa. Roti ni salah satu sebab expired dia pendek adalah kerana dia jenis tak tahan lama. Tapi selagi dia masih dalam keadaan baik,rasa pun masih sama.. Memang masih boleh di makan.


Tapi kalau darurat rasanya bercendawan pun orang makan jugak. Nama pun darurat kan.. Sebenarnya banyak benda yang kita boleh makan walau dah lepas tarikh luput @ expired date. Kena tulis jugak dalam bahasa omputih sebab almaklum la.. Kadang2 ada orang certain2 benda dia memang tak faham bila tulis bahasa melayu walau first language dia melayu je. Dah biasa sebut expired date tetiba orang cakap tarikh luput.. Ting tong kejab dia jadinya. Jadi untuk bagi semua orang faham maka aku kawen campurkan bahasa dalam blog ni macam sembang santai kat cafe. hahaha

Alamak.. terkonar baring pulak. Berbalik kepada kisah benda yang masih boleh di makan walau dah expired yang selama ni kita tak tahu & mungkin kita terkejut sebab selama ni tak pernah tahu benda2 ni still boleh makan kalau masih dalam keadaan baik even expired date dia dah lepas. Mesti rasa nyesal giler kan kalau pernah terbuang benda2 ni bila check dah expired.. Takpe barang yang lepas jangan di kenang nak nak lagi yang dah kena buang. Tak payah nak kutip balik. hahahaha

Untuk tidak buat korang sakit hati dengan lebih lanjut baca blog lekatlekit.com ni.. Yang Mukadimah dia pun dah boleh cerpen sementara nak sampai ke point penting. Jadi marilah den bongkarkan apa benda yang masih boleh makan walau melepasi tarikh luput.. sila la baca senarainya kat sini >> 11 Benda Ni Masih Boleh di Makan Walau Dah Melepasi Tarikh Luput. So Jangan Buang <<

Nampaknya benda2 yang di senaraikan ni kebanyakkan ada stok dalam rumah aku. So, boleh la buat rilex2 kalau masih elok. Tak payah la terkebil2 setiap kali nak makan kena check expired date. Dah la kadang2 susah nak cari kat packaging dia. Almaklum la.. makin tua penglihatan pun semakin mengecil katanya. Kembang kuncup biji mata nak baca tarikh luput.

Moral of the story.. Bagus info info macam ni kita sebarkan untuk di kongsikan dengan mereka yang tak tahu. Jadi kalau korang rasa artikel ni menarik sila share. hehehehe

1 comment:

  1. Betul...roti tu PC pun sama juga....selagi ok..makan...setakat ni alhamdulillah tak ada masalah...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!