MURID OKU DI TONYOH MAKANAN OLEH CIKGU SEBAB LAMBAT MAKAN

9.3.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

MURID OKU DI TONYOH MAKANAN OLEH CIKGU SEBAB LAMBAT MAKAN. Cikgu kalau mengajar sekadar nak dapat gaji setiap bulan memang boleh nampak keikhlasan mengajar depa tu dari perbuatan depa terhadap anak murid. Bukan aku tuduh semua cikgu tak ikhlas mengajar kerana Allah tapi kita memang tak boleh nafikan sekarang ni ramai yang pilih profesion sebagai guru sekadar nak ada kerja & gaji yang boleh menampung kos hidup mereka je. Tu yang kadang2 tak boleh kawal emosi bila terbeban dengan banyak kerja.Yelah la sebelum ni dia bayang kerja dia dari pukul 7.30 sampai 2 petang jer.. Bila cuti sekolah dia boleh holiday tapi bila jadi cikgu yang berlaku sebaliknya. Mungkin benda tu memberi sedikit tekanan & menyebabkan anak murid jadi mangsa. Tapi bukan semua cikgu yer.. segelintir sahaja.

Gambar Sekadar Hiasan. Carian Google

Jadi cikgu ni aku sendiri nampak memang kerja & tanggungjawab depa sangat berat nak2 lagi yang ajar budak2 kecik 4,5 & 6 tahun kat tadika. Bukan setakat mengajar malah kena mengasuh jugak. Almaklum la.. budak2 umur macam tu ada yang tak mampu urus diri sepenuhnya lagi. Apatah lagi kalau anak murid tu tergolong dalam golongan kanak kanak keperluan khas (OKU) tak kira la delay development ke, autisme ke, disleksia ke,sindrom down ke hapa... Kalau yang kita boleh nampak jelas kekurangan dia macam sindrom down ni senang. Tapi kalau autisme serius.. nak2 lagi yang mild autisme. Pandangan mata kasar memang tak mampu nak detect mereka adalah autisme. Tapi boleh kesan.. bila tengok cara mereka bermain, bergaul & belajar. Macam anak aku pulak.. masalah dia speech delay & Low attention. Tu masalah dia paling ketara. Bergaul & bermain setakat ni takde masalah. Malah aku dok ajar kat rumah dia boleh ikut cuma tu la attention suka hilang. Dia buat latihan sekejab.. kejab lagi tetiba dia buat benda lain. Lepas tu sambung buat balik. Cikgu pun kata tang social tu dia memang ok je. Kalau tengok dari pandangan mata kasar.. macam budak2 normal jugak sebab dia tak ada hyperactive atau ADHD.

Hari2 sebelum pergi sekolah, di sekolahkan mak dia dulu kat rumah. Setakat ni dia boleh la buat latihan menulis sambung titik2 tu. Bahan belajar dia aku google & print out je. Sebab dia pun memang dah kenal huruf & number jadi kena buat latihan menulis pulak la. Sebelum ni asyik menconteng je. Lepas bagi Jus Caliph ada la progress yang membanggakan. Senang sikit nak suruh belajar. Dari menconteng dah mula nak menulis. Ok la tu kan..  Kat sekolah pun aku tengok memang cikgu dok bagi latihan tu sekarang. Apa ingat aku dok meronggeng kat blog je ke?Tu sebab sekarang ni tak sempat sangat nak beramah mesra kat blog orang.

Cikgu anak aku yang sekarang ni pun tak faham sangat tentang masalah anak aku. Kalau cerita pasal autisme dia tak tahu apa2 apatah lagi aku nak explain kat dia pasal sensory problem yang anak aku hadapi sekarang. Cikgu sebelum ni.. (cikgu ganti) Alhamdulillah dia memang faham sebab dulu dia ambil course perkembangan awal kanak kanak.. so, senang saya aku nak follow up perkembangan anak aku kat sekolah. Tapi cikgu sekarang 2 hari masuk mengajar dah merungut pasal anak aku yang memang ada masalah attention ni. Aku cakap kat dia.. Doktor yang suruh aku hantar ke tadika biasa.. Memang 3 bulan pertama masalah attention tu mungkin ada. Sebelum aku hantar aku dah mention kat cikgu sebelum ni. Dia kata tak ada masalah. Depa akan bantu dia dalam pengurusan diri nanti. Aku bagitau kat rumah aku ada buat homeschooling so jangan risau. Malah kerja2 yang dia buat kat rumah haritu aku hantar kat cikgu manalah tau kot2 penyelia dia nak tengok. Yelah kat sekolah cikgu tak reti nak tarik perhatian dia untuk buat aktiviti Sebab dia ada cakap.. risau takut pemantau dia datang tengok keadaan anak aku yang kurang fokus masa belajar. Kertas kerja yang aku bagi anak aku buat kat rumah tengok dia ambil jugak. Anak aku bukan hyperactive lari sana sini atau kacau kawan pun. Cuma dia jenis belajar tapi tak duduk statik. Suka berubah tempat.


Cikgu merungut pun hati seorang ibu ni rasa sedih & bersalah sangat.. Inikan cikgu tonyoh makanan yang dia sedang makan dengan alasan nak disiplinkan diri. Gamaknya cikgu tu kat rumah dia mendisiplinkan anak2 dia cara macam tu kot. Lambat makan kena tonyoh muka dengan makanan. Dah tau budak tu budak keperluan khas (OKU) ada autisme.. Tetap kau nak trick dia macam budak normal memang bukan makin elok tapi bakal merosakkan lagi pemikiran dia. Ni cerita bukan pasal anak aku tau. Setakat ni cikgu anak aku takde la buat bukan bukan. Ni kisah aku baca dari blog OhBulan tentang luahan hati seorang ibu yang kecewa dengan tindakkan cikgu yang bagi dia agak melampau sebab anak dia seorang Autisme.


Cikgu tu katanya tak mengaku dia buat macam tu masa di panggil bersemuka selepas mak bapak budak tu buat komplen pada pihak sekolah tapi banyak saksi di kalangan pelajar kat situ nampak cikgu buat macam tu kepada budak autisme ni. Tau pulak takut yer..Kes tu dah jadi kes polis bila keluarga kanak kanak tersebut membuat laporan polis. Bukan kata cikgu tak boleh cuit langsung anak murid.. tapi agak agak la. Budak tu special kids kot..  Anak aku pun aku pesan kat cikgu kalau nak bagi dia dengar cakap, marah sikit pun takpe. Marah sikit la.. kalau sampai maki hamun, tunggu mak dia masuk mengadap la.Sebab cara tu salah satu cara aku mendisiplinkan anak aku jugak. Sebab tu dia lebih dengar cakap aku dari bapak dia sebab aku lagi garang. hahahaha.

Mendidik dengan mendera jauh beza yer cikgu cikgu. Kalau dah macam tu kau trick budak OKU bukan mendidik tapi memang minta kena herdik. Takde alasan yang boleh membetulkan perbuatan macam tu tak kita kau buat kat murid normal sekalipun. Memang cara didikan macam tu nampak biadap & kejam sangat. Kalau kau nak tonyoh muka anak kau.. tu kau punya pasal tapi kalau kau tonyoh muka anak orang macam tu memang kau cari pasal.

Kalau nak tenyeh sangat muka.. Sila tenyeh muka murid yang tengah cikgu mengajar depa dok selfie dengan muka macam ni >> Asal Usul Selfie & duckface << Tonyoh sampai muncung terpenyet pun takpe. Lagi boleh dok muncung lagi tu tak kira masa depa dok selfie. Hahahaha

Moral of the story.. Rasanya kementerian pendidikan kena bagi kursus kat semua guru2 tak kira bukan guru pendidikan khas kesedaran tentang autisme. Sekurang kurangnya cikgu tahu apa itu autisme sebab sekarang ni banyak murid yang ada autisme belajar di aliran perdana. Sebab autisme ni ada banyak level.. ada yang high functioning memang boleh belajar di aliran perdana & orang pun mungkin kurang perasan yang dia ada autisme cuma ada la certain perangai autisme tu still ada. Dah banyak golongan autisme yang berjaya & pegang jawatan dalam bidang profesional macam doktor. Sebab aku pernah baca seorang student ni nak buat thesis ke hapa pasal autisme. Kebetulan masa tu dia kena jaga mak ke bapak dia kat wad.. sambil jaga sambil siapkan assignment.. tetiba datang seorang doktor tanya dia tengah buat thesis pasal autisme ke? Lepas tu doktor tu cakap dia pun salah seorang autisme jugak dulu. See... kalau anak kita di dignose sebagai autisme jangan putus asa tapi terus usaha. Anak anak autisme masih ada masa depan yang cerah. Autisme bukan malapetaka tapi sebenarnya anugerah paling istimewa sebab kebanyakkan mereka ada kebolehan yang mungkin lebih hebat dari anak anak normal.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!