RESEPI SPAGHETTI KARI YANG BUAT ORANG ITALI MENANGIS

31.3.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI SPAGHETTI KARI YANG BUAT ORANG ITALI MENANGIS. Musim el nino ni serius boleh kurus aku. Sebabnya selera makan semakin drop.. tengok nasi pun tak ada nafsu. Asyik minum air je. Almaklum la panas.. Nak makan berat berat sangat tak berapa best. Aku lebih suka makan simple2. Bila dah semakin hilang selera terhadap nasi ni otak mula la ligat nak cari menu yang boleh menaikkan nafsu serakah.


Spaghetti kari ni pun terilham sebab tak tau nak makan apa. Mula2 nak masak megi kari je tapi tetiba mata terpandang pasta san rimo pulak. Sepintas lalu idea datang buat spaghetti kari. Check apa bahan mentah yang ada.. mulakan operasi dengan apa adanya kat dalam rumah je. Malas dah nak turun bawah pergi kedai.

Bahan - bahan yang mempunyai potensi untuk masak spaghetti kari aku adalah...

1.Spaghetti (aku guna jenama san rimo)
2. Rempah kari daging
3. Serbuk cili
4. bawang besar
5. bawang putih
6. halia
7. daun kari
8. bunga lawang
9. kulit kayu manis
10. buah pelaga
11. kobis
12. sosej
13. ayam
14. Minyak masak untuk menumis
15. kuib pati ayam (ni tak wajib)

Untuk hiasan : Daun bawang & telur rebus

Cara aku buat spaghetti kari ni memang simple sangat. Budak darjah 6 pun boleh masak..

1. Mula2 bancuh serbuk rempah kari & serbuk cili buat macam pes tu.

2. potong bawang besar, bawang putih & halia.

3. potong la ayam, sosej & sayur kobis lepas tu cuci.

4. panaskan minyak masak.. tumis bawang besar, bawang putih,halia,bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga & daun kari sampai naik bau.

5. Lepas dah naik bau sampai naik muak korang bau.. masukkan rempah kari & serbuk cili yang korang buat pes tadi. Masukkan sekali kiub pati ayam.

6. masak sehingga pecah minyak.. untuk pastikan nanti tak ada rasa rempah kari tak masak.
dah pecah minyak rempah korang.. masukkan ayam. kalau rempah tu kering sangat tambah air sikit. Biar masak sekejab

7. Agak2 ayam dah masak masuk la sosej & sayur kobis. Kalau pekat sangat tambah sikit air tapi jangan sampai cair sangat. Sebab nak kena pastikan kuah tu sedang2 je. Tak cair atau pekat sangat. Sebab konsep nak makan spaghetti ni kuah dia memang tak macam makan mee kari. Agak2 rasa kuah dia boleh sebati dengan spaghetti macam kita makan spaghetti bolognese tu..

8. Masak sekejab sampai korang rasa semua bahan dalam tu dah masak dengan sempurna. tutup la api. jangan bazir gas, ok!

9. Jangan lupa rebus spaghetti sampai lembut. Dah siap semua boleh tuangkan kuah kari kat atas spaghetti. Hiaskan dengan hirisan daun bawang & telur rebus.

Ni hasil dari kemerapuan aku di dapur takhkala lapar. Rasa bagi aku menepati piawaian tekak aku.

Aku memang tak guna santan sebab aku tak suka sangat rasa lemak santan tu. Actually aku bukan peminat mee kari sebab rasa berlemak sangat. Sebab tu resepi spaghetti kari aku tak guna santan. Kalau korang nak masukkan santan pun boleh. Suka hati la tekak memasing. Bahan2 lain tu kalau nak tambah pun boleh. Nak masuk daging ke, udang ke hapa korang punya pasal la. Kalau rasa selera korang tahap pelahap semua benda nak makan.. campak je. hahahaha

Harap orang itali tak menangis la dengan makanan dorang aku dah karikan macam ni. Almaklum la selera aku ni mix katanya. itali+melayu. Bertabahlah aku akan mencipta berbagai lagi resepi dengan spaghetti lepas ni sebagai penganti mee kuning. hahahaha. Tapi apa lah sangat spaghetti kari.. Rasa dia boleh ngam lagi berbanding kombinasi makanan macam ni >> 10 Kombinasi makanan ni Confirm Orang Malaysia Tak Berani Cuba Sebab Macam Pelik Sangat Gabungan Makanan ni. Tak masuk akal pun ada << Aku rasa macam kembang tekak nak try. Memang rasa kombinasi tak padan langsung. hahahaha

Moral of the story.. Kalau nak hantaran RM15K sila belajar masak dari sekarang. Almaklum la.. calon2 menantu pilihan selalu ada dalam list mesti pandai masak katanya. Tak kira la lelaki ke perempuan. Jangan nanti ada kena tumbuk sebab tak pandai masak. Ok gua chow dulu beb sebelum kena belasah... hahahhaa

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!