SEDIH SANGAT KE KALAU PERGI AMBIL KEPUTUSAN SPM SENDIRI?

4.3.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

SEDIH SANGAT KE KALAU PERGI AMBIL KEPUTUSAN SPM SENDIRI? Aku tak tahu la apa yang sedih sangat kena pergi ambil keputusan peperiksaan sendiri tanpa di temani mak bapak sebabnya aku dari UPSR memang pergi ambil result sendiri. Tak pernah mak bapak aku teman. UPSR dulu kayuh basikal dengan kawan kawan lagi pergi ambil result. Takde pulak tacing sampai ke tulang sum sum.. Yelah.. kita faham. Kita bukan anak orang kaya. Mak bapak kerja tak boleh suka2 hati cuti. Adik beradik ramai.. Dah la jarak tak jauh. Yang sekolah masa tu pun tiga empat orang. 2 kakak aku kat sekolah menengah masa aku UPSR.


Bila dok baca berita pasal pelajar SPM sedih terpaksa naik motor pergi ambil keputusan sendiri aku macam rasa pelik sikit. Yelah.. sedih sebab dia dari keluarga yang bercerai berai & tinggal dengan nenek. Tu mungkin la sedih sebab tak dapat raikan keputusan cemerlang dia 10A dengan mak ayah. Tapi kalau setakat kena naik motor pergi ambil keputusan sendiri.. takde benda nak sedih sangat la. Melambak kat luar sana budak2 SPM pergi ambil keputusan sendiri dari zaman aku sekolah dulu.

Kadang2 benda tu bukan benda sedih sangat.. Tapi biasa la wartawan nak bagi gempak sikit cerita dia. Dia buat la konon sedih sebab kena naik motor pergi ambil keputusan sendiri. Padahal budak tu rasanya dah biasa kot buat benda tu sendiri. Yelah.. nak cerita pasal keputusan cemerlang dia.. ramai lagi student yang cemerlang kan. So, nak bagi kelainan sikit dari orang lain.. tulis la pasal dia dari keluarga yang bercerai berai, di besarkan nenek & terpaksa naik motor pergi ambil keputusan sendiri. Untung ada motor aku dulu sekolah naik bas je. Nak keluar tunggu bas depan simpang pun sepelaung jugak. Naik basikal letak tepi jalan kat simpang. Lagi sedih.. sebab keputusan aku tak cemerlang tu takde wartawan nak highlight kisah sedih aku nak pergi ambil keputusan peperiksaan dulu. hehehehe

Takpe la dik tak payah sesedih. Budak pandai masa depan Insya Allah cerah kalau tak stuck tengah jalan. Mungkin hari ni kau naik motor jer pergi sekolah walaupun bukan semua budak sekolah mampu naik motor.. Akan datang mungkin kau naik jet peribadi park kat padang sekolah, sapa tahu. Time tu orang lain pulak sedih tengok apa kau dapat dari berkat kesabaran & kekuatan kau melawan kesedihan kau yang dulu terpaksa pergi ambil sendiri keputusan SPM naik motor.

Apapun tahniah kepada adik tersebut yang cemerlang dengan 10A dalam SPM. dia dah buktikan mak bapak bercerai bukan alasan dia gagal dalam pelajaran. Yang gagal tu kadang2 bukan sebab mak bapak bercerai sangat pun.. Dia sendiri memang malas belajar. Kalau ada keinginan.. dalam apa juga keadaan pun dia mampu buat ye dak??

1 comment:

  1. AKak pun pi ambik result periksa tak pernah mak ayah teman. LAgi seronok pegi dengan kengkawan... Lepas tu boleh lepak2 dengan kengkawan. Kalau pegi dengan parents, nak berhuha-huha dengan kawan2 pun limited..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!