PANGGIL ANAK PERTAMA DENGAN GELARAN ADIK, SESUAI KE?

19.4.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

PANGGIL ANAK PERTAMA DENGAN GELARAN ADIK, SESUAI KE? Benda ni benda biasa yang berlaku dalam kehidupan kita seharian. Bila ada baby je sesetengah orang rasa macam lagi manja panggil dengan panggilan adik walaupun anak tu anak pertama & tak mustahil dia akan beradik lagi di masa akan datang. Cuma mungkin orang macam aku entah kenapa rasa janggal nak panggil anak sendiri dengan panggilan adik. aku rasa pelik.


Semalam aku ada up benda ni kat FB tapi just cakap aku rasa pelik & janggal je nak panggil anak aku dengan panggilan adik tapi ada pulak terlebih perisa jadi dia terlebih rasa. Mungkin dia salah faham apa yang aku nak sampaikan. Tapi setakat sorang terasa yang lain elok je berkomen walau mereka tergolong dalam golongan yang pratikkan benda tu.. Just berkongsi pendapat. Ada yang kata memang panggilan macam tu melekat walau dia dah beradik sekalipun. Macam Blogger Kak Akma Omar katanya walau dia bukan bongsu tapi panggilan adik tu melekat sampai sekarang. Ada yang panggil dia Kak Adik. Adik tu dah jadi macam nama timangan dia pulak.

Komen peminat katanya hahahaha

Bukan salah.. Dari segi hukum hakam aku tak sure la. Setakat ni aku tak dengar la benda2 ni jadi isu melibatkan agama lagi. Cuma dari pendapat peribadi aku sendiri la. Kalau anak pertama tu rasanya better biasakan panggil nama dia kot. Sebab tak mustahil sampai satu masa gelaran adik tu tak sesuai lagi untuk dia bila dia dah ada adik. Ada orang kata.. alah panggil masa baby je sebelum dia beradik. Lepas dia beradik boleh tukar jadi kakak atau abang. Betul la tu.. Tapi bayangkan dah besar baru ada rezeki dia dapat adik sedangkan kita dah biasa panggil dia adik maybe dalam masa 5 - 10 tahun. tetiba nak tukar dengan panggilan nama atau abang/kakak mesti susah sikit. Dia pun mesti rasa janggal bila nama timangan dia tetiba berubah.


Tapi benda ni bergantung pada individu. Bukan wajib pun anak pertama kena panggil nama dia tak boleh panggil adik. Tak payah emosi sangat la kan.. Sebab aku sendiri pun tak pernah kata benda tu salah untuk di pratikkan cuma untuk keselesaan di masa depan better yang 1st tu jangan biasakan panggil adik kot.. Dalam family aku yang sulung memang mak ayah aku panggil kakak & yang bongsu panggil adik. Yang tengah2 semua panggil nama je. Hahahaha. Ok la tu.. panggilan yang orang kata bersesuaian dengan status depa dalam family.

Tu panggilan pada anak.. Tak masuk lagi panggil suami isteri berubah lepas dapat anak. Dulu abang ayang.. dapat anak terus je bertukar jadi mama papa.. ibu ayah.. Tak tau la ada orang cakap just nak bagi anak ikut apa yang kita sebut. Tapi aku ni maybe jenis tak tipikal kot. Aku rasa pelik giler nak panggil asben aku daddy untuk ajar anak aku panggil bapak dia daddy. Still panggilan tu sama je macam sebelum dapat anak. Asben aku pun sama. Tak pernah ada apa yang berubah kecuali status. Dari status suami isteri dah naik satu pangkat jadi mak bapak orang. Tu je la yang berubah.

Ni cuma isu santai tak payah nak sensasikan sangat atau nak terasa lebih lebih. Kalau isu2 hot macam ni korang nak terasa ok la jugak >> 5 Hot Issue berkaitan anak muda zaman sekarang << At Least benda tu mungkin mengubah korang jadi lebih baik, kan? Ni alahai.. isu pasal nama panggilan je pun nak touching sampai ke tulang sumsum apa kes? hahahaha. Padahal aku tulis secara santai je.

2 comments:

  1. Kalau nak kekal dengan panggilan nama adik, kena letak nama sebenar dia Adik.. Sampai ke mati orang panggil dia Adik. Heheh

    ReplyDelete
  2. Oh, akak lepas dapat anak pertama terus panggil baby. Tapi bila makin besar automatik mulut bertukar sebut namanya.

    Bab suami isteri berdaddy, bermommy, berabah, bermama tu, akak pun rasa peliklah nak tukar gelaran ikut keadaan semasa. I panggil dear aje dari sebelum kahwin, lepas kahwin, lepas dapat anak!

    Hahaha...jangan muntah pulak no!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!