INI SEBAB ANDA PERLU UNLIKE & REPORT PAGE KISAH RUMAH TANGGA

31.5.16 Suria Lekatlekit 6 Comments

INI SEBAB ANDA PERLU UNLIKE & REPORT PAGE KISAH RUMAH TANGGA. Jangan tuduh aku antara follower Page Kisah Rumah Tangga sebab aku tak pernah follow cuma selalu dok nampak orang share post2 merapu KRT kat news feed aku. Kadang2 aku skodeng je la sebab nak komen. aku memang aktif berkomen kat page2 popular ni.


Semakin hari semakin merapu & tak masuk akal post2 yang di share kat page Kisah rumah tangga ni. Yang pelik ada lagi si bengap2 yang masih nak layan cerita2 merapu rumahtangga yang di share kat situ. Paling tak logik aku baca kat page KHK pasal masalah seorang bini orang yang tak puas hati sebab laki dia tak sanggup hidu bau kentut dia yang busuk. Memang tak masuk akal sangat la benda tu. Macam sengaja di ada adakan isu tu untuk di dapat publisiti murahan kat page dia. Aku tak rasa masalah tu dari someone yang betul2 memerlukan pendapat sebab secara logiknya sayang macam mana pun kat pasangan kita takkan sampai sanggup sedut kentut busuk kita kot. Cuma mungkin kita tak kisah la dia nak kentut depan kita. Sebab kentut tu normal kot.. Pelik jugak kalau orang tak pernah kentut atau kentut dia bau macam perfume che ta.

Kalau ada pun orang yang minta pendapat pasal ni rasanya admin KRK ni tahu mana isu atau masalah penting atau tidak nak di post kat page depa tapi rasanya ni saja admin2 KRK reka cerita je. Pelik sangat ceritanya. Biasa la nak raih publisiti tepi longkang so memang la suka sangat provok orang dengan cerita merapu

Aku rasa macam nak PM admin Page Kisah Rumah Tangga & suggest kat depa supaya pergi mati lagi bagus dari dok create isu pasal masalah rumahtangga yang tak masuk akal & tak ada manafaat kat page dia tu. Seburuk buruk Amran Fans At Least isu2 yang di bangkitkan isu yang memang wujud dari Page Kisah Rumah Tangga kadang2 sampai rasa tak logik ada orang minta pendapat dengan masalah2 bodoh macam tu. Dah ramai orang syak masalah2 yang di share admin KRT ni sengaja di ada adakan. Buat page syok sendiri la kot sebab tak ada sapa nak guna khidmat depa untuk minta pandangan & nasihat jadi solution dia create la masalah rumahtangga kemudian claim konon follower page tu yang hantar mesej tu untuk minta pandangan.

Page memperbodohkan orang macam page kisah Rumah Tangga ni elok je korang unfollow & report je macam korang buat kat page Amran Fans tu. Jangan di biarkan berleluasa di alam maya. Depa nak raih populariti untuk kepentingan peribadi je. Yang bodoh korang yang jadi terganggu emosi baca kes kes rumahtangga yang di kongsikan kat page tu. Kebanyakkan isu2 dia memang menyakitkan hati. Contoh macam isu kentut ni. Ya Allah manusia bodoh je rasa benda ni jadi satu masalah dalam rumahtangga. Kalau ada spesis macam tu mohon jadi janda je sampai mati jangan kawen2 lagi.

Dari aku layan post2 Page Kisah Rumah Tangga yang tak masuk akal tu lagi bagus aku layan filem seram. Dah tau filem ni semata mata cereka. Tak payah nak fikir logik sangat. tapi ada jugak filem yang di adaptasi dari kisah benar & sampai boleh keluar sekuel kedua yang katanya boleh buat orang demam panas lepas menonton. Nak tau filem apa meh tengok kat sini >> Sekuel kedua Filem ni katanya terlalu seram sampai boleh buat orang demam panas sebulan lepas menonton <<

Jangan tak lama lagi keluar pulak dalam bentuk buku post2 dalam page kisah rumah tangga ni. Almaklum la trend sekarang buat post banyak2 kat FB page.. bila dah ramai orang like & komen lepas tu keluar la dalam bentuk buku. Yang dok post kisah rumahtangga kat page tu pun ntah2 belum berumahtangga budget macam concern sangat dengan masalah rumah tangga orang padahal nak meraih populariti je.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH DI SEBALIK KARI YANG TAK PERNAH DI KONGSI SELAMA NI

31.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KISAH DI SEBALIK KARI YANG TAK PERNAH DI KONGSI SELAMA NI. Rakyat Malaysia antara penggemar kari kalau tak mustahil nasi kandar mamak menjadi pilihan ramai. Aku? Makan la jugak kari tapi tak sampai tahap ketagih la. Takde la asal makan mesti ada kari. Cuma bila cakap pasal kari teringat satu kisah pada zaman dahulu katanya..


Masa aku sekolah dulu, mak bapak aku memang kerja. Almaklum nak besarkan 6 adik beradik yang jarak tak jauh ni bukan senang. Terpaksa jugak mak aku kerja bagi membantu menampung perbelanjaan. Almaklum la kami bukan orang kaya level2 mak zeton. Kami cuma level mak sudin je yang mampu pakai cincin tembaga. Lain la mak zeton mampu pakai cincin berlian katanya. Tapi arwah Ayah aku memang akan balik tengahari & masak untuk kami adik beradik makan balik sekolah nanti. Tapi tu la.. lauk dia boleh kata hari2 kari ikan kembung. Memang la agak muak & hilang selera jugak tapi bila kenang balik.. Itulah pengorbanan arwah ayah. Balik masak & solat lepas tu pergi kerja balik. Kira lunch time dia habiskan dengan balik rumah & masak je la setiap hari kecuali cuti sekolah kakak sulung aku ambil alih. Tapi menu dia.. pagi makan megi, tengahari nasik, ikan goreng. Petang kang mak aku balik baru la sedap sikit makan.

Ayah aku salah seorang penggemar kari.. Mungkin sebab tu dia suka masak kari selain handal masak bihun sup utara. Tapi ayah aku memang pandai masak. Selalu involve dalam aktiviti memasak di rumah2 kenduri kat kampung aku dulu. Memang antara tukang masak yang di kenali jugak kat kampung. Yelah, kenduri kat kampung ni memang mesti ada kari jugak dalam menu dia. Kari daging paling popular kalau ada majlis kawen yang dibuat secara rewang @ gotong royong.

Orang melayu memang sinonim dah dengan kari cuma yang membezakan antara penggemar kari dengan penagih kari mungkin perkara ni je. Korang boleh baca kat sini >> 7 Tabiat luar biasa penagih kari << Kita yang sekadar suka makan kari je maybe akan rasa jemu kalau asyik menu kari je tapi bagi penangih kari, mungkin hari mereka jadi tak sempurna tanpa kari. Mungkin boleh menyebabkan kemurungan kalau sehari tak makan kari katanya. Hahahaha

Bila cakap pasal kari.. Baru aku sedar rupanya kisah kari ni sangat memberi kesan dalam hidup aku terutama kisah pengorbanan arwah Ayah. Dengan karinya tu la.. buat kami tak lapar lepas balik sekolah setiap hari. Jemu tak jemu tetap hadap jugak. Walaupun malam ada makanan sedap2 sikit yang mak akan masak lepas balik kerja.

Itulah kisah di sebalik 'kari' yang rasanya aku tak pernah share dalam blog ni. Kari & Ayah tetap menjadi kenangan terindah dalam hidup aku. Semoga Arwah Ayah tenang di sana.. Al fatihah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AWAS! JANGAN BAWA PEREMPUAN KE TEMPAT NI BILA MELANCONG DI KOREA

31.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! JANGAN BAWA PEREMPUAN KE TEMPAT NI BILA MELANCONG DI KOREA. Banyak jugak entri aku tulis pasal pelancongan di korea ni walaupun aku sendiri belum pernah sampai kesana. Yelah.. asyik jelajah hujung jari je. Itu je la yang mampu buat masa sekarang. Manalah tau akan datang ada rezeki kesana maka sampai la aku dengan Izin Allah. Apapun kita nak buat kalau tanpa Izin Allah duit melimpah ruah macam banjir musim tengkujuh pun takkan sampai ke mana mana. Alih2 sampai ke tanah perkuburan je.


Kaum perempuan paling suka kalau dapat melancong kat korea. Almaklum la selama ni dok hadap tempat2 cantik & menarik dalam drama korea.. Dok terbayang nak jumpa hero2 drama korea yang muka plastik2 belaka tu. Tak di nafikan korea jugak banyak tempat menarik & cantik boleh di lawati. Nak2 lagi korea ada musim2 yang tak ada kat Malaysia & cuaca dia pun sejuk so boleh la merasa musim2 yang kita tak pernah rasa kat Malaysia ni.

Tapi cuma satu tempat ni je.. Kaum lelaki yang bawa pasangan korang dengan budget yang cukup2 makan memang tak boleh bawa kaum perempuan kat tempat ni. Perempuan kalau sampai kat sini confirm dia histeria sekejab lepas tu dia akan jadi tak tentu arah. Silap2 boleh bermalam kat situ je. Nak tau tempat apa boleh merasuk ramai kaum perempuan di korea meh tengok kat sini >> Tak kira perempuan berhijab atau tak, Mesti Histeria punya bila sampai kesini << Tapi kalau sesama kaum wanita datang ok la.. Sama2 histeria tak ada yang pening kepala sangat. Tapi yang datang dengan pasangan tu maybe pasangan yang garu kepala.hahahaha

Moral of the story.. Almaklum la perempuan kan. Apa lagi terapi yang boleh menghilangkan penah lelah & stress depa selain membeli belah. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

FILEM SERAM YANG BOLEH BUAT ORANG DEMAM PANAS LEPAS MENONTON

30.5.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

FILEM SERAM YANG BOLEH BUAT ORANG DEMAM PANAS LEPAS MENONTON. Aku kalau dengar ada filem seram yang boleh buat aku rasa seram sampai terbayang bayang memang aku nak tengok sangat. Sebab sekarang susah sangat nak jumpa filem seram yang betul - betul seram. Kebanyakkan yang seram seram manjakani jer. aku dok anggap selama ni deria seram aku dah hilang rasa sebab nak bersangka baik dengan filem filem seram sekarang. yelah.. kang kritik je orang cakap aku ni asyik negatif je kan.


Semalam pun sempat singgah wangsa walk tapi malangnya filem2 seram yang keluar dua tiga bulan lepas belum lagi di jual dalam bentuk dvd kat situ. Situ memang lambat tapi sebab murah aku rela menunggu. Kat tesco pun ada jual jugak dvd filem2 seram tapi rega dia tak semurah kat classic world entertainment tu. RM10 je untuk original dvd. Sebab takde filem lain.. aku ambil jugak la satu filem melayu. Nanti la aku review filem apa.

Yang pasti tahap keseraman dvd seram yang aku beli semalam mustahil mampu sampai ke level seram yang aku harapkan. Tapi katanya sekuel kedua satu filem English ni bakal keluar di pawagam. Depa kata mampu buat orang demam panas lepas tengok filem ni. Bunyi macam seram sangat je. Tapi tak mustahil filem tu memang seram sebab yang pertama dulu pun agak seram & tidak mengecewakan peminat filem seram macam aku. Yang kedua ni.. Hope lebih seram berbanding yang pertama dulu. Baru la merasa tengok celah celah jari katanya. hehehe

tak sabar aku nak tengok filem yang di canang canang seram tu. Kalau korang nak tahu filem apa yang di katakan sangat seram & ada babak babak yang mampu buat korang demam terkejut atau kena histeria meh tengok kat sini >> 5 babak Dalam Filem Seram Ni Bakal Buat Anda Demam Panas << Sebab filem yang pertama dulu katanya dari kisah benar. Yang kedua ni tak tau la kesinambungan kisah benar tu masih di ambil dari kisah benar atau sekuel kedua ni tak berapa benar dah.

Yang penting kalau korang peminat filem seram macam aku memang korang akan rasa excited nak tengok filem ni. Sabar.. sebulan je lagi bakal di tayangkan di pawagam2 seluruh Malaysia.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ISU DATO ALIFF SYUKRI MAKAN DURIAN DI KLIA, PEGAWAI KESELAMATAN SAHKAN TAK SALAH NAK MAKAN DURIAN

30.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

ISU DATO ALIFF SYUKRI MAKAN DURIAN DI KLIA, PEGAWAI KESELAMATAN SAHKAN TAK SALAH NAK MAKAN DURIAN. Sebab isu makan durian jadi hot & spicy issue di media sosial & aku pun ada tulis pasal isu tu sebelum ni (boleh rujuk entri ni MAKAN DURIAN DI KLIA, DATO ALIFF SYUKRI TAK HORMAT PERATURAN & ORANG AWAM) jadi hot issue kat blog lagi. Kiranya aku lebih awal tulis isu tu berbanding Rotikaya & mynewshub la. Aku tulis sekadar nak kritik & bagi pandangan aku je.. Memang tak jangka isu tu akan jadi hot issue pun nak2 lagi setakat blog lekatlekit.com yang up story tu. Impak dia tak besar mana pun sebab aku bukan ramai sangat follower pun. Tapi kalau dah keluar Rotikaya & Mynewshub tu nampak isu tu agak serius la.


Sebab aku ada tulis pasal isu tu rasanya aku perlu adil la terhadap orang yang aku kritik. Mula2 memang dia macam rasa kritikan tu satu umpatan. So aku anggap dia rasa perbuatan dia makan durian kat airport dalam kawasan tertutup & ber aircon tu tak salah la. Mungkin penggemar durian bau durian tu sedap tapi bagi yang tak suka durian boleh menganggu jugak dengan bau bauan macam tu. Nak terbang jauh tu.. Tak payah la nak mengidam durian sangat. Insya Allah ada umur.. Balik Malaysia melantak la se dusun durian sekalipun.


Walaupun ramai yang membetulkan perbuatan Pengasas produk popular yang bergelar jutawan tu.. Sampai ada yang mengaku dia pengawai keselamatan kat KLIA komen katanya nak makan tak salah kat situ. Make sure tak halang laluan orang tapi tak sebut secara jelas boleh makan ke tak durian kat dalam kawasan menunggu di KLIA tu... cuma dalam isu tu sebab pasal durian maka aku ambil sebagai boleh makan durian la. Jadi sapa2 nak berkelah kat KLIA makan durian pergi la beramai ramai. Kalau kena halau korang tunjuk je princtscreen ni. Bagitau ia kenyataan dari salah seorang pengawai keselamatan KLIA. Tapi make sure korang siasat dulu la betul ke tidak dia petugas di KLIA. buatnya sembang lebih.. statement dia tak valid jugak hahahaha.

Jadi kalau korang nak makan durian kat KLIA tak payah malu2 yer.. duduk bersila & makan tanpa was was. Jangan lupa pelawa petugas keselamatan kat situ sekali. hehehe

Tapi Dato aliff syukri dah buat kenyataan maaf kat FB Page dia selepas isu tu di up kat blog rotikaya. Kena blog yang ada nama besar jugak tegur kan.. Setakat blog lekatlekit.com ni dia tak heran sangat. Almaklum la.. blog tepian longkang. Nak menegur pun kena ada ramai pengaruh baru terkesan. Takkan level2 blog lekatlekit.com.. hujung kuku pun depa tak terkesan katanya.


Almaklum la kita ni kan orang kebanyakkan je.. Angka dalam account bank kita tak sama macam orang kaya. Title pun berbeza apa nak pelik layanan pun tak sama ye dak. Depa nak pi bercuti kat obersi anytime boleh kita ni jenuh menabung nak ke sana. Tu yang terpaksa jugak belajar tip hacking macam ni >> Inilah cara hack paling selamat untuk dapat tiket penerbangan percuma << Kita memang berbeza dengan mereka. Walau yang kata layanan di beri sama rata percayalah manusia ni masih mengamalkan kasta kat mana2 saja.

Antara komen2 yang terdapat kat status makan durian kat KLIA. Selebihnya kalau korang rajin baca la sendiri semua komen kat sini >> Makan durian di KLIA <<

Apapun dia dah minta maaf kita anggap dia nak mengaku kesalahan dia la. Ikhlas tak ikhlas tu bukan kerja kita nak menilai. Almaklum la keikhlasan ni umpama semut hitam di malam yang gelap gelita.. Jadi apa yang kita tak nampak kita biarlah Allah je buat kerja dia.

P/S : Ada yang gelakkan dia pasal tersilap Auckland swezeland korang kena tahu Dato Aliff seorang disleksia. Kadang2 ejaan dia pun typo jadi tak pelik la dia tersilap sebut nama tempat tu.. Jadi kesilapan2 macam tu memang akan berlaku kepada seorang disleksia. Tu memang anugerah Allah pada dia. So, jangan la gelakkan dia.. Dia nyanyi pun selalu salah lirik. hehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH 7 RAHSIA SELFIE YANG MESTI ANDA SEMUA TAHU

29.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

INILAH 7 RAHSIA SELFIE YANG MESTI ANDA SEMUA TAHU. Budaya selfie memang tengah melanda seluruh umat manusia di dunia. Tak kira kecil besar, tua muda,miskin kaya.. Orang sekarang suka berselfie dimana mana sahaja dalam apa saja emosi & keadaan. Tak kira suka & sedih. Ketawa & menangis. Dengan orang hidup mahupun mayat @ jenazah. Tak kira di shopping complex atau di tanah perkuburan. Trend berselfie ni memang tiada sempadan macam dapur cik mat gebu jugak katanya. hehehe

Selfie

Aku pun suka selfie jugak cuma tak suka sangat nak upload kat media sosial sekarang ni. Ada la sikit2 upload ikut keperluan. Macam nak tunjuk testimoni produk yang aku pakai ke.. Tapi memang selfie yang sipi sipi je la. Memang tak lengkap nampak seketoi2 muka aku. tapi aku bukan la pakar selfie sangat. Takat tadah muka dengan front camera kemudian clik button snap. Tu je la aku mampu. Cuma aku pastikan berselfie dalam keadaan cahaya yang cukup supaya nampak la pori2 kat muka aku ni dengan jelas. hahaha

Mesti ramai yang suka selfie nak tahu rahsia nak dapat selfie paling power. Sebab yang ramai suka selfie tapi tak tahu rahsia di sebalik sebuah gambar selfie yang power & gempak. Aku memang jenis tak boleh simpan rahsia nak2 lagi rahsia yang memang ramai orang nak tahu. Jadi kat sini aku nak bongkarkan rahsia macam mana nak dapat selfie paling power tahap gaban punya. Kalau korang nak tahu meh tengok kat sini >> 7 Rahsia Selfie Yang Mesti Anda Tahu << Kalau korang tahu rahsia ni confirm lepas ni selfie2 korang akan jadi paling gempak kat alam maya katanya.

Confirm ramai tengah try selfie sekarang ni kan? Takpe asalkan korang bahagia & tak menyusahkan orang lain sudah. Sebagai penutup aku ucapkan selamat ber selfie semua.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

CARA NAK BUAT KUIH KERIA PALING MUDAH

29.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA NAK BUAT KUIH KERIA PALING MUDAH. Bau bau ramadan tak jauh sangat. Time ni mungkin ada yang dah salin macam2 resepi nak masak untuk juadah bersahur & berbuka. Aku pun bulan puasa kebanyakkan masak sendiri je sebelum ni. Masak macam biasa je sebab bagi aku ramadan bukan bulan makan makan selama 30 hari. Makan macam biasa sudah la. Nak membazir sangat tu dah kenapa, ye dak?


Aku antara manusia yang tak pandai sangat masak kuih muih selain cekodok. Entah la.. nak kata tak reti pun tak tau la sebab aku tak pernah cuba nak membuatnya. Aku suka masak masakan berat2 macam lauk pauk. Tapi bulan puasa ni rasanya aku na start mengasah bakat masak kuih muih pulak la. Jadi aku rasa nak masak kuih paling senang ni dulu.

Aku pernah makan kuih keria yang lembut sangat. Tapi lupa pulak beli kat mana. Sejak tu rasa macam jatuh cinta pulak dengan kuih keria. Alah.. kuih keria pun tak tau ke? Macam donut tapi dia guna keledek. Jadi ada rasa ubi. Kalau donut rasa tepung je.

Bila tengok rupanya nak buat kuih keria ni senang je. semakin berkobar ni semangat nak buat kuih muih. Kalau korang yang spesis macam aku yang memang tak pernah cuba buat apa2 kuih sebelum ni elok la korang tengok resepi & cara nak buat kuih keria paling senang kat sini >> Kuih Keria Walau Nampak Macam Rumit Tapi Sebenarnya Sangat Mudah Nak buat. Tak Caya Tengok Kat Sini <<

Apapun jadi mudah kalau ada kemahuan tapi kalau asyik dok bagi alasan masak air pun jadi benda yang susah nak buat, ye dak

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MAKAN DURIAN DI KLIA, DATO ALIFF SYUKRI TAK HORMAT PERATURAN & ORANG AWAM

29.5.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

MAKAN DURIAN DI KLIA, DATO ALIFF SYUKRI TAK HORMAT PERATURAN & ORANG AWAM.  Ni bukan la dengki dengan orang kaya. Sebab kalau kritik orang kaya atau public figure memang akan di tuduh dengki. Bermakna golongan macam ni kita kena angguk2 je tak kira la depa salah atau betul. Tapi zaman sekarang Perdana menteri Malaysia pun selamba je kena hentam, apalah sangat pengasas produk popular bergelar jutawan. Asalkan kritikan tu berasas & ada bukti. Alah.. bukan nak maki hamun pun. Kritik je takkan tacing kot sampai ke court kot..


Alkisahnya tadi tengok Dato Aliff Upload gambar dia sedang bersila atas lantai KLIA bersama beberapa individu lain menikmati durian musang king tanpa rasa bersalah terfikir jugak aku. Tak beragak langsung dia ni punya nak tunjuk betapa kehidupan dia walaupun bergelar jutawan sangat low profile. Bagus la.. Walaupun jutawan tak demand nak makan kat tempat high class.. Tu patut di puji. Cuma yang tak bagusnya dia makan durian tak kena pada tempatnya. Tak kisah nak makan apa2 kat mana2 pun tapi kena tengok jugak sesuai ke tidak dengan keadaan sekeliling tu.

Low profile sampai hilang rasa hormat pada peraturan & orang lain pun tak boleh jugak. Aku bukan tak pernah ke KLIA cuma aku tak sure boleh ke tidak makan kat ruangan menunggu. Tapi setahu aku memang tak boleh la. Cuma yang aku tau ramai yang buat macam tu. Bersila atas lantai sambil makan. Setakat makan nasi,roti & lauk pauk yang tak berbau kuat & bau dia cepat hilang.. Mungkin pengawal kat situ boleh tolak ansur tapi kalau makan durian. Kita sedia maklum la.. Durian tu jenis buah dia berbau kuat. Dan kita kena tahu bukan semua orang suka makan durian & suka bau durian. Jadi kalau kat tempat2 macam tu.. Tak berapa sesuai sangat la kau nak buat perangai amazon makan durian dengan bangga konon nampak kau sangat Melayu & low profile walau nak pergi bercuti ke negara omputih.


Tolong la.. Kalaupun pengawal kat situ bagi muka kat kau, hormati jugak hidung orang lain. Kesian orang yang memang tak suka bau durian ni. Saya pun orang kampung malah adik beradik saya pun orang kampung tapi kebanyakkan adik beradik saya tak makan durian apatah lagi bau durian. Bukan semua orang kampung yang berperangai selekeh macam tu. Saya faham dato nak tunjuk kat orang lain yang kehidupan dato sangat low profile tapi please la Dato.. Durian kot.

Ni kalau pengawal kat situ tegah pun boleh jadi isu jugak. Almaklum la orang terkenal ni. Silap sepatah perkataan pun boleh jadi masalah negara katanya. Serba salah jugak la kan.. Ni bukan sebab dengki dato boleh holiday kat oversea.. saya kalau nak berangan holiday kat oversea pun mungkin kena belajar tips hacking ni dulu >> 7 Cara hack Yang Selamat Untuk Dapat Tiket Penerbangan Percuma << Almaklum bukan orang ada ada. Tapi Dato Sebagai orang ada ada jagalah imej tu sikit.

Moral of the story.. low profile sampai sama level dengan tanah sekalipun tak semestinya kita kena bersikap selekeh tak kira tempat. Cara dato aliff syukri tu bagi aku tak nampak low profile tapi nampak dia tidak menghormati orang sekeliling & peraturan yang di tetapkan.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BAGI MAKAN KUCING TERBIAR LEBIH BERSALAH DARI BELA ANJING

28.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

BAGI MAKAN KUCING TERBIAR LEBIH BERSALAH DARI BELA ANJING. Kalau sesiapa yang ikuti aku kat Facebook maybe ada ternampak aku up status berkenaan aku dapat warning letter dari badan pengurusan bangunan kat sini dengan tuduhan dalam surat tu... aku membela binatang peliharaan yang tidak di benarkan walaupun aku tak bela apa2 pets selain pets tak di undang cicak, lipas & semut je. Lipas tu selalu je aku bunuh tanpa belas kasihan sehingga dia tak berani lagi bertandang kat rumah aku secara terang terangan. Kalau seludup2 masuk tu ada la. Cicak pulak aku tak sampai hati nak bunuh.. aku nak halau secara berhemah pun tak tau macam mana jadi aku biar je la. Setakat sekor dua tu nanti pupus la tu hahaha. Semut yang paling susah nak slow talk sampai kena sorok gula dalam peti ais. Nak berkasar tak sampai hati.. Hari2 la aku dok pujuk suruh dia pergi bina penempatan dia kat tempat lain. Alhamdulillah dah semakin kurang...

Ni la muka2 yang aku dok bagi makan. Tak kesian ke?

Berbalik kisah aku kena warning letter katanya bela kucing.. Suami aku terus pergi pejabat pengurusan tanya dari mana dorang tahu kami bela pets sedangkan kami memang tak membela apa2 selain bela diri sendiri. Hatta saka pun kami tak bela. Dia kata ada orang report konon aku bagi makan kucing kat koridor rumah.. Sedangkan aku bagi makan kucing kat bawah. Tempat yang takde rumah sesapa. Kat LG Floor.. situ ada la kucing2 yang terbiar akibat perangai manusia yang masa suka bela lepas dah bosan atau nak  pindah main campak2 je kat bawah apartment ni. Nak buat macam mana aku dah biasa membesar hidup dengan kucing2.. Kesian pulak. Bukan aku je bagi makan.. aku sekali sekala kalau tengok takde makanan dorang aku bagi la. Normally ada orang yang selalu bagi dorang makan. So, kalau takde makanan baru aku bagi. Kalau ada takkan aku nak letak lagi.

Ni la surat cinta penuh kesyahduan yang aku dapat

Akibat dari tu jiran sebelah yang mungkin kesepian setelah kematian laki dia yang memang boleh kena parkinson kalau dia tak kacau hal orang pi la buat report. Biasa la.. Bukan aku je kena dengan janda tua tak mati mati ni.. Macam2 orang datang serang rumah dia selama aku tinggal kat sini. Bergaduh dengan jiran2 depan rumah ni biasa la. Dia ni bukan berani sangat pun tapi mulut jahat yarabbi. Tapi bukan orang melayu. Bangsa singh yang tak beriman punya. Agama apapun kalau jenis beriman memang tak kacau hidup orang. So, aku taknak salahkan bangsa & agama dia. Aku suruh dia keluar hadap muka aku kalau tak puas hati taknak pulak dia keluar & cakap dengan aku. Main report2 je..

Aku cuma bagi makan.. sampai warning letter bagai.. Ada family india ni bela anjing rilex je. 1 Block dengan aku. Siap naik turun lift lagi dengan anjing dia. Mustahil la tak pernah ada orang nampak atau tahu dia bela anjing. Anjing bukan yang jenis ketot2.. kecik2.. comel2.. jenis anjing besar jaga rumah tu. Aku yang tak pernah bela apa2 ni sebelum dapat warning letter. Takkan family india tu rilex je tak kena apa2. Dah terang2 dia bela haiwan yang sememangnya tidak di benarkan. pernah dulu kena serbu dari ajk block ni katanya ada orang report aku bela anjing. Keja gila aku nak bela anjing dalam rumah tanpa sebab. Aku pun masih tahu batasan aku dengan anjing. Memang laki aku dulu ada jaga bukan bela la.. Just bagi makan kat tempat dia parking seekor anjing yang berkurap. Tempat parking tu pun bukan dalam kawasan perumahan kat sini. Lepas anjing tu dah kembali gemuk & comel dia jumpa boipren seterusnya depa kawen & dapat anak tak tau mana depa sekeluarga pergi. So, tanggungjawab kami dah lepas la. Sekadar tolong jaga masa di perlukan. Nak bela tanpa ada sebab & kepentingan sebagai orang Islam memang tak boleh la kan tapi bukan sampai tak boleh ada rasa simpati & belas kasihan kat anjing. Islam pun tak ajar kita menganiaya apa2 makhluk.

Tapi tu susah bila kita hidup dengan manusia dah la dia jenis takde perikemanusiaan sesama makhluk.. Kita nak buat baik sesama makhluk pun dia sakit hati. Patut orang2 jenis macam tu kena tengok benda ni baru dia rasa nak tutup muka dia dengan spender >> Adakah Anda Sanggup Buat Perkara Yang Sama Terhadap Haiwan Seperti 6 Individu ni? << Malu la sikit kan.. dah la tak ada usaha nak membantu, bila ada orang lain cuba menolong jangan jadi syaton nirrojim sangat nak mendajal. Manusia macam ni layak campak dalam hutan amazon buat hidangan binatang buas je sebab tak reti berkongsi hidup & rezeki dengan makhluk lain.

Moral of the story.. hidup berjiran memang kena prihatin tapi bukan menyibuk atau menganggu hidup orang. Cukup la sekadar ambil tahu sikit sikit jangan sampai dalam kain orang pun kau nak sibuk. Sampai apa orang buat di luar rumah pun kau nak sakit hati. Ingat la yer.. Jiran yang baik adalah jiran yang tak menyibuk hal jiran jirannya.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INI SEBAB ANDA MESTI DISABLE AUTO DOWNLOAD DI WHATSAPP

27.5.16 Suria Lekatlekit 5 Comments

INI SEBAB ANDA MESTI DISABLE AUTO DOWNLOAD DI WHATSAPP. Trend sekarang adalah whatsapp. Tempat orang ber chit chat. Ada personal ada dalam group. Macam2 group whatsapp ada sekarang & ramai jugak jadikan group whatsapp untuk berkomunikasi dengan family. Adik beradik aku pun ada group whatsapp. nak2 lagi masing2 bukan selalu berjumpa dah. Jadi group whatsapp salah satu cara memudahkan kita berhubungan & berkumpul jugak la.


Aku bukan jenis suka sangat berbual kat group whatsapp.. Cuma ada 2 group je aku banyak berbual. Dua2 group ni ahli tak sampai 10 orang. 1 group family aku tapi bukan hari & setiap jam pun dok menyembang & satu lagi group geng masa aku belajar kat kolej cap ayam dulu. Dua2 group ni semua perempuan. Tu la group aku menyembang tapi bukan setiap hari pun aku aktif. Nak2 lagi whatsapp aku install kat Tab tua aku ni. Kejab2 whatsapp hang.. Salah satu faktor aku malas nak ber whatsapp jugak. hahaha

Bila majoriti orang ada whatsapp maka berlakulah satu aktiviti aku paling tak berkenan. Terutama peniaga online. Suka2 hati sent mesej dengan berpuluh2 gambar padahal kita tak request pun nak tengok barang jualan dia malah tak pernah tanya pun. Yang tu paling aku tak suka. Kau nak iklankan produk kau bukan kat dalam personal whatsapp orang macam tu beb! Kecuali atas permintaan. Kau post je kat personal account FB atau IG kau sudah. Tak pun meh sini aku nak tolong review kat blog dengan syarat kau kena la bayar yer... Kau nak cari makan, aku pun nak cari rezeki jugak. So win win situation.

Tu yang jenis sent kat personal mesej orang.. Dalam group. Kadang2 nak tegur kang orang cakap kita sombong.. Group sekolah tadika di mana di tubuhkan untuk memudahkan ibu bapa & guru berkomunikasi kalau ada apa2 aktiviti sekolah atau apa2 masalah berkaitan anak anak pun jadi group berniaga. Nak2 dekat nak raya ni.. kain pasang la,kuih raya la.. Kadang2 rasa orang2 macam ni tak reti nak hormati fungsi & tujuan sesebuah group tu di buat. Asal ada peluang je dia nak jual barang. Kalau setakat group borak kosong dengan kawan2 macam group geng cap ayam aku & geng tu ok la.. Memang group tu kami post apa saja. Ni group berkaitan dengan sekolah atau komuniti apa apa yang di tubuhkan untuk tujuan tertentu.. Tak elok kita asyik nak jadikan semua group tempat berdagang.

Dah tu sekali dia post gambar.. berderet deret. Ingat orang suka ke? Orang tak suka tau tak. Tapi mungkin orang tak sampai hati nak tegur takut kau kecik hati. Bukan sebab dengki atau rimas tapi ni antara sebab orang tak suka kita post terlampau banyak gambar kat whatsapp >> Bila terlampau Banyak gambar/video di post dalam whatsapp Ini yang berlaku pada smartphone anda yang bakal buat anda benci dengan teknologi. Baca yang no 1<< Bila jadi macam ni aku pun hangin sebab tu aku disable je auto download media kat whatsapp. Dulu baru2 ada whatsapp sakit hati jugak sebab tak tau boleh setting disable auto download tu. Jadi yang belum disable auto download media tu mohon berbuat demikian sebelum anda rasa nak maki orang hahahaha

Moral of the story.. nak meniaga kat whatsapp tak salah, nak share sesuatu yang mungkin menarik & bermanafaat kepada orang lain tak salah cuma yang salah bila kita melakukan sesuatu perkara sampai melanggar hak orang lain. Memang orang rasa anda sangat annoying.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMRAN FANS UMPAMA KAPAL TITANIC

27.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

AMRAN FANS UMPAMA KAPAL TITANIC. Sebab isu lawak tak kena tempat pasal perempuan & cangkul tu aku tengok Amran fans sekarang dah semakin suram. Lawak2 sarcasm dia semakin tak menjadi. Mungkin stress di hentam kiri kanak depan belakang kot. Page dia pun haritu dah hilang dari mukabuku sekarang ni tengok dia dok update kat Page backup je tapi post2 dia nampak hambar sikit.  Dah ramai orang makin tak layan lawak lawak sarcasm Amran.


Aku still follow lagi tapi kalau isu2 tak best dia tulis memang tak minat la aku nak komen. Tengok Amran makin tenggelam akibat buat lawak pada isu yang orang tak rasa patut jadi bahan lawak. Teringat aku filem Titanic. Kapal Titanic besar & bongkak menyusuri laut dalam dengan bangganya akhirnya perlahan lahan tenggelaman selepas terlanggar bongkah ais. Kapal yang pada permulaannya tiada siapa sangka mampu tenggelam pada kali pertama memulakan pelayaran, akhirnya terkubur di dasar laut.

Bangkai titanic di dasar laut

Macam tu la aku nampak Amran Fans sekarang. Simpati jugak la.. Amran Fans yang dulu teguh berdiri terus menerus troll & sarcasm ramai individu kat page dia, seolah olah kental. Tiada siapa sangka dengan hanya satu kesilapan membuat dia semakin hilang penyokong & follower. sekarang Amran Fans macam terkapai kapai mencari arah untuk terus bergerak.

Mungkin dah tiba zaman kejatuhan Amran Fans.. Tak tau la samada dia mampu berdiri semula. Atau Amran Fans akan berkubur. Lagipun dah lama Amran Fans hidup di dunia maya dengan menggunakan Identiti orang lain. Hasil keuntungan yang dia dapat pun guna muka & nama orang lain. Ye betul.. Mula2 tu cuma sekadar Troll. Dulu cuma sebab perbezaan pandangan politik je sekarang Amran Fans.. Dah tukar konsep. Troll sesiapa sahaja yang dia rasa ada pontensi untuk di viralkan.

Akaun FB Amran Fans yang mempunyai lebih 900,000 pengikut juga sudah ditutup pihak Facebook. Amran Fans tak akan terlibat lagi dengan sebarang bentuk kerjasama dengan Dubook (penerbit buku). Dan beberapa pengedar juga telah menghentikan jualan buku amran fans. Adakah Amran Fans akan karam seperti titanic & menjadi sejarah tak bernisan? Tapi nampaknya Amran masih berjuang untuk berdiri atas nama Amran Fans. Hanya kerana satu kesilapan.. Amran mungkin hanya tinggal kenangan lepas ni. Tu la terlajak perahu boleh di undur terlajak kata kau delete pun status tu tetap orang akan kecam - sumber Harian Metro -

Biasa la Amran Fans.. Lumrah kehidupan setiap manusia ada zaman kegemilangan & zaman kejatuhan. Bukan mudah nak kekal berjaya macam 5 selebriti ni >> 5 Kisah Selebriti Terkenal Yang Tak Ramai Orang Tahu << Cara Amran Fans memang salah satu cara berisiko. Dia boleh naik dengan cepat & jatuh tersungkur dengan sekelip mata.

Moral of the story... Amran Fans mungkin patut berehat & kembali dengan konsep lain pulak. Manalah kemunculan kedua dengan watak & konsep yang berbeza mengembalikan kegemilangan yang pernah di kecapi sewaktu menggunakan identiti Amran Fans. hehehee

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMAI YANG TIDAK PERNAH TAHU SIAPA SEBENARNYA 'ORANG BUNIAN'

26.5.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

RAMAI YANG TIDAK PERNAH TAHU SIAPA SEBENARNYA 'ORANG BUNIAN'. Semalam dalam slot seram lekatlekit cerita pasal pengalaman manusia dengan orang bunian.. Malam ni meh kita mengenali siapa bunian yang sebenarnya. Adakah ia wujud atau cuma cerita mitos orang dahulukala. Almaklum la orang dulu dulu memang pakar la mencipta mitos sampai boleh satu kepercayaan yang di warisi dari zaman ke zaman. Orang sekarang pun tak boleh lawan, hokay. Setakat buat spekulasi pasal kehilangan misteri MH370 tu tak hebat sangat la berbanding orang dulu. Buat cerita mitos pun sampai ke cucu cicit pun percaya.

Bunian! Gambar Sekadar Hiasan. Carian Google

Apa yang kita perlu tahu Istilah atau gelaran orang bunian ni adalah dari masyarakat melayu je.. Mungkin bangsa lain gelar mereka dengan nama lain.. Tu aku tak sure la. Belum sempat study sampai ke situ. Dari apa yang aku baca memang ia wujud bukan sekadar mitos. Tapi depa ni tergolong dalam golongan makhluk halus jugak la. Hidup depa ni di gambarkan tak jauh beza dengan manusia cuma di alam ghaib yang kita tak boleh nampak. Depa pun ada penempatan & perkampung depa sendiri. Beranak pinak & bermasyarakat. Anti sosial ke tidak yang tu tak sure. Nanti kena siasat dalam dunia bunian ada teknologi smartphone & internet ke tidak. hehehe... 

Bukti Bunian adalah dari golongan makhluk halus adalah.. dalam hadis Nabi s.a.w menyebut bahawa ada makhluk halus ini yang suka tinggal bersama manusia dalam rumah manusia, malah mereka suka mencari tempat yang tidak berjauhan dari perkampungan manusia.Golongan bunian ini disebut Rasulullah sebagai 'aamir atau ummar' yang tinggal berhampiran dengan manusia.Masyarakat bunian adalah satu daripada kelompok yang banyak dari masyarakat jin atau syaitan. 

Dalam suatu kisah yang diriwayatkan, kejadian berlaku di zaman Rasulullah s.a.w, ada seorang sahabat yang bernama Khurafah tiba-tiba hilang daripada masyarakat. Lalu keluarganya bertemu dengan Nabi s.a.w menceritakan kehilangan Khurafah.

Tidak berapa lama kemudian Khurafah muncul semula dan menceritakan pengalamannya. Dia telah membunuh seekor ular hitam, tiba-tiba beliau tidak sedar diri dan apabila sedar dia berada dalam masyarakat seperti manusia, tetapi penuh dengan keganjilan.

Ringkasnya dia dituduh membunuh salah seorang daripada orang penting dalam masyarakat itu. Mereka menuntut supaya dia dibunuh balas. Dibicarakan dalam mahkamah yang telus, mempunyai sistem keadilan yang hampir sama dengan manusia, dengan menggunakan peguambela dan sebagainya. Khurafah dibela oleh seorang peguam dan mengemukakan hujah dengan berkata, "Khurafah tidak boleh dipersalahkan kerana dia membunuh satu anggota daripada masyarakat kita (bunian) yang menyerupai ular, sedangkan ular adalah musuh utama kepada manusia. Maka Khurafah membunuh ular, bukan berniat membunuh orang kita, tetapi membunuh musuh di alamnya."

Maka dengan itu Khurafah dibebaskan dan dihantar balik ke alamnya.

Apabila dikisahkan hal ini kepada Nabi s.a.w, maka ramai sahabat mempertikaikannya. Maka Nabi s.a.w menyebut (maksudnya), "Dengarlah cerita Khurafah, ianya ganjil tapi betul."

Bagi masyarakat melayu ni menganggap Bunian dari golongan jin Islam. Mereka spesis beragama, mempunyai masjid di penempatan mereka, ada bunyi azan,suara2 mengaji Al Quran. Dalam Islam pun ada menyebut & mengakui kewujudan jin Islam dalam Suratul Jin.Dalam surah itu menyebut bahawa jin mengakui telah mendengar al-Quran yang penuh dengan keajaiban, menunjuk ke jalan yang lurus, maka kami beriman (kata jin). Jin juga mengaku di kalangan mereka ada yang Islam dan ada yang kafir. Jadi tak mustahil golongan bunian ni terdiri dari kalangan jin Islam yang beragama. 

Tapi macam manusia jugak la.. Ada yang islam & tidak. Ada yang Islam tapi tak hidup berlandaskan cara Islam. Jin pun macam tu jugak. Walaupun Islam tapi bukan semua yang ikut ajaran agama. Jadi mungkin jugak dalam masyarakat Bunian kehidupan mereka seperti manusia.. Waalahu a'lam.

Yang pasti dalam alam bunian tak ada 5 spesis ni. 5 orang femes kat Malaysia ni hanya wujud di kalangan manusia jer. Nak tahu siapa 5 orang femes ni meh tengok kat sini >> Bayangkan 5 Orang Famous Kat Malaysia Berlakon dalam Filem X-Men. Inilah watak yang paling sesuai untuk mereka << Masing masing ada kepelikkan & kelainan tersendiri yang menjadikan mereka di kenali ramai. hahaha

Moral of the story.. Senang nak paham bunian ni tetap la dari golongan jin & jin memang ada di ceritkan dalam Al Quran & sebagai umat Islam kita wajib mempercayai tentang alam ghaib.

- Sumber Darussyifa -


IKLAN


Jom cuci mata dress peplum cecantik untuk anak anak kat sini. Di Jamin murah & mampu beli. Hanya RM12 je sepang

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

JANGAN SAMPAI HAIWAN BERSATU TUNTUT KEADILAN MACAM NI

26.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

JANGAN SAMPAI HAIWAN BERSATU TUNTUT KEADILAN MACAM NI. Setiap rabu jam 10.45 malam lebih kurang.. Ada movie kat 8TV. Aku layan jugak sebab movie2 yang di tayangkan kat 8tv ni not bad berbanding setiap ahad pukul 11 malam kat ntv7. Ntah apa2 cerita depa tayang. Certain2 movie je boleh layan kalau kat ntv7 setiap ahad tu. Tambah bulan ni punya movie hampagas je cerita. Hahahahaha

Rise Of The Planet Of Apes. Sumber Google

Semalam kat 8tv tayang filem Rise Of The Planet Of Apes.. Filem lama bukan baru. Filem ni di tayangkan pada tahun 2011. Filem 5 tahun lepas la. Siaran Tv percuma mana ada nak tayang filem2 baru keluar. Apa kau ingat Astro First ke kau nak demand filem2 baru. Nak tengok filem baru pi tengok kat pawagam sana. Stesen Tv percuma ni jangan mimpi la nak tayang filem baru. Walaupun filem lama.. Filem ni masih mendapat tempat di hati aku yang ala2 pencinta haiwan ni. Aku suka filem Rise Of T The Planet Of Apes. Dia banyak sekuel lagi selepas tu.

Bukan la aku nak review filem yang dah masuk arkib ni cuma bila tonton filem ni memang menyentuh perasaan sangat. bagaiman haiwan di jadikan bahan ujikaji dalam dunia perubatan manusia untuk mencari formula atau penawar sesuatu penyakit. Dalam filem ni mereka gunakan cimpazi.. salah seekor cimpazi di gunakan untuk menguji keberkesanan satu formula untuk penyakit  hapa ntah. Aku bukannya faham sangat. Ia sangat berkesan pada cimpazi tapi bukan manusia.  Menjadikan cimpazi tu bijak macam manusia.

Sebab dia bijak & boleh berfikir secara logik macam manusia.. Dia mula menuntut keadilan atas kekejaman manusia terhadap spesis dia. Mula2 starting cerita ni memang sedihnya lahai.. tengok cimpazi tu di gunakan sebagai bahan ujikaji.. dia beri layanan buruk.. di aniaya bagai. sakit hati mak tengok.. Dekat ending tu rasa puas hati bila semua cimpazi yang di tangkap & di kurung tak kira di makmal penyelidikkan, zoo, tempat kurungan haiwan.. Membalas dendam kat manusia2 yang menganiaya depa & akhirnya kembali ke habitat asal mereka dalam hutan.

Bila tengok sekarang banyak kekejaman terhadap haiwan yang tiada pembelaan sewajarnya walau ada akta untuk mendakwa mereka2 yang menganiaya atau membunuh haiwan tanpa sebab tapi biasa la manusia.. Dia pandang haiwan hanya seekor 'Binatang' yang macam nyawa mereka tiada harga. Yang seolah2 makhluk yang bernama haiwan tak reti rasa sakit, rasa sedih, rasa kehilangan.. Walaupun ada akta yang boleh di sabitkan kesalahan kalau yang di pertanggungjawabkan tak jalankan kerja & amanah dengan betul pun susah jugak la nak membenteras kekejaman haiwan ni. Kena ada kerjasama dari kedua dua belak pihak.. dari orang awam sehinggan penguatkuasa.

Terfikir jugak aku kalaulah berlaku haiwan bangkit bersatu menentang kekejaman manusia macam dalam Filem Rise of The Planet Of Apes tu gamaknya apa jadi pada dunia. Selama ni kita pandang haiwan lemah sebab tak berakal.. Kalaulah Allah bagi depa akal, masa tu manusia baru ada akai! Jangan terkejut kalau tetiba manusia yang hidup dalam kandang pulak lepas tu macam dalam sekuel2 Rise Of The Planet Of Apes yang seterusnya.

Hentikan kekejaman terhadap haiwan. Mereka adalah sebahagian dari sistem kehidupan. Mereka berhak hidup dengan aman di muka bumi Tuhan ni. Setiap makhluk yang di ciptakan Allah di atas muka bumi ni ada fungsinya tersendiri. Mereka jugak melengkapi kehidupan kita. Jangan jadi manusia tamak & kejam. Rakus merampas hak makhluk lain. Jadilah supporter tak kira untuk apa haiwan sekalipun. Jom tengok macam mana anda boleh support aktiviti menyelamat haiwan yang hampir pupus kat sini >> Andai gajah Mampu Berkata kata dalam bahasa Manusia, tentu dia berterima kasih bila ada clik kat sini << Jangan asyik nampak je orang bagi makan haiwan terbiar nak report badan pengurusan bangunan bagai. Dah la tak tolong bagi makan. Orang bagi makan pun sakit hati. Betul2 dah hilang ciri2 manusia orang macam ni. Layak orang macam ni Syaiton nirrojim je.

Kalau kita tak mampu buat seperti mereka2 ni buat janganlah kita jadi batu penghalang untuk mereka melindungi & mengasihi haiwan haiwan tersebut.

Moral of the story.. Manusia yang tinggi nilai kasih sayang dalam dirinya adalah manusia yang mampu mengasihi, menyayangi & ada rasa simpati terhadap haiwan. Adakah anda mempunyai ciri2 tersebut. Tepuk dada tanya selera jangan sampai tersedak sudah. Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH ORANG BUNIAN

25.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KISAH ORANG BUNIAN. Kisah orang bunian ni memang popular di kalangan masyarakat melayu terutamanya. Memang sejak dulu kala lagi cerita orang bunian tak pernah habis. Masa aku budak2 pun aku memang minat sangat cerita pasal bunian ni sampai pernah ada impian nak jumpa orang bunian. Sebab selalu dok dengar yang best2 je cerita pasal orang bunian. Cantik la.. ensem la.. baik la.. Jadi sebagai budak2 aku memang tergoda jugak la dengan cerita orang bunian ni.


Bila dah besar barulah aku tahu orang bunian ni salah satu golongan jin jugak. Almaklum la jin dia boleh menjelma dalam macam2 rupa tapi kalau rupa asal dia rasanya kita pun tak tergamak nak hadap muka dia lama lama. Jangan kata lama2.. tertengok pun mungkin kita tak sanggup.

Sebab tetiba teringat pasal cerita orang bunian malam ni maka terasa pulak nak buat kompilasi kisah kisah orang bunian yang pernah aku baca..

kisah pertama

Cerita saya ni mungkin ada kena-mengena dengan bunian. Pada tahun 2003, saya dan staf2 saya menghadiri satu camp motivasi di Camp Rebutia, Gombak. Salah satu aktiviti ialah masuk dalam hutan mencari clue-clue. Aktiviti ini dibuat sendiri menggunakan facilities camp. Saya lead satu group 6 orang untuk masuk kehutan. Hari sudah petang lebih kurang 5pm. Apabila ikut map tu, kami tersilap jalan sehingga terpaksa melalui pagar kerawat duri sehingga sampai ke sempadan lebuh raya Karak. Apabila tersedar kesilapan , kami berpatah balik. Kami cuba bertanya kepada satu rumah dalam hutan tu. Saya menyuruh seorang staf pergi bertanya. Oleh kerana rasa tak sedap hati, lagi pun dia perempuan, saya menemaninya. Tetapi rumah itu kosong dan sunyi sepi. So, kami pun beredar mencari jalan sendiri..... Tak ada apa sangat kan?

Esoknya selepas semua aktiviti selesai, kami mula bercerita termasuk tentang sesat jalan, bertanya kat rumah, dll. Saya menceritakan, semasa mencari jalan, rumah yang saya suruh staf saya bertanya tu sebenarnya ramai penghuni. Ada seorang bapa mendukung anak kecik, ada seorang ibu, ada kanak-kanak bermain, ada beberapa ekor kambing , ada beberapa ekor ayam berkeliaran, ada pokok-pokok bunga dan suasana hingar-bingar. Sebab tu saya cuba bertanya semasa berpatah balik. Itu saj atumah yang ada. Rumahnya kecik sahaja rumah kayu bertiang seperti rumah-rumah orang Melayu zaman 50an.

Staf2 saya berkata mereka tak nampak semua tu, tak dengar semua tu. Adakah mereka tu Bunian/Jin? Menurut pengalaman pak cik saya, dunia bunian ni 30-40 tahun terbelakang berbanding dunia manusia dari segi facilities. Mereka masih menguunakan pelita, dan lain lain dan keadaan kampung mereka suram shaja. :-)

kisah kedua..

aku nak share satu cerita benar. ini pengalaman aku bersama adik angkat aku yang diikuti bunian. mungkin terpilih la.
hamba allah nie masih remaja lagi. nenek dia sebelum meninggal dunia dulu (dah setahun) pandai mengubat orang.nenek dia pandai membuat minyak2 pengasih dan banyak lagi.
cerita dia mcm nie. selepas nenek dia meninggal. dia ada bawa balik barang2 nenek dia seperti kuali tembaga(tempat bakar kemnyan) tapak lilin tembaga sepasang. serta tangkal dan azimat .(ini barang ada dengan aku.dalam kantung tu ada kertas bertulisan jawi,kacip,kayu putih,quran kecik,dan tangkal dalam balutan kain kuning).
pada suatu hari aku dapat geliga lipan dari seberang. ntah kenapa orang tu tarik aku dan bg barang tu pada aku bg rm10 la pada dia.balik jer dia suruh aku perasap barang tu. pening punya pening. pakai la barang nenek dia bakar kemyan arab perasap geliga tu. dalam seminggu. tiba badan adik angkat aku tu berbau bunga. wangi sangat2. bau bunga mawar. bila dia berjalan jer harum semerbak. sampai mak dia pening knp pakai minyak wangi bau bunga kuat sangat. yang pelik kawan aku tak bau pulak.tapi selalu jer dia ngadu panas badan.
bau tu pulak tiba datang bau tak kira la kat shopping mall ker kat mana. last2 kami g jumpa sorang ustaz .ustaz cakap bunian suka pada dia lepas kami memanggil dia tapi bunian tu suka pada adik angkat aku. apa lagi kami cerita la kat ustaz tu dari a sampai z. lepas minta ustaz tu buang bau dah takda lagi.
tapi aku rindu la plak ngan bau tu, sebab bau bunga tu best..
barang nenek dia tu masih ada ngan aku. aku simpan dalam keta.
masalahnya.. betul ker bunian ada bau wangi mcm bunga. alangkah bestnya kalau dia ikut aku. takyah beli minyak wangi mahal2.
sekarang aku pelik sebab aku sunga beli minyak wangi misik,zafran,zikir,dan mcm2 minyak pelik jual kat kedai barang mistik aku beli. masa tido aku selalu pakai. niat nak mimpi mcmana rupa orang bunian tu. hehehe

Cukup la dua kisah ni dulu yer.. kang aku share banyak - banyak
 kisah2 yang aku baca dari forum  korang pulak ting tong. Kita buat secara episod je. Cerita2 ni aku tak edit sebab malas sikit malam ni. Biarlah korang baca versi original pulak kan. Selalu baca versi editing je di selang seli dengan ayat2 merapu aku.. sekali sekala kita straight to the point pulak kan.

Moral of the story.. apapun gelaran bunian ke apa.. Mereka tetap dari golongan jin & makhluk Allah yang tak ada apa2 kuasa melainkan dengan keizinan Allah untuk berlaku. Jadi jangan taksub sampai mendewa dewakan golongan jin ni.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KERETA HONDA CITY UNTUK PENGGUNA SAMSUNG GALAXY

25.5.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

KERETA HONDA CITY UNTUK PENGGUNA SAMSUNG GALAXY. Aku ni pun pengguna samsung galaxy jugak. Ada 3 gadget jenama samsung aku ada walau old skool je. Almaklum la aku bukan jenis yang gila gadget. Asal keluar  version baru je beli. Mana mampu beb! Aku lebih selesa guna sampai terlingkup baru la nak beli yang lain. Maybe sebab produk samsung tak ada jual kat guardian kot tu aku jadi tak gila gadget sangat. Cuba ada jual kat guardian tengok... Sebab aku lebih teruja membeli belah bila masuk guardian je hahahaha


Untung tau jadi pengguna samsung galaxy ni.. Macam macam boleh dapat. Contoh sekarang ada GA untuk menang Kereta Honda City... Di ulangi Honda City ok! Aku pun tak mampu pakai honda city lagi sekarang ni sebab tu aku nak try contest mudah ni >> Samsung Galaxy Nak bagi 30 Honda City kepada Rakyat Malaysia yang bertuah <<


Benda benda macam ni tak salah kita cuba. Sebab kita tak tahu rezeki siapa honda city tu kan? Kita nampak macam agak mustahil tapi sebenarnya tiada apa yang mustahil dalam hidup ni boleh berlaku dengan izin Allah. Jangan berputus asa sebelum mencuba.

Normally mentality kita.. Ingat senang ke nak dapat kereta sebiji macam tu. Buang masa je try. Belum try dah fikir negatif memang la susah nak dapat aura positif tu. Lagipun tak rugi pun kalau mencuba. Kita di tuntut berusaha bukan mengeluh. Kalau usaha sekecil tu pun kita malas nak buat memang susah la nak dapat ganjaran & hasil yang lumayan, ye dak.

So, kalau rasa nak mencuba nasib menang honda city boleh la try GA mudah tu. Alah tak susah pun.. Try la dulu. Apapun pada yang try aku ucapkan selamat berjaya. Kalau menang honda city jangan bawa melebihi had laju yer... hehehehr

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

NAMA NAMA GELARAN JIN DALAM ISTILAH MELAYU

24.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

NAMA NAMA GELARAN JIN DALAM ISTILAH MELAYU. Orang melayu ni antara bangsa yang pakar bagi gelaran atau nama timangan tak kira la pada sesama manusia mahupun golongan jin. Kalau kat kampung tu tak payah nak terkejut sangat la kalau hampir setiap penduduk kampung tu ada nama gelaran dia tersendiri. Kadang2 depa lebih kenal seseorang tu dengan nama gelaran sebab tu kalau orang luar masuk kampung cari orang kadang2 susah nak jumpa kalau hanya berbekalkan nama sebenar ni.

Gambar sekadar hiasan

Tu contoh kampung aku la. Kampung orang lain tak tau la kan.. Mungkin kampung korang jenis penduduknya memang guna nama penuh siap bin & bintik tak tau la kan.. Hehehehehe.. Tapi kebanyakkan orang melayu ni memang suka guna nama gelaran. Tapi bukan aku nak cerita nama gelaran orang2 kampung aku kat sini. Malas la nak buka pekung di kampung katanya. Tapi sebagai blogger yang bertemakan cerita seram,mistik & misteri ni malam ni mari kita berkenalan jin dalam istilah orang Melayu.

Jin ni tak jauh beza sangat macam manusia. Depa pun ada nama, ada keturunan & spesis berpuak puak jugak. Jadi manusia yang suka berpuak puak tu tak ada beza la dengan jin. Jadi kalau perangai tak berapa manusia tu tak payah terkejut la mungkin dia ada bau bau bacang dengan jin. Jin jugak ada berbagai bagai loghat & bahasa. Maybe sebab tu kalau orang di rasuk jin tetiba boleh cakap bahasa asing. Ada ulama membahagikan jin kepada beberapa kumpulan.. Antaranya adalah...

Kumpulan yang menunggu kubur
Kumpulan yang menunggu gua
Kumpulan yang menunggu mayat
Kumpulan yang menunggu air mata air
Kumpulan yang menunggu tasik, kolam, telok, kuala, pulau dan sebagainya.

Macam manusia jin pun ada pemimpin & kerajaannya sendiri. Tapi tak tau la jin ada parti politik & piliharaya ke tidak. Antaranya kerajaan Jin adalah..

1. Raja Jin Alam bawah yang kafir ialah seperti Mazhab, Marrah, Ahmar, Burkhan, Syamhurash, Zubai'ah dan Maimon.

2. Empat Raja Jin Ifrit ( Jin yang paling jahat ) yang mempunyai kerajaan yang besar yang menjadi menteri kepada Nabi Allah Sulaiman a.s. ialah seperti Thamrith, Munaliq, Hadlabaajin dan Shughal.

3. Raja Jin Alam atas yang Islam pula ialah Rukiyaail, Jibriyaail, Samsamaali, Mikiyaail, Sarifiyaali, 'Ainyaail dan Kasfiyaail.

4. Raja Jin yang menguasai segala Jin tersebut bernama THOTHAMGHI YAM TA LI. Manakala Malaikat yang mengawal kesemua Jin-Jin di atas bernama Maithotorun yang bergelar QUTBUL JALALAH.

Antara jenis jenis jin yang ada adalah..

1. Iblis bapa dan pujaan kepada semua jenis Jin, Iblis dan Syaitan.
2. Asy-Syaitan - Syaitan-Syaitan
3. Al-Maraddah - Peragu-peragu ( was-was )
4. Al-Afrit - Penipu-penipu
5. Al-A'waan - Pelayan-pelayan
6. Al-Tayaaruun - Penerbang-penerbang
7. Al-Ghawwaasuun - Penyelam-penyelam
8. At-Tawaabi - Pengikut-pengikut ( pengekor )
9. Al-Qurana - Pengawan-pengawan
10. Al-Ummaar - Pemakmur.

Tapi dalam istilah orang melayu mereka menggelarkan jenis jenis jin ni mengikut macam mana rupa jin tu menjelma. Macam biasa orang melayu akan menggelarkan jin sebagai hantu. Kira sir name semua jin jin yang ada ni dorang namakan sebagai hantu. Antara gelaran jin yang popular dalam istilah orang melayu adalah..

1.Hantu Raya
2.Hantu Toyol
3. Hantu Pelesit
4.Hantu Kubur
5.Hantu Jerangkung
6.Hantu Galah
7.Hantu bungkus
8.Hantu Bidai
9.Harimau Jadian
10.Hantu Pontianak
11.Hantu Langsuir
12.Hantu Air
13.Hantu Pari
14.Hantu Laut
15.Jin Tanah
16.Hantu Pochong
17.Hantu Pari-Pari
18.Jembalang Tanah
19.Hantu Polong
20.Harimau Penanggal
21.Hantu Bukit
22.Hantu Punjut
23.Hantu Bawah Tangga
24.Hantu Kum-Kum
25.Hantu Mati Dibunuh
26.Hantu Kopek ( Tetek )
27.Hantu Tengelong

Jadi yang mana tak pernah berkenalan dengan jenis jenis jin dalam gelaran orang melayu tu selamat berkenalan la. Orang melayu ni memang pakar memberi gelaran jadi tak pelik la jin pun depa bagi nama gelaran. Bukan je jin malah haiwan pun ada nama gelaran mereka yang tertentu.

Moral of the story.. apapun gelaran depa tetap jin. So tak payah la nak buat spekulasi hantu ni dari benda tu benda ni bagai..

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BILA AIR ASIA DAN ASTRO BERGABUNG

24.5.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

BILA AIR ASIA DAN ASTRO BERGABUNG. Tu dia.. Ni jalinan kerjasama apa pulak antara astro & Air Asia. Lepas ni boleh tonton Channel Astro dalam flight Air Asia ke macam mana. Mampu ke siaran Astro sampai ke awan biru sedangkan kat bumi pun asal hujan jer hilang.


Aku ni bukan pelanggan Astro sebab rasa macam takde apa sangat aku nak tengok channel banyak2 tu. Menambahkan bil je buat apa. Sebab tu la TV rumah aku ni effect polkadot sikit. Tapi kalau mendung siaran yang polkadot jadi clear mungkin sebab Astro dah mula menghaibkan diri time tu. Hahhahaha... tapi kalau nak naik flight Air Asia je la mampu kan. Almaklum la orang kebanyakkan ni.. Cari yang murah & selesa je la. Tapi bukan la setiap tahun aku terbang bersama Air Asia pun. Dua tahun ni nampaknya takde jalan jauh lagi. Cuti cuti dekat2 yang boleh usung kereta je

Bila syarikat penerbangan tambang murah mula menjalinkan hubungan sulit dengan stesen TV berbayar yang takut hujan jadi macam best pulak offer dia. Sayangnya aku masih tak dapat hidayah untuk melanggan astro jadi memang tak berpeluang la nak dapat benda ni >> Ini Yang Anda Dapat Bila Melanggan Astro. Mungkin Boleh Mengubat Hati Anda Yang Sakit Tiap Kali Hujan Turun  << So, korang yang melanggan astro atau berniat nak pasang kuali astro kat rumah tu jangan lepaskan peluang macam ni, ok!

Aku biarlah.. dengan TV polkadot aku. Aku mustahil mampu tengok filem2 seram terbaru kat astro first tapi aku enjoy je dengan dvd walau cerita dah basi. Almaklum la.. Aku seorang yang tak demand & suka enjoy je dengan apa adanya hidup aku ni. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RASA BENCI TENGOK KASUT CANTIK

23.5.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

RASA BENCI TENGOK KASUT CANTIK. Memang aku selalu rasa macam tu bila tengok orang pakai kasut cantik cantik. Atau nampak kasut yang cantik2 display kat kedai kasut. Rasa macam di robek2 jantung aku ni. Kadang2 aku cuba menipu pandangan mata aku cakap tak cantik pun kasut tu. Atau mengutuk dalam hati.. Buruknya kasut tu walau hakikatnya memang cantik.


Aku benci tengok orang pakai kasut cantik. Sebab tu aku tak banyak koleksi kasut. Bukan tak mampu beli tapi ada sesuatu yang tak mampu aku ubah. Bukan aku tak ada kaki. Bukan sebab kaki aku cacat tapi aku mempunyai size kaki yang unik sikit. Dalam umur macam sekarang kaki aku masih tak membesar. Size 3. Ingat senang ke nak cari adult size 3 ni. Normally aku beli kasut kids size je tau. Kalau jumpa sandal @ kasut adult size 4 yang muat dengan kaki tu rasa macam keajaiban sangat. Aku pelik kenapa Yuyu Zulaikha kecik jugak macam aku tapi kaki dia size 4. Kenapa kaki aku size 3?? hahahaha

Apapun syukur la walau size 3 aku tak pernah sampai kena berkaki ayam sebab kasut tak banyak size di pasaran. Masih lagi berkasut walau tak banyak koleksi kasut. dulu masa nak masuk darjah satu aku pakai kasut raya je pergi sekolah sebab masa tu tak ada size kasut sekolah. Time tu aku tak tau size baby ke hapa kaki aku. Darjah dua baru aku ada kasut sekolah. Maybe sebab kaki dah besar sikit & ada size.

Kalau cerita pasal kasut memang kenangan pahit sangat la. Dulu Asyik kena letak kertas je depan kasut nak bagi muat. Benci sungguh bila aku kenang. Hahaha.. Apatah lagi tengok benda ni >> Ni la kasut paling stylish & selesa di pakai << Rasa nak menangis bawah bantal tau. Kenapalah dunia terlalu kejam untuk orang dewasa kaki size 3 ni?hahaha

Moral of the story.. aku tengah cari kasut raya ni. Sesapa ada jual kasut raya cecantik size 3 boleh la tinggalkan link kat kotak komen. Biar takde baju raya asalkan ada kasut raya katanya. hehehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KISAH SEORANG GAY NAK BELI PRODUK BUANG BULU

23.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KISAH SEORANG GAY NAK BELI PRODUK BUANG BULU. Entri ni bukan entri lucah yer.. Akak tak pandai tulis entri lucah, entri seram akak reti la mengarang katanya. Tapi cuma sebuah cerita yang di kongsikan oleh seorang kawan akak ni yang jadi pengedar satu produk untuk buang bulu. Tak kira la bulu roma, bulu ketiak, misai termasuk la bulu pada kemaluan. Ini bukan produk untuk sex yer.. Ini produk macam skincare jugak la. Even kat tut tu pun kena jaga tak boleh nak biar hutan dia merimbun sangat. Terlampau teduh kang banyak haiwan liar pulak berumahtangga.Jangan ingat  boleh jer biar memanjang tak perlu cantas dia luruh sendiri. Tidak ok!

Produk tu memang semua jantina boleh guna.. Tak kira la kau gay ke, pengkid ke,nyah ke hapa. Asal kau manusia yang ada bulu bulu kat tempat2 biasa berbulu tu boleh je nak guna. Produk ni pun bagus jugak sebab selain melincinkan kulit dia juga mampu melambatkan proses bulu baru tu tumbuh. Bulu2 yang baru tumbuh pun akan jadi lebih jarang & halus. Yang mana bulu kaki lebat nak2 lagi perempuan tu elok la try guna wax ni. Jangan risau tak menyakitkan.

Inilah produk yang memang berkesan menanggalkan bulu bulu kat segala sudut badan anda. Kalau rasa nak cuba boleh whatsapp 012 5254001

Biasa la pengedar produk memang akan di datangi macam macam jenis customer. tetiba kawan aku ni dapat sorang customer gay katanya nak beli produk buang bulu ni. Ingat nak buang bulu dada ke, bulu ketiak ke hapa.. Rupanya... nak buang bulu kat ***tet** dia tu. Katanya boyfriend dia tak suka. Dah tu ayat dia 'hot' & 'spicy' sangat. Sebut seketoi2 pulak tu tak berkias kias dah. Tak tau la dia tahu ke tidak yang jual tu perempuan. Aiyooo... Pengsan mak lima minit. Sebagai pengedar perempuan ni bila customer cakap macam tu Of course la dia jadi tak berapa selesa nak teruskan urusan jual beli. Serba salah dia nak reply. Mati akal nak cari ayat. Alih2 dia diam je la. hahahaha

Testimoni dari pengguna yang berpuas hati. Ok sapa ada masalah berbulu tu cepat dapatkan sebotol buat tebas semak semak kat tubuh anda

Yang si gay tu pun.. kau nak buang bulu kat mana pun kau punya pasal la. Yang kau cerita habis boipren kau tak suka bulu buluan kat tempat sulit kau bagai tu buat apa. Kalau kena kat aku pun aku tak tau samada nak teruskan urusan jual beli tu ke tidak. Kawan aku ni memang dah pernah berdepan dengan ragam customer yang macam2 bila tanya pasal wax dia jual ni. ada yang tunjuk terus gambar **tet** dia. mungkin dia terlampau lurus nak bagitau masalah yang dia hadapi supaya orang yang dia berurusan tu boleh faham dengan jelas masalah dia tu. Yang tu sama jantina pun macam tu tetap terkesima kejab la kawan aku tu. hahaha

Macam macam jenis ragam manusia ni.. Sebagai peniaga itulah yang anda perlu hadap sebab benda benda macam ni memang di luar kawalan & jangkaan anda. Jadi kena kuat dari segi mental jugak. Bukan senang nak jadi orang berjaya ni.. Pada peringkat awal macam macam benda perlu hadap untuk sampai level macam 5 orang selebriti ni >> Kisah Di sebalik Kejayaan 5 selebriti Terkenal Yang Mungkin Ramai Orang Tidak Pernah Tahu << Jadi bertabah la semua. Mungkin hari ni anda cuma jual secara dropship, siapa tahu berkat usaha satu hari nanti korang bakal jual produk sendiri pulak, kan? Semua tu tak mustahil boleh berlaku asalkan ada usaha, doa & tawakal.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMRAN FANS MENGELABAH BILA DI KECAM ISU GADIS & CANGKUL

23.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

AMRAN FANS MENGELABAH BILA DI KECAM ISU GADIS & CANGKUL. Bukan senang nak tengok kaki troll & viral orang ni mengelabah bila dia mendapat kecaman hebat dari berbagai lapisan masyarakat bila tersilap melawak pasal isu kes gadis yang di rogol kemudian di rodok kemaluannya menggunakan batang cangkul hingga menyebabkan beberapa organ dalaman dia pecah & kemudian meninggal dunia.


Isu tu sangat sensitif. ia melibatkan kekejaman terhadap kaum perempuan nak2 lagi gadis di bawah umur. Walaupun berlaku di negara jiran memang seluruh dunia rasa terkesan dengan jenayah kejam macam tu. Nak2 kaum wanita la kan.. Yang ada ank gadis memang benda ni memberi kesan trauma & fobia jugak mengenangkan dunia sekarang penuh dengan manusia yang dah tak ada perikemanusiaan.

Aku antara orang yang suka layan jugak la lawak lawak Amran Fans tapi tak bermakna aku bersetuju dengan semua perkara yang dia cuba Troll & buat lawak. Kalau aku rasa melampau selalu aku direct komen tak setuju je kat post dia. Kalau aku rasa setuju dengan pendapat dia.. Aku cakap setuju. Aku sangat simple sebab prinsip aku memang takkan taksub dengan mana2 manusia bergelar public figure atau orang2 terkenal di media sosial. kau ada follower juta2 pun aku tak heran sangat. Kalau aku tak setuju tetap la aku cakap tak setuju.


Bila dia di kecam dari segala sudut sampai masuk blog ohBulan.. nampak jugak Amran Fans yang kaki sarcasm, kecam & troll orang yang dia rasa salah tu melatah jugak. Tengok jugak post2 tak keruan dia pasal isu tu. Mula2 minta maaf, lepas tu cakap post tu dari admin baru yang dia lantik (kononnya), lepas tu dia cakap minta maaf pun still kena kejam so dia dah tak nak minta maaf lagi. Jadi dia terus cuba menunjukkan kesalahan dia tu macam kesalahan yang kecik jika di bandingkan dengan kesalahan yang orang lain pernah buat. Padahal salah tetap salah la meran ooi.. Kau tak payah nak kecam pasal kes Antaltuya yang konon orang tak kisah padahal isu tu juga menjadi satu isu besar di negara ni & masih di perkatakan.

Amran Fans.. aku tetap la follow kau tapi macam kau cakap la.. pengamal media sosial ni semua sama je. Macam kau & aku jugak la meran. Orang lain buat kita hentam bila time kita tersalah langkah orang lain pulak hentam. Aku pun pernah kena hentam kaw kaw sampai beberapa hari di komen artikel berita tak berapa lama dahulu. Lumrah la.. Ada masa kita menghentam ada masa di dihentam.So, kau tak perlu rasa teraniaya atau apa2 sangat la.. Kau pun kadang2 menganiaya orang lain jugak dengan isu2 yang kau viralkan sebelum ni. Jadi bila kena kat batang hidung sendiri kau kena terima seperti yang kau selalu buat kat orang lain & harap mereka terima kenyataan perbuatan mereka tu memang boleh mengundang kecaman dari orang lain.

Moral of the story.. Amran fans popular di sebabkan lawak berbaur sindiran dia. Sehingga berjaya menerbitkan buku & agak laris di pasaran. So Amran fans salah seorang di kira selebriti media sosial jugak yang berjaya dengan cara dia. Mungkin cara dia tak berapa elok untuk menjadi contoh sebagai seseorang yang menjadikan diri dia macam selebriti & berjaya. cara dia mungkin berisiko & kesilapan dia mungkin mampu menjatuhkan dia. Tapi 5 selebriti mungkin korang boleh jadikan inspirasi dengan kejayaan mereka >> 5 Kisah Selebriti yang Mesti Anda Baca << So, kesimpulannya kat sini. Semua orang boleh berjaya macam macam cara, so pilih la yang mana terbaik.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEBELUM MATI KORANG KENA TRY 10 MAKANAN ORANG PAHANG NI

22.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

SEBELUM MATI KORANG KENA TRY 10 MAKANAN ORANG PAHANG NI. Setiap negeri ada masakan & makanan yang menjadi trademark atau signature sesebuah tempat tu. walaupun aku orang kedah aku suka jugak makan sambal hitam pahang. Baru tahun ni je aku cuba. Rasa not bad tapi mahal jugak kan yang di jual kat luar tu. Sejemput pun dah RM7 aku beli haritu. Mungkin cara pembuatan dia akan renyah @ rumit kot tu harga dia mahal.

Gulai tempoyak ikan patin yang memang sejak dulu menjadi signature dish orang pahang

Selain sambal hitam banyak lagi menu2 yang menjadi signature dish pahang ni. Antaranya gulai tempoyak yang memang menjadi kegilaan ramai. Dulu aku ingat masakan tempoyak ni orang perak punya je.. Tapi yelah banyak bergaul & membaca tahulah aku bahawa gulai tempoyak pahang & perak tak sama sangat. Ada cara tersendiri mereka menyediakan masakan tu mengikut tradisi negeri masing masing. Nak kata suka sangat gulai tempoyak ni boleh la makan. Tapi kalau sambal tempoyak memang aku tak boleh terima. hehehe

Tu antara masakan popular pahang yang kita biasa dengar la.. Sebenar ada lagi menu orang pahang yang best best mungkin korang terlepas pandang. Almaklum la mungkin kurang di expose berbanding gulai tempoyak patin tu.. Dan mungkin korang sendiri tak pernah dengar menu menu orang pahang ni. Jadi elok la korang tengok kat sini >> 10 Masakan Orang Pahang Yang Korang kena try sekali seumur hidup sebelum mati <<

Rasanya ramai dah telan air liur tengok gambar gambar menu orang pahang dalam artikel tu. Terasa rasa dalam mulut kesedapannya. Menitik nitik air liur.. kena tadah baldi. Tengok gambar pun dah sedap.. Mungkin sedap la kot rasanya. Almaklum citrasa orang malaysia ni.. mana2 negeri pun Insya Allah tak sedap katanya.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BOGELKAN WAJAH DENGAN BIO ESSENCE MAKEUP REMOVER

21.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

BOGELKAN WAJAH DENGAN BIO ESSENCE MAKEUP REMOVER. Tu dia.. bogelkan wajah katanya. Confirm tak lepas nak ping entri ni kat babab.net nanti. Almaklum babab yang dulu di kenali sebagai Busuk ni dia punya penapis memang pelik siikit. Kadang2 aku tengok entri ala2 lucah kat popular post babab.net ni lepas pulak. Ni tajuk bogel2 macam ni confirm la.. entri anda mempunyai keywords atau tajuk yang tidak di benarkan.


tajuk macam 18SX sangat padahal nak cerita pasal makeup remover je kau! Over tau lekatlekit ni kalau buat tajuk entri. Tu memang trademark tajuk entri kat blog lekat lekit. So tak payah nak muncung2 & mengumpat sangat la. Ok la.. tanpa membebel bebal sampai orang meluat nak baca mukadimah entri review lekatlekit.com ni meh la kita ke tujuan sebenarnya.

Macam dok kata memang tak lepas ping kat babab.net ni. Asal bogel jer terus reject. Tak boleh guna metafora langsung hahaha

Sebelum ni aku ada guna satu jenama makeup remover sampai licin jugak la. Almaklum la aku kan jenis alah membeli menang memakai katanya. Harus la guna sampai ke titisan yang terakhir. Bila dah ketuk2 pun tak keluar apa2 cecair lagi dah.. Maka meronggeng la ke guardian cari makeup remover lain. Sebenarnya memang dah target nak beli Bio Essence Miracle Bio Water Jelly Makeup remover ni. Pun macam tu tetap ambil masa membelek makeup remover dari jenama lain jugak. Dasar perempuan macam tu la.. So, maafkan kami kaum perempuan yang selalu memanjangkan masa nak beli satu barang sampai dua tiga jam. Membelek tu salah satu terapi kaum wanita nak hilangkan penat & stress jugak

Dipendekkan cerita maka terembat la dengan sengaja lepas bayar Bio Essence Jelly Makeup remover ni. Dia ada juga jenis tau.. Satu untuk sensitive skin & satu lagi yang aku beli ada moisturizer & 2X cooling katanya. Sebabnya aku taknak kulit aku jadi kering so aku malas nak ambil yang sensitive skin sebab tak ada moisturizer.

Memang best guna bio essence makeup remover ni sebabnya tak perlu sental teruk teruk sangat. Aku suka pakai mascara yang waterproof kalau yang brand lama aku guna tu kena cuci dua tiga keping kapas jugak la sebab nak hilangkan kesan mascara yang waterproof tu tapi guna Bio Essence Miracle Bio Water Jelly Makeup remover ni.. senang sangat makeup tanggal. Walaupun kalau ikut direction kat botol dia just guna tangan je untuk gosok pada kesan makeup tapi aku dah biasa guna kapas so aku lebih selesa guna kapas muka tu. Kiranya dengan satu sapuan jer dah terbogel la makeup kat mata aku ni. Selalunya aku guna makeup remover untuk mencuci arang kat bahagian mata sebab kat bahagian mata la paling berwarna warni katanya. Untuk bahagian muka yang lain sental dengan cleanser pun dah bertelanjang semuanya. Tapi Bio essence Miracle bio water Jelly makeup remover ni boleh di gunakan di semua bahagian muka termasuk bibir.

Bio essence miracle bio water jelly makeup remover ni bagus untuk di gunakan pada kulit sebab dia tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit. Bermakna tak menyebabkan apa2 kesan sampingan la. Bebas paraben,tiada sebarang pewarna & tidak berminyak tapi lembab & lembut bila di sapu pada kulit. Memang rasa selesa sangat. Yang penting tak perlu nak sental makeup kat muka macam sental bontot kuali.. hanya dengan sapuan penuh kelembutan mampu menanggal makeup. Memang deep clean katanya. Botol dia pun jenis pump. Jadi senang nak guna. Just picit pump tu atas tangan atau kapas je. Tak payan nak ketuk2 atau tuang2.


Jangan ambil mudah tau walau hanya makeup remover. Makeup remover jugak mampu memberi kesan buruk pada kulit wajah kita. Yang jenama bukan bukan tu better jangan guna. Kalau korang nak try Bio Essence Bio water Jelly Makeup remover ni sangat aku rekemen sebab aku dah gunakannya. Puas hati. Harga tak ada mahal sangat hanya RM35.61 include gst untuk 200ml. Ni tahan berbulan bulan jugak ni. Almaklum la makeup remover bukan nak pakai banyak sangat.

Bab jaga Muka dah selesai. Ni bab jodoh tak sampai sampai ni pun jadi masalah jugak.. kulit dah licin & gebu macam kapas, pickupline pun dah cukup power katanya tapi masih gagal mencari cinta katanya.. Mungkin ni sebab pickuplines anda sering gagal sebab benda ni korang tak jaga >> 7 Perkara Yang Menyebabkan ‘Pickuplines’ Canggih Korang Gagal…Kesian… << Jadi jangan hanya jaga muka tapi benda2 ni pun kena ada remover juga kalau tak bertempek la kecelaan di sekitarnya. Kalau benda ni tak jaga muka cantik pun orang nak muntah pandang kita.

Moral of the story.. Makeup selalu di gunakan untuk menutup cela tapi ingat makeup juga salah satu penyebab kulit wajah rosak jadi sangat penting untuk cuci makeup sehingga bersih sebelum tidur. Jangan tidur dengan makeup sebab tu salah satu punca muka kita cepat nampak tua & kulit mudah di jangkiti jerawat, jeragat & pelbagai masalah yang lain.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

7 ORANG NI PERLU JADI INSPIRASI KEPADA MAT REMPIT MALAYSIA

21.5.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

7 ORANG NI PERLU JADI INSPIRASI KEPADA MAT REMPIT MALAYSIA. Sebenarnya kat malaysia ni bukan hanya ada 7 orang pandai racing tapi sebenarnya ramai. Tapi dalam ramai ramai tu bukan semua pakar ataupun kalau pakar pun kepakaran mereka mungkin tak di iktiraf sebab di gunakan kat track yang tak betul. Salah track kau pakar konar cecah lutut sekalipun tetap di pandang hina katanya.


sebab tu pentingnya kita salurkan bakat yang kita ada pada tempat yang betul. Salah tempat sia sia je bakat kurniakan Allah bagi tu. Tapi tu la melempiaskan bakat kat saluran yang betul ni bukan mudah. Semua melibatkan kos yang tinggi. Jadi mungkin antara sebab kenapa pakar pakar racing ni melempiaskan nafsu di jalan raya.. berlumba haram hingga menyusahkan pengguna yang lain. Tapi ada jugak yang sememangnya suka buat kerja haram. Lagi haram lagi enjoy. Katanya nikmat kena kejar dengan bapak bapak polisi tu takkan dapat kat track halal. Tu la manusia kepuasan mereka kadang2 di luar otak sampai orang pandang mereka ni suka buat kerja bodoh.

Yang spesis macam tu kadang2 takde hidayah mampu menyedarkan mereka sehingga malaikat maut datang menjemput. Kira racer sampai mati la.. Kalau nak jadi racer pun biarlah membawa manafaat kepada orang lain, menjadi kebanggaan keluarga, bangsa ,agama & negara macam 7 orang rakyat Malaysia ni >> Inilah 7 Racer Malaysia yang Mempunyai Skill Racing yang Menakjubkan << Kalau jadi macam 7 orang ni nampak jugak ada masa depannya. At Least kalau tergolek atas jalan tu takde la sia sia je.

Jadi pada para racer haram tu.. Jadikanlah 7 Orang Rakyat Malaysia ni sebagai Inspirasi. tapi jangan korang jadikan inspirasi untuk guna skill mereka ni untuk racing haram pulak. Jangan terpengaruh sangat la dengan filem2 Syamsul Yusof yang nampak gempak dok race atas jalan tu. Orang tak pandang hangpa gempak macam yang di gambarkan dalam file syamsul yusof tu pun. Orang pandang hangpa macam sampah jalan raya je.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *