SEBELUM MATI KORANG KENA TRY 10 MAKANAN ORANG PAHANG NI

22.5.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

SEBELUM MATI KORANG KENA TRY 10 MAKANAN ORANG PAHANG NI. Setiap negeri ada masakan & makanan yang menjadi trademark atau signature sesebuah tempat tu. walaupun aku orang kedah aku suka jugak makan sambal hitam pahang. Baru tahun ni je aku cuba. Rasa not bad tapi mahal jugak kan yang di jual kat luar tu. Sejemput pun dah RM7 aku beli haritu. Mungkin cara pembuatan dia akan renyah @ rumit kot tu harga dia mahal.

Gulai tempoyak ikan patin yang memang sejak dulu menjadi signature dish orang pahang

Selain sambal hitam banyak lagi menu2 yang menjadi signature dish pahang ni. Antaranya gulai tempoyak yang memang menjadi kegilaan ramai. Dulu aku ingat masakan tempoyak ni orang perak punya je.. Tapi yelah banyak bergaul & membaca tahulah aku bahawa gulai tempoyak pahang & perak tak sama sangat. Ada cara tersendiri mereka menyediakan masakan tu mengikut tradisi negeri masing masing. Nak kata suka sangat gulai tempoyak ni boleh la makan. Tapi kalau sambal tempoyak memang aku tak boleh terima. hehehe

Tu antara masakan popular pahang yang kita biasa dengar la.. Sebenar ada lagi menu orang pahang yang best best mungkin korang terlepas pandang. Almaklum la mungkin kurang di expose berbanding gulai tempoyak patin tu.. Dan mungkin korang sendiri tak pernah dengar menu menu orang pahang ni. Jadi elok la korang tengok kat sini >> 10 Masakan Orang Pahang Yang Korang kena try sekali seumur hidup sebelum mati <<

Rasanya ramai dah telan air liur tengok gambar gambar menu orang pahang dalam artikel tu. Terasa rasa dalam mulut kesedapannya. Menitik nitik air liur.. kena tadah baldi. Tengok gambar pun dah sedap.. Mungkin sedap la kot rasanya. Almaklum citrasa orang malaysia ni.. mana2 negeri pun Insya Allah tak sedap katanya.

2 comments:

  1. yg paling tak pandai nak makan, Patin masak tempoyak tu... belum pernah sampai seru nak mencuba nya pon. huhuhu

    ReplyDelete
  2. suka makan, tapi tak reti masak sendiri

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com