CARA PALING MUDAH & CEPAT CUCI MINYAK YANG TUMPAH ATAS LANTAI

10.6.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA PALING MUDAH & CEPAT CUCI MINYAK YANG TUMPAH ATAS LANTAI. Tetiba je hari ni nak kongsi tip bagai. Almaklum la bulan puasa.. Nak melazer sangat tak elok la kan. Erkk.. bukan aku kata kalau bulan lain boleh lazer orang sesuka hati tau.. Cuma bula ramadan ni kita tulis benda yang ringan2 sudah untuk tidak menganggu emosi orang tengah berpuasa katanya. Jadi marilah kita belajar macam mana nak cuci minyak yang tumpah atas lantai.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Almaklum la.. yang memang suka memasak ni memang satu masalah jugak bila ada kesan minyak atas lantai. Nak2 lagi kalau menggoreng ni.. Terpecik ke lantai. Kadang2 minyak tertumpah atas lantai tu perkara biasa berlaku. Kalau tak cuci ada pulak tak tersungkur bila terpijak kesan minyak atas lantai ni. Bila minyak & lantai bertemu pepaham je la. Licin gitu. Kalau kita mop terus dengan air yang di campur pencuci lantai memang akan bertambah licin lantai jadinya. Jenuh nak basuh nak hilangkan kesan minyak tu. Memang susah kalau terus mop dengan air ni.

Jadi apa yang korang perlu buat adalah kalau minyak tertumpah atas lantai ambil tepung.. tak kira tepung apapun asalkan tepung. Aku selalu guna tepung gandum je la. Letak tepung atas minyak yang tertumpah atas lantai tu biar dia serap minyak sekejab. Kemudian korang mop jer.. Confirm hilang kesan minyak tu & lantai tak licin lagi.

Senang tak? Sangat senang. Tak payah teruk2 nak bilas lantai yang licin sebab kesan minyak tu. Sebab tepung tu menyerap minyak. Cuma perlu dua kali mop pun dah bersih. Sekali mop tu nak cuci kesan tepung & minyak. Kali kedua mop untuk bilas. Settle.

Jadi kalau minyak tertumpah atas lantai rumah hangpa ingat jangan terus mop dengan air, ok! Sebab benda tu akan buat kerja membersih kesan minyak tu menjadi semakin rumit. Sila letak tepung dulu.

Tapi kalau rasa malas sangat tak nak ada kesan minyak tertumpah jangan masak. Sebab tak masak korang tak perlu beli minyak masak. Meh makan kat sini jer.. Sementara tengah promosi ni korang boleh nikmati lobster, pizza, dimsum & banyak lagi dengan hanya RM1. Tak caya kan? Tak caya tengok sendiri kat sini >> [PROMO] Lobsters, pizzas, dim sum and MORE for only RM1! What are you waiting for? << Jangankan tak payah mop kesan minyak, pinggan pun tak payah basuh katanya. hahaha

Moral of the story.. biarpun petua ni rasanya petua yang mungkin sesetengah orang dah tahu tapi saja aku tulis balik sebab ada generasi sekarang yang masih tak tahu. Tak percaya tunggu je kat keywords blog. Tak lama lagi sangkut la orang cari cara nak bersihkan kesan minyak kat lantai. hehehe

1 comment:

  1. ayat last.. betul2.. walau kita dah tahu, generasi akan datang baru nak belajar apa yang kita dah tahu.. ;)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!