GOLONGAN KANAK KANAK YANG BAKAL DI BENCI MENJELANG HARI RAYA

16.6.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

GOLONGAN KANAK KANAK YANG BAKAL DI BENCI MENJELANG HARI RAYA. Hari ni dah 11 ramadan bermakna 11 hari la kita berpuasa. Dah nak sampai pertengahan puasa pun. Time ni jangan pelik la orang dah mula shopping raya. Aku pun rasa ahad ni macam nak cari siap2 je baju raya untuk anak.. Kalau tak ada aral melintang pukang kebabom katanya.. Sekali dengan mak shopping siap siap. Bukan apa kalau hujung2 puasa nanti alamatnya kena hadap la bergesel bontot nak pilih baju raya. So, sebab taknak bontot leper di hari raya nanti rasanya dah sedang elok kot prepare siap2 apa yang patut. Dah hujung puasa esok boleh basuh & packing siap2 jer. Takde la kelam kabut katanya.

Gambar sekadar hiasan. Sumber google

Bila masuk pertengahan bulan puasa ni trend menyebarkan protocol nak beraya ke rumah orang mula bertebaran di media sosial. Takpe bagus.. saling mengingati. Bila kita bertamu kat rumah orang kita tahu do & don't katanya. Jangan nak melekat kat rumah orang dari lepas solat sunat hari raya sampai ke tengah malam. Nak2 lagi rumah orang tu ada 1 jer ruang tamu. Bagi change la tetamu lain nak bertandang katanya.

Tapi ada jugak yang tak bagus dalam protocol raya yang bertebaran di serata alam maya sekarang.. Contoh merungut pasal budak2 yang tak reti duduk diam ni. Yer betul perabot rumah kau mahal, langsir, karpet,balang kuih,air sirap,kuih muih semua mahal mahal. Datang budak macam lipas kudung habis berterabur rumah kau jadinya. Tu tak termasuk terpecahkan gelas lagi. Lumrah budak2 memang suka bermain. Betul mak bapak kena didik anak untuk pandai jaga diri bila bertandang kat rumah orang cuma aku terfikir gamaknya mak bapak yang ada anak hyperactive tu macam mana yer nak beraya ke rumah orang. Takkan la sebab nak bertamu kat rumah orang nak kena bagi ritalin untuk buat ada duduk diam macam orang dungu. Kesan ubat tu bukan bagus sangat kalau di beri secara kerap. Sesetengah orang tak faham dia ingat hyperactive tu salah satu kelakuan sebab tak didik dari rumah padahal hyperactive adalah salah satu masalah dalam perkembangan kanak kanak. Sebab tu kalau yang teruk doktor akan bagi ritalin ubat untuk slow kan hyper dia.

Bukan semua orang faham tentang masalah budak hyperactive ni yang orang nampak macam budak normal yang nakal & tak reti diam. Sebab pada pandangan mata kasar memang takkan nampak kekurangan mereka kat mana2 pun. Even anak aku bukan hyperactive tapi aku banyak jugak baca info berkenaan kanak kanak hyperactive ni. Jadi sedikit sebanyak mengubah persepsi aku bila nampak budak yang aktif dia agak luar biasa berbanding kanak kanak tipikal yang tak ada hyperactive. Tahap keaktifan kanak kanak hyperactive dengan kanak kanak tipikal yang lasak & nakal memang tak sama. Bila kita tahu Takde la kita nak pandang dengan pandangan benci.. tapi pandangan kita akan berubah menjadi simpati pada kanak2 & ibu bapa dia. Tapi tu la bukan semua orang tahu & berminat untuk ambil tahu jadi mungkin golongan kanak kanak macam ni akan di benci bila bertamu di rumah orang menjelang hari raya. Kesian kan.. kekurangan mereka bukan pilihan mereka tapi terpaksa hadap jugak tohmahan orang yang tak memahami kekurangan tu.

Itu mungkin menjadi dilema bagi ibu bapa yang ada anak hyperactive bila menjelang hari raya. Tak pergi beraya rumah orang kang orang cakap sombong, tak pandai bermasyarakat, tak suka bergaul. Bila pergi dengan keadaan anak macam tu dah orang benci, mengumpat sana sini. Nak2 lagi zaman sekarang zaman media sosial. Belum kita melangkah keluar pintu rumah dia.. dah berabuk dia herdik kat wall FB. Sesungguhnya raya dulu & sekarang memang terlalu banyak bezanya.. Raya di zaman media sosial di mana orang boleh dapat access internet semudah atas tapak tangan memang takkan sama macam dulu lagi. Kalau dulu dekat nak raya confirm ada 8 perkara ni >> 8 Nostalgia Hari Raya Yang Semakin Lama Semakin Pupus. Korang Setuju Tak? << tapi sekarang ramai yang sibuk merenyam kat facebook dari mengayam ketupat katanya. hehehe

Moral of the story.. kalau setakat tertumpahkan air sirap tu tak payah la panjangkan isu tu sampai ke wall FB. Melainkan sampai terbalik sofa kau.. hancur habis balang kuih raya kau maybe kalau perbuatan budak2 tipikal @ normal boleh la kau tegur. Kalau lebih kurang, lasak sikit2 tu.. anggap je la lumrah budak budak. 

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!