KUNCI KERETA JATUH DALAM LONGKANG PUN PANGGIL BOMBA KE?

28.6.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

KUNCI KERETA JATUH DALAM LONGKANG PUN PANGGIL BOMBA KE?. Bomba bagi aku adalah wira negara yang jarang di angkat atau di julang. Kat Malaysia ni aku rasa bomba la paling banyak kerja kena buat. Bukan setakat padam api bila berlaku kebakaran walau kita sinonim bomba kerja dia memang padam api jika berlaku kebakaran. Kemalangan ke hapa semua panggil bomba. Sampai cincin tersangkut kat jari pun orang guna khidmat bomba untuk potong. Kalau nak cerita tugas bomba ni.. rasanya kena buat entri berepisod gamaknya. Cukup la kita tahu.. Tugas bomba ni macam wonderpets. Apa saja yang melibatkan aktiviti membantu, menyelamat  & yang melibatkan kemanusiaan orang akan cari bomba.


Bila terbaca satu kisah seorang minah ni share katanya kunci kereta jatuh dalam longkang & penutup longkang tu memang berat tak boleh buka. Call JPAM depa tak ambil kes2 kunci jatuh dalam longkang. Maka dia call bomba minta tolong. Time tu dah dekat nak buka puasa. Maka abang2 bomba pun datang la membantu ambil kunci kereta dia yang jatuh dalam longkang. Gamaknya bomba je kot boleh tolong dia.. Dia dah tak ada orang2 sekeliling yang boleh membantu.


Kadang2 kesian jugak la bomba kena datang untuk kes2 remeh yang bukan kecemasan macam tu. Kalau aku la.. memang tak terfikir langsung nak call bomba kalau kunci jatuh dalam longkang. Tak rasa itu tugas bomba pun. Mungkin cari solution lain dulu. Rasanya lepas ni kalau berlaku kes kunci jatuh dalam longkang ni kalau dah tak ada pilihan, maybe aku pun lepas ni call bomba jugak Sebab perempuan ni dah bagi idea kat ramai orang. Kunci jatuh call bomba. Betul depa di bayar gaji untuk berkhidmat pada masyarakat.. Kita sebagai orang awam pun mentang2 bayar cukai selagi boleh kerah penjawat awam macam bomba tu.. nak kerah sampai kering. Depa pun manusia kot.

Antara komen di post minah yang panggil bomba bial kunci dia jatuh dalam longkang

kalau lah abang bomba tolak kes ni gamaknya mesti jadi viral, kan? JPAM tolak pun dia mention jugak konon JPAM pun tugas dia berkhidmat untuk orang awam tapi bergantung pada kes la. Aku tak rasa baik sangat la benda2 macam ni di viralkan.. Betul dia memuji anggota bomba tapi benda tu mungkin akan menyusahkan pihak bomba balik. Confirm la ramai akan minta bantuan bomba untuk banyak lagi kes kes remeh. Tak mustahil kalau kunci rumah hilang pun orang akan panggil bomba suatu hari nanti sebab depa dah set bomba takkan menolak kes kes remeh. So, ramai la ambil kesempatan.

Nasib la Alien hanya wujud dalam filem. Kalau memang wujud dalam realiti ni mungkin tugas bomba pun semakin bertambah jugak sebab terpaksa terima kes2 melibatkan Alien. Tapi kalau Alien wujud tak tau kita selamat ke tidak, kan? Tapi boleh test kat sini >> Adakah Anda Akan Selamat Jika Bumi Diserang Alien, Jawapannya Ada disini >> Kalau awal2 dah tau tak selamat kena la stanby siap2 no bomba Sebab Aku tengok tugas bomba ni memang multifunction sungguh. Tak mustahil kalau ada Alien bomba pun terpaksa melawan Alien jugak. hahahaha

Moral of the story.. Dalam hidup ni jangan terlampau bergantung dengan orang lain. Kena pandai survive jugak. Usaha dulu sebelum minta tolong orang. Jangan ingat setakat pujian macam tu kau bagi kat media sosial mampu memudahkan kerja anggota bomba.. Aku melihat benda ni mungkin akan menyusahkan mereka lagi ada la. Bayangkan dalam satu masa depa ada 1 kes kecemasan & 1 lagi kes kunci terjun dalam longkang. tetiba tak dapat ambil kes kunci terjun tiruk dalam longkang tak mustahil benda tu boleh jadi viral yang memburukkan nama pasukan bomba.

1 comment:

  1. Hurmm bagus abg bomba . Klu x pasti payah org tu x dpt kunci kereta dia. Mmg x terfikir pulak kes gini blh panggil bomba. Ingatkan kecemasan ke blh call bomba

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!