RESEPI IKAN GORENG KARI YANG PEKAT MELEKAT

1.6.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI IKAN GORENG KARI YANG PEKAT MELEKAT. Tak lama lagi dah nak masuk ramadan. Bila dah masuk bulan ramadan maka wajib la kita berpuasa bagi yang berkemampuan. Yer yer.. yang ada saka gastrik tu tiba ramadan je saka gastrik dia tetiba akan menyerang jadi memang setiap tahun dia akan skip puasa. Bulan tak puasa takde pulak gastrik. Nak buat macam mana dia gastrik bila ramadan ni. Mungkin sakit keturunan kot. Kita berbaik sangka. hahahaha


Bulan ramadan ni bagi sesetengah orang bulan meriah dengan makanan tapi bagi aku takde lah macam tu. Makan still macam biasa cuma beza waktu makan jer. Jadi aku prefer masak kat rumah macam biasa jugak. Menu pun macam biasa je cuma sahur tu kalau boleh nak cari yang simple2 je la. Almaklum la makan awal pagi ni.. Walau simple nak kena menu yang membuka selera. Salah satu lauk yang boleh buka selera awal pagi masa sahur Ikan goreng kari. Tak pernah dengar menu ikan goreng kari? Takpe sekarang dah tahu kan.. Jadi meh aku bagitau cara2 nak memasak pulak..

Mula2 kena tahu bahan bahan dia dulu..

Ikan goreng. Suka hati nak nak guna ikan spesis apapun.Kalau ada ikan goreng lebih semalam lagi bagus. Senang kerja. Sebab aku pun guna ikan lebihan semalam jugak. Yelah nak makan ikan goreng semalam dah lemau mana sedap. So inilah masa melakukan transformasi menyedapkan kembali ikan tu.

bahan bahan nak buat kuah dia..

Serbuk kari
Serbuk cili
Daun kari
jintan manis
bawang merah
bawang putih
halia
asam jawa

Mula2 hiris bawang putih, bawang merah, halia. Bancuh serbuk kari & serbuk cili jadikan macam pes. perah air asam jawa.

Kemudian panaskan minyak tumiskan bahan hirisan tadi bersama daun kari & jintan manis sekali. Dah naik bau masukkan bancuhan rempah kari & serbuk cili. Masak sampai pecah minyak. Masukkan air asal jawa. Agak pekat kuah dia masukkan ikan goreng. Masak sekejab & tambah garam secukup rasa kemudian hidang je.

Inilah rupa menu ikan goreng kari secara jelas. So kalau korang nak masak boleh la agak macam mana nak masak sampai pekat. Memang pekat melekat ok kuah kari dia. hehehe

Ikan goreng kari ni memang kuah dia pekat ok. Tak macam masak kari biasa. Sebab guna ikan goreng tak sesuai nak masak kuah cair2 ni. Yang penting lebih mudah & cepat di masak.

Senang kan? Jadi boleh la korang yang jenis penggemar tegar kari tu mesti cuba resepi ni. Almaklum orang obses dengan kari ni ada ada tabiat luar biasa berkaitan dengan kari macam ni >> 7 Tabiat Luar Biasa Orang Yang Ketagih Kari << Jadi dia kena makan kari jugak hari hari. Kalau tak makan maybe boleh jadi kemurungan. So, elok jugak di pelbagaikan menu berasaskan kari ni supaya anda tidak di label makan menu yang sama hari2. hehehehe.

Jadi jangan malas malas masuk dapur yer kalau teringin nak makan ikan goreng kari ni sebab kat luar susah nak dapat menu ni. Sebab menu ni kategori aku mereka cipta sendiri jer. Tak tau la sebelum ni dah ada orang buat, maybe kebetulan sama la kot. hahahaha

2 comments:

  1. boleh try ni ... thanks kongsi resepi.

    ReplyDelete
  2. Ahah, akak dah buat dah pun! Bukan apa, memang kalau masak kari (even masak lemak sekalipun) selalu ayam/ikan goreng siap-siap sebab anak-anak tak suka kalau tak bergoreng ni. Banyaklah sikit kolesterol gitu...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!