RESEPI SOTONG MASAK KICAP LEKAT LEKIT

14.6.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI SOTONG MASAK KICAP LEKAT LEKIT. Aku memang suka share resepi mudah & simple sebabnya aku target budak2 yang baru reti masuk dapur nak belajar masak. Nak belajar masak menu berat2 sila ke blog cik mat gebu dapur tanpa sempadan yer.. Dia kategori chef blogger. Aku ni cuma blogger rojak yang ikut suka aku jer nak share apapun.


Jadi di bulan ramadan yang mulia ni.. Mungkin ada anak anak dara & teruna yang baru mendapat hidayah nak pegang senduk, sudip bagai.. Mesti nak test menu menu simple macam masak kicap ni. Jangan pandang hujung mata ok menu2 simple macam ni. Sedap mengalahkan makan kat hotel 5 stars katanya. Tapi kena tahu macam mana nak menyedapkan menu simple macam sotong masak kicap ni.

Tanpa membebel bebal panjang lebar jom la kita ke dapur lekatlekit. Sebelum nak panaskan kuali kena la tau bahan bahan nak masak dulu. Kang kuali dah panas bahan2 baru nak google memang ada yang kena lempang dengan senduk jugak. Bahan bahan untuk masak sotong masak kicap ni..

Sotong
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kulit kayu manis
Bunga lawang
kicap masin
sos tiram
sos tomato

Bahan kisar
Bawang besar sebiji
Bawang putih 2 ulas
halia

Kisar bahan bahan tadi. Lepas dah kisar. Panaskan minyak & masukkan bunga lawang & kulit kayu manis. Lepas tu simbah je bahan kisar tadi dalam minyak panas. Masak sampai naik bau sikit.. Masukkan kicap, sos tiram & sos tomato. Biar sebati sekejab masukkan sotong yang telah di cuci & di potong. Masak sehingga air sotong tu kering sikit supaya kuah tidak terlalu cair. Yang sedang sedang sahaja. Lepas tu masukkan hirisan bawang besar yang di potong bulat. Kalau suka cili masukkan hirisan cili merah. Masak sekejab kemudian boleh hidang.

Macam ni la rupa sotong masak kicap lekat lekit. Hitam pekat melekat katanya.

Tu dia punya simple. budak 8 tahun pun boleh masak katanya inikan kalau dah 18 tahun ke atas. Maaflah kalau entri ni di baca ketika di waktu tengahari di bulan ramadan yang mulia ni. Mungkin buat korang telan air liur yang tak berapa ada tu. Bukan niat nak gugat keimanan korang menahan lapar & dahaga sekadar berkongsi resepi mudah jer. Anggaplah dugaan di bulan ramadan. Nak2 lagi golongan yang berumur 20an katanya. Dugaan bulan puasa bukan makan & minum je malah banyak lagi contohnya macam ni >> Cabaran Ramadan Golongan 20-An Dan 5 Tips Berpuasa Bagi Ramadan Yang Lebih Produktif << hope dengan tips yang di beri anda mampu menahan diri berpuasa sehingga matahari terbenam yer. hehehe

Moral of the story.. Pada adik2 yang baru belajar masak tu selamat mencuba resepi mudah sotong masak kicap lekatlekit ni. Jangan trauma nak masak setakat terkena percikan minyak panas sesungguhnya perkara biasa bagi orang yang rajin memasak macam aku. hehehe

3 comments:

  1. Mengancam sungguh sotong masak kicap lakat lekit ko tu Ana..
    Boleh dicuba utk sahur nanti..

    ReplyDelete
  2. Simple mudah nak buat asalkan bahan tu semua ada kat rumah.. Bila bahan tak cukup tu yang den lomah tu.. ekekeke.. ;)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!