RISIKO KENA TEMBAK JIKA POTONG KENDERAAN LAIN KETIKA MEMANDU DI THAILAND

10.6.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

RISIKO KENA TEMBAK JIKA POTONG KENDERAAN LAIN KETIKA MEMANDU DI THAILAND. Aku pernah la jenjalan ke hatyai. Rasanya dua kali kot. Dua2 kali laki aku drive bawak masuk kereta sendiri ke sana. Tak susah pun nak drive kesana. Dengan anak kecik masa tu aku rasa lebih selesa bawa masuk kereta sendiri. Almaklum la nak kemana mana nanti senang. Tak payah nak sewa tut tut bagai. Tambang tut tut pun ta murah sangat nak ke satu satu destinasi.


Tadi terbaca Harian metro online kes rakyat malaysia yang di tembak matI kat Haytai baru baru ni. Katanya punca sebab suspek tak puas hati cara dia bawak motor & potong motor suspek. Sebab terkejut & geram terus sipolan tu tembak dia. Depa jenis tak main bertumbuk dah.. tembak terus je. Seram pulak aku baca kes macam ni.

Sumber Harian Metro

Memang kalau kat Thailand boleh tengok penunggang motorsikal kat sana takde nak merempit bagai. Even tak pakai helmet rilex je dorang bawak. Even jalan dorang memang tak systematic langsung tapi tetap nampak tenang jer. Bila kita kesana jangan la nak bawa motor macam kat Malaysia. Suka2 hati nak cilok sana sini. Kat Thailand sedia maklum depa nak dapat senjata api cukup senang. Malah senjata api di jual merata rata macam jual pistol mainan jer. So jangan nak tunjuk samseng jalanraya sangat la kat sana.

Bak kata pepatah masuk kandang kambing mengembek.. masuk kandang harimau mengaum. Kalau tiba kau me'lembu' dalam kandang harimau memang mati la jawabnya. Kita faham2 je la penunggang motor kat Malaysia ni. Cara depa bawa motor macam jalan tu depa je guna. Kalau tergolek sorang2 tak apa jugak.. ni buat tergolek atas jalan orang lain terlenyek dah melibatkan orang lain pulak.

Kalau setakat naik motor tak payah tunjuk samseng sangat la kan.. Melainkan kau naik benda ni >> anda akan kagum melihat ujian ketahan kenderaan ni << Besar la sikit tu pun tak bermakna kau boleh jadi samseng jalan raya walaupun kereta ni memang jenis kebal & kental punya.

Moral of the story.. Hormati cara & budaya orang lain bila kita ke tempat orang. Itu sangat penting untuk menjamin keselamatan kita selama berada di negara orang.

P/S : Entri ni tidak menuduh arwah bawa motor ala2 mat rempit cuma dari kes ni kita patut ambil pengajaran. Kalau berada di Thailand.. jangan nak merempit macam kat malaysia.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!