RESEPI BIHUN SUP UTARA MELEKAT LEKIT

13.7.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI BIHUN SUP UTARA MELEKAT LEKIT. Rasanya selama aku dok tayang gambar bihun sup utara yang aku masak belum pernah pulak aku share resepinya kat blog. Pelik pulak aku.. kenapa resepi bihun sup utara je aku tak tertulis kat blog. Nak kata aku ni perahsia bab2 resepi tak jugak. Alah resepi je kot.. Nak kedekut apa, ye dak. Sebab aku rasa banyak kali & banyak orang request resepi bihun sup utara aku ni maka tanpa berlengah lagi elok la sementara free & sementara dok ingat meh la aku karang resepinya.


Resepi aku ni resepi mudah mudah je walau tengok gambar macam gah sangat padahal resepi kategori campak2 jugak. Walaupun aku masih tak khatam nak buat bunjut untuk sup tapi takpe bunjut Instant banyak. Menyesal jugak dulu malas masuk dapur & tak sempat nak mencedok resepi arwah ayah yang memang terkenal dengan bihun sup utara dia. Tiap kali raya orang mesti datang rumah kebanyakkan nak makan bihun sup ayam dia. Tapi walaupun masa arwah ada anak2 dara semua malas masuk dapur.. aura cheft tu tempias sikit sikit la kot.. tu yang boleh masak jugak. hehehe..

Ok ok.. tanpa membebel lebih panjang dari resepi jom la kita tengok apa bahan yang nak guna masak bihun sup ayam versi utara ni..

Bahan bahannya

1. Ayam (tak perlu potong kecik. Kalau seekor cukup belah dua)
2. Bawang besar
3. bawang putih
4. Bunjut (aku guna bunjut Adabi 2 ketul. Misal kata memang tak jumpa sangat bunjut tu boleh 5. je tukar kepada serbuk rempah sup @ soto)
6. Bunga lawang
7. Buah pelaga
8. Kulit kayu manis
9. Jintan manis
10. halia
11. kiub pati ayam (tak wajib)

Bahan tumis

1. Bawang besar (aku guna sebiji sebab aku tak masak banyak. Kalau yang nak masak banyak agak2 sendiri la yer)
2. Buah pelaga
3. Bunga Lawang
4. Kulit kayu manis

Bahan kisar

1. Bawang besar
2. bawang putih
3. sedikit halia,
4. jintan manis
5. bunga lawang.
* Semua bahan ni Blend halus ok!

Cara memasak..

1.Panaskan minyak masak dalam periuk & tumiskan bahan tumis tadi sehingga naik bau. Jangan hangus ok!. Kalau guna serbuk rempah sup masukkan jugak.
2. Kemudian masukkan bahan kisar tadi biar dia masak sampai naik bau sekejab. Bila semua bahan dah naik bau sampai korang naik hantu..
3. Maka masukkan la air, ayam, bunjut, halia & kiub pati ayam kalau ada. Halia tu ketuk2 sikit supaya jus dia keluar masa merebus. Biar la dia rebus dalam periuk tu sampai la bau sup ayam yang menggugat nafsu serakah keluar & sehingga ayam lembut.
4. Bila semua dah masak masukkan garam secukup rasa.

Ni step cara masak dengan gambar. Kalau mak aku bahan2 tumis tu kecuali bawang selalunya dia tumbuk halus & letak dalam bunjut. tapi sebab aku tak ada kain nak buat bunjut tu yang aku guna bunjut segera. Bahan dalam bunjut tu aku jadikan bahan tumis je.

Bahan ulam ulaman

1. Daun bawang
2. Daun sup
3. Lobak masin
4. Bawang goreng

Yang bahan ulam2 dia tu hiris je la takkan tu pun tak reti hahaha. Untuk sambal merah dia walau sebelum ni aku dah pernah share tapi almaklum la resepi cili merah aku ni macam2 versi. Aku share jugak la versi paling senang korang nak masak

Bahan bahan untuk sambal merah

Cili kering atau cili serbuk

cara memasak sambal merah

Kalau guna cili kering macam biasa blend halus dulu. Kalau guna cili serbuk just bancuh dengan air je macam pes. Lepas tu panaskan minyak.. masak cili sampai pecah minyak. Bila dah pecah minyak tu tanda cili dah masak. masukkan garam & gula secukup rasa. Atau dalam versi lain masak sambal merah ni korang boleh tengok resepinya kat sini >> RESEPI SAMBAL MERAH KOSONG TIGA RASA <<

Bihun kuning tu sebelum ada yang pi cari pewarna nak kuningkan bihun adalah lebih baik aku mention siap siap. Bihun kuning tak perlu pewarna tiruan ok. Korang rendam je bihun dengan serbuk kunyit lepas tu rebus maka jadi la kuning. Bukan apa.. sebab ada seorang blogger bagitau aku ada orang gigih pi cari pewarna nak kuningkan bihun. Jadi atas khidmat masyarakat aku bagitau la siap siap.

Siap semangkuk bihun sup utara

Begitulah alkisahnya resepi bihun sup utara melekat lekit. Tak susah nak masak kalau versi lekatlekit ni. Semua simple2 je. Tapi rasa memang kalau ikut tekak aku dah sedap la. Seperiuk pun aku boleh habiskan tapi dalam masa 2 hari la. hahaha

Pada yang dah lama tertunggu tunggu resepi bihun sup utara versi melekat lekit ni hope boleh la mencuba kalau nak tau sedap ke tidak.

1 comment:

  1. Tqsm ..
    nnti nk try...
    mmg mudah n simple..

    resepi org lama mmg kaw2 sedap...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *